w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
poniedziałek, 31 marca 2014

Kolejny bardzo udany muffinkowy wypiek.

Wspaniale wyrośnięte, mięciutkie, puszyste, lekko wilgotne muffinki, z lekkim miętowym aromatem złamanym nieco smakiem gorzkiej czekolady - mmm, pycha!

Ciastka z gatunku: idą goście! Ich przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil.

Pamiętajmy, że najpyszniejsze muffinki wychodzą wtedy, gdy mokre składniki z suchymi mieszamy szybko, bardzo niestarannie, wcale niedokładnie, niechlujnie i byle jak :D

 straciatella

 

 

składniki:

suche:

2 szkl mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

3/4 szkl cukru

szczypta soli

mokre:

250 ml mleka

2 jajka

2 łyżeczki ekstraktu miętowego

6 łyżek oleju

ponadto:

200 g ciemnej, gorzkiej czekolady

4 łyżki mleka

 

Mąkę przesiać, wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami.

Jajka wymieszać z pozostałymi składnikami mokrymi.

Składniki suche połączyć z mokrymi, dodać posiekane 100 g czekolady. Wymieszać szybko, niezbyt dokładnie.

Formę muffinkową wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem na 2/3 wysokości. 

Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

Pozostałą czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, rozsmarować na wierzchu babeczek.

 miętowe

Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IV

niedziela, 30 marca 2014

Przepis na bułeczki wzięłam stąd, zmieniłam tylko troszkę nadzienie. 

Moje nie wyszły niestety takie śliczne.

Były za to mięciutkie, bardzo delikatne, z wyczuwalną czosnkową nutą, ale przy tym lekko słodkawe w smaku.

 pszenne

 

składniki:

ciasto:

400 g mąki pszennej

20 g cukru

1/2 łyzeczki soli

10 g drożdży

260 ml ciepłego mleka

30 g roztopionego masła

nadzienie:

60 g miękkiego masła

4 ząbki czosnku

2 łyżeczki  zielonego koperku

szczypta soli

ponadto:

1 jajko do posmarowania

Mąkę przesiać, dodać sól, zrobić wgłębienie, wkruszyć w nie drożdże, dodać odrobinę cukru i trochę mleka. Zostawić pod przykryciem do czasu, aż drożdże podwoją objętość.

Masło stopić, wymieszać z posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. 

Do ciasta dodać mleko, zamieszać, dodać masło i mniej więcej połowę nadzienia, wyrobić elastyczne, gładkie ciasto.

Odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu, bez przeciągów na ok. półtorej godziny.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować kulę, spłaszczyć, odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na kolejne 30 minut.

Każdą bułeczkę rozciąć, we wgłębienie nakładać nadzienie, boki delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec ok. 20 min. w temp. 180 st. C.

bułeczki pszenne

piątek, 28 marca 2014

Choć białą kiełbasę i chrzan można jadać przez cały rok, najlepiej smakują w okolicach wiosennych świąt - nie uważacie?

Dziś moja propozycja na podanie białej kiełbasy w wersji zapiekanej, obiadowej.

Danie, które jakby się uprzeć, można porównać nieco do bigosu:)

zapiekana na kapuście

składniki:

3 białe kiełbasy

1/2 główki białej kapusty

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 łyżka kminku

kilka ziarenek ziela anielskiego

kilka liści laurowych

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

1 łyżka oleju

sól do smaku

 

W garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekaną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Obsmażyć na rumiano, dodać poszatkowaną kapustę, wlać tyle wody, aby przykryła warzywa, dodać kminek, ziele, liście laurowe i sól. Gotujemy ok 5 minut, dodać koncentrat pomidorowy, ponownie zagotować..

Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć kiełbasę. 

Posypać papryką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec pod przykryciem (zamknięte naczynie albo folia aluminiowa) około 20 minut, następnie zdjąć przykrycie i zapiekać jeszcze około 5 minut.

na białej kapuście

Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV


środa, 26 marca 2014

Pyszna, sycąca, rozgrzewająca zupa.

Świetna na co dzień i od święta, znakomicie spisze się na wielkanocnym stole.

Jeśli mamy troszkę czasu i cierpliwości, warto przygotować własny zakwas - przypominam: w odróżnieniu od zakwasu żurkowego, zakwas na barszcz biały przygotowujemy z mąki pszennej!

z klopsikami

 

składniki:

500 g mięsa mielonego

jajko

500 g ziemniaków

300 g pieczarek

2 ząbki czosnku

2 cebule

500 ml gotowego zakwasu na barszcz biały

sól, pieprz do smaku

3 łyżki oliwy

 

Cebulę pokroić w piórka, ząbki czosnku zgnieść trzonkiem noża, pokroić w kosteczkę. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki.

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i pieczarki. Gdy cebula się zeszkli dorzucić czosnek. Chwilę smażyć. 

Wlać około 1 1/2 l wody. Przykryć, zagotować.

Ziemniaki obrać, pokroić w dość grubą kostkę. Wrzucić do zupy kiedy zacznie wrzeć. 

Do mięsa mielonego dodać jajko oraz przyprawy, wymieszać, formować nieduże kuleczki. Również wrzucić do zupy. 

Gotować do chwili gdy ziemniaki zmiękną. Wlać zakwas. Wymieszać, zagotować.

Spróbować i - jeśli będzie taka potrzeba - doprawić solą i pieprzem. 

z klopsikami

Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

poniedziałek, 24 marca 2014

Ten wypiek znajduje się na drugim miejscu mojej prywatnej muffinkowej top listy, zaraz po naszych najbardziej ulubionych muffinkach z pepsi ;)

Muffinki jogurtowe są mięciutkie, wilgotne, pyszne. 

Można je polać polewą czekoladową, można posypać cukrem pudrem. 

mięciutkie i wilgotne

składniki:

mokre:

2 jajka

łyżeczka ekstraktu waniliowego

50 g roztopionego masła

100 g jogurtu naturalnego

suche:

125 g cukru

200 g mąki

1 budyń waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Jajka roztrzepać, dodać pozostałe "mokre" składniki, mieszać aż powstanie jedna gładka masa. 

Składniki "suche" dokładnie razem wymieszać.

Połączyć mokre z suchymi szybko i niezbyt dokładnie mieszając. 

Muffinkową foremkę wyłożyć papierowymi papilotkami, napełniać ciastem do 3/4 wysokości. 

Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

jogurtowe

sobota, 22 marca 2014

Jedyne gofry, które robią się bardziej kruche chwilę po wyjęciu z gofrownicy.

Mocno czekoladowe, z czekoladowymi drobinkami, całkiem dobrze smakują nawet "na sucho", bez żadnych dodatków.

Podane z serkiem waniliowym i owocową galaretką były przepyszne!

czekoladowe

składniki:

2 duże jajka

25 g cukru

125 g mąki pszennej

łyżka kakao

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczka sody

szczypta soli

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

25 g stopionego masła

200 ml jogurtu naturalnego

50 g gorzkiej czekolady

ponadto (opcjonalnie):

waniliowy serek homogenizowany

owocowa galaretka (przyrządzona wcześniej)

 

Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.

Czekoladę posiekać na niewielkie kawałki.

Jajka ubić z cukrem, dodać jogurt, ekstrakt waniliowy, delikatnie wymieszać.

Kolejno, delikatnie mieszając dodać suche składniki, masło, na końcu czekoladę. 

 

Gofrownicę rozgrzać, przed pieczeniem pierwszego gofra delikatnie natłuścić (pędzelkiem umoczonym w oleju). Nakładać po dwie łyżki ciasta, piec gofry kilka minut. 

 

Podawać z waniliowym serkiem i owocową galaretką.

 

czekoladowe

Waniliowy Weekend V

czwartek, 20 marca 2014

Fajny pomysł na urozmaicenie zwykłych kotletów mielonych.

Do ich przygotowania użyłam przygotowanych przez siebie z jogurtu greckiego kuleczek serowych (ostatnio jestem maniaczką swojskiego serka), jeśli nie macie takich, użyjcie zwykłego kanapkowego serka ziołowego (fromage, almette itp) - będzie pysznie.

z domowym serkiem ziołowym

 

składniki:

500 g mielonego mięsa

czerstwa bułeczka

jajko

cebula

sól, pieprz do smaku

kuleczki serowe (z tego przepisu), albo ulubiony serek kanapkowy z ziołami

bułka tarta 

tłuszcz do smażenia

 

Bułkę namoczyć przez kilka minut w wodzie, odcisnąć, połączyć z mięsem.

Dodać posiekaną w kosteczkę cebulę, jajko i przyprawy, wyrobić na jednolitą masę.

Z mięsa formować na dłoni płaskie placuszki, na każdym ułożyć porcję ziołowego serka (kuleczkę lub łyżeczkę), zlepiać tak, żeby ser znalazł się w środku.

Każdy kotlecik obtoczyć w bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto.

z serkiem ziołowym

wtorek, 18 marca 2014

Dość nietypowa, fenomenalna sałatka, która łączy teoretycznie niepasujące ze sobą smaki; 

ostry por, kwaśny seler, słodki ananas.

Do jej przygotowania użyłam własnoręcznie zakonserwowanego selera, nie ma to jak własne przetwory!

z porem, ananasem i selerem konserwowym

 

składniki:

słoiczek selera konserwowego

duży por

5 jajek na twardo

1/2 puszki ananasa

puszka kukurydzy

4 łyżki jogurtu naturalnego

1,5 łyżki majonezu

sól, pieprz do smaku

 

Por pokroić w półplasterki, wrzucić do garnka, zalać wrzącą woda, po kilku minutach osączyć na sitku.

Ananasa pokroić w niewielkie kawałeczki.

Jajka pokroić w kosteczkę

Seler i kukurydzę osączyć.

Składniki sałatki połączyć, doprawić do smaku, wymieszać z jogurtem i majonezem.

z ananasem

Zużywamy zapasy przed wiosną

poniedziałek, 17 marca 2014

Na DZIEŃ ŚWIĘTEGO PATRYKA, na zielono:)

w cieście szpinakowym

składniki:

nieduża pierś indyka

ok 120 g mąki

3/4 szkl mleka

duże jajko 

garść świeżego szpinaku

ząbek czosnku

sól, pieprz do smaku

olej do smażenia

 

Na patelni rozgrzać ok łyżki oleju, wrzucić opłukany szpinak, smażyć aż zmięknie, dodać przepuszczony przez praskę czosnek.

Z mąki, jaja i mleka zrobić ciasto nieco gęstsze niż na naleśniki (w razie potrzeby dodać więcej mąki), wymieszać z przestudzonym szpinakiem.

Mięso okroić na podłużne kawałki, delikatnie rozbić nasadą dłoni, oprószyć solą i pieprzem.

Każdy kawałek mięsa moczyć w cieście, smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

w szpinakowym cieście

niedziela, 16 marca 2014

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, czas gromadzić przepisy na ten wyjątkowy, świąteczny czas. 

Moja propozycja to bardzo prosta, tania i smaczna babeczka, którą przygotować można w zaledwie kilka chwil.

Dodatek kolorowej, cukrowej posypki sprawi, że w cieście pojawią się śliczne, różnobarwne plamki, ciasto spodoba się najmłodszym:)

 na białkach

składniki:

1 szkl białek

3/4 szkl cukru

200 g mąki

budyń śmietankowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g masła

szczypta soli

2 łyżki kolorowej cukrowej posypki

 

Masło stopić, wystudzić.

Białka wymieszać z solą, ubić na sztywną pianę, wciąż ubijając dosypywać stopniowo cukier.

Mąkę przesiać z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać z białkami.

Dodać masło, następnie posypkę i ponownie, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki.

Piec ok 35 min, do tzw "suchego patyczka".

 z kolorowymi plamkami

 
1 , 2 , 3
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów