w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
niedziela, 18 maja 2014

Pogoda wciąż nieszczególna, nosa z domu wychylić się nie chce, tylko kocyk, gorąca herbata, wspomnienia słonecznych dni i nadzieja, że wkrótce nadejdą podobne.

No i tarta: cudownie krucha , po brzegi wypełniona budyniowym kremem o lekko miętowym smaku, zwieńczona kwaskowatą, rabarbarową frużeliną.

Wygląda i smakuje nieziemsko.

Ciasto - marzenie.

Aż się chce zaśpiewać za Budką Suflera "...kiedy innych niedziel brak, trudno, co mi tam..." 

z budyniowym kremem

składniki:

ciasto:

100 g zimnego masła

200 g mąki pszennej

2 żółtka

3 łyżki cukru pudru

łyżeczka cukru waniliowego

krem:

500 ml mleka

100 g masła

100 g gałązek świeżej mięty

1/2 szkl mąki krupczatki

2 łyżki cukru

2 żółtka

frużelina rabarbarowa:

400 g rabarbaru

3/4 szkl cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

3 łyżeczki żelatyny

 

Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, szybko zarobić ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wykleić nim dno i boki natłuszczonej formy do tarty.

Porządnie ponakłuwać widelcem, piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

Mleko zagotować, do wrzącego wrzucić miętę (gałązki wraz z liśćmi), przykryć, odstawić na 30 minut.

Miętę odcisnąć, wyrzucić, z mleka odlać 1/2 szklanki.

Żółtka i mąkę rozpuścić w odłożonym mleku.

Pozostałe mleko wraz z cukrem zagotować, na wrzące wlać mieszankę jajeczno-mączną, gotować na małym ogniu około 7 minut.

Gorący budyń wylać na upieczony spód tarty.

Rabarbar umyć (nie ma konieczności obierania), pokroić na nieduże kawałki, dodać cukier, odstawić na kilka minut.

Żelatynę namoczyć w 1/3 szkl wody.

Rabarbar podgrzewać aż nieco zmięknie a cukier się całkowicie rozpuści.

Mąkę rozpuścić w 2 łyżkach wody, wlać do rabarbaru, zagotować, zdjąć z ognia.

Odrobinę sosu wlać do napęczniałej żelatyny, dokładnie rozmieszać, wlać do rabarbaru.

Lekko wystudzoną frużelinę wyłożyć na wierzch tarty.

Schłodzić do stężenia. 

krucha z budyniem

Rabarbalove Rabarbalove

czwartek, 15 maja 2014

Jakiś czas temu dostałam od Piernikowej Chaty zaproszenie do wzięcia udziału w konkursie z kakao DecoMorreno

Ponieważ kakao to jest moim zdecydowanym faworytem i używam go na co dzień, z przyjemnością wzięłam udział w konkursie. 

Moje krokodyle oczy zwyciężyły:) 

Wczoraj kurier dostarczył przesyłkę z wygraną!

Od razu postanowiłam działać - przygotowałam nietypowy, bo w wygranej babkowej formie sernik o smaku tiramisu.

Sernik pieczony w kąpieli wodnej, dwukolorowy, z dodatkiem kawy i amaretto, z warstwami ciemnego kakao - cieszył i podniebienie, i oczy.

tiramisu z kawą i amaretto

składniki:

masa serowa (koniecznie w temperaturze pokojowej):

1 kg twarogu sernikowego

3 jajka

3 żółtka

1 i 1/4 szkl cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

ponadto:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

4 łyżki likieru amaretto

kakao

tłuszcz do formy

 

 

Formę babkową wysmarować tłuszczem, za pomocą sitka osypać dość grubą warstwą kakao, schłodzić (po upieczeniu warstwa ta utworzy widoczną na zdjęciach błyszczącą glazurę).

Kawę rozpuścić w likierze.

Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misie miksera, ucierać krótko, tylko do momentu połączenia.

Połowę masy serowej wlać do foremki. Oprószyć warstwą kakao.

Do reszty masy serowej dodać likier z kawą, jeszcze chwilę miksować.

Delikatnie (najlepiej powoli, łyżką) wyłożyć masę kawową do foremki.

Wierzch również oprószyć kakao.

Formę przykryć folią aluminiową, włożyć do większej foremki wypełnionej gorącą wodą.

Obie formy włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec sernik około godziny, nie zaglądając do środka ani w trakcie pieczenia, ani jeszcze godzinę po wyłączeniu.

Następnie sernik wyjąć z piekarnika, wystudzić w temperaturze pokojowej, po czym schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc).

Później formę nakryć paterą, odwrócić i wyjąć sernik (w razie potrzeby opukać drewnianą łyżką).

z kawą kakao i amaretto

środa, 14 maja 2014

Są takie dni, kiedy na nastrój ogólnie melancholijny i drżenie serca nadmierne pomóc może jedynie zjedzenie czegoś szczególnie pysznego - prawda?

Stąd też powstała u mnie popołudniowa potrzeba pieczenia, padło na drożdżówki!

Z rabarbarem z przydomowego ogródka i słodką kruszonką, pycha!

Inspiracją (zwłaszcza w kwestii skarmelizowania rabarbaru) były dla mnie te drożdżówki

z rabarbarem i kruszonką

składniki:

ciasto:

3 szklanki mąki pszennej 

1 szklanka ciepłego mleka

4 łyżki cukru

1/2 łyżeczki soli

1 jajko

2 żółtka

80 g roztopionego masła

20 g świeżych drożdży

nadzienie:

400 g rabarbaru

100 g cukru

1 łyżeczka imbiru

2 łyżki wody

kruszonka:

1/2 szkl mąki

5 łyżek cukru

 60 g stopionego masła

 

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mleko i łyżkę mąki. Odłożyć na kilkanaście minut w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Dodać pozostałe składniki (stopione masło na końcu), wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić na około godzinę.

 

Na małą patelnię wysypać cukier, wymieszać z wodą. Podgrzewać (nie mieszając!) na średniej mocy palnika do momentu rozpuszczenia się cukru.

Kiedy cukier się rozpuści lekko zwiększyć moc palnika i gotować do momentu aż karmel osiągnie złoty kolor.

Dodać pocięty rabarbar i imbir, wymieszać. Gotować do momentu aż sok puszczony przez rabarbar częściowo odparuje i rabarbar pokryje się sosem karmelowym. Zdjąć z ognia, wystudzić.

 

Składniki kruszonki rozetrzeć palcami.

 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na deskę oprószoną mąką, krótko wyrobić, podzielić, uformować okrągłe bułeczki. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (zachować spore odstępy). Przykryć, odstawić na 15 minut.

 

Denkiem szerokiej szklanki umoczonym w mące zrobić wgłębienie w każdej bułeczce. 

Nakładać kawałki rabarbaru.

Posypać kruszonką.

W stawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 20-25 minut.

Wystudzić na metalowej kratce.

i kruszonką

 Rabarbalove Rabarbalove


poniedziałek, 12 maja 2014

Posiadanie własnego, domowego ogródka ziołowego ma same zalety: nie wymaga dużo miejsca, wysokich nakładów finansowych ani wkładu pracy, za to niemal przez cały rok mamy dostęp do świeżych, zdrowych, pachnących i smakowitych ziół. 

Kuchnia, w której królują świeże zioła nie ma sobie równych! 

Dziś przepis na aromatyczne żeberka, macerowane w rewelacyjnej ziołowej marynacie.

Miały być na usmażone grillu, jako że pogoda nie dopisała upieczone zostały w piekarniku z funkcją grilla, tak czy siak - pyszne.

 w ziołowej marynacie

składniki:

ok 800 g żeberek wieprzowych

1 filiżanka oliwy

1/2 filiżanki czerwonego wytrawnego wina

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

cebula ze szczypiorem (pęczek)

łyżeczka kminku

ulubione świeże zioła: np rozmaryn, lubczyk, szałwia, estragon, tymianek, majeranek, oregano - im więcej tym lepiej

 

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kawałki. 

Olej wymieszać z przetartym przez praskę i wymieszanym z solą czosnkiem. Dodać przyprawy, następnie wino, mieszać do połączenia.

Marynatą natrzeć mięso, włożyć do miski, dodać zioła.

Przykryć folią spożywczą, włożyć do lodówki na min 24 godziny.

Upiec na złoto. Najlepiej podawać z ulubioną sałatką ze świeżych warzyw. 

 w ziołowej marynacie z winem

niedziela, 11 maja 2014
Wykwintny i elegancki tort,  składający się z jasnego biszkoptu, orzechowej bezy i kremu na bazie serka mascarpone i czekolady.
Nie bez znaczenia jest spory dodatek rumu - zarówno w kremie, jak i ponczu -  mimo iż użyłam rumu 80 % nie czuć było mocno alkoholu, raczej przyjemny, rumowy aromat.
Polecam na wyjątkowe okazje - taką niewątpliwie były 60 urodziny mojego Taty - jeszcze raz wszystkiego najlepszego Kochany!
czekoladowo - rumowo - orzechowy
składniki:
ciasto:
6 jaj
2 łyżki zimnej wody
1.5 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
beza orzechowa:
4 białka
3/4 szkl cukru
1 szkl zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka mąki ziemniaczanej
krem:
250 g czekolady (pól na pół gorzka i mleczna)
400 ml śmietany kremówki
500 g serka mascarpone
50 ml rumu
poncz:
100 ml wrzącej wody
łyżeczka cukru
50 ml rumu
do dekoracji:
gorzka czekolada

Jajka ubić z dodatkiem wody i cukru.
Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu biszkopt w formie wyjąć natychmiast z piekarnika i z 30 - 40 cm opuścić go na podłogę (w formie). Dzięki temu biszkopt nie opadnie, pozostanie płaski. 
Biszkopt wystudzić, przekroić na dwa krążki.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając po odrobinie cukier.
Wymieszać z orzechami i mąką. Upiec w tej samej, co biszkopt formie, również wyłożonej papierem do pieczenia. 

Czekolady roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywną pianę.
Zmiksować czekoladę z mascarpone.
Połączyć obie masy.

Cukier rozpuścić we wrzącej wodzie, lekko przestudzić, wymieszać z rumem. 

Naponczować pierwszy krążek biszkopta, rozsmarować na nim 1/3 kremu.
Następnie ułożyć bezę orzechową, wyłożyć kolejną 1/3 kremu.
Przykryć drugim krążkiem biszkopta, naponczować.

Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Przygotować z niej ozdoby do udekorowania tortu.

Chłodzić kilka godzin w lodówce.
tort urodzinowy
sobota, 03 maja 2014

Wypiek idealny na tę chłodną, ponurą majówkę.

Aksamitne kakaowe ciasto, kwaskowaty rabarbarowy mus i niezbyt słodki krem na bazie serka kanapkowego i bitej śmietany.

Z filiżanką kawy Jacobs Crema Gold ciasto to stanowi duet idealny.

Koi nerwy, podnosi nastrój, pobudza zmysły!

z rabarbarowym musem

składniki:

ciasto:

2, 5 szkl mąki pszennej

1 szkl cukru

2 łyżki kakao

2 jaja

1,5 szkl oleju

1 szkl kefiru

1 łyżka octu

1 łyżeczka sody

szczypta soli

mus:

500 g rabarbaru

200 g cukru

3 łyżeczki żelatyny

krem:

250 g  serka naturalnego (typu kanapkowego)

400 ml śmietany kremówki

łyżka soku z cytryny

3 łyżki cukru pudru

 

Ciasto:

Mąkę, kakao i sól przesiać do miski, dodać cukier, wymieszać.


W innym naczyniu za pomocą trzepaczki rozmieszać jajko z jogurtem, olejem, ekstraktem waniliowym.


Składniki suche połączyć z mokrymi (powinno się mieszać tylko w jednym kierunku).


Do małej miseczki wlać ocet, dodać sodę - zacznie się mocno pienić.

Sodę dodać do ciasta, szybko wymieszać, wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównać. 


Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.

 

Z ciasta odciąć wierzch (ok 5 mm), pokruszyć.

 

Rabarbar oczyścić, obrać, pokroić w ok 1 cm kawałki. Zasypać cukrem, odstawić na 10 minut.

Żelatynę namoczyć w 1/3 szkl zimnej wody. 

Rabarbar postawić na ognień, podgrzewać aż cukier się rozpuści, rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać. 

Kilka łyżek gorącego sosu wlać do żelatyny, mieszać do rozpuszczenia. 

Połączyć z resztą sosu. Odstawić do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć wyłożyć na spód ciasta. Odstawić w chłodne miejsce.

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i sok z cytryny.

Serek przełożyć do miski, krótko zmiksować ,wymieszać delikatnie z ubitą śmietaną.

 

Krem przełożyć na ciasto, posypać odłożonymi wcześniej okruszkami.

Przechowywać w lodówce.

z musem rabarbarowym i serkiem philadelphia

Przepis na chwilę kawowej przyjemności




Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów