w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
sobota, 31 grudnia 2016

Ponoć najlepsze są na placu Pigalle ;)

Zuzanna lubi je tylko jesienią, a ja? Ja raczej wcale:x

Niemniej nie mogłam nie spróbować! Dotąd kasztanów nie jadłam wcale, zakupiłam więc nieco i wreszcie mam.

Skorzystałam z przepisu Doroty i przygotowałam pieczone kasztany, które choć ani mnie ani mojej Córce nie wydały się szczególnie pyszne, z pewnością są daniem wykwintnym i ciekawym, np na sylwestrowy stół.

Wspomnieć należy, że zjadamy tylko ładny, żółty miąższ, wśród tych, które kupiłam sporo było niestety takich, które choć z wierzchu ładne i pozornie zdrowe, w środku były brzydkie, twarde, ciemnobure, wstrętne...

 ciepła przekąska

składniki:

kasztany jadalne

sól

 

Kasztany od wypukłej strony ponacinać ostrym nożem an krzyż.

Wrzucić do garnka, zalać wodą tak, by je przykryła, lekko osolić.

Podgrzewać na niewielkim ogniu do chwili aż woda zacznie wrzeć.

Gorące odcedzić, przesypać na blaszkę do pieczenia, wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok 20 minut, aż nabiorą złocistego koloru.

Najlepiej obierają się i smakują na gorąco:)

 przekąska

piątek, 30 grudnia 2016

Moja córka zażyczyła sobie na obiad nuggetsy z frytkami.

Miałam akurat mięso z piersi kurczaka, poszperałam w sieci i z kilku różnych przepisów wybrałam to, co najbardziej mi odpowiadało.

Usmażyłam małe kurczakowe kęski, aromatyczne i chrupiące - bardzo nam smakowały, może zechce zrobić podobne:)

nuggetsy z kurczaka

składniki:

podwójna pierś kurczaka

marynata:

200 ml jogurtu greckiego

2 łyżki pikantnego keczupu

łyżka przyprawy gyros

panierka:

ok 1 szkl płatków kukurydzianych

ok 1/2 szkl kaszy manny

ponadto:

tłuszcz do smażenia

sos:

1 szkl jogurtu greckiego

1 łyżka majonezu

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka oliwy

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

 

Składniki marynaty wymieszać. Mięso pokroić w kawałki, wymieszać dokładnie z marynatą, odstawić na min. 30 minut.

 

Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu, odstawić w chłodne miejsce.

 

Płatki kukurydziane rozkruszyć, wymieszać z kaszą manną. 

Mięso ostrożnie wyjmować z marynaty, obtaczać w przygotowanej panierce.

 

Na patelnię wlać ok 1 cm oleju, rozgrzać, smażyć nuggetsy z obu stron na złoto.

 

Podawać z przygotowanym sosem. 

nuggetsy z kurczaka

środa, 28 grudnia 2016

Dziś chciałam podzielić się przepisem na pyszne i bardzo efektowne ciasto z makiem i brzoskwiniami.

Przygotowałam takie na ubiegłe święta, upiekę z pewnością jeszcze nie raz.

Uwielbiam ciasto z dodatkiem amoniaku-jest niezwykle kruche i delikatne; do tego  dobrze doprawiona masa makowa, krem brzoskwiniowy i owoce zatopione w galaretce -  naprawdę bardzo udany zestaw!

A skąd taka nazwa? Może znacie "tygryska" według siostry Anastazji?

Znam wiele przepisów z tego źródła; niektóre całkiem mi się podobają, ale niezmiennie uważam, że są za bardzo skomplikowane i czasochłonne, odkładam je na "kiedyś" albo zmieniam.

I tak było właśnie z tym ciastem, uprościłam sporo, trochę przerobiłam, usunęłam to i owo; więc i mój tygrysek taki niespełniony, choć uwierzcie - niczego mu nie brakuje: ani wizualnie, ani smakowo!

Polecam więc:)

z brzoskwiniami i makiem 

składniki:

ciasto:

3 szkl mąki pszennej

250 g margaryny

3/4 szkl cukru pudru

4 żółtka

2 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki amoniaku

masa makowa:

200 g maku (kupiłam gotowy,suchy, mielony do zalania wrzącym mlekiem)

łyżka masła

3/4 szkl mleka

2 łyżki cukru

2 łyżki miodu

2 łyżki likieru amaretto

krem:

duża puszka brzoskwiń

2 budynie śmietankowe

łyżka mąki pszennej

2 duże łyżki cukru

3 żółtka

1/2 szkl soku jabłkowego

200 g masła

ponadto:

3 łyżki kwaśnego dżemu (np z czarnej porzeczki)

2 galaretki brzoskwiniowe

 

masa makowa: Mleko z cukrem i masłem doprowadzić do wrzenia, dodać miód i mak, wymieszać, zdjąć z ognia, dodać amaretto, przykryć, odstawić do wystudzenia.

 

ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z margaryną, dodać pozostałe  składniki, wyrobić gładkie ciasto, odstawić na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto podzielić na 3 części, jedną rozwałkować i wylepić nią dno natłuszczonej blaszki, posmarować dżemem.

Z pozostałego ciasta ulepić pierożki, nadziać je masą makową (najlepiej, gdyby wyszło ich 36).

Pierożki rozłożyć w trzech rzędach na cieście posmarowanym dżemem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 50 minut (aż wierzch pierożków się zezłoci).

Wyjąć, wystudzić. 

 z kremem brzoskwiniowym i makiem

krem: Budynie, mąkę i żółtka rozpuścić w soku jabłkowym.

Brzoskwinie osączyć, owoce pokroić w kawałki.

Do doku dodać cukier, doprowadzić do wrzenia. Do wrzącego wlać sok z dodatkami, ugotować gęsty budyń, wystudzić. 

Masło utrzeć na gładki krem, partiami dodając brzoskwiniowy budyń. Krem rozsmarować na wystudzonym cieście, na wierzchu rozłożyć pokrojone brzoskwinie.


Galaretkę rozrobić wg przepisu na opakowaniu, tężejącą wylać na wierzch ciasta.

Odstawić do stężenia. 

z makiem i brzoskwiniami

   Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

wtorek, 27 grudnia 2016

Nie wyrobiłam się z przepisem przed wigilią, umieszczam więc wpis dziś, bo przygotowany w ten sposób barszczyk jest smaczny i zdrowy; z powodzeniem można a nawet należałoby korzystać z niego przez całą zimę. 

Zakwas z buraków oczyszcza i wzmacnia krew (zwiększa liczbę czerwonych krwinek) i jest rewelacyjny w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości. Polecany przy przeziębieniach, ogólnym osłabieniu oraz anemii. Obowiązkowy dla dzieci i dorosłych osłabionych po leczeniu antybiotykami! Ponadto buraki obniżają poziom złego cholesterolu i zwiększają odporność. Naukowcy twierdzą, że poprawiają również koncentrację i przeciwdziałają miażdżycy. Świetnie odkwaszają organizm, spowalniają procesy gnilne w jelitach oraz pomagają w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu (wspierają nerki, oczyszczają organizm). Zakwas z buraków w naturalny sposób poprawia odporność. Przeciwdziała rozwojowi szkodliwych bakterii i wspomaga pracę wątroby oraz nerek.

Ponadto buraki zawierają mnóstwo witamin (min A, C i z grupy B), a także żelazo, potas, wapń, magnez czy kobalt. Ten ostatni jest niezbędnym minerałem w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Wszystko to przenika do zakwasu. Sok i zakwas z czerwonych buraków jest zalecany w leczeniu niedokrwistości, osłabieniu, anemii i w rekonwalescencji po chorobach.

Buraki zawierają bardzo dużo kwasu foliowego, który jest bezcenny dla kobiet w okresie ciąży.

Zakwas z buraków jest też genialnym napojem energetycznym! W wyraźny sposób dodaje nam energii i siły, wzmacnia kondycję fizyczną i wydolność organizmu.

Kiszonki są w naszej diecie nieodzowne, jeśli dbamy o figurę oraz pragniemy zachować młodość i witalność na długie lata. Zawarte w nich substancje regulują florę bakteryjną w jelitach, wspomagają trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, a także zmniejszają poziom szkodliwego cholesterolu. Kiszonki regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. Wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie. A co najważniejsze zwiększają przyswajalność żelaza, dodając nam siły, energii i witalności.

Zwłaszcza o tej porze roku warto pamiętać, że wszelkie kiszonki są dla nas po prostu bezcenne! (cyt.)

Tym razem przygotowując zakwas na barszczyk skorzystałam z przepisu Pyzy.

buraki kiszone 

składniki:

1 kg buraczków ćwikłowych

1 marchewka

1 nieduża pietruszka

plaster korzenia selera

1 łyżeczka kminku

6 dużych ząbków czosnku

2 l wody

łyżka cukru

łyżka soli

kromka suchego chleba żytniego na zakwasie (opcjonalnie)

 

Wodę zagotować, dodać sól i cukier, odstawić do przestudzenia.

 

Warzywa korzeniowe obrać, pokroić w plastry.

Ułożyć w wyparzonym naczyniu (glinianym).

Dodać czosnek i kminek.

 

Zalać wodą. Na wierzch ułożyć chleb (wówczas zakwas utworzy się szybciej).

Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 4-7 dni.

Na wierzchu utworzy się biały kożuszek, należy go zdjąć przed zlewaniem barszczu. 

Przygotowany w ten sposób zakwas można przelać do czystych, wyparzonych słoików i przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.

Pić na surowo lub wykorzystać do ugotowania barszczu.

kiszone buraki

poniedziałek, 26 grudnia 2016

Smak tortu o nazwie ambasador pamiętam z dzieciństwa. Moja mama piekła taki na naprawdę wyjątkowe okazje. 

Tym razem przygotowałam zupełnie inną, ale nawiązującą do tamtych smaków, serową wersję tortu: ciemny biszkopt przełożony kremem cytrusowym i czekoladowym, polany czekoladą z bakaliami. 

Bardzo wykwintnie i elegancko! Serowa wersja torcika jest równie pyszna i dużo lżejsza niż tradycyjna, maślana.

Zainspirowałam się tutaj, ale zrobiłam po swojemu. Spodobał mi się pomysł warzenia sera ze zwykłego mleka, na pewno wypróbuję ten sposób jeszcze w innych wariantach! 

ser warzony z mleka

składniki:

ciasto:

8 jaj

2 łyżki wody

1 szkl mąki pszennej

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

1/2 szkl kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa:

2 l mleka

500 ml jogurtu greckiego

5 jaj

1 szkl cukru pudru

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

250 g masła

ponadto:

sok z całej cytryny

skórka otarta z jednej pomarańczy

łyżka kakao

1/2 kieliszka spirytusu

75 g posiekanej czekolady

polewa:

100 g ciemnej, gorzkiej czekolady

kilka łyżek mleka

garść posiekanych bakalii

 

 

Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie da się pokroić na równe blaty). Następnie odłożyć na metalową kratkę, wystudzić, przekroić na trzy równe blaty.

 

Jajka roztrzepać z jogurtem, wlać na wrzące mleko, wymieszać, trzymać na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając do chwili, aż wytrąci się twaróg i oddzieli serwatka. 

Całość wylać na wyłożony czystą ściereczką durszlak, odstawić na min 3 godziny tak, żeby płyn mógł swobodnie odciekać. 

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, następnie dodawać partiami ser. 

Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać skórkę z cytryny i sok z pomarańczy, do drugiej kakao, czekoladę i spirytus.

Na pierwszym blacie rozsmarować ciemny krem, przykryć drugim blatem, rozsmarować jasny krem, przykryć ostatnim blatem, lekko docisnąć.

Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, dodać bakalie. Polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Schłodzić. 

ser warzony z mleka

   Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

piątek, 23 grudnia 2016

Uwielbiam szarlotki!

Można je upiec na 100 różnych sposobów, zawsze mogą wyglądać i smakować inaczej, nigdy się nie znudzą:)

Dziś chciałam zaproponować szarlotkę na wyjątkowo kruchym, maślanym cieście, z mega dużą ilością jabłkowego musu, pachnącego pomarańczą, zwieńczoną kruchutkimi cynamonowymi ślimaczkami i oprószoną leciutką chmurką cukru pudru, delikatną jak śnieg, którego jak na złość brak...

Każdy kęs przenosi nas na wyżyny kulinarnego nieba!

Może ktoś jeszcze się skusi i przygotuje podobną na nadchodzące święta?

z cynamonowymi slimaczkami

składniki:

ciasto:

150 g mąki pszennej

150 g mąki pszennej pełnoziarnistej

200 g zimnego masła

2 żółtka

1 łyżka jogurtu greckiego

szczypta soli

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

mus jabłkowy:

2 kg jabłek

1 duża pomarańcza

3/4 szkl cukru

łyżeczka cynamonu

ponadto:

łyżka masła

łyżka cynamonu

łyżka cukru

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym masłem. Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odłożyć na godzinę do lodówki.

Masło stopić, dodać cukier, mieszać aż się rozpuści, dodać cynamon. Odstawić do wystudzenia (to ważne, żeby masa była całkiem zimna!)

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Pomarańczę porządnie umyć sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.

Do jabłek dodać cukier i sok z pomarańczy, wstawić na ogień, dusić do miękkości. Następnie dodać skórkę pomarańczy i cynamon, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.

 

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, wylepić nią dno natłuszczonej tortownicy (26 cm), ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 10 minut.

 

Drugą część ciasta rozwałkować, posmarować cynamonowym masłem, zwinąć w roladkę, pokroić w ok 5 mm krążki.

 

Na podpieczony spód wyłożyć uprażone jabłka. Wyrównać, na wierzch ułożyć krążki ciasta z cynamonem.

Piec ok 40 minut.

Po wystudzeniu, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

z cynamonowymi slimaczkami

   Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

czwartek, 22 grudnia 2016

Dziś chciałam zaprezentować zupełnie inny, niecodzienny dodatek do wigilijnego barszczu; pieczone pierożki, nadziane pastą z czarnych oliwek.

Są bardzo kruche i bardzo smaczne, świetne na ciepło, a także na zimno, np z sosem czosnkowym, albo jako przekąska do wina. 

Przygotowanie pierożków jest banalnie proste i szybkie.

Do tapenady; czyli pasty z oliwek dodałam orzechy włoskie i bazylię; jest wyjątkowo smaczna.

Polecam, nie tylko na wigilię.

z tapenadą

składniki:

ciasto:

300 g mąki pszennej pełnoziarnistej

100 g masła

50 g smalcu

jajko

szczypta soli

nadzienie:

3/4 szkl czarnych oliwek

3/4 szkl orzechów włoskich

5 łyżek oliwy

ząbek czosnku

łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki siekanej bazylii

sól, pieprz do smaku

ponadto:

białko

 

 Tłuszcz posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Schłodzić ok 30 minut.

 

Oliwki, orzechy, czosnek, pieprz, sok z cytryny oraz bazylię miksujemy w blenderze na jednolitą masę, powoli dodając oliwę. Doprawiamy do smaku. 


Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, na każdy nakładać łyżeczkę nadzienia.

Zlepiać brzegi, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem.

Piec na złoto (15- 20 minut) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

z pastą z oliwek i orzechów

   Wytrawne potrawy wigilijne 2.Wytrawne potrawy wigilijne 2016


środa, 21 grudnia 2016

Przygotowania do świąt idą pełną parą:)

Lubię ten magiczny, bożonarodzeniowy czas...

W dzisiejszym wpisie chciałam przedstawić uszka, jakie przygotowałam na tegoroczną wigilię.

Nadziałam je nietypowo - po góralsku tak trochę- wędzonym oscypkiem i suszoną żurawiną!

Myślę, że będą się dobrze komponować z wigilijnym barszczem.

 z oscypkiem i żurawiną

składniki:

ciasto:

500 g mąki pszennej

ok 450 ml jogurtu naturalnego

szczypta soli

nadzienie:

250 g sera twarogowego

ok 300 g gotowanych ziemniaków

2 małe oscypki wędzone

garść żurawiny

sól, pieprz do smaku

 

Oscypki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z pokruszonym twarogiem i przeciśniętymi przez praskę ziemniakami.

Dodać posiekaną żurawinę i przyprawy.

Wyrobić na jednolitą masę.

 

Mąkę przesiać, posolić, partiami dodawać jogurt (tyle, żeby ciasto było gładkie i elastyczne).

Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Pokroić na kwadraty, nakładać porcje nadzienia, sklejać formując uszka.

Gotować partiami w lekko osolonym wrzątku ok 1 minutę od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

z oscypkiem i żurawiną

Wytrawne potrawy wigilijne 2016   Wytrawne potrawy wigilijne 2.

niedziela, 18 grudnia 2016

Wreszcie znalazłyśmy trochę wolnego czasu i w ten weekend dałyśmy się porwać w szał wielkiego pierni(czenia)! 

Piekłyśmy i dekorowałyśmy z zapałem, w efekcie mamy piernikową chatkę i całą górę pierniczków z tego przepisu.

Rozdysponowałyśmy również leżakujące od początku listopada ciasto na piernik staropolski, z niego powstały trzy blaty, które później przełożę kremem (po świętach podam przepis) oraz prawdziwy hit - przepyszne pierniczki w czekoladzie nadziane domowym dżemem pomarańczowym z dyni. Podobne pierniczki wraz z opisem przygotowania pokazywałam tutaj

Ponieważ przepisy na ciasto piernikowe podawałam już na blogu, odsyłam do wcześniejszych wpisów, tutaj podam zaś przepis na lukier królewski, jakiego użyłam do dekoracji większości pierniczków. 

 lukier królewski 

składniki:

2 białka

ok 400 g cukru pudru

kilka kropel soku z cytryny

 

Do białek dodać cukier puder i sok z cytryny, miksować na małych obrotach do czasu aż powstanie gęsty lukier.

W razie potrzeby dodać jeszcze trochę cukru (gdyby lukier był zbyt rzadki) lub odrobinę soku z cytryny (gdyby była za gęsty) - zależy to od wielkości jaj. 

Miseczkę z lukrem przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na 30 minut - w tym czasie kilkakrotnie delikatnie "uderzyć" miseczką o podłoże - pomoże to odgazować lukier przez co będzie idealnie gładki i łatwiej będzie dekorować.

Lukier można barwić spożywczymi barwnikami w proszku (te w paście lub żelu mogą zmieniać konsystencję lukru).

Ja do dekoracji używam silikonowego pisaka.

 

A teraz już zdjęcia naszej tegorocznej chatki. Moja Córka miała tylko jedno życzenie; aby dach ozdobiony był kolorowymi drażetkami, dlatego resztę zdobiłam już wyłącznie białymi lukrowymi zawijaskami. Jak zwykle zwracam uwagę na "szybki" z tłuczonych landrynek, bardzo ładnie wyglądają, zwłaszcza, gdy włożymy do środka świeczuszkę. 

Chętnych zapraszam również do obejrzenia moich piernikowych domków z poprzednich lat (20122013, 2014, 2015)

lukier królewski

lukier królewski

lukier królewski

lukier królewski

lukier królewski

lukier królewski

wtorek, 13 grudnia 2016

Zimą repertuar surówek i sałatek jest dość ograniczony. Chcąc jeść smacznie i zdrowo szukam nowych pomysłów i inspiracji.

Przeglądając cytowaną tu już wcześniej książeczkę " Surówki i sałatki. Na każdą okazję. 150 znakomitych przepisów", wyd. SBM.pl trafiłam na ten przepis i, że akurat składniki proste i dostępne, postanowiłam spróbować. Trochę, po swojemu zmieniłam składniki sosu.

Surówkę podałam do obiadu, z ziemniakami i sztuką mięsa, komponowała się znakomicie; lekko kwaśna, dość pikantna -  tak, jak lubię:)

Stopień "ostrości" można regulować dodając mniej lub bardziej pikantną musztardę.

z musztardą

składniki:

1 por

1 kwaśne jabłko

2 ogórki kiszone

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

sos:

2 łyżki ostrej musztardy

1 łyżka jogurtu greckiego

2 łyżki oliwy

 

 

Por pokroić w półkrążki, zasypać solą i cukrem, wymieszać, odstawić na 30 minut.

 

Składniki sosu wymieszać, odstawić w chłodne miejsce.

 

Jabłko umyć, wyciąć gniazdo nasienne, wraz ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Na tej samej tarce zetrzeć również ogórki.

 

Por odcisnąć, wymieszać z ogórkami i jabłkiem oraz sosem.

Przed podaniem schłodzić.

z musztardą 

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów