w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
środa, 31 grudnia 2014

Takie mięsne klopsiki będą wspaniałą przekąską na każdym przyjęciu.

Są pyszne, kwaśno-pikantne, ładnie się prezentują, zawsze znikają z talerzy.

Właściwie przygotowując je korzystam z przepisu na rybę po grecku...no cóż, nie wszyscy lubą ryby!

Dodatkową ich zaletą jest to, że można je przygotować wcześniej, powinny poleżeć kilka dni, wtedy są najpyszniejsze.

 warzywno-octowej

składniki:

klopsiki:

500 g mielonego mięsa

jajko

cebula

pieprz, sól

bułka tarta

olej do smażenia

marynata:

2 duże cebule

papryka

oliwa

1 marchew 

1 pietruszka

2 łyżki przecieru pomidorowego 

1 szkl. octu

4 szkl. wody

liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól.

 

Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, dodać jajko i przyprawy. Uformować niewielkie klopsiki.

Obtoczyć w bułce tartej, usmażyć, z obu stron na złoto.

 

Na tę samą patelnię dolać oliwy, wrzucić posiekaną cebulę, startą marchew i pietruszkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę.

Smażyć do miękkości, dodać przecier pomidorowy. Chwilkę smażyć mieszając.

Na dnie naczynia ułożyć klopsiki, na nich rozłożyć warzywa.

Ocet zagotować z wodą i przyprawami, lekko przestudzić.

Całość wlać do klopsików.

Przykryć. Odstawić do "przegryzienia".

Najlepiej przygotować 2-3 dni wcześniej. 

z mięsa mielonego

Przekąski Sylwestrowe

wtorek, 30 grudnia 2014

Podobne babeczki widziałam na moich wypiekach. Stamtąd wzięłam przepis na krem.

Co do reszty - nie bardzo podobało mi się umieszczenie pustego, choć ładnie ozdobionego wafelka na muffince.

Pogrzebałam w sieci i zauważyłam, że można upiec babeczki w wafelkach zamiast w foremkach.

Udało się! Mam pyszne, czekoladowe babeczki upieczone i podane w stożkowych wafelkach, które dzięki dekoracji udają choinki.

Wypiek świąteczny idealny. 

Na co dzień ciasto można upiec w zwykłych foremkach muffinkowych.

pieczone w wafelkach 

składniki:

ciasto:

100 g margaryny PALMY spółki Bielmar

90 g cukru

100 g mąki pszennej

łyżka kakao

łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

5 białek

2,5 szkl cukru

łyżeczka ekstraktu z wanilii

90 ml wody

odrobina zielonego barwnika

ponadto:

12 wafelków do lodów

cukrowe perełki

ew. cukier puder

 

Margarynę zmiksować z cukrem na gładki krem, następnie dodać jajka.

Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, w całości wsypać do ciasta, na końcu dodać ekstrakt waniliowy.

Wafelki ułożyć na odstawce (to najtrudniejsza część roboty, należy wcisnąć je lekko, opierając jeden o drugi, boki zaś zabezpieczyć przed wywróceniem za pomocą folii aluminiowej).

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, napełniać wafelki mniej więcej do 1/3 wysokości.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.

Wystudzić.

Jeśli ciasto zanadto urosło ściąć części wystające poza wafelek. 

Ułożyć do góry nogami. 

z zielonym kremem 

Białka z wodą i cukrem miksować ok minuty.

Następnie naczynie umieścić nad parą wodną  ubijać jeszcze dokładnie 12 minut - masa w tym czasie zgęstnieje. Na sam koniec miksowania dodać ekstrakt i barwnik.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką, dekorować choinki od ich dołu do czubka.

Udekorować perełkami. Ewentualnie obsypać cukrem pudrem.

 

Gotowe babeczki schłodzić w lodówce - pianka zastygnie. 

pieczone w wafelkach 

 Ciasta czy ciasteczka?

Po świętach już, ale może przepis przyda się komuś na następne;)

Do przygotowania barszczyku używamy przygotowanego wcześniej buraczanego zakwasu

Smakuje idealnie z uszkami, pierogami, krokietami i innymi pysznościami, nie tylko podczas wigilii.

 wigilijny na zakwasie

składniki:

zakwas buraczany (ilość zależy od jego "mocy")

marchewka

pietruszka

cebula

1/4 korzenia selera

zielona część pora

2 ząbki czosnku

10 suszonych grzybów

po kilka ziarenek ziela angielskiego i jałowca

liść laurowy

sól, pieprz, cukier do smaku

 

Warzywa oczyścić, korzeniowe obrać, pokroić w kawałki.

Włożyć do garnka, zalać ok. dwiema szklankami wody, dodać ziele, jałowiec i liść laurowy, gotować na wolnym ogniu około pół godziny.

Do wywaru dodać zakwas buraczany.

Barszcz podgrzewać na małym ogniu, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia.

Doprawić wg uznania solą, pieprzem i cukrem.

Po doprawieniu barszcz zdjąć z ognia, odstawić na około 30 minut, następnie odcedzić warzywa, barszcz ponownie spróbować, ewentualnie jeszcze doprawić.

Podgrzać bezpośrednio przed podaniem.

na zakwasie

Lekkie ŚwiętaWigilia 2014Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester

 

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Piernik staropolski, przełożony powidłami śliwkowymi i kremem budyniowym z migdałami, oblany czekoladową polewą.

Prawdziwa klasyka wśród bożonarodzeniowych słodkości.

z kremem migdałowym

 

składniki:

ciasto na piernik staropolski

krem:

200 g masła

500 ml mleka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 żółtka 

3/4 szkl cukru

kilka kropli aromatu migdałowego

100 g migdałowych słupków (ew płatków)

ponadto:

1/2 filiżanki mocnej, słodkiej kawy

4 łyżki powideł śliwkowych

polewa czekoladowa

ew. cukrowa posypka (u nas wszystko, co zostało z dekoracji pierniczków)

 

Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm.

Upiec prostokąt o wymiarach ok :

Przekroić na trzy jednakowe części.

 

Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać obie mąki i 1/2 szkl mleka, wymieszać.

Pozostałe mleko z cukrem zagotować, na wrzące wlać masę żółtkową, ugotować gęsty budyń, wystudzić. 

Masło utrzeć na puch dodając po łyżce budyniu, pod koniec dodać aromat i migdały.

 

Wszystkie kawałki piernika nasączyć kawą.

 

Na pierwszym piernikowym prostokącie rozsmarować połowę powideł i 1/3 kremu, przykryć drugim kawałkiem ciasta, również posmarować powidłami i kremem.

Przykryć trzecim kawałkiem piernika, wierzch i boki posmarować pozostałym kremem, schłodzić.

Schłodzone ciasto polać polewą, udekorować kolorową posypką.

z kremem migdałowym

Piernik świąteczny, piernik staropolski na świętaWigilijny Piernik 2014

niedziela, 28 grudnia 2014

Wspaniały sernik z dodatkiem musu dyniowego, fantazyjnie ozdobiony polewą czekoladowo - śliwkową, którą nietypowo nakładamy jeszcze przed pieczeniem.

Kremowy i aksamitny, ma piękny kolor, znakomicie smakuje.

Pełen pachnących, aromatycznych przypraw korzennych znakomicie wpisuje się w świąteczne klimaty.

Kto nie zna jeszcze sernika dyniowego powinien jak najszybciej spróbować.

z polewą czekoladowo-śliwkową 

składniki:

spód:

200 g ciasteczek owsianych

łyżka kakao

łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki imbiru

szczypta gałki muszkatołowej

80 g stopionego masła

masa serowa:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

200 g jogurtu greckiego 

500 g pure z dyni

5 jaj

1 szkl cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1,5 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka miru

0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

polewa:

2 łyżki powideł śliwkowych

50 g ciemnej, gorzkiej czekolady

łyżka oliwy

 

Dno tortownicy (śr 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, na dno włożyć szeroką formę wypełnioną wodą. 

 

Ciasteczka zmielić, dodać kakao, przyprawy i roztopione masło.

Powstałą masą (o konsystencji mokrego piasku) wylepić dno i boki formy.

Ostawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Czekoladę połamać na kawałki, razem z powidłami i oliwą podgrzewać aż składniki się połączą, lekko przestudzić. 

 

Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej, czyli wyjęte z lodówki 3 godziny wcześniej!) umieścić w misie, miksować krótko, tylko do połączenia składników.

Masę przełożyć na ciasteczkowy spód, na wierzch łyżeczką wykładać czekoladowo - śliwkową polewą, fantazyjnie porozciągać za pomocą wykałaczki. 

Z wierzchu formę przykryć folą aluminiową.

Wstawić sernik do nagrzanego piekarnika, po 10 minutach temperaturę obniżyć do 150 stopni, piec sernik w sumie około 1,5 godziny.

Po wyłączeniu piekarnika zostawić sernik wewnątrz jeszcze około godziny, następnie wyjąć, wystudzić w temperaturze pokojowej, później chłodzić kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.

korzenny

Korzenne przysmaki

sobota, 27 grudnia 2014

Piernik staropolski, leżakujący u mnie od kilku tygodni doczekał się wreszcie swojej finałowej odsłony.

Wyjątkowa, nietuzinkowa, pyszna i elegancka piramida.

Blaty piernika przełożone czasochłonnym, ale przepysznym kremem cytrusowym.

Aromat cytrusów zapewnia nieziemskie doznania smakowo-węchowe.

Idealnie wpisuje się w świąteczny klimat.

Zdecydowanie polecam:)

 

Pomysł na takie "opracowanie" mojego dojrzewającego piernika pojawił się kiedy zobaczyłam to ciasto

piramida z kremem cytrusowym 

 

składniki:

ciasto na piernik dojrzewający

krem:

pomarańcza

cytryna

300 g masła

4 jajka

1 szkl cukru

kieliszek jasnej nalewki (moja z pigwy)

ponadto:

nalewka do nasączenia ciasta

 

Ciasto rozwałkować bardzo cienko, upiec dwa prostokąty wielkości 21x32 cm (standardowa blaszka do pieczenia).

Wystudzić.

Jeden przekroić tak, by uzyskać dwa prostokąty o krótszych bokach równych 15cm i 6cm, drugi kolejno: 12 cm i 9cm. 

Wszystkie piernikowe prostokąty nasączyć nalewką.

 

Pomarańczę i cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, sok wycisnąć, skórkę zetrzeć.

Jajka z cukrem ubijać na parze (miskę umieścić nad garnkiem z wrzącą wodą) tak długo, aż masa stanie się lśniąca i gęsta (trwa to około 30 minut), w połowie ubijania dodałam sok i skórkę z cytrusów.

Następnie masę zdjąć znad pary, wystudzić.

Masło utrzeć na puch stopniowo dodając masę jajeczną, pod koniec wlać kieliszek nalewki.Kremem przekładać blaty piernika, od najszerszego do najwęższego.

Resztą kremu posmarować boki ciasta.

Schłodzić.

z piernika dojrzewającego

Piernik świąteczny, piernik staropolski na świętaWigilijny Piernik 2014 

piątek, 26 grudnia 2014

Pigwówka :)

Od kilku lat miałam ochotę na jej przygotowanie, specjalnie nawet posadziłam sobie w ogródku dwa krzaczki pigwowca. Niestety, dotąd jeszcze, konsekwentnie żaden nie owocował.

Jesienią kupiłam więc kilka dorodnych, prawdziwych pigw. 

Tym sposobem mam pigwówkę!

Krótko przed Bożym Narodzeniem odbyła się pierwsza degustacja. 

Aromatyczna, mocna, ale dość słodka, kieliszeczek po obiedzie smakuje wyśmienicie.

O właściwościach zdrowotnych nie będę się rozpisywać.

nalewka z pigwy na spirytusie

składniki:

1 kg owoców pigwy

500 g cukru

500 ml spirytusu nalewkowego

 

Owoce pigwy umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plasterki.

Włożyć do słoja, przesypując cukrem.

Zamknąć, odłożyć w na 3-4 dni w temperaturze pokojowej.

Od czasu do czasu można delikatnie potrząsnąć słojem, owoce puszczą sok. 

 

Po kilku dniach do słoja wlać spirytus. Szczelnie zamknąć, energicznie potrząsnąć. 

Odstawić w ciemne miejsce na minimum 6 tygodni.

Po tym czasie płyn zlać, przecedzić przez gazę, wlać do butelek, zakręcić.

Odłożyć do sklarowania na kolejnych kilka tygodni - im dłużej poleży, tym lepiej.

na spirytusie

czwartek, 25 grudnia 2014

Nasza tegoroczna piernikowa chatka.

domek z piernika

W rzeczywistości dużo ładniejsza, nie mogłam za nic zrobić jej dobrych zdjęć...

Przepis na pierniczki (moje ulubione tutaj i tutaj:))

Z tej ilości ciasta wychodzi chatka, kilka choinek i  cała masa pierniczków.

karmelem klejona

Zdobiona lukrem królewskim, sklejana karmelem przygotowanym ze stopionego cukru.

klejona karmelem, zdobiona lukrem królewskim

O sposobie tym przeczytałam w necie gdzieś;

około 3/4 szkl. cukru wrzuciłam do rondelka, postawiłam na niewielkim ogniu i trzymałam do chwili, aż cukier się rozpuścił.

Następnie za pomocą pędzelka silikonowego nakładałam karmel na brzeżki ścianek, które chciałam skleić.

To bardzo fajny i szybki sposób na montaż piernikowej chatki, wymaga jednak pewnej wprawy i ostrożności. 

Elementy sklejają się błyskawicznie, należy jednak bardzo uważać, żeby się nie poparzyć karmel jest strrrrasznie gorący!

Trzeba również pamiętać, że karmel stygnie i zastyga błyskawicznie - najlepiej rozłożyć się z domkiem gdzieś w pobliżu kuchenki, wielokrotne podgrzewanie (jak niestety ja zrobiłam) powoduje, że karmel przybiera nieładny, ciemnobrązowy kolor. 

karmelem klejona, lukrem zdobiona

Wszystkim, którzy zaglądają tu czasem

serdeczne chcę złożyć życzenia!

Zdrowych, pełnych miłości i rodzinnego ciepła Świąt Bożego Narodzenia, 

głowy pełnej pomysłów, jak sobie i wszystkim ułatwić i umilić czas,

chwil wytchnienia i odpoczynku, które później pozwolą z większym zapałem zabrać się do wszystkich obowiązków.

Oby magia świąt trwała w nas cały rok!

z kremem z serka mascarpone

 

A przepis na mój ulubiony, idealny na Boże Narodzenie tort makowy z kremem z serka mascarpone tutaj :)

z kremem z serka mascarpone

niedziela, 21 grudnia 2014

Przepis na ten tort jest w mojej rodzinie od bardzo dawna.

Taki wypiek gościł na stołach podczas różnych, ważnych rodzinnych uroczystości; w ciągu minionych wielu lat.

Jest bardzo smaczny, lżejszy niż klasyczne torty z maślanymi masami.

Krem do przełożenia tortu przygotowuje się z masła i budyniu, ugotowanego na soku z brzoskwiń, wierzch i boki tortu spowija krem na bazie serka mascarpone, dodatek brzoskwiń nadaje mu świeżości i ładnego, słonecznego wyglądu. 

Do zamkniętych w puszce brzoskwiń dostęp mamy cały rok. Ten tort przygotowałam w ubiegłym tygodniu na urodziny pewnego miłego chłopca, myślę, że byłby rewelacyjny na Boże Narodzenie. 

Bardzo żałuję, że nie mam zdjęcia tortu w przekroju: trzeba sobie wyobrazić cząsteczki brzoskwiń otulone budyniowym kremem pomiędzy krążkami jasnego biszkopta - zapewniam, ślinka cieknie od samego patrzenia!

z kremem budyniowym

składniki:

ciasto:

6 jaj

1 i 1/2 szkl cukru

1 szkl mąki pszennej

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

200 g masła

duża puszka brzoskwiń

3/4 szkl cukru

budyń waniliowy

3 żółtka

poncz:

1/4 szkl wody

łyżka cukru

łyżka soku z cytryny

krem do dekoracji:

200 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

 

Jajka ubić z cukrem.

Dodać wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Wystudzić, przekroić na trzy części. Delikatnie zdjąć z każdego krążka nieco okruszków. 

 

Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać proszek budyniowy i 1/4 szkl wody.

Sok z brzoskwiń wymieszać z pozostałym cukrem, zagotować. Na wrzący wlać masę żółtkową, ugotować budyń. Wystudzić.

Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyń. 

3/4 brzoskwiń pokroić w kosteczkę, wmieszać delikatnie do kremu.

 

Składniki ponczu wymieszać.

 

Pierwszy krążek biszkoptowy naponczować, wyłożyć połowę kremu brzoskwiniowego, przykryć drugim krążkiem, znów naponczować, wyłożyć resztę kremu, przykryć ostatnim biszkoptowym krążkiem.

Schłodzić.

 

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Wymieszać z serkiem mascarpone.

Połową kremu wysmarować wierzch i boki tortu, resztę przełożyć do rękawa cukierniczego.

Boki tortu obsypać okruszkami ciasta.

Wierzch udekorować kremem oraz odłożonymi cząstkami brzoskwiń.

z budyniowym kremem, dekorowany mascarpone 

 Świąteczne słodkości!

 

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów