w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
sobota, 30 marca 2013

Każdy chyba o tej porze, mniej lub bardziej intensywnie planuje jutrzejsze, wielkanocne śniadanie.

Polecam podanie takich "dinozaurowych" jaj, w nieco złagodzonym sosie chrzanowym.

Wyglądają niezwykle dekoracyjnie i zachęcająco, sos będzie smakował wszystkim, dla których smak tradycyjnego chrzanu jest zbyt intensywny. 

Przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku - same zalety:) 

Oczywiście to jaja kurze, jednakże specjalny sposób ich przygotowania sprawia, że pojawiają się na nich rude kreseczki i przebarwienia, co nadaje im niecodzienny wygląd. 

w sosie chrzanowym

składniki:

jaja (dowolna ilość)

łupinki cebuli

Jaja poukladać w garnku wraz z łupinkami cebuli, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut. Wyłączyć ogień, każde jajko wyjąć, delikatnie natłuc skorupkę (nie obierać), ponownie włożyć do wywaru. Wystudzić.

sos (do ok 8 jaj): 

3 łyżki startego chrzanu

sok i skórka otarta z 1 cytryny 

1/2 łyżeczki cukru

3 łyżki jogurtu naturalnego

3 łyżki majonezu 

sól do smaku

Wszytskie składniki sosu wymieszać dokładnie, odłożyć do "przegryzienia" do lodówki, na kilka godzin (najlepiej całą noc).

w sosie chrzanowym

   

piątek, 29 marca 2013

To już ten czas, jemy jaja jak szaleni:D

Kiedy zobaczyłam te jaja  wiedziałam, że muszę takie zrobić.

Siedziały w zalewie od tygodnia, teraz są idealne:)

Zachwyca ich smak: gdybym miała pokusić się o jego zdefiniowanie powiedziałabym, że przypomina mix jajek i korniszonków :D 

Urzeka wygląd: błyszcząca bordowo-brązowa "skórka", spreżysty, jędrny środek.  

Warto spróbować, polecam! 

w occie balsamicznym 

 

zmieniłam troszkę składniki:

10 jaj ugotowanych na twardo

1 cebula 

2 gałązki rozmarynu 

zalewa: 

4 liście laurowe

1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu

4 kuleczki ziela angielskiego

4 goździki 

1 i 1/2 szkl wody

1/4 szkl octu

1/2 szkl octu balsamicznego

1/2 szkl brązowego cukru

1 łyżeczka soli 

 

Potrzebować będziemy dużego słoja - takiego, żeby jaja mogły w nim swobodnie pływać, trzeba będzie od czasu do czasu słojem "wstrząsnąć", inaczej skórka zabarwi się nierówno.

Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, wymieszać, zagotować. Odstawić, żeby przestygła.

Jajka obrać, delikatnie, żeby ich nie uszkodzić.

Cebulę pokroić w dość grube piórka. 

Na dno słoja wrzucić rozmaryn, następnie włożyć jaja i cebulę. 

Całość zalać jeszcze ciepłą zalewą wraz ze wszystkimi przyprawami. Odczekać, aż zupełnie wystygnie, zakręcić słój, włożyć do lodówki na 5-7 dni.

Próbowałam z sosem na bazie majonezu, chrzanem i ćwikłą, z każdym z tych dodatków smakowały wyśmienicie. 

 

marynowane w occie balsamicznym 

czwartek, 28 marca 2013

Na fali ostatnich, mrożących krew w żyłach doniesień, dotyczących składu oferowanych w sklepach wędlin postanowiłam - póki co - omijać stoiska wędliniarskie szerokim łukiem...

Przeglądając swoją kolekcję gazetek "Przyślij Przepis"natrafiłam (nr 4/2010) na ciekawy pomysł na domową wędlinę.

Pomyślałam, przerobiłam, dopasowałam pod swój gust i wyszła mi bardzo smaczna domowa mielonka, która znakomicie sprawdza się na kanapce.

Ładnie się kroi, apetycznie wygląda, z pewnścią będzie przebojem na świątecznym stole. 

Wg autorki oryginalnego przepisu mięsko można też podać na ciepło, pokrojone w plastry, z jakimś sosem - nie próbowałam, ale zapewne byłoby równie wyśmienite.

smaczna i zdrowa

składniki (na trzy ok 17 cm "kiełbaski"):

1 kg mielonego mięsa z karczku

5 jajek

5 łyżek bułki tartej

pęczek koperku (dałam mrożony)

1 łyżka soli

pieprz

włoszczyzna, jak do rosołu

potrzebna będzie również gaza opatrunkowa, kupiłam w aptece :) 

 

Włoszczyznę myjemy, marchew, seler, por i pietruszkę kroimy w plastry, cebulę na ćwiartki, kawałek kapusty zostawiamy w całości. Wkładamy do szerokiego garnka (takiego, żeby potem zmieściły nam się obok siebie "na leżąco" przygotowane "kiełbaski"), zalewamy wodą, gotujemy.

Do mięsa wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, siekany koperek, przyprawy, dokładnie mieszamy.

Dzielimy na trzy części, z każdej formujemy walec. Układamy na kawałku gazy, dość ciasno zawijamy, związujemy końcówki. (Ja, dla pewności, że mięsko mi nie ucieknie dałam podwójną warstwę gazy, nie wiem, czy to konieczne).

Tak przygotowane kiełbaski wkładamy do wrzącego wywaru jarzynowego. Gotujemy godzinę na niewielkim ogniu.

Wyjmujemy, studzimy na sicie. Wkładamy do lodówki na ok godzinę. Następnie zdejmujemy gazę.

Gotowe:)

W oryginale wędlinka przygotowana była z surowego, chudego boczku. Szczerze mówiąc miałam ochotę na wypróbowanie pól na pół boczek i karczek, ale zwyczajnie nie miałam boczku.

Myślę, że można próbować różne warianty.

Polecam, warto:)

 Domowy Wyrób 

 

ps. 

Wreszcie choć odrobinka słońca za oknem, chyba dzięki temu nabrałam nieco wigoru do przedświątecznych przygotowań. 

 

środa, 27 marca 2013

Mam okropny spadek nastroju:(. Ta "wiosna" mnie dobija. Bez rozpisywania się więc, przechodzę do sedna: sałatka!

Bardzo apetyczny wygląd to tylko jedna z licznych zalet tej sałatki.

Ma też wady, najważniejsza jest taka, że znika w tempie błyskawicznym... :D

Polecam!

 ze ślimaczkami z sera i salami

składniki:

sałata roszponka

puszka kukurydzy

2 pomidory

pęczek młodej cebulki ze szczypiorem

6 plastrów salami

6 plastrów sera śmietankowego

sos:

2 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu naturalnego

sos sałatkowy ziołowy w proszku

 

Składniki sosu wymieszać, odstawić na kilka minut w chłodne miejsce.

Do miski wrzucić roszponkę, osączoną kukurydzę, pokrojone w kostkę pomidory i posiekaną cebulkę. Wlać sos.

Plastry sera układać na salami, ciasno rolować, kroić w ok 1 cm kawałki.Powstałe w ten sposób ślimaczki układać na wierzchu sałatki. 

 

wtorek, 26 marca 2013

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami.

Blogi pełne świątecznych smakołyków.

Mnie wpadł dziś w oko ten przepis i postanowiłam go od razu wypróbować.

Śmieszne koszyczki z ciasta drożdżowego, z nadzieniem jak pizza, z kabanosowym uszkiem - fajny pomysł na smaczny, "okołowielkanocny" posiłek, nie tylko dla dzieciaków.

z kabanosem

składniki (moja wariacja na bazie oryginalnego przepisu):

ciasto: 

50 g drożdży

1 szkl mąki pszennej

0,5 szkl mąki pszennej razowej

0,5 szkl mleka

1/2 łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki soli

1/3 szkl ciepłej wody 

nadzienie:

100 g szynki wędzonej

100 g żółtego sera

niewielka cebulka

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 ząbek czosnku

łyżeczka suszonej bazylii

szczypta soli

dekoracja:

4 kabanosy

1/2 zielonego ogórka 

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Odstawić na ok 15 minut.

Dodać resztę składników, wyrobić dość luźne ciasto. Odłożyć na kolejne 15 minut do wyrośnięcia.

Koncentrat pomidorowy wymieszać z solą, bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Szynkę i cebulkę pokroić w kosteczkę, ser zetrzeć na tarce.

Kawałki ciasta odrywać zmoczonymi dłońmi, wkładać do wysmarowanej oliwą formy na muffinki. W środku każdego ciasta palcem zrobić wgłębienie, smarować sosem pomidorowym. Układać po troszku szynki, sera i cebulki.  

Z kawałków kabanosa zrobić uszka.  

Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po wyjęciu wierzch posypać ogórkiem, startym na grubych oczkach wraz ze skórką.  z kabanosem 

Mnie wyszły trochę za małe uszka, nie wzięłam pod uwagę, że "koszyczki" urosną, proponuję odcinać dłuższe kawałki kabanosa. 

poniedziałek, 25 marca 2013

Nie wiem, czy u Was jest tak samo, ale u mnie wciąż w lodówce zalegają jakieś białka.

Tak to już jest, że w potrawach wykorzystuję więcej żółtek, potem z tymi białkami nie bardzo wiadomo co zrobić. 

A tu proszę, można zrobić taką błyskawiczną, lekką, tanią i pyszną babeczkę, z apetycznymi makowymi piegami:)

na białkach, z makiem 

składniki:

1 szkl białek

1 szkl cukru

1 budyń śmietankowy

200 g mąki 

100 g masła

2 łyżki suchego maku 

szczypta soli

 

Masło roztopić, wystudzić.

Białka ubić z solą, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, nie przerywając ubijania do chwili, aż powstanie gładka, sztywna, lśniąca piana. 

Dodać mąkę, budyń i mak. Delikatnie wymieszać. Na końcu wlać masło. Mieszać do połączenia składników.

Wylożyć do formeki nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Piec do tzw "suchego patyczka", ok 35 minut. 

Dowolnie udekorować; lukrem, cukrem pudrem, polewą czekoladową - jak kto lubi. 

na białkach, z makiem 

   

niedziela, 24 marca 2013

Próbowałam zebrać informacje na temat tego, czym różnią się tarta i mazurek...

Zacytuję może wikipedię...

Tarta (fr. tarte) – rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej.
Kruchym ciastem wylepia się dno i brzegi specjalnej formy do pieczenia tart - okrągłej i niskiej, o fałdowanych brzegach. 

Mazurek – tradycyjne, słodkie ciasto kuchni polskiej.
Mazurki piecze się w okresie Wielkanocy. Sporządza się je z różnego rodzaju ciast: kruchego, biszkoptowego, makaronikowego, marcepanowego i przekłada masami, marmoladą i dżemem. Powierzchnię dekoruje się lukrem i zdobi owocami, bakaliami.
Mazurki wypieka się w różnych kształtach – owalnych, trójkątnych, kwadratowych. 

Reasumując: moje ciasto, kruche, ze słodkim nadzieniem, z całą pewnością bardziej polskie, niż francuskie, upieczone w okresie wielkanocnym i z takąż, po trosze lukrową dekoracją, ale w okrągłej formie o karbowanych brzegach...

Ktoś podejmie się określenia jednoznacznie czy to tarta czy mazurek?? :D:D:D

z masłem orzechowym 

składniki:

spód:

100 g masła

200 g mąki

1 łyżka wody

2 szczypty soli 

nadzienie:

200 g ciemnej gorzkiej czekolady

200 ml śmietany kremówki (użyłam mleczka skondensowanego)

200 g masła orzechowego 

dekoracja:

płatki śniadaniowe w kształcie kwiatuszków

kolorowe pisaki cukrowe.

 

Masło posiekać z mąką. Dodać resztę składników, szybko wyrobić ciasto. Odłożyć na 30 min. do lodówki.

Wyjąć, wyłożyć do natłuszczonej foremki, ponakłuwać, piec na złoto, ok 15 minut. Wystudzić.

Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Wystudzić.

Masło orzechowe utrzeć z czekoladą. Wyłożyć na upieczony spód. Schłodzić.

Dowolnie udekorować. 

 

Przepis (oczywiście po mojemu zmieniłam) pochodzi z książki "1000 potraw na polskim stole", wydawnictwo książkowe Twój Styl.

Ciasto nie jest bardzo słodkie, raczej będzie smakować amatorom gorzkiej czekolady. 

Użyłam czekolady z 70 % kakao, dla mnie jej smak w cieście był nieco zbyt intensywny, następnym razem dodam może pół na pół z mleczną czekoladą...

I jeszcze moja uwaga: ciasto zdecydowanie lepiej smakuje wyjęte z lodówki kilkanaście minut przed podaniem.

czelokada masło orzechowe 

 

sobota, 23 marca 2013

Moje pierwsze samodzielnie zrobione masło orzechowe.

Idealnie gładkie, kremowe, mmmmm......

Powiem szczerze, że to kupione w słoiku do pięt mu nie dorasta!

No, może nie do pięt, ale do poziomu wieczka;)

Niemniej raczej nigdy więcej nie kupię gotowego masła orzechowego i wszystkim wielbicielom tego smakołyku radzę to samo.

domowe fistaszkowe

składniki:

200 g orzeszków fistaszkowych prażonych bez soli

50 g masła

szczypta soli

 

Orzechy i masło wrzucić do malaksera. Na średnich obrotach miksować aż wytworzy się gładka kula - ja robiłam "na raty", z przerwami dobrych kilkanaście minut.

Dodać szczyptę soli, jeszcze moment pomiksować.

Gotowe! 

Przepis pochodzi z ulubionego ostatnio przeze mnie zbioru "Wypieki ze smakiem".

Masła użyłam do zrobienia tarty tudzież mazurka, przepis w późniejszym terminie;) 

Domowy Wyrób 

piątek, 22 marca 2013

Do niedawna wydawało mi się, że świąteczne ozdabianie ciasteczek to zwyczaj wyłącznie bożonarodzeniowy.

Dziś postanowiłam definitywnie udowodnić samej sobie, że nie:D

Kruche ciasto na bazie masła, świąteczne foremki (jajko, kurczak, baranek, indyk i uniwersalne serduszko), kolorowe pisaki cukrowe i świetna zabawa z dzieckiem w kuchni na całe popołudnie:)

Polecam!

ciasteczka maślane

składniki:

100 g masła

150 g mąki pszennej

25 g mąki kukurydzianej

50 g cukru pudru

1 żółtko

1 łyżeczka esencji waniliowej

cukrowe pisaki do dekoracji 

 

Mąki przesiać. Posiekać z masłem. Dodać resztę składników. Szybko wyrobić ciasto.

Włożyć na 30 minut do lodówki.

Rozwałkować na grubość ok 5 mm, wycinać różne kształty.

Układać na natłuszczonej blaszce.

Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.

Dowolnie udekorować. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Przepis pochodzi ze zbioru "Wypieki ze smakiem". Ciasto po wyrobieniu było dość twarde, nie podobało mi się, nawet trudno było je rozwałkować. 

Wbrew moim obawom okazało się jednak, że gotowe ciasteczka są kruchutkie, rozpływają się w ustach. Piekłyśmy po południu, do wieczora niewiele zostało ...

czwartek, 21 marca 2013

Dziś pierwszy dzień wiosny. Ale czy wiosna o tym wie??

Na pocieszenie, na rozgrzanie, w ten chłodny czas - pepelino...

Tę specyficzną nazwę nadała temu daniu moja Maleńka. Nie mam pojęcia, skąd ją wzięła...

To takie - prawie - kartacze, kluski ziemniaczane, z dodatkiem koncentratu pomidorowego i nadzieniem mięsnym.

Przepyszne.

kluski ziemniaczane z mięsem 

składniki:

ciasto: 

1 kg surowych ziemniaków

300 g ugotowanych ziemniaków

1/2 szkl. mąki pszennej

1 łyżka koncentratu pomidorowego 

1 jajko

sól do smaku

nadzienie:

300 g mięsa mielonego

200 g pieczarek

1 cebula

dowolne przyprawy do smaku

1 łyżka oliwy 

ponadto:

2 łyżki masła

1 cebula 

 

Surowe ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć, sok odlać, zebrać skrobię.

Ze startych ziemniaków, skrobii, gotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę, mąki, jajka, koncentratu pomidorowego i soli wyrobić ciasto.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce. Razem z mielonym mięsem usmażyć na oliwie. Doprawić.

Ciasto rozklepać w rękach na placuszki ok 1 cm grubości. Nakładać farsz, sklejać, formować wałeczki. Układać na desce oprószonej mąką.

Wrzucać na wrzątek, gotować ok 15 minut w osolonej wodzie.

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Zeszklić na maśle. 

Kluski podawać polane cebulką.

Smacznego:) 

 
1 , 2 , 3
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów