w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
niedziela, 30 listopada 2014

Co przygotować na szczególną okazję dla kogoś, kto - delikatnie mówiąc - nie przepada za słodkimi wypiekami?

Okazja była wyjątkowa, wymagała więc przygotowania wyjątkowego wypieku, który w efekcie otrzymała zdecydowanie wyjątkowa osoba. 

Stanęłam przed tym niełatwym zadaniem i zdaje się, że odniosłam sukces.

Długo myślałam nad tym, jakiego "spodu" użyć, czym przełożyć tort, jak go udekorować.

Stanęło na okrągłych plackach chlebowych, które upiekłam wg tego przepisu.

Do przełożenie przygotowałam trzy różne kanapkowe pasty.

Boki obsypałam siekanymi ziołami.

Wierzch udekorowałam kremem chrzanowym, salami i papryką.

Prawda, że wygląda dobrze?

z trzema pastami kanapkowymi 

składniki:

okrągły chleb 

pasta 1:

5 jaj ugotowanych na twardo

cebula

łyżka jogurtu greckiego

łyżka majonezu

sól, pieprz

pasta 2:

nieduży brokuł

150 g orzechów włoskich

łyżka jogurtu greckiego

sól, pieprz

pasta 3:

100 g szynki konserwowej

2 kiszone ogórki

2 plastry ananasa

50 g sera żółtego

sól, pieprz

łyżka majonezu

krem chrzanowy:

200 g naturalnego serka kanapkowego

łyżka tartego chrzanu 

łyżka majonezu

łyżeczka soku z cytryny

sól, pieprz

1/2 łyżeczki żelatyny

ponadto:

2 pęczki ziół (pietruszka i mięta)

plasterki salami

czerwona papryka

 

Z chleba odkroić skórki i spód. Miąższ pokroić w 4 równe krążki.

 

Jaja zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać posiekaną w kosteczkę cebulę, przyprawy, jogurt i majonez, wymieszać pastę.

 

Brokuł ugotować, wystudzić. Orzechy zmiksować w malakserze na średniej wielkości kawałki, dodać brokuł, przyprawy i jogurt, zmiksować na pastę. 

 

Szynkę pokroić w drobniutką kosteczkę. Ananasy i ogórki również pokroić w kosteczkę, następnie osączyć na papierowym ręczniku. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Składniki wymieszać, dodać przyprawy i majonez.

 

Pierwszy krążek chleba wyłożyć na paterę, rozsmarować pastę szynkową, przykryć drugim krążkiem, rozsmarować pastę brokułową, kolejno ułożyć trzeci krążek, na nim pastę jajeczną, przykryć ostatnim krążkiem.

Schłodzić.

 

Żelatynę namoczyć w łyżce zimnego wody, odstawić do napęcznienia. 

Serek wymieszać z pozostałymi składnikami kremu.

Połowę rozsmarować na wierzch i boki tortu.

 

Kilka listków pietruszki odłożyć do dekoracji, pozostałe zioła posiekać, osypać boki tortu.

 

Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia, wymieszać z odłożoną połową kremu, przełożyć do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką.

Kremem, salami i papryką oraz listkami udekorować wierzch tortu. 

skandynawski

Krótki rys historyczny, cytuję za tą stroną:

Tort chlebowy / kanapkowy, czyli smörgåstårta wynaleziono w Szwecji. W publikacjach dotyczących jedzenia wyraz ten pojawił się już w latach 1940. Tradycyjnie jednak za pomysłodawcę uważa się niejakiego Gunnara Sjödahl, który stworzył pierwszego torta chlebowego w latach 1960 - tych w cukierni w Östersund. Największą jednak karierę zaczął robić w latach 1970 - tych i ten smaczny pomysł rozprzestrzenił się na całą Skandynawię.

 

Kuchnia skandynawska 2014 Kuchnia skandynawska 2014

sobota, 29 listopada 2014

To już trzecia wersja ciasta MAXI KING  na moim blogu:)

Pierwsze z nich, na bazie ciemnego biszkoptu możecie znaleźć tu, drugie (na herbatnikach, bez pieczenia) tu

Ciasto, które chcę dziś pokazać podpatrzyłam tutaj

Jest zdecydowanie najbardziej efektowne, wygląda wprost obłędnie.

Spód i boki z pokruszonych herbatników i nutelli, krem na bazie mleka w proszku z warstwą aksamitnego karmelu, gorzka czekolada i orzechy. 

Jest smaczne, choć bardzo słodkie.

Znacie smak bloku czekoladowego? Jeśli go lubicie, pokochacie i to ciasto bo moim zdaniem - mimo bezspornych różnic- bardzo go przypomina. 

No i tak dochodzimy do tego, co mi się w cieście nie podoba. Podobnie jak w przypadku czekoladowego bloku krem w tym cieście jest twardy i zbity. Ciężko się je kroi, choć kawałki wychodzą idealnie równe i śliczne, jedzenie ich łyżeczką odpada. 

Myślę, że przygotowanie ciasta w keksówce i krojenie go w cienkie plastry będzie lepszym rozwiązaniem, bo smak zdecydowanie zachęca do powtórki.

Ciasto przygotowałam w tortownicy 24 cm, na spód użyłam herbatników, nie biszkoptów, do polewy użyłam tylko ciemnej czekolady, orzechy laskowe zastąpiłam włoskimi.

ciasto z orzechami 

składniki:

spód:

250 g pokruszonych herbatników

100 g masła

4 łyżki nutelli

krem:

200 g mleka

200 g masła

400 g mleka w proszku

150 g cukru

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

wierzch:

150 g orzechów 

50 ml śmietany kremówki

100 g ciemnej, gorzkiej czekolady

ponadto:

4 łyżki kremu karmelowego 

 

Herbatniki pokruszyć w malakserze, dodać roztopione masło i nutellę, wymieszać. Masą przypominającą mokry piasek wykleić spód i boki formy wyłożonej papierem do pieczenia, schłodzić.

Mleko zagotować z dodatkiem masła, cukru i ekstraktu waniliowego, wystudzić. 

Miksować dodając stopniowo mleko w proszku do czasu uzyskania gładkiego kremu.

Połowę kremu wyłożyć na schłodzony spód, rozsmarować nierówną warstwę karmelu, przykryć resztą kremu (uwaga, szybko gęstnieje). Ciasto odłożyć do lodówki na czas przygotowania polewy.

Orzechy posiekać.

Czekoladę rozpuścić z dodatkiem śmietany, wymieszać z orzechami.

Masę bezzwłocznie rozsmarować na wierzchu ciasta.

Najlepiej wyjąć z lodówki kilkanaście minut przed krojeniem. 

 z mlekiem w proszku

W orzechowym raju 3 

Pyszna, rozgrzewająca i bardzo sycąca zupa, idealna na jesienno - zimowe obiady.

Właściwie jest tak pożywna, że spokojnie nazwać ją można daniem jednogarnkowym:)

 z mięsem mielonym

składniki:

300 g mięsa mielonego (z łopatki)

cebula

ząbek czosnku

pietruszka 

marchew

kawałek korzenia selera

4-5 ziemniaków

duży por (lub dwa małe)

serek topiony ze szczypiorkiem

2 łyżki oliwy

sól, pieprz, odrobina imbiru do smaku

 

Oliwę rozgrzać, wrzucić pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek, zrumienić, dodać mięso mielone. 

Smażyć około 10 minut, następnie wlać ok 1,5 l wody.

Warzywa obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do zupy, po około 10 minutach dodać por (białe i zielone części) pokrojony w półplasterki. 

Gdy warzywa zmiękną dodać do zupy pokrojony w kostkę serek, mieszać aż się rozpuści.

Doprawić do smaku.

Gotowe!

z ziemniakami 

Zupa na jesień

 

poniedziałek, 24 listopada 2014

Podobne "zapiekanki", różne ich warianty, można znaleźć na wielu blogach.

Postanowiłam spróbować i ja.

Danie bardzo pożywne, łatwe do przyrządzenia, efektowne.

Smaczne i niedrogie.

U mnie podane z sosem czosnkowym,  na sałatce ze świeżego szpinaku i pomidorów.

 zapiekany z boczkiem

składniki:

kalafior

500 g mięsa mielonego

250 g pieczarek

cebula

jajko

2 łyżki oliwy

sól, pieprz do smaku

ok 150 g plasterków wędzonego boczku

3 łyżki pikantnego keczupu (mój z dyni)

tłuszcz do formy

sos:

3 łyżki jogurtu greckiego

łyżka majonezu

2 ząbki czosnku

łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

ponadto:

200 g świeżego szpinaku

3 pomidory

 

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu, odłożyć do lodówki na czas przygotowania reszty potrawy.

 

Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę w kostkę, usmażyć na rozgrzanej oliwie, wystudzić.

Wymieszać z mięsem, dodać jajko i przyprawy.

 

Kalafior wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotować na półtwardo (ok 5 minut).

 

Masę mięsną "upchnąć" między różyczki kalafiora delikatnie je odchylając.

Całość z wierzchu posmarować keczupem.

Obłożyć plasterkami boczku.

 

Włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego z przykrywą (ewentualnie przykryć folią aluminiową).

Piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

Na talerzu położyć liście szpinaku i cząstki pomidorów, polać sosem, ułożyć kalafior.

Kroić jak tort.

Podawać gorące.

 na sałatce ze szpinaku, z sosem czosnkowym

niedziela, 23 listopada 2014

Przepyszny, chrupiący i bardzo zdrowy miks płatków, otrębów, ziarenek i bakalii.

Granola jest idealna jako dodatek do mleka czy jogurtu.

Zresztą, każdy może jeść jak chce, ja np wyjadam łyżeczką wprost ze słoja...

Każdy także może dowolnie komponować składniki granoli.

Moja powstała przy porządkowaniu kuchennej szafki:)

Przy okazji mogłam wreszcie odpowiednio wykorzystać przepiękny słój z porcelanową zatyczką w kształcie ptaszka, jaki niedawno dostałam w prezencie.

Widoczne na zdjęciach szmaciane ptaszki uszyłam niedawno do dekoracji pokoju Córci. 

z żurawiną

składniki:

2 szkl płatków owsianych

po 2 duże łyżki:

otrębów pszennych

otrębów żytnich

sezamu

siemienia lnianego

kokosu

po 1/2 szkl:

pestek słonecznika

pestek dyni

posiekanych migdałów

posiekanych orzechów włoskich

ponadto:

100 g suszonej żurawiny

4 łyżki miodu

 

Wszystkie składniki poza żurawiną wsypać do miski, wymieszać, rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni.

Piec 20 minut, co 5 minut mieszając drewnianą łyżką tak, by wszystko równomiernie się upiekło.

Następnie blaszkę wyjąć z pieca, dosypać żurawinę, wymieszać z resztą składników, wystudzić.

Gotową granolę przechowywać w zamkniętym słoiku lub metalowej puszce.

 z żurawiną i otrębami

Część przygotowanej granoli ja już podarowałam swojej Mamie, może Wy też macie kogoś, kogo ucieszy taki prezent?

Prezenty na Mikołajki

sobota, 22 listopada 2014

Jest zimno i będzie coraz zimniej... 

Odkręcamy kaloryfery, wyjmujemy grube swetry i szukamy ciepła gdzie się da;)

Takie kakao w mig rozgrzewa, poprawia nastrój i napełnia optymizmem.

Na słotną, jesienną aurę rewelacyjne.

z koglem moglem

składniki (na dwie porcje):

500 ml mleka

2 duże łyżki kakao

żółtko

3 łyżeczki cukru

laska cynamonu

kilka goździków

łyżeczka ekstraktu z wanilii

szczypta gałki muszkatołowej

 

Kakao dokładnie rozmieszać w 1/2 szkl mleka.

Pozostałe mleko z cynamonem i goździkami zagotować, na wrzące wlać rozrobione kakao, doprowadzić do wrzenia.

Odstawić pod przykryciem na ok 4 min.

Żółtko utrzeć z cukrem do białości.

Do kakao dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać, przelać do dwóch kubków (przez sitko, żeby oddzielić przyprawy).

Na wierzch łyżeczką ułożyć kogel - mogel.

Posypać odrobiną gałki muszkatołowej.

Od razu podawać.

 z koglem moglem

 Rozgrzewające napoje na jesieńRozgrzej się na jesień

niedziela, 16 listopada 2014

Tort przygotowany ekspresowo, więc i błyskawicznie zamieszczam wpis na blogu:)

Sprawdzony przepis na ciasto ze szpinakiem, krem na bazie serka mascarpone i pestki granatu.

Niecodzienna dekoracja wykonana z listeczków wyciętych z masy cukrowej.

z granatem i mascarpone

składniki:

ciasto:

5 jaj

1 i 1/3 szkl oleju

450 g mrożonego szpinaku

1 szkl mąki pszennej

1 szkl mąki krupczatki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szkl cukru

szczypta soli

krem (do przełożenia tortu):

400 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

2 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki cukru pudru

łyżka soku z cytryny

poncz:

1/2 szkl gorącej wody

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki cukru

krem maślany (do wyrównania boków):

200 g masła

2 łyżki cukru pudru

odrobina zielonego barwnika

ponadto:

granat

listki wycięte z zielonej masy cukrowej

 

 

Szpinak rozmrozić, odcisnąć, dodać 1/3 szkl. oleju, zmiksować.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wciąż ubijając dosypywać stopniowo cukier i po jednym żółtku. 

Następnie, delikatnie mieszając dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej, na końcu szpinak. 

Przełożyć do tortownicy (moja 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 60 minut, do tzw "suchego patyczka".

Wystudzić, przeciąż na trzy krążki.

Zebrać odrobinę okruszków, przydadzą się de dekoracji.

 

Składniki ponczu wymieszać, wystudzić.

 

Śmietanę ubić, wciąż ubijając dodawać cukier puder. Na końcu dodać sok z cytryny.

Serek mascarpone wymieszać z jogurtem, następnie delikatnie wmieszać śmietanę kremówkę.

 

Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze, naponczować, wyłożyć 1/3 kremu, czynność powtórzyć dwukrotnie (na wierzchu powinien być krem). Schłodzić.

 

Masło utrzeć na puch, stopniowo dodając cukier puder, wymieszać z barwnikiem. Kremem wyrównać brzegi ciasta. 

Listki ciasta układać jak dachówki na boku tortu. Na dole przewiązać kokardkę.

Wierzch udekorować okruszkami ciasta i pestkami granatu.

ze szpinakiem i mascarpone

środa, 12 listopada 2014

Siedzę pod kocem, kicham i wspominam zupę, którą niedawno zrobiłam dla kogoś, kogo dopadło paskudne przeziębienie.

Dziś powinnam zaserwować sobie podobną, ale...nie mam siły.

Łykam więc aspirynę - do jutra musi postawić mnie na nogi, mam poważniejsze sprawy na głowie niż chorowanie teraz...

A zupa była rewelacyjna, była jedną wielką naturalną substancją leczniczą: rosół z domowej kury, czosnek, imbir, pieprz kajeński - taka mieszanka da sobie radę z każdą infekcją.

Koi, leczy i rozgrzewa.

Inspirację do zrobienia tej zupy znalazłam tutaj.  

na rosole

składniki:

1/2 kury rosołowej

1 marchew

1 pietruszka

¼ korzenia selera

zielona część pora

4 ziemniaki

2 łyżki oliwy

cebula

2 główki czosnku

1 łyżeczka mielonego imbiru

kilka ziaren ziela angielskiego

2 liście laurowe

sól ,pieprz

pieprz Cayenne

natka pietruszki

 

Mięso opłukać ,zalać zimną wodą ( ok. 1,5 l ), doprowadzić do wrzenia.

Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz łyżeczkę soli. Gotować na wolnym ogniu około godziny, co jakiś czas zbierając szumowiny.

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie, poza ziemniakami wrzucić do gotującej zupy, gdy ponownie zacznie wrzeć dodać ziemniaki i pora (w całości).

Gotować około 15 min.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Podsmażyć razem z imbirem na oliwie.

Następnie mięso i pora wyjąć, natomiast do wywaru dodać zawartość patelni.

Doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem i pieprzem kajeńskim.

Gotować aż warzywa będą zupełnie miękkie.

Podawać obficie posypane natką pietruszki.

na kurze

Zupa na jesień

poniedziałek, 10 listopada 2014

Inne niż te, ubiegłoroczne.

Nadziane po same brzegi, nadzieniem z maku (ciemnego maku) i bakalii.

Tak pyszne, aż strach!

Roboty przy nich mnóstwo, ale efekt - WOW, wart każdej poświęconej im minutki.

Pracę najlepiej podzielić na dwa dni: pierwszego przygotować ciasto i lwią część nadzienia, drugiego dokończyć, nadziać i piec, lukrować,  aaaaa, no i oczywiście jeść:)

Przepis szczerze wart polecenia.

W sieci tyle różnych wariacji, aż nie wiadomo, który oryginalny, trzeba wybrać to, co komu najbardziej odpowiada.

Odsyłam tu i tu, stąd głównie czerpałam inspiracje:)

 z makiem i bakaliami

składniki:

ciasto:

1 szklanka ciepłego mleka

30 gram świeżych drożdży

3 żółtka( 2 białka odłożyć do masy makowej)

łyżeczka ekstraktu wanliowego

3,5 szklanki mąki pszennej 

3 łyżki cukru 

szczypta soli

50 g masła 

+ 200 gram masła do wałkowania

nadzienie:

300 g mielonego maku

1/2 szkl mleka

pomarańcza

100 g midałów

100 g orzechów włoskich

100 g daktyli

100 g masy marcepanowej

2 białka

2 łyżki miodu

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka cukru kyształu

jogurt grecki (ok 2 łyżek)

lukier:

białko

1/2 szkl cukru

kilka kropli soku z cytryny

 

Dzień pierwszy:

ciasto:

Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z  łyżką cukru i dolać 1/2 szklanki ciepłego mleka, odstawić na ok 15 minut.

Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dolać  ekstrakt waniliowy.

Masło (50 g) roztopić.

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, następnie kolejno: rozczyn, pozostałe mleko i jajka. 

Wyrobić gładkie, sprężyste ciasto, pod koniec dodając masło.

Ciasto, przykryć folią i wstawić na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto, przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt ok 40x20 cm. Kostkę masła( 200 gram)zetrzeć na tarce, rozłożyć równomiernie na cieście, a następnie złożyć na trzy części. Docisnąć, obrócić o 90 stopni i delikatnie rozwałkować na prostokąt, starając się jak najmniej podsypywać ciasto mąką.

Ponownie złożyć ciasto na trzy części, włożyć do lodówki na 30 minut.

Proces wałkowania, składania i schładzania powtórzyć jeszcze trzy razy, w ten sposób uzyskamy 81 warstwa ciasta.

Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu, ciasto owinąć folią i odłożyć do lodówki na całą noc.

nadzienie:

Wrzącym mlekiem zalać mak, przykryć, odstawić na kilka minut, dodać miód, wymieszać, wystudzić.

Pomarańczą sparzyć wrzątkiem, sok wycisnąć, skórkę pokroić w kosteczkę. 

Do soku dodać cukier kryształ, zagotować, wrzucić skórkę, gotować aż skórka zmięknie a sos odparuje. Wystudzić.

Migdały zalać wrzącą wodą, odstawić na kilka minut, po czym obrać ze skórek.

Część orzechów odłożyć do dekoracji.

Pozostałe, wraz z migdałami zmielić.

Daktyle drobniutko pokroić. Masę marcepanową pokruszyć.

Wszystkie składniki wymieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki.

 

Dzień drugi:

Ciasto wyjąć z lodówki (ok 20 minut przed przystąpieniem do dalszych czynności).

 

Białka ubić, pod koniec dodając cukier puder, połączyć z nadzieniem, dodać tyle jogurtu, by uzyskać zwartą, ale dającą się rozsmarować masę. 

 

Ciasto rozwałkować na prostokąt grubości ok 5 mm, wycinać długie, wąskie trójkąty.Ok 1 cm od podstawy trójkąta zrobić podłużne ok 2 cm nacięcie (ułatwi nadanie zaokrąglonego kształtu rogalikowi). 

Na ciasto nakładać grubą warstwę nadzienia, zawijać rogaliki, odstawić pod na około godzinę do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 minut.

 

Białko utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, za pomocą pędzelka smarować ciepłe jeszcze rogale.

Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

 z makiem i bakaliami

niedziela, 09 listopada 2014

Taki torcik przygotowałam na urodziny mamy.

Wykorzystałam do niego maliny pozostałe po zlaniu tegorocznej nalewki.

Alkohol jest ledwo wyczuwalny, nie dominuje w smaku ciasta.

Tort składa się z delikatnej warstwy ciasta red velvet oraz aksamitnej warstwy sernikowej, przełożonych pysznym kremem na bazie serka mascarpone.

Prawdziwa uczta dla podniebienia.

z red velvet

składniki:

ciasto red velvet:

1 i 1/4 szkl mąki pszennej

3/4 szkl cukru

1/2 łyżki kakao

jajo

3/4 szkl oleju

1/2 szkl maślanki (dałam jogurt naturalny)

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1/2 łyżki octu

1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

czerwony barwnik (mój w proszku)

masa serowa:

600g twarogu trzykrotnie mielonego

3/4 szkl cukru

2 jaja

1/2 szkl jogurtu greckiego

1 i 1/2 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

krem:

400 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

2 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki cukru pudru

ponadto:

ok 1 szkl malin z nalewki

kolorowe cukrowe perełki

 

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić.

Mąkę, kakao i sól przesiać do miski, dodać cukier, wymieszać.

W innym naczyniu za pomocą trzepaczki rozmieszać jajko z jogurtem, olejem, ekstraktem waniliowym i ok 1/2 łyżeczki barwnika.

Składniki suche połączyć z mokrymi (powinno się mieszać tylko w jednym kierunku).

Do małej miseczki wlać ocet, dodać sodę - zacznie się mocno pienić.

Sodę dodać do ciasta, szybko wymieszać, wlać do formy, wierzch wyrównać. 

Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.

 

Wszystkie składniki masy serowej wymieszać mikserem tylko do połączenia składników. Dodać maliny, delikatnie wymieszać.

Przełożyć do przygotowanej j.w. tortownicy.

Przed włożeniem ciasta na dolnej półce piekarnika umieścić szeroką formę z wrzącą wodą. 

Piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. 

Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach, następnie kilka godzin (najlepiej całą noc) schłodzić w lodówce.

 

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Serek mascarpone wymieszać z jogurtem. Połączyć obie masy.

 

Na paterze ułożyć ciasto red velvet, rozsmarować na nim ok 1/4 kremu.

Następnie delikatnie wyłożyć warstwę serową.

 

Wierzch i boki tortu posmarować kremem, resztę kremu włożyć do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką. Na wierzchu ciasta wyciskać dekoracyjne rozetki.

Posypać perełkami.

Schłodzić.

z red velvet i mascarpone 

Moje wypieki i desery na każdą okazję

 

Link do nowej książki autorki strony Moje Wypieki

http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów