w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
czwartek, 31 grudnia 2015

Czy Wy również w okresach jesienno-zimowych wspomagacie swoją odporność racząc się herbatą z miodem i cytryną? Najszybszy i bardzo smaczny sposób na to, by się rozgrzać i poprawić sobie humor! Mając pod ręką kubek takiej właśnie gorącej i pachnącej herbaty wymyśliłam i upiekłam tort.

Pyszny i orzeźwiający tort, u mnie we wspaniałej, zimowo-sylwestrowej kreacji. 

Śniegu nie ma, więc chociaż śmietanowe zaspy zrobiłam:) do tego kolorowe, cukrowe konfetti!

W środku skrywa się mięciutki biszkopt z odrobinką maku, przełożony kwaskowatym lemon curd i miodowym kremem z masła i serka mascarpone.

Całość obłożona grubą warstwą kremu śmietanowego.

Jeden z najsmaczniejszych tortów, jaki kiedykolwiek zrobiłam.

Boki ozdobiłam w formie "łusek", ciekawy efekt uzyskany za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i deserowej łyżeczki (zainteresowanych odsyłam na youtube).

w śmietanowych łuskach 

składniki:

ciasto:

6 jaj

2 łyżki zimnej wody

1 szkl mąki pszennej

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

2 łyżki maku

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

lemon curd:

2 cytryny

1/2 szkl cukru

2 jajka

2 łyżki masła

krem miodowy:

100 g masła

250 g serka mascarpone

6 łyżek miodu

krem śmietanowy:

250 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarone

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

ewentualnie:

kolorowe "confetti" cukrowe

do nasączenia:

1/2 szkl naparu zielonej herbaty z miodem i cytryną

 

Jaja ubić z cukrem i wodą, delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mak.

Wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja śr. 24cm).

Piec ok 45 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

Wystudzić, przekroić na trzy równe krążki.

 

Wycisnąć sok z cytryn, wlać do miseczki. Dodać cukier, miseczkę postawić nad kąpielą wodną (uważać, by dno miski nie dotykało lustra wody).

Mieszać aż cukier się rozpuści.

Następnie dodać pokrojone w kawałeczki masło i roztrzepane jajka.

Mieszać do czasu uzyskania gładkiego, lśniącego kremu. Wystudzić.

 

Masło utrzeć na puch, dodając po łyżce miód.

Następnie delikatnie wmiksować serek mascarpone.

 

Pierwszy krążek biszkopta ułożyć na paterze, nasączyć herbatą, wyłożyć połowę kremu cytrynowego i połowę kremu miodowego.

Przykryć drugim krążkiem, ponownie nasączyć herbatą, nałożyć curd i krem.

Przykryć ostatnim krążkiem, schłodzić.

 

Śmietanę ubić dodając cukier puder i sok z cytryny.

Częścią kremu wysmarować wierzch i boki tortu. Resztę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.

Począwszy od dołu dekorować boki i wierzch tortu. 

Miejscami obsypać cukrowym confetti.

zdobiony w łuski z bitej śmietany

  Herbaciane inspiracje

środa, 30 grudnia 2015

Jedno z 9 ciast, które upiekłam na minione święta:)

Szarlotka z bezą, na której wkrótce po upieczeniu pojawiają się małe miodowe kropelki, przypominające bursztyny.

Elegancka i smaczna.

Do jej przygotowania niestety nie nadają się inne jabłka niż reneta, szara bądź jak u mnie złota.

Przepis zaczerpnęłam stąd

z bezą 

składniki:

ciasto:

300 g mąki pszennej

150 g zimnego masła

2 łyżki cukru

4 żółtka

łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie:

2 kg jabłek

galaretka cytrynowa

beza:

4 białka

1/2 szkl cukru

łyżeczka mąki ziemniaczanej

łyżeczka octu

 

Mąkę przesiać do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto do konsystencji grubej kruszonki, odstawić na godzinę do lodówki.

 

Jabłka obrać, pokroić w ok 1cm kostkę, wymieszać z galaretkowym proszkiem.

 

Blaszkę natłuścić i wysypać bułką tartą, na dno wyłożyć 2/3 kruszonki, następnie jabłka i na wierch resztę ciasta.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec ok 35 minut.

 

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, mąkę i ocet.

Ciasto wyjąć z piekarnika, temperaturę obniżyć do 160 stopni.

 

Bezę wyłożyć na podpieczone ciasto, ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze ok 20 minut.

Po upieczeniu odstawić do wystudzeniu. Niedługo powinny pojawić się bursztynowe kropelki.

z bezą

Świąteczne słodkości! 2015

wtorek, 29 grudnia 2015

Taka kapustka to idealny dodatek do obiadu; zwłaszcza zimą, kiedy dostęp do świeżych, smacznych warzyw jest mocno ograniczony. 

Smakuje nieco inaczej niż kapusta ze słoika, jest zdecydowanie zdrowsza; warto poświęcić chwilę, żeby taką przygotować.

U nas obowiązkowo taka kapusta pojawia się z okazji Bożego Narodzenia; na wigilijnym stole i następnego dnia, podczas świątecznego obiadu. 

Moim zdaniem najlepiej smakuje z dodatkiem klusek śląskich i mięsa w sosie (np pieczeni czy, jak dziś u mnie wieprzowych żeberek).

 do obiadu 

składniki:

1/2 niedużej główki czerwonej kapusty

jabłko

cebula

1/4 szkl oliwy

3 łyżki soku z cytryny

sól, pieprz, cukier do smaku

 

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, tak samo jabłko, wraz ze skórką.

W garnku zagotować ok 1 l wody.

Kapustę poszatkować, wrzucić na wrzątek, przykryć, doprowadzić do wrzenia, gotować ok 5 minut.

Odcedzić na sitku, wrzucić do miski, do gorącej kapusty dodać jabłko i cebulę, wymieszać.

Wlać oliwę, znów wymieszać, odstawić na ok 5 minut.

Wlać sok z cytryny i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Odstawić do wystudzenia.

do obiadu

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Francuskie naleśniki suzette znajdziecie tu; moja dzisiejsza propozycja to wariacja na ich temat.

Chciałam przygotować zwyczajne naleśniki, wahałam się, czy podać je z twarogiem (chciałam zużyć otwarte wcześniej opakowanie), czy z pomarańczowym dżemem z dyni (miałam na niego, a właściwie na pomarańcze wielką ochotę).

I tak szukając kompromisu wymyśliłam sobie, że mogę przygotować naleśniki z twarogiem, ale w pomarańczowym sosie.

I nawet nie wyobrażałam sobie, że to będzie TAKIE PYSZNE!

Sezon pomarańczowy w pełni, korzystajmy więc z ich aromatu póki są tak soczyste i smaczne:)

suzette 

składniki:

ciasto:

250 g mąki pszennej

sok z jednej pomarańczy

300 ml mleka

szczypta soli

łyżka oliwy

3 jaja

1 łyżka likieru pomarańczowego

nadzienie:

200 g niemielonego sera twarogowego

3 duże łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki cukru

sos:

80 g masła

sok i skórka starta z jednej pomarańczy

4 łyżki cukru

1 łyżka likieru pomarańczowego

 

Mąkę przesiać, dodać sól, jaja i mleko, zmiksować, następnie dodać sok z pomarańczy, likier i oliwę, ponownie krótko zmiksować, odstawić na godzinę.

Usmażyć cienkie naleśniki. 

 

Ser rozgnieść widelcem, wymieszać z jogurtem i cukrem. 

Każdy naleśnik smarować przygotowanym nadzieniem, składać na 4 części.

 

Na patelnię wrzucić pokrojone w kosteczkę masło, cukier, likier, sok i skórkę z pomarańczy, podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, aż masło i cukier się rozpuszczą i powstanie jednolity sos.

Naleśniki włożyć na patelnię, obsmażyć krótko z obu stron w sosie .

Podawać na gorąco.

z serem i pomarańczami

niedziela, 27 grudnia 2015

Trzy krążki ciemnego biszkoptu przełożone kremem na bazie śmietany kremówki, która wcześniej została ugotowana. 

Podobnie "potraktowałam" kremówkę podczas przygotowywania makowej rolady, bardzo ciekawy efekt, radzę spróbować.

Duża ilość czekolady sprawia, że tort smakuje wyjątkowo.

Na specjalne okazje, polecam.

ze śmietaną kremówką

składniki:

biszkopt:

6 jaj

3 łyżki zimnej wody

1 i 1/2 szkl cukru

3/4 szkl mąki pszennej

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

1/4 szkl gorzkiego kakao

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

1000 ml śmietany kremówki

200 g czekolady gorzkiej

200 g czekolady mlecznej

1 łyżka żelatyny

poncz:

1/3 szkl kawy (może być zbożowa)

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

ponadto:

czekoladowe wiórki

karmelowe okruszki

cukrowe perełki

 

Jaja ubić z wodą i cukrem, delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z kakao i proszkiem do pieczenia.

Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja śr 24cm).

Piec ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika upuścić na ziemię z wysokości ok 30 cm.

Wystudzić, przekroić na trzy równe blaty.

 

Śmietanę należy przygotować dzień przed przygotowywaniem tortu: żelatynę namoczyć w ok 100ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia,

Śmietanę zagotować, dodać połamane w kawałki czekolady, wymieszać do rozpuszczenia.

Do żelatyny wlać odrobinę gorącego czekoladowego sosu, wymieszać do rozpuszczenia, wlać całość z powrotem do śmietany.

Wymieszać, odstawić na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki.

 

Stężałą śmietanę z czekoladą zmiksować do czasu powstania puszystego kremu.

Blaty biszkoptowe naponczować i przełożyć częścią kremu.

3 łyżki pozostałego kremu przełożyć do rękawa cukierniczego, resztą wysmarować wierzch i boki tortu.

Boki obłożyć czekoladowymi wiórkami, z kremu zrobić dekoracyjny rant.

Wierzch obsypać karmelowymi okruszkami i cukrowymi perełkami.

Schłodzić, do czasu podania przechowywać w lodówce.

z klasyczną dekoracją

Świąteczne słodkości! 2015

sobota, 26 grudnia 2015

Robicie piernik staropolski?

Ja owszem, już od kilku lat 11 listopada zawsze pamiętam, żeby zagnieść ciasto, które poleżakuje do świąt.

Z części później przygotowuję małe pierniczki, z części duży, przekładany piernik.

Każdorazowo staram się przygotować inne nadzienie: czekoladowe, cytrusowe, migdałowe, za każdym razem piernik smakuje inaczej, za każdym razem pysznie!

W tym roku do przełożenia piernika staropolskiego wybrałam powidła śliwkowe i krem cytrynowy, wyborny zestaw:)

z kremem cytrynowym i powidłami

składniki:

3 blaty piernika staropolskiego z tego przepisu 

krem:

sok wyciśnięty z dwóch dużych cytryn

2 budynie śmietankowe

350 ml mleka (koniecznie UHT)

3/4 szkl cukru

3 żółtka

200 g miękkiego masła

polewa:

3 łyżki wrzącego mleka

2 łyżki cukru pudru

3 łyżki ciemnego kakao

100 g masła

ponadto:

powidła śliwkowe

cukrowe confetti

 

W 1/2 szkl mleka rozpuścić budynie, dodać żółtka, porządnie rozmieszać

Pozostałe mleko wymieszać z sokiem z cytryny (jeśli spróbujemy użyć mleka innego niż UHT zwarzy się), doprowadzić do wrzenia, wlać mleko z budyniem i trzymać na ogniu aż zgęstnieje.

Wystudzić.

Masło utrzeć na puszysty krem dodając zimny budyń.

 

Pierwszy blat piernika posmarować powidłem i połową kremu, przykryć drugim blatem, warstwy powtórzyć.

 

We wrzącym mleku rozpuścić cukier puder, dodać pokrojone na kawałeczki masło, podgrzewać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i wciąż mieszając dodać kakao.

Polewę rozprowadzić na wierzchu piernika, udekorować cukrowym confetti.

z kremem cytrynowym i powidłami

Świąteczne słodkości! 2015

piątek, 25 grudnia 2015

Po mikołajkowym spektaklu Disney On Ice – 25 lat fantazji na lodzie moja Mała ponownie wpadła w szał frozenowy, w stosie swoich lalek wygrzebała zapomnianych już nieco Annę, Elzę i Kristoffa i godzinami bawiła się w krainę lodu.

Dlatego kiedy zobaczyłam podobne ciasto tutaj, od razu pomyślałam, że moja mała fanka byłaby zachwycona.

Zapisałam sobie na listę tegorocznych świątecznych wypieków.

Zmieniłam trochę przepis (wzorowałam się na wypróbowanym wielokrotnie szreku), zmieniłam nazwę i nie zawiodłam się - oczka jak spodki to najlepsza dla mnie nagroda.

A, że ciasto na dodatek jest pyszne, bardzo wszystkim polecam:)

z kremem kubusiowym i bitą śmietaną 

składniki:

biszkopt:

4 jaja

2 łyżki zimnej wody

1 szkl cukru

1/2 szkl ąki pszennej

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem budyniowy:

900 ml białego soku Kubuś (banan, jabłko, brzoskwinia)

2 budynie śmietankowe

1 turkusowa galaretka (wodzisław)

200 g masła 

krem śmietanowy:

500 ml śmietany kremówki

1 łyżka żelatyny

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

ponadto:

małe białe beziki

2 turkusowe galaretki

250 ml śmietany kremówki

łyżka cukru pudru

cukrowe dekoracje w kolorze niebieskim i białym

 

Jaja i wodę ubić z cukrem, delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.

Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok 35 min w temperaturze 180 stopni.

 

W 1/2 szkl soku rozrobić oba budynie, resztę soku zagotować, na wrzący wlać rozrobiony budyń, zagotować, zdjąć z ognia.

Do gorącego budyniu wsypać galaretkę, wymieszać, odstawić do wystudzenia; do temperatury pokojowej.

Miękkie masło utrzeć na puszysty krem, dodając po łyżce zimny budyń. 

Krem rozsmarować na biszkopcie. W krem delikatnie powciskać beziki.

 

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Następnie lekko podgrzać aż do rozpuszczenia.

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny oraz żelatynę.

Śmietanę rozsmarować na kremie, wyrównać wierzch odstawić do stężenia, do lodówki.

 

Galaretki rozrobić w 3 szkl wrzącej wody, odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na śmietanę, odstawić z powrotem do lodówki.

 

Pozostałą śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru.

Przed podaniem każdy kawałek ciasta udekorować kleksikiem bitej śmietany i cukrowymi ozdóbkami.

z kremem kubusiowym i bitą śmietaną

Świąteczne słodkości! 2015

środa, 23 grudnia 2015

Poduszka, uszyta specjalnie na ławeczkę w moim korytarzu.

mikołajkowa z kotem

Świąteczna, mikołajkowa, głównie w odcieniach czerwieni i bieli.

mikołajkowa z kotem

Patchworkowa, szyta z małych kawałków.

Z aksamitnym, granatowym kotem, podobne znalazły się już na podusiach dla dwojga

mikołajkowa z kotem

Wierzch trójwarstwowy, z ocieplinką w środku. Pikowana po szwach.

Wykończona ozdobnym ściegiem. 

mikołajkowa z kotem

mikołajkowa z kotem

Mały drobiazg, który świetnie buduje świąteczny klimat:)

wtorek, 22 grudnia 2015

Sałatka zupełnie inna niż wszystkie.

Niecodzienna, niebanalna, pyszna!

Marynowany bakłażan w doborowym towarzystwie - nie ma co się rozgadywać, trzeba spróbować:)

z fetą i orzechami

składniki:

średniej wielkości bakłażan

łyżka soli

oliwa

mix sałat

125 g sera feta

3/4 szkl drobno posiekanych orzechów włoskich 

sos:

4 ząbki czosnku

50 ml oliwy

2 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki świeżego oregano

sól, pieprz do smaku

 

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą, octem, poszarpanym na kawałki oregano i przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce na czas przygotowania sałatki.

Bakłażana umyć, pokroić wzdłuż na ok 5 mm plastry. 

Miskę napełnić zimną wodą, dodać sól, włożyć plastry bakłażana, trzymać tam przez pół godziny (dzięki temu pozbędziemy się goryczki; wypływają, więc należy albo je mieszać od czasu do czasu, albo je czyść obciążyć).

Plastry bakłażana osuszać, za pomocą pędzelka smarować oliwą z obu stron, smażyć na suchej patelni grillowej, po kilka minut z obu stron.

Każdy plaster zwinąć w roladkę.

 

Ser pokroić w ok 1 cm kostkę.

 

Na dnie salaterki ułożyć sałatę, następnie bakłażana i ser.

Polać sosem.

Posypać orzechami.

Odstawić na min godzinę do lodówki.

 z fetą i orzechami


poniedziałek, 21 grudnia 2015

Znudziła się Wam zwykła zupa kalafiorowa?

Nie wiem, czy to w ogóle możliwe - mnie kalafiorowa nigdy się nie nudzi - ale jeśli, polecam zrobienie takiego kalafiorowego kremu.

Jest pyszny, gęsty i sycący.

Podany z czosnkowymi grzankami i chipsami z szynki dojrzewającej smakuje rewelacyjnie i wspaniale rozgrzewa.

zupa z grzankami 

składniki:

kalafior

por

2 łodygi selera naciowego

2 ziemniaki

ok 1 l bulionu drobiowego

sól, pieprz do smaku

2 łyżki oliwy

ponadto:

kilka plasterków szynki dojrzewającej

kromki chleba tostowego

2 ząbki czosnku

łyżka masła

koperek

 

W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojonego w krążki pora, podsmażyć chwilkę, dodać pokrojonego w kawałki kalafiora i seler oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.

Wlać tyle bulionu, aby całkiem przykrył warzywa.

Gotować na małym ogniu ok 30 minut, aż warzywa całkowicie zmiękną.

Zdjąć z ognia, zmiksować. 

Ponownie postawić na ogniu, doprawić do smaku, ponownie zagotować.

 

Szynkę porwać na mniejsze kawałki, uprażyć na suchej patelni.

Chleb pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wrzucić kawałki chleba, smażyć mieszając aż powstaną chrupiące grzanki.

 

Zupę nalewać do miseczek, dekorować grzankami i szynką oraz posiekanym koperkiem.

zupa z grzankami 

Zupa na jesień - edycja 2  

 
1 , 2 , 3
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów