w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
sobota, 30 maja 2015

Uwielbiam sałatki!

Są smaczne i zdrowe, pozwalają na dowolne łączenie ulubionych smaków, przygotowuje się je szybko i bezproblemowo.

Ta sałatka, ma szansę stać się hitem tego lata!

Łączy w sobie wiele atrakcyjnych smaków: miękki, słonawy ser, chrupiący boczek, ziarna słonecznika, świeże warzywa, aksamitny sos.

Pamiętajmy, że należy doprawić ją dopiero w ostatniej fazie, ser i wędzony boczek są bowiem dość słone, do ich smaku należy dostosować ilość użytych przypraw. 

z fetą 

składniki:

200 g sera Apetina classic

nieduży kalafior

100 g wędzonego boczku

pęczek rzodkiewek

zielony ogórek

cebula ze szczypiorem

3/4 szkl łuskanych pestek słonecznika

2 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

łyżka oliwy

kilka kropel soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

 

Jogurt wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny i oliwą, odstawić do lodówki na czas przygotowania sałatki. 

Kalafior podzielić na różyczki, obgotować kilka minut w lekko osolonej wodzie. 

Słonecznik zrumienić na suchej patelni, odstawić do wystudzenia. 

Boczek pokroić w słupki, wytopić na suchej patelni, osączyć na papierowym ręczniku.

Ogórek obrać, pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w ok 1cm kawałki.

Ser pokroić w kostkę.

Cebulę wraz ze szczypiorem drobno pokroić.

Rzodkiewkę pokroić  półplasterki.

Wszystkie składniki sałatki wymieszać, dodać sos, doprawić do smaku.

Odstawić do lodówki na minimum godzinę, żeby się schłodziła a smaki "przegryzły".

z fetą i słonecznikiem

 

30 minut z Apetiną

 

piątek, 29 maja 2015

Mam tu już cygańskie ścieżki, cygańską babkę, mam też mazurek cygański.

Pora na coś nowego; ciasto cyganka

Moja własna, autorska propozycja. 

Dwie warstwy wilgotnego, makowego ciasta przełożone kwaskowatą frużeliną (u mnie z aronii, ale można wykorzystać dowolne owoce np porzeczki, agrest, wiśnie itp.) i delikatnym kremem kawowym na bazie serka mascarpone, aromatyzowanym likierem amaretto, całość oblana grubą warstwą czekoladowo-galaretkowej polewy.

Brzmi smakowicie? Warto spróbować:)

makowe z masą kawową i frużeliną

składniki:

ciasto:

300 g gotowej masy makowej z puszki

250 g cukru

150  margaryny

6 jajek

3 łyki mąki ziemniaczanej

2 łyżki miodu

1 łyżka kakao

1 łyżka mielonej kawy

1 łyżeczka sody

szczypta soli

krem:

250 g serka mascarpone

400 ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

łyżka żelatyny

6 łyżek likieru amaretto

frużelina:

400 g kwaśnych owoców (u mnie mrożona aronia)

50 g cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

łyżka żelatyny

polewa:

200 g ciemnej, gorzkiej czekolady (goplana 60% kakao)

galaretka dobrana smakiem do owoców (moja z czarnej porzeczki)

 

 

Najlepiej zacząć od przygotowania galaretki do polewy: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, odstawić do wystudzenia. 

 

Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku.

Następnie dodać pozostałe składniki, na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek.

Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. 

Piec ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

Po wystudzeniu przekroić na wa cienkie placki.

 

Frużelina: Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody.

Owoce i cukier włożyć do garnuszka, podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści. 

Mąkę wymieszać z ok 2 łyżkami wody. Wlać do gorących owoców, mieszając doprowadzić do wrzenia i zgęstnienia. Zdjąć z ognia, niewielką ilość gorącego owocowego sosu wlać do żelatyny, mieszać aż się rozpuści, wlać całość do owoców, wymieszać. Odstawić do wystudzenia, po czym wyłożyć na pierwszy blat ciasta.

 

Krem: Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Następnie lekko podgrzać do chwili, aż się rozpuści.

Kawę rozpuścić w ok łyżce wrzącej wody. Wystudzić po czym wymieszać z likierem.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, wystudzoną kawę z likierem oraz rozpuszczoną żelatynę. 

Dodać serek mascarpone, wymieszać na gładki, jednolity krem (trzeba to robić szybko, bo masa gęstnieje).

Krem rozsmarować na frużelinie, przykryć drugim blatem ciasta.

 

Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zmiksować z lekko tężejącą galaretką. Wyłożyć na wierzch ciasta. 

z owocową frużeliną i kawowym kremem mascarpone z amaretto i polewą czekoladowo-galaretkową

Z czekoladową nutą

czwartek, 28 maja 2015

Zobaczyłam podobne jakiś czas temu na którymś z blogów, nie zapamiętałam gdzie :(

Przypomniało mi się niedawno i strrrrrrasznie zachciało spróbować...

Skorzystałam ze sprawdzonego przez pokolenia przepisu na łom czekoladowy (taka uboższa wersja bloku czekoladowego, bez dodatku mleka w proszku). 

Dodałam przepyszną gorzką czekoladę Goplanę 60% kakao i mnóstwo bakalii.

Wygląd intryguje, smak zachwyca.

Niecodzienny, nietuzinkowy, prosty i szybki do wykonania deser bardzo czekoladowy.

Jeśli chcecie poczęstować znajomych, bądź rodzinkę czymś wyjątkowym i smacznym, polecam:)

 łom (blok czekoladowy bez mleka w proszku) z bakaliami

składniki:

250 g margaryny (nie próbowałam, ale podobno zastąpienie jej masłem nie jest dobrym pomysłem)

200 g cukru

100 g ciemnej, gorzkiej czekolady

3 łyżki kakao

3 jajka

2 budynie czekoladowe

125 ml mleka

400 g herbatników szkolnych

400 g dowolnych bakalii (u mnie orzechy włoskie i ziemne, daktyle, rodzynki i suszona żurawina)

cukier puder

 

Połowę herbatników rozetrzeć na proszek, połowę połamać w różnej wielkości kawałki.

Bakalie wymieszać, ewentualnie lekko rozdrobnić (ja wrzuciłam w całości).

Jaja, kakao i budynie zmiksować z mlekiem.

Margarynę, cukier i połamaną na kostki czekoladę umieścić w rondelku, podgrzewać od czasu do czasu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą na gładki krem. Dodać masę jajeczno-budyniową.

Podgrzewać mieszając aż masa zacznie lekko bulgotać i zgęstnieje. 

Zdjąć z ognia. 

Dodać ciasteczkowy proszek, wymieszać dokładnie, następnie dodać resztę ciastek i bakalie.

Wymieszać.

Masę podzielić na pół. 

Wyłożyć na dwa arkusze papieru do pieczenia, uformować wałek, zawinąć w papier zwijając mocno brzegi jak u cukierków.

łom (blok czekoladowy bez mleka w proszku) z bakaliami

Obie "kiełbaski" wystudzić, od czasu do czasu rolując aby nie utworzył się płaski spód.

Gdy będą zimne włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

Schłodzone "salami" odwinąć z papieru, obtoczyć w cukrze pudrze - zyska wygląd dojrzewające wędlinki:)

blok czekoladowy bez mleka w proszku

Z czekoladową nutą

środa, 27 maja 2015

Sałatka, która wygląda jak ciasto:)

Krakersy przełożone masami: serową, rybną i jajeczną.

Bardzo efektowna, smaczna.

Jeśli nie macie dostępu do dobrej jakości sardynek, zastąpcie je tuńczykiem.

Podobne sałatki pojawiają się na różnych stronach kulinarnych, ta wersja to moja własna wariacja.

z sardynkami

składniki:

36 szt krakersów

6 jajek ugotowanych na twardo

200 g sera żółtego

3 puszki sardynek w pomidorach

1/2 puszki groszku konserwowego

4 łyżki majonezu

4 łyżki jogurtu greckiego

łyżka oliwy

świeże listki zieleninki (u mnie oregano)

 

Nie ma potrzeby używania dodatkowych przypraw, bowiem krakersy są słone a sos pomidorowy w sardynkach wyrazisty.

Majonez wymieszać z jogurtem i oliwą na jednolity, gładki sos.

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z 4 łyżkami sosu. 

Na podstawce ułożyć obok siebie 12 krakersów. Rozsmarować na nich warstwę serową.

Ułożyć drugą warstwę krakersów.

Sardynki wraz z sosem rozdrobnić widelcem, wyłożyć na krakersy,na wierzchu rozłożyć groszek, lekko docisnąć do masy rybnej, ułożyć kolejną warstwę ciastek.

Białka oddzielić od żółtek.

Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z resztą sosu, rozsmarować na krakersach.

Żółtka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Posypać wierzch sałatki. 

Schłodzić kilka godzin w lodówce.

Przed podaniem udekorować listkami zieleniny.

Kroić jak ciasto.

z sardynkami w pomidorach

Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015

poniedziałek, 25 maja 2015

Dania z kurczaka są proste, szybkie i łatwe do przygotowania. 

To wcale nie znaczy, że muszę być banalne i nudne.

Dziś moja propozycja na udka marynowane w aromatycznym czosnkowo-bazyliowym oleju kujawskim. Są pyszne, wspaniale pachną, rozpływają się w ustach.

Podałam je z białą kaszą gryczaną - uwielbiam! 

Aby podkreślić i wzbogacić smak marynowanego mięska także i kaszę wzbogaciłam nutami bazylii i czosnku oraz suszonymi pomidorami.

Dodając jeszcze ulubioną surówkę zyskamy wytworny, zdrowy i przepyszny obiad.

z białą kaszą gryczaną

składniki:

6 udek kurczaka

5 łyżek oleju kujawskiego z bazylią i czosnkiem

sól morska gruboziarnista

główka czosnku

 

3 woreczki kaszy gryczanej białej

mały słoiczek pomidorów suszonych w oliwie

listki świeżej bazylii

łyżka oleju kujawskiego czosnek i bazylia

 

Udka umyć, włożyć do miski, wlać olej, natrzeć solą. Odstawić do lodówki minimum na godzinę.

Do woreczka do pieczenia włożyć oddzielone ale nieobrane ząbki czosnku, dodać udka przełożyć wraz z resztkami marynaty.

Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Następnie woreczek rozciąć, wyjąć czosnek, mięso ponownie wstawić do jeszcze gorącego, ale już wyłączonego piekarnika.

 

Lekko przestudzone ząbki czosnku naciskać u nasady, ze środka wyciśnie się mięciutki jak masło czosnkowy miąższ.

Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Do gorącej dodać olej, pokrojone w paseczki pomidory i bazylię, oraz czosnek.

Wymieszać, przykryć i odstawić na ok 3 minuty.

Na talerzach układać porcje kaszy i mięsa, podawać z ulubioną surówką.

 pieczony marynowany

niedziela, 24 maja 2015

Świeżo spod igły. Dopiero co skończone, ale nie mogłam się powstrzymać przed pokazaniem ich tutaj.Ślimak Tilda

Kolejny taki uszyty przeze mnie komplecik. Jestem z niego szalenie dumna.

Tilda aplikacja

Niedawno uszyłam podobny dla małej Poli

Tym razem podusia i ślimaczek trafią do Hani.

ślimak Tilda

Bawełniane tkaninki, koronka i atłasowe wstążeczki. Zieleń, róż, biel i szarość.

ślimak Tilda

Tył podusi biały z zieloną wstawką, szyty "na zakładkę".

Na skorupkę ślimaczka doszyłam wstążeczki i serduszko.

zieleń róż biel

Mam nadzieję, że mała Hania będzie zadowolona:)

ze ślimakiem

Z wielką przyjemnością prezentuję "spontaniczne zdjęcie Hani zaraz po otrzymaniu prezentu",które przesłał mi jej Tato:)

z poduszką
Takie widoki sprawiają, że serce rośnie i rośnie zapał do przygotowywania nowych prac!
 

Uwielbiam wytrawne tarty.

W ogóle wytrawne wypieki, odkryte całkiem niedawno często pojawiają się w mojej kuchni.

Są smaczne, stosunkowo łatwe i szybkie do przygotowania, a co najważniejsze dają nieograniczone możliwości łączenia smaków.

W sumie wygląda to tak: weź jakieś ciasto (drożdżowe, kruche, francuskie, albo każde inne;)) i nadziej tym, co lubisz albo tym, co akurat masz pod ręką (nadaje się praktycznie wszystko), włóż do piekarnika i po chwili masz przepyszne danie na obiad bądź ciepłą kolację.

Niewątpliwą ich zaletą jest również fakt, że większość świetnie smakuje także na zimno. Dla mamy, która co dzień zastanawia się, czym napełnić pudełko śniadaniowe swojej pociechy, żeby było smacznie, różnorodnie i zdrowo to naprawdę istotna sprawa!

Dziś prezentuję więc kolejny swój wypiek wytrawny: tarta na kruchym cieście z dodatkiem żółtego sera, nadziana delikatnymi szparagami i wyrazistą w smaku szynką dojrzewającą, zatopionymi w sosie jogutrowo-jajecznym, pod chrupiącą, serową pierzynką.

Mniam!

Póki sezon szparagowy trwa, korzystajmy z wyjątkowego smaku tych warzyw.

i szynką parmeńską 

składniki:

ciasto:

140 g mąki pszennej pełnoziarnistej

85 g zimnego masła

85 g twardego sera żółtego

3 łyżki zimnej wody

szczypta soli

nadzienie:

pęczek zielonych szparagów

100 g szynki dojrzewającej w plastrach

100 g twardego, żółtego sera 

2 jajka

150 ml jogurtu naturalnego

szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

 

Masło posiekać z mąką, dodać sól i wodę oraz ser starty na drobnych oczkach.

Szybko zarobić ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim dno i boki natłuszczonej foremki do tarty.

Nakłuć widelcem, wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, piec ok 15 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. 

Szparagi pokroić w ok 3 cm kawałki, wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować ok 4 minut. Wyjąć, osączyć.

Szynkę pokroić na paski.

Jajka roztrzepać z przyprawami, dodać jogurt, wymieszać na jednolity sos.

Na podpieczony spód ułożyć kawałki szparagów i paseczki szynki, polać sosem.

Wierzch posypać startym serem.

Tartę piec ok 30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok 5 minut, następnie kroić i podawać.

Można na ciepło bądź po całkowitym wystudzeniu, zamiast kanapek.

ze szparagami i szynką parmeńską

Szparagowe<3Love

sobota, 23 maja 2015

Drodzy Czytelnicy mojego bloga.

Z największą przyjemnością obserwuję rosnącą liczbę Waszych tutaj odwiedzin.

Cieszę się na wszystkie pozostawione komentarze, dziękuję ze miłe e-maile.

 

Ruszyła druga edycja plebiscytu na "Najsmaczniejszy Blog Małopolski"

 

Co dzień, do 30 czerwca można oddać na wybrany blog aż 5 głosów.

 

Jeśli ktoś uzna, że mój blog zasługuje na wyróżnienie, może zechce poświęcić chwilkę i zagłosować.

 

http://krakow.naszemiasto.pl/plebiscyt/karta/szoste-niebo,27578,1392410,t,id,kid.html

 

Będzie mi bardzo miło.

Z góry dziękuję.

 

Pozdrawiam

As

z mojego ogrodu

Wiosna:) pierwsza tegoroczna róża z mojego ogrodu.

Ciasto pełne niezwykłych, bakaliowych smaków wzbogaconych aromatem likieru amaretto i wyrazistym akcentem ciemnej, gorzkiej czekolady.

Dla mnie bomba!

Niewątpliwą zaletą tego słodkiego wypieku jest fakt, że przygotowuje się go bez dodatku mąki.

Piekłam podobne ciasto na święta wielkanocne, bardzo nam smakowało. Teraz, z dodatkiem gorzkiej czekolady jest jeszcze lepsze. Po prostu przepyszne.

 ciasto bez mąki

składniki:

6 jaj

95 g cukru

200 g suchego maku

150 ml mleka

100 g suszonej żurawiny

5 łyżek amaretto

150 ml oleju

100 g ciemnej, gorzkiej czekolady (np Goplana, 60% kakao)

80 g kokosowych wiórków

145 g posiekanych migdałów (bez skórki)

65 g mielonych migdałów

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

polewa:

100 g ciemnej, gorzkiej czekolady (np Goplana, 60% kakao)

50 ml likieru amaretto

 

Żurawinę dzień wcześniej zalewamy amaretto, przykrywamy, odstawiamy do nasączenia. (Jeśli mamy za mało czasu żurawinki zalewamy na 10 minut wrzątkiem, następnie osączamy, dodajemy likier, mieszamy).

Mleko zagotowujemy, wsypujemy mak, mieszając gotujemy kilka minut, zdejmujemy z ognia.

Czekoladę kroimy w kawałki, zalewamy olejem, podgrzewamy mieszając aż czekolada się rozpuści, dodajemy do maku, mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.

Kokos, migdały i proszek do pieczenia mieszamy.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy mak, migdały z kokosem, następnie żurawinę.

Białka ubijamy z odrobiną soli, delikatnie mieszamy z resztą ciasta.

Wlewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki.

Pieczemy ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Studzimy w foremce.

Czekoladę z dodatkiem likieru rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewą posmarować wierzch ciasta.

bez mąki

Z czekoladową nutą

środa, 20 maja 2015

Wiosna:)

Kolorków za oknem już tyle, że aż chce się żyć!

Szybkie, proste i pożywne danie idealne na wiosenną przekąskę: sałatka ze świeżych warzyw, z miodowym winegretem i grillowanym kurczakiem.

 z miodowym winegretem

składniki:

sałata lodowa

cebula

4 pomidory

4 ogórki kiszone

czerwona papryka

podwójna pierś kurczaka

przyprawa do kurczaka

sos:

łyżka soku z cytryny

4 łyżki oliwy

łyżka miodu

łyżka wody 

mały ząbek czosnku

sól, pieprz do smaku

 

Zacząć od przygotowania sosu: czosnek rozetrzeć z solą, dodać miód i sok z cytryny.

Następnie dodać wodę i oliwę, doprawić pieprzem i ew jeszcze solą. Odstawić do "przegryzienia".

 

Mięso pokroić w cienkie płaty, posypać przyprawą do kurczaka, upiec na grillu.

 

Sałatę posiekać, ułożyć na dnie naczynia.

Następnie układać:  pomidory pokrojone w ćwiartki, cebulę w półplasterki, paprykę w paseczki i ogórki w plasterkach.

Polać sosem. 

Na wierzchu ułożyć usmażone i pokrojone w paseczki mięso.

 wiosenna

Sałatki na grilla

 
1 , 2 , 3
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów