w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
wtorek, 31 marca 2015

Zdjęcia archiwalne...

styropianowe jajka, karczochy

W tym roku niestety nie zdążyłam z ani jednym takim jajem.

Do ich przygotowania potrzebne będą: styropianowe jajo, atłasowa wstążeczka 2 cm szerokości, krótkie szpileczki, nożyczki, żelazko, trochę czasu i sporo cierpliwości.

Do zrobienia kurczaków użyłam czerwonych piórek i wstążeczki oraz białych cekinów w kształcie listków i czarnych, okrągłych.

Dziobki niektórych wycięłam z takiej cienkiej czerwonej pianki (nie wiem skąd takie kawałeczki wzięły się wśród moich zbiorów "przyda się").

wielkanocne karczochy


na styropianowym jajku

Ale miło przypomnieć sobie, jak kiedyś się bawiłam:)

karczochy wielkanocneDo przygotowania tego koszyczka potrzebowałam kolorowych cekinów w kształcie kwiatków oraz zielonej wstążeczki.

z cekinami

A do tych koszyczków "zapakowałam" gotowe drobne kwiatki, którym dorobiłam cekinkowe, opalizujące środki. Uwielbiam w nich to, że w zależności od światła i kąta patrzenia ich kolor waha się od różu i fioletu, poprzez biel i srebro aż do niebieskiego. 

wielkanocny karczoch

wielkanocne ozdoby karczochy

Ozdoba jest bardzo trwała, raz przygotowana i odpowiednio zabezpieczona będzie zdobić nasz domek przez wiele "wielkanocy"

Idealna na osobisty świąteczny prezent.

Czy u Was też tak strrrrasznie wieje?

Aż ciarki przechodzą...

Zimno, sennie, ponuro! Na poprawę humoru i żeby nabrać sił w tę pogodę paskudną pierogi:)

Ruskie; sycące, rozgrzewające, pyszne.

Ciasto tradycyjnie wyrabiane robotem, czyli "bez roboty".

To ulubione pierogi mojej Córci, i to na jej życzenie okraszone są bułką tartą:)

Oczywiście można je podać ze zrumienioną cebulką albo skwareczkami.

z ziemniakami i twarogiem

składniki:

ciasto:

3 szkl mąki pszennej

jajko

1 szkl gorącej wody

3/4 łyżeczki soli

łyżka oliwy

farsz:

500 g ugotowanych ziemniaków

300 g twarogu

duża cebula

łyżka oliwy

sól, pieprz do smaku

ponadto:

masło

bułka tarta

 

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zrumienić na tłuszczu. 

Wymieszać przeciśnięte przez praskę ziemniaki z rozkruszonym serem i wystudzoną cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Z podanych składników wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (moje wyrabia robot). Cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawać kółka.

Nakładać farsz, formować pierogi.

Wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.

 

Tym razem podałam je ze zrumienioną na maśle bułką tartą.

z bułką tartą

Wielki Post 2015Wariacje pierogowe

poniedziałek, 30 marca 2015

Na pomysł uszycia takich kurek wpadłam w ubiegłym roku.

szyta ozdoba wielkanocna

Bawełniane tkaninki i koronki, kolorowe piórka, atłasowe wstążeczki, małe koraliki i w kilka chwil wyczarować można fajną, świąteczną dekorację.

W środku poduszkowe wypełnienie.

kurki uszyte z bawełnianych tkanin

Taka kurka ślicznie prezentuje się jako samodzielna dekoracja, ale również z powodzeniem przyozdobi wielkanocny stroik czy święconkę.

rękodzieło świąteczne

Szablon zrobiłam sobie sama.

 

W ubiegłym roku zrobiłam kilka takich kurek, obdarowałam nimi przyjaciół.

szyte ozdoby świąteczne

Teraz udało mi się uszyć tylko jedną, również na prezent.

szyta ozdoba świąteczna

Ta żółta to moja ulubiona, została u nas w domku:)

ozdoba świąteczna

niedziela, 29 marca 2015

Niedziela palmowa.

Za tydzień Wielkanoc.

Już niedługo biorę się do świątecznych wypieków i dań.

Teraz jednak danie postne jeszcze;)

Pod tą intrygującą nazwą kryją się pyszne, chrupiące placki ziemniaczane, przykryte pikantnym, czosnkowym sosem, ze smażonymi pieczarkami i tartym oscypkiem. 

Taki obiad miałam okazję jeść niedawno w jednej z góralskich karczm. 

Strasznie mi tam było fajnie i miło. Pewnie jeszcze kiedyś wybiorę się na podobną wycieczkę, póki co wspominam i gotuję w domku.

placki ziemniaczane z sosem czosnkowym, pieczarkami, oscypkiem

składniki:

placki:

ok 500 g ziemniaków

łyżka mąki pszennej

cebula

jajko

sól, pieprz do smaku

dodatki:

350 g pieczarek

pęczek koperku

oscypek

sos:

250 ml jogurtu greckiego

łyżka soku z cytryny

łyżeczka majonezu

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

ponadto:

olej do smażenia

 

Sos:

Czosnek przecisnąć, przez praskę, wymieszać z resztą składników, odstawić do lodówki.

Placki:

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, odcisnąć, ciecz odstawić.

Cebulę bardzo drobno pokroić, razem z jajkiem dodać do ziemniaków.

Odstawiony płyn z ziemniaków delikatnie zlać, pozostałą na dnie naczynia skrobię ponownie dodać do ziemniaków. 

Doprawić do smaku, dokładnie wymieszać.

Smażyć nieduże, cienkie placki, z obu stron na złoto.


Pieczarki obrać, pokroić w plastry, usmażyć na rozgrzanej oliwie.

Oscypek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Koperek posiekać.

 

Na gorące placki nakładać po łyżce sosu, następnie pieczarki.

Wierzch posypać startym serem i posiekanym koperkiem.

 placki ziemniaczane z sosem czosnkowym, pieczarkami, oscypkiem

Wielki Post 2015

I jeszcze moja Kruszynka, z naszą palmą.

W ubiegłym roku miałyśmy palmę przygotowaną wg oryginalnych, ludowych wzorców, pełną różnobarwnych bibułkowych kwiatów. 

Teraz postawiłyśmy na prostotę - palma rustykalna, prawie cała zielona, większość roślinek zerwałam u siebie w ogródku. 

niedziela palmowa

sobota, 28 marca 2015

Niedługo święta, mam nadzieję, że uda mi się wygospodarować więcej czasu, aby nadrobić zaległości na blogu...

Tymczasem...Rolada z indyka - bardzo smaczna, efektowna  i łatwa w przygotowaniu.

Można ją podać na obiad, z ulubioną surówką i ziemniaczkami, można wystudzić a potem kroić w plasterki i robić pyszne kanapki.

Ser rozpuszcza się wewnątrz mięsa i przecudnie je nawilża nadając mu niesamowitą kruchość i wspaniały aromat.

z mozzarellą

składniki:

filet z indyka

125 g mozzarelli

marynata:

3 łyżki oliwy

łyżka miodu

2 ząbki czosnku

łyżka wytrawnego białego wina 

sól, pieprz, słodka mielona papryka, chili do smaku

ponadto:

1/2 szkl białego wytrawnego wina

 

Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą, dodać pozostałe składniki marynaty, odstawić na kilkanaście minut.

Filet rozciąć tak, by uzyskać płat mięsa grubości ok 2 cm, delikatnie rozbić trzonkiem noża.

Dokładnie z obu stron natrzeć marynatą. Zrolować, odstawić na godzinę do lodówki.

 

Mięso rozwinąć, wzdłuż jednego boku ułożyć pokrojoną w cząstki mozzarellę.

Zawinąć roladę, obwiązać bawełnianą nicią.

Włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać winem. 

Piec pod przykryciem, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 80 minut.

 

Można podawać na ciepło, do obiadu bądź po wystudzeniu kroić jak wędlinę do kanapek.

z mozarellą

Zawijamy. Rolady drobiowe

poniedziałek, 23 marca 2015

Taka babeczka będzie nie tylko smacznym, ale i bardzo optymistycznym akcentem na wielkanocnym stole.

Przygotowałam ją na dziecięce przyjęcie, mali biesiadnicy byli zachwyceni:)

To  moja wariacja na bazie znanej i niezawodnej zebry.

Samo ciasto jest mięciutkie, wilgotne, mocno waniliowe - pyszne!

na oranżadzie 

składniki:

5 jaj

1,5 szkl. cukru

1 szkl. oleju

2,5 szkl. mąki pszennej

1 szkl. oranżady 

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

barwniki spożywcze: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony

ponadto:

czekolada mleczna

4 łyżki mleka

kolorowa posypka cukrowa

 

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli.

Gdy piana jest już sztywna, nadal ubijając dodawać cukier i żółtka.

Następnie dodać oranżadę, olej, mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy, delikatnie wymieszać.

Masę podzielić na sześć części. Do każdej dodać odrobinę barwnika.

Do wytłuszczonej i obficie wysypanej bułką tartą formy wlewać kolejno ciasta: fioletowe, niebieskie, zielone, żółte, pomarańczowe, czerwone .

Na koniec lekko potrząsnąć formą, aby poziom ciasta się wyrównał.

Piec w temp 180 stopni około 50 minut, do tzw "suchego patyczka".

Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka.

Wystudzone ciasto wyjąć z formy, polać polewą, wierzch udekorować cukrową posypką.

na oranżadzie

 Waniliowy Weekend VIWielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne WypiekiBabki Wielkanocne 2015

piątek, 20 marca 2015

Uwielbiam jogurt grecki, kto "mnie" czyta, ta wie:)

Zawsze mam w lodówce kilka kubeczków, znikają w tempie błyskawicznym, zajadane łyżeczką, używane wszędzie tam, gdzie ma być kwaśna śmietana (tej wcale nie używam), także w wielu, bardzo wielu przeróżnych daniach.

Mam już na blogu jogurtową babkę cytrynową (bardzo polecam), dziś babka czekoladowa.

Przepyszna! Mięciutka z lekko chrupiącym wierzchem, wilgotna, ale nie ciężka.

Mimo iż do ciasta nie dodaje się czekolady, dzięki dużej ilości kakao ma ono bardzo czekoladowy smak, spotęgowany jeszcze aksamitną czekoladową polewą.

 

Skorzystałam z tego przepisu, niestety, ciasto w fazie wyrabiania było tak gęste, że nie dało się rozmieszać, dodałam więc jeszcze pół szklanki mleka, taką wersję podaję, jeśli ktoś zechce skorzystać z przepisu i przed dodaniem mleka uzna, że jest zbędne, proszę je pominąć.

 jogurtowa czekoladowa

składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):

125  masła

3/4 szkl cukru

2 jajka

2 szkl mąki pszennej

1/2 szkl ciemnego, gorzkiego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 i 1/2 lyżeczki sody

1 szkl jogurtu greckiego

1/2 szkl mleka

polewa:

100 ml mleka

100 g gorzkiej czekolady

łyżka masła

łyżka cukru

 

 

Mąkę przesiać z kakao, proszkiem i sodą.

Masło utrzeć na puch z cukrem,  wciąż miksując wbić po jednym jajku.

Następnie dodawać na zmianę po odrobinie mieszanki mącznej i jogurtu. Miksować tylko do połączenia składników, jeśli ciasto jest zbyt gęste (jak u mnie) dolać mleko. 

Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.

Piec ok 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić, następnie wyjąć z blaszki.

 

Mleko zagotować, do wrzącego wrzucić połamaną czekoladę, masło i cukier. Mieszać aż polewa stanie się gładka i błyszcząca. Gdy zacznie tężeć polać nią babkę.

Można dowolnie udekorować. 

 jogurtowa czekoladowa

Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne WypiekiBabki Wielkanocne 2015

czwartek, 19 marca 2015

Kolejna sałatka ze zbioru "Na każdą okazję - sałatki i surówki", który niedawno wpadł mi w ręce.

Najbardziej zaciekawił mnie tutaj sposób prażenia pieczarek;  mam woreczek grubej wielickiej  soli, więc postanowiłam wypróbować. Same są baaardzo słone, nie nadają się do jedzenia, ale w połączeniu z innymi składnikami sałatki tworzą bardzo udaną kompozycję smakową.

Sałatka jest bardzo smaczna, ciekawie łączy smaki wszelakie, do tego sos bez majonezu, więc zdrowszy i mniej kaloryczny.

Całość wygląda bardzo ładnie, wiosennie i zachęcająco:)

z kurczakiem i brokułem 

składniki:

1 brokuł

ok 300 g pieczarek

podwójna (ale niezbyt duża) pierś kurczaka

4 jajka ugotowane na twardo

kilka pomidorków koktailowych

miks sałat

kilka oliwek

2 łyżki gruboziarnistej soli

łyżka przypraw do kurczaka 2 łyżki oleju

sos:

2 łyżeczki musztardy

1 łyżka soku z cytryny

3 łyżki jogurtu greckiego

 

Składniki sosu wymieszać, odstawić w chłodne miejsce.

Mięso kurczaka pokroić w kawałki, posypać przyprawą do kurczaka, wlać olej, wymieszać, odstawić na kilkanaście minut.

Brokuł ugotować na półmiękko w lekko osolonej wodzie. 

Pieczarki obrać, okroić  ćwiartki. 

Patelnię posypać solą, rozgrzać, wrzucić pieczarki, na małym ogniu prażyć ok 5 minut.

prażone do sałatki

Kurczaka wraz z marynatą wrzucić na rozgrzaną patelnię, obsmażyć ze wszystkich stron na złoto.

Sałatę umyć, ułożyć na dnie salaterki.

Następnie ułożyć różyczki brokuła, ćwiartki jajek, kawałki kurczaka i pieczarki.

Wlać sos, wymieszać.

Wierzch udekorować pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami i oliwkami.

 z brokułem, w sosie musztardowym

środa, 18 marca 2015

Czebureki to danie kuchni wschodniej, takie swoiste "pierogi", przygotowane z ciasta parzonego, smażone w głębokim tłuszczu.

Pierwszy raz spotkałam się z nimi w Jastrzębiej Górze, wracając z plaży kilkakrotnie miałam ochotę ich spróbować, ale fast foodowa budka z kilkoma plastikowymi stolikami na zewnątrz nie zdobyła mojego zaufania...

Ale zapach wydobywał się zeń rozkoszny. 

Później kilkakrotnie widywałam czebureki na różnych blogach, w końcu zrobiłam sama.

Nad morzem serwowano je z kubkiem barszczu, moje podane ze skropioną sokiem z cytryny roszponką i pomidorkami.

Smakowały nieziemsko. 

Ciasto przyjemnie chrupiące, wewnątrz porządna porcja dobrze doprawionego mięsa (fajnie wyczuwalny aromat pietruszki), które podczas smażenia wytworzyło cudowny, zamknięty wewnątrz sos.

Skorzystałam z tego przepisu

Uwaga techniczna: do wycinania kółek użyłam miseczki o średnicy zbliżonej do średnicy patelni, na której smażyłam czebureki. Dzięki temu nie musiałam zbędnie używać zbyt dużej ilości oleju, smażyłam po dwa pierogi na raz. 

smażone pierogi z mięsem 

składniki:

ciasto:

3,5 szkl mąki szennej

1 szkl wody

1 jajko

1 łyżka masla

1 łyżka spirytusu

1/2 łyżeczki soli

farsz:

1/2 kl mięsa mielonego

2 cebule

pęczek natki pietruszki 

3/4 szkl kefiru (u mnie jogurt grecki)

1 łyżeczka majeranku

sól, pieprz do smaku

ponadto:

tłuszcz do smażenia

 

Wodę z solą i masłem zagotować. Na wrzątek wrzucić szklankę mąki, rozmieszać porządnie, odstawić do przestudzenia.

Dodać resztę mąki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Włożyć do woreczka foliowego, odstawić na 30 minut.

 

Do mięsa dodać posiekaną drobno cebulę, natkę pietruszki, jogurt i przyprawy.

Wyrobić jednolitą masę.

 

Ciasto wyjąć z woreczka, ponownie wyrobić, rozwałkować dość cienko (jak na pierogi), wykrawać kółka nakładać farsz (grubości ok 1 cm, na połowie kółka, zostawiając ok 1 cm rant na sklejenie), składać kółka na pół, porządnie sklejać brzegi, dla pewności dociskając widelcem.

smażone pierogi z mięsem 

Na patelnię wlać ok 1 cm oleju, porządnie rozgrzać.

Gotowe czeburaki smażyć w głębokim tłuszczu, z obu stron na złoto.

Olej nie może być zbyt gorący - wówczas ciasto się zrumieni a mięso wewnątrz pozostanie surowe, ani za "zimny" wtedy ciasto zeschnie się, stwardnieje a nie upiecze. 

Gotowe pierogi osączyć krótko na papierowym ręczniku.

Podawać ciepłe, ale nie gorące, wówczas będziemy mogli w pełni rozkoszować się wspaniałym sosem, wypływającym podczas każdego kęsa.

smażone pierogi z mięsem 

Wariacje pierogowe

wtorek, 17 marca 2015

Jak już tak się zrobiło uroczyście-tortowo,  to rzutem na taśmę: tort dla małej wielbicielki piesków.

Ciemny biszkopt, przełożony kremem z serka mascarpone, z grubą warstwą czekolady.

Ozdoby wykonane z masy cukrowej; trzy zabawne pieski wpatrujące się w kość z imieniem dziewczynki.

Jak usłyszałam od rodziców Milenki  - "oryginalny, pomysłowy i przepyszny!" I jeszcze..."czy w lipcu można liczyć na podobny, druga córka ma urodziny i nie chce innego..." - miód dla mojej kulinarnej duszy! 

 

Przy okazji nadmienię, że dodanie do kremu na bazie serka mascarpone "odsączonego" jogurtu greckiego jest rewelacyjnym pomysłem - krem jest lżejszy i pysznie kremowy, bardzo polecam.

 czekoladowo-waniliowy z mascarpone

składniki:

biszkopt:

8 jaj

2 szkl cukru

2 łyżki wody

1 szkl mąki pzennej

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

1/2 szkl kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

500 ml śmietany kremówki

500 g serka mascarpone

200 g jogurtu greckiego

3 łyżki cukru pudru

łyżka ekstraktu waniliowego

poncz:

1/2 szkl herbaty 

łyżeczka cukru z wanilią

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

polewa:

200 ml śmietany kremówki

100 g ciemnej, gorzkiej czekolady

100 g czekolady mlecznej

ponadto:

masa cukrowa

 

 

biszkopt:

Jaja z dodatkiem wody ubić z cukrem.

Dodać przesianą mąkę, kawę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.

Piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Zaraz po wyjęciu z piekarnika biszkopt upuścić na podłogę z wysokości ok 30 cm.

Następnie wystudzić, przekroić na trzy krążki.

 

krem:

Jogurt (najlepiej dzień wcześniej) przełożyć na wyścielone bawełnianą gazą sitko, odstawić do lodówki, nad garnkiem w którym będzie się mogła zebrać odsączona z jogurtu woda.

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i ekstrakt waniliowy.

Serek mascarpone wymieszać z jogurtem.

Obie masy połączyć delikatnie mieszając. 

 

poncz:

Wszystkie składniki wymieszać.

 

Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć na podkładce, naponczować, wyłożyć 1/3 kremu.

Przykryć drugim krążkiem, wszystkie czynności powtórzyć.

Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu.

Odłożyć do schłodzenia.

 

polewa:

Obie czekolady wraz ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej, masę przestudzić, tężejącą rozsmarować na wierzch i boki tortu (wcale nie musi być super idealnie gładko).

czekoladowo waniliowy z kremem mascarpone

 

dekoracje:

Ja wykonałam pieski z masy cukrowej (instrukcja z youyube;)), kość z napisem oraz pieskowe  łapki. Wszystko to należy przykleić na niezastygłą jeszcze polewę. 

czekoladowo-waniliowy z mascarpone

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów