w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
piątek, 25 kwietnia 2014

Dla mojego kochanego Braciszka!

Bielizna damska, ale tort bardzo męski.

Dekoracja z masy cukrowej, środek to jasny biszkopt, brzoskwiniowa frużelina i krem z serka mascarpone. 

Bardzo smaczny.

brzoskwiniowy z mascarpone

 

składniki:

ciasto:

10 jaj

3 łyżki zimnej wody

2,5 szkl cukru

1,5 szkl mąki pszennej

1 szkl mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

poncz:

1/2 szkl herbaty

1/4 szkl wódki (brzoskwiniówki)

1 łyżeczka cukru

frużelina:

duża puszka brzoskwiń w syropie

1 łyżka cukru

duża łyżka mąki ziemniaczanej

łyżeczka żelatyny

krem:

500 g serka mascarpone

500 ml śmietany kremówki (30%)

200 g jogurtu greckiego

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

do dekoracji:

masa cukrowa (kremowa, czarna i czerwona)

srebrne perełki cukrowe

 

Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, wystudzić, przekroić na trzy równe blaty.

 

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.

Brzoskwinie osączyć. Owoce pokroić, syrop wymieszać z cukrem.

Mąkę rozpuścić w 1/4 szkl wody. 

Syrop zagotować, na wrzący wlać rozprowadzoną mąkę. 

Odrobinę brzoskwiniowego sosu połączyć z żelatyną, rozprowadzić, połączyć z resztą sosu, dodać brzoskwinie, wymieszać, wystudzić.

 

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny.

Serek mascarpone wymieszać z jogurtem.

Obie masy połączyć delikatnie mieszając. 

 

W gorącej herbacie rozpuścić cukier, wystudzić, wymieszać z wódką.

Ponczem nasączyć pierwszy blat ciasta. 

Następnie wyłożyć 1/2 brzoskwiniowej frużeliny i 1/3 kremu serowego.

Przykryć drugim blatem, kolejno naponczować, wyłożyć resztę frużeliny i 1/3 kremu.

Położyć ostatni blat, wierzch i boki ciasta wysmarować resztą kremu.

 

Schłodzić, udekorować.

Ja wycięłam "boczki", uformowałam z nich biust (upchałam kawałki ciasta w odpowiednio dobranych wielkością, wyłożonych folią spożywczą filiżankach, schłodziłam, wyłożyłam na ciasto), następnie pokryłam tort masą cukrową.

z frużeliną brzoskwiniową i kremem mascerpone

środa, 23 kwietnia 2014

Sałatki ziemniaczane, zwłaszcza te z majonezowym sosem kojarzą nam się z ciężkim jedzeniem. Postanowiłam przełamać ten stereotyp, przygotowałam sałatkę  pożywną i smaczną, przy tym lekką i zdrową.

Przyznam, że z niecierpliwością będę oczekiwać na bazylię w moim ogródku, myślę, że kiedy zastąpię nią koperek sałatka będzie jeszcze pyszniejsza!

 z pomidorami

składniki:

6 średniej wielkości ziemniaków

mała główka sałaty lodowej

puszka ananasów

4 pomidory

1/2 pęczka koperku

1/2 pęczka szczypiorku

sos:

4 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki majonezu

3 łyżki soku z ananasów

sól, pieprz do smaku

 

Składniki sosu wymieszać. 

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w grubą kostkę.

Ułożyć na dnie naczynia, zalać całym przygotowanym sosem.

Sałatę poszatkować, położyć na ziemniakach.

Ananasy pokroić w niewielkie cząstki, wyłożyć na sałatę.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić w kostkę, wyłożyć na ananasy.

Wierzch posypać startym drobno koperkiem i szczypiorkiem.

 sałatka z ananasem i pomidorami

wtorek, 22 kwietnia 2014

Aż sama się dziwię, że jeszcze nie mam tego przepisu na swoim blogu.

To ciasto ikona, nigdy nam się nie znudzi.

Regularnie pojawia się w moim domu od kilkunastu lat. 

Kruche ciasto, kwaśne powidła, maślany krem budyniowy i czekoladowa polewa - pyszota!

Niemałym jego atutem jest również to, że ma bardzo atrakcyjny wygląd.

 ciasto kruche z powidłami i budyniowym kremem

składniki:

ciasto:

2 szkl mąki pszennej

4 żółtka

250 g margaryny 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szkl cukru pudru

2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao (u mnie od lat króluje DecoMorreno)

słoik powideł śliwkowych

krem:

1/2 l. mleka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2/3 szkl cukru

3 żółtka

200 g masła

polewa:

3 łyżki wrzącej wody

3 łyżki kakao (DecoMorreno)

3 łyżki cukru pudru

100 g masła

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimną margaryną. Usypać kopczyk, w środku zrobić wgłębienie, wbić w nie żółtka, dodać cukier puder, zagnieść ciasto. Schłodzić 30 minut w lodówce.

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować, wyłożyć dno natłuszczonej formy.

Na ciasto wyłożyć powidła, rozsmarować na całej powierzchni.

Do drugiej części ciasta dodać kakao, zagnieść.

Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać w niewielkich odstępach na powidłach (ok 4 kuleczek w jednym rzędzie).

Piec ciasto ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Wyjąć, wystudzić, delikatnie nożykiem odciąć brzegi od blaszki.

 

W 1/2 szklanki mleka rozpuści obie mąki i żółtka. 

Pozostałe mleko z cukrem zagotować, na wrzące wlać mieszankę mąk. 

Ugotować gęsty budyń, wystudzić.

 

Masło utrzeć na puch, stopniowo dodając po łyżce budyniu.

 

Krem wyłożyć na upieczony spód.

 

Do rondelka wlać wodę i rozpuścić w niej cukier. Następnie dodać pokrojone na małe kawałeczki masło, mieszając rozpuścić.

Zdjąć z ognia, wsypać kakao, mieszać energicznie aż powstanie gładka, lśniąca polewa.

Lekko przestudzić i polać nierównomiernie ciasto. 

 krokodyle oczy

 Smaki dzieciństwaSmaki dzieciństwa

 Wybieram DecoMorreno, bo nie ma lepszego kakao!

poniedziałek, 21 kwietnia 2014

To w żadnym razie nie jest klasyczne ciasto serowo-makowe.

To pyszny i niezwykle efektowny sernik, z dodatkiem suchego maku.

Przepis oryginalny pochodzi z tej strony, ja zachwyciłam się nim przeglądając ten blog, zrezygnowałam jednak z warstwy kruszonki i cukru pudru.

Wylepiłam ciastem tylko spód, następnym razem wylepię i boki.

Sernik jest bardzo dobry, mięciutki, kremowy. 

Podczas pieczenia nieco urósł, później opadł, ale wcale mu to nie zaszkodziło.

Zapisuję go sobie do moich najbardziej ulubionych serników.

łaciaty

 

składniki:

ciasto:

 250g mąki pszennej

125g masła

50g cukru pudru

1 jajko 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

masa makowo-serowa:

 1kg trzykrotnie zmielonego twarogu 

200ml jogurtu greckiego

125g maku niezmielonego

150g cukru + 3 łyżki do maku

4 jajka

1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.Schłodzić godzinę w lodówce.

Ciasto rozwałkować, wylepić nim dno (i boki) natłuszczonej i wysypanej mąką blaszki. 

Ponakłuwać widelcem, piec około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 


Mak wraz z 3 łyżkami cukru zmiksować chwilę blenderem (lub jeden raz przekręcić przez maszynkę).

Pozostała składniki masy serowej umieścić w misie, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.

Masę podzielić na dwie części (proponuję, żeby warstwa makowa była nieco mniejsza).

Do jednej wsypać mak, wymieszać. 


Podpieczone ciasto kruche wyjąć z piekarnika, wlewać na nie na przemian po łyżce ciasta zwykłego i makowego –robić kleksy z mas dookoła formy – na przemian, i dodatkowo jeden kleks ma być na samym środku formy. Następnie na jasne kleksy dawać ciemne kleksy, a na ciemne – jasne. I tak, aż do wyczerpania mas.(Ładnie widać to na w.w. niemieckiej stronie).

Ciasto wstawić do gorącego piekarnika, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, piec jeszcze około 45 minut.

Ciasto jeszcze godzinę trzymać w piekarniku, następnie wystudzić w temperaturze pokojowej, później schłodzić kilka godzin w lodówce. 

łaciaty z makiem

niedziela, 20 kwietnia 2014

Wielkanoc!

Zdrowych Świąt, wesołych, radosnych życzę wszystkim!

Żeby trwały w nas stale spokój i nadzieja, płynące z wiary, że życie potrafi przetrwać, odnowić się i odrodzić, a dobro zawsze zwycięża zło.

 

Mazurek:)

Bardzo łatwy, szybki, słodki, smaczny. 

Błyskawicznie znika ze stołu.

Przyznam, że miałam trochę obaw przygotowując ciasto zupełnie bez jajek, ale udało się. Wyszło niezwykle kruche, delikatne.

Przepis z tej strony, trochę przeze mnie zmodyfikowany.

Z podanych składników wyszły dwa mazurki. 

z masą krówkowo czekoladową

składniki:

ciasto:

300 g mąki pszennej

50 g cukru pudru

250 g masła

2 płaskie łyżki bułki tartej

2 łyżki wody

masa:

400 g gotowej masy krówkowej (wg mnie najlepsza z gostynia)

2 łyżki masła

80 g ciemnej, gorzkiej czekolady

ponadto do dekoracji:

bakalie (migdały, daktyle)

kolorowy maczek cukrowy

 

Mąkę przesiać, dodać cukier puder, bułkę tartą, wodę oraz masło.

Posiekać i zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 30 minut do lodówki.

Następnie podzielić na dwie części, wyłożyć do blaszek o wym. 24x29cm, nakłuć widelcem. Każdą piec ok. 10 min w temp. 180st. Ostudzić.

Schłodzone ciasto podzielić na pół, każdą połówkę rozwałkować, wykleić dno formy (moja okrągła tarta średnica 27 cm). Z resztek ciasta ulepić dekoracyjny rant.

Upiec dwa cienkie placki. 

Masę krówkową, połamaną czekoladę i masło umieścić w rondelku, wstawić na maleńki ogień, mieszając ogrzewać aż składniki się roztopią i połączą. 

Masę wylać równo na oba placki, rozsmarować, udekorować.

Odstawić do stężenia. 

Najlepiej odłamywać po kawałku i zajadać ze smakiem. 

krówkowy czekoladowy

sobota, 12 kwietnia 2014

Światowy Dzień Czekolady!

Taka zdeklarowana czekoholiczka, jak ja śmiało może powiedzieć, że to jej święto!

Moja propozycja dla uczczenia tego cudownego dnia: wyjątkowy serniczek na zimno: chrupiący spód, aksamitny środek, orzechy i czekolada - raj dla podniebienia!

Smak najbardziej skojarzył mi się ze znaną większości słodyczą, tak tez mój serniczek nazwałam.

Przepraszam za jakość zdjęć - mój telefon jednak znacznie bardziej nadaje się do rozmów i sms'ów...

na zimno, bez pieczenia

składniki:

spód:

200 g wafelków kakaowych w czekoladzie

50 g orzechów laskowych

75 g masła

masa serowa:

500 g mielonego twarogu 

250 g mascarpone

400 ml śmietany kremówki

3 łyżki cukru pudru

1 łyżka kakao

200 g ciemnej, gorzkiej czekolady

1 łyżka żelatyny

ponadto:

100 g wafelków kakaowych w czekoladzie

100 g orzechów laskowych

1 łyżeczka kakao

 

Wafelki i orzechy zblendować na piasek, wymieszać z roztopionym, przestudzonym masłem.

Masą wylepić dno i boki tortownicy (pomagałam sobie łyżką).

 

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

Twaróg zmiksować z mascarpone i kakao.

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i przestudzoną czekoladę.

Obie masy delikatnie wymieszać ze sobą.

Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia, dodać do niej kilka łyżeczek sera, dokładnie wymieszać, następnie połączyć z resztą masy serowej.

Masę wyłożyć na schłodzony ciasteczkowy spód. 

 

Orzechy i wafelki posiekać, grubą warstwą wysypać wierzch sernika. Lekko oprószyć kakao.

 

Schłodzić minimum 3 godziny w lodówce.

orzechy i czekolada

 

Dzień czekolady Dzień czekolady

 

czwartek, 03 kwietnia 2014

Taki serek polecam bardzo.

Własnoręcznie, z greckiego jogurtu przygotowany, z dodatkiem świeżych warzyw - na śniadanko idealny.

Ze świeżym chlebkiem smakuje jak marzenie - schować się mogą wszystkie "sklepowe" kanapkowe serki smakowe.

z rzodkiewką i szczypiorkiem

składniki:

400 ml jogurtu naturalnego greckiego

sól do smaku

pęczek szczypiorku

1/2 pęczka rzodkiewek

 

Jogurt przelać do garnka, lekko podgrzać.

Przelać na sitko wyłożone podwójną warstwą gazy, ustawić nad garnkiem tak, aby serwatka mogła odciekać.

Odstawić do wystudzenia, następnie na ok 48 godzin do lodówki.

W tym czasie minimum raz odlać zgromadzoną serwatkę.

Szczypiorek drobno pokroić, rzodkiewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Warzywa wymieszać z serkiem, dosolić do smaku, dokładnie wymieszać. 

Przełożyć do pojemniczka. Przechowywać w lodówce.

ze świeżymi warzywami

p.s.

Mało mnie tu ostatnio, wszystkich odwiedzających przepraszam i obiecuję, że się poprawie.

Tak gdzieś po świętach niestety dopiero pewnie...

Czas mi się "skurczył" ostatnio niemiłosiernie, remont kończę, każdą chwilę spędzam na pracach wykończeniowych.

Na dodatek aparat mój w serwisie czeka na boskie zmiłowanie chyba, bo na naprawę nie ma co liczyć raczej, telefon robi zdjęcia byle jak więc i fotografować nie mam weny.

Troszkę jeszcze zaległych wpisów mam, do których wcześniej zdjęcia zrobiłam.

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów