w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
czwartek, 28 listopada 2013

To moja pierwsza nalewka malinowa.

Nie wiedziałam, co tracę. 

Udała się wyśmienicie; ma piękny kolor, cudnie pachnie, smakuje obłędnie.

Wspaniale rozgrzewa.

rubinowa malinówka domowa

składniki:

2 kg malin

ok 500 g cukru

1 l spirytusu nalewkowego (60%)

 

Maliny włożyć do słoja, zasypać cukrem.

Odstawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce, aż puszczą sok.

W ciągu tych dni dobrze jest kilkakrotnie potrząsnąć słojem.

Następnie dolać spirytus, mocno zakręcić, odstawić w ciemne miejsce na około 4 tygodnie.

Po tym czasie zlać ciecz, przefiltrować, przelać do butelek.

Pozostawić w ciemnym miejscu na kilka miesięcy - nabiera smaku anielskiego i rubinowego koloru.

 

Moja nalewka, nastawiona w sierpniu, teraz właśnie jest idealna:)

nalewka malinowa

środa, 27 listopada 2013

Nie wiem czy Wy też tak macie, ale w jesienne, chłodne popołudnia najlepiej smakują nam gorące zupy.

Taka aromatyczna miseczka syci, rozgrzewa i stawia na nogi po ciężkim dniu.

Bardzo lubimy szpinak, dlatego spodobał mi się pomysł na tę zupę, zobaczyłam ją w jakimś programie kulinarnym (niestety nie pamiętam w jakim). 

szpinakowo - pieczarkowa

składniki:

ćwiartka z kurczaka

marchew

pietruszka

1/4 korzenia selera

cebula

2 ząbki czosnku

500 g pieczarek

300 g ziemniaków

450 g mrożonego szpinaku

2 łyżki oleju

50 ml jogurtu naturalnego

sól, pieprz do smaku

 

Mięso umyć, włożyć do garnka, dolać około 2 l. wody, zagotować.

Marchew, pietruszkę i seler obrać, pokroić w kawałki. Wrzucić do wrzącego mięsnego wywaru. Gotować około 30 minut.

Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Czosnek przecisnąć przez praskę. 

Pieczarki obrać, pokroić w plasterki.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki, podsmażyć, dodać szpinak, dusić aż odparuje.

Doprawić czosnkiem, dodać jogurt, zagotować.

Zawartość patelni wrzucić do garnka z zupą, doprawić solą i pieprzem, gotować aż ziemniaki będą miękkie.

ze szpinaku i pieczarek

poniedziałek, 25 listopada 2013

Niby zwykła sałatka z zupełnie przeciętnych składników, ale sos!

Właśnie ten sos nie dawał mi spokoju. Nie mogłam sobie wyobrazić, jak smakuje no i musiałam, no po prostu musiałam go zrobić!

W oryginale sok z kiszonej kapusty, zastąpiłam sokiem z kiszonych ogórków, myślę, że z powodzeniem.

z orzechowym sosem

składniki:

1 duży ogórek 

pęczek rzodkiewek

2-3 pomidory

1 czerwona cebula 

sos:

1/2 szkl orzechów włoskich

1/2 pęczka kolendry

1/2 pęczka zielonej pietruszki

1/2 szkl soku z kiszonych ogórków

ew. sól, pieprz

 

Orzechy zmielić, dodać resztę składników, ponownie miksować do uzyskania gęstego, papkowatego sosu.

Ogórki obrać, pokroić w grube (ok 5 mm) plasterki.

Rzodkiewki pokroić w ćwiartki, pomidory w ósemki, cebulę w piórka.

Ułożyć warzywa kolejno w naczyniu.

Na wierzchu za pomocą łyżeczki ułożyć sos.

z sosem orzechowym

 



 

sobota, 23 listopada 2013

Chrupiące, pyszne, zdrowe.

pszenne razowe

składniki:

25 g świeżych drożdży

500 ml wody

łyżka oleju

płaska łyżeczka soli

łyżeczka cukru

ok 850 g mąki pszennej razowej

 

Wodę podgrzać do temperatury om 37 stopni, wymieszać z olejem.

Drożdże wkruszyć do miski miksera, zalać ok 1/2 szkl płynu, mieszać aż się rozpuszczą.

Wlać resztę wody z olejem, dodać sól, cukier i około 700 g mąki (resztę zostawić do późniejszego zagniatania).

Wyrobić ciasto na najmniejszej prędkości miksera.

Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. 

Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, zagnieść krótko.

Podzielić na części, uformować okrągłe bułeczki (mnie wyszło 10 sporych bułek).

Ułożyć je na natłuszczonej blaszce, ponownie przykryć i odstawić na kolejne 30 minut.

Bułeczki naciąć ostrym nożem, oprószyć mąką.

Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

wyrabiane mikserem

piątek, 22 listopada 2013

Pyszny pomysł na niebanalne danie z pieczonym kurczakiem.

Szybkie i łatwe do przygotowania, smaczne, rozgrzewające.

Efektywny obiad z bardzo prostych składników:)

Polecam też z sosem czosnkowym.

w sosie chrzanowym

składniki:

mięso:

1 ćwiartka kurczaka

przyprawa do pieczonego kurczaka

omlet:

2 jajka

2 łyżki mąki

2 łyżki wody

szczypta soli

łyżka oleju

sos:

3 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka chrzanu

1 łyżka majonezu

1 łyżka soku z cytryny

sól do smaku

ponadto:

kilka listków sałaty lodowej

 

Kurczaka natrzeć przyprawą, upiec w piekarniku.

Jogurt wymieszać z resztą składników, odstawić w chłodne miejsce na min. 15 minut.

Jajka zmiksować z wodą, mąką i solą. Na patelni rozgrzać olej, wlać ciasto, gdy się zetnie i zrumieni przekręcić na druga stronę, usmażyć omlet.

Omlet posmarować 1/3 sosu, zwinąć w roladę, pokroić w ok 3 cm kawałki.

Sałatę poszatkować, ułożyć na talerzu, polać resztą sosu. 

Mięso oddzielić od kości, ułożyć na sałacie.

Na wierzchu poukładać kawałki omleta.

 w sosie chrzanowym

czwartek, 21 listopada 2013

Taka sałatka jest bardzo smaczna i sycąca.

Ładnie prezentuje się na stole, zawsze znika z talerzy.

 z wędliną i słonecznikiem

składniki:

150 g makaronu rurki (najlepiej trójkolorowego)

150 g wędliny (dowolnej, mogą być różne ścinki, jak na bigos)

100 g groszku konserwowego

pęczek szczypiorku

ogórek zielony

100 g łuskanego słonecznika

2-3 łyżki oleju

łyżeczka musztardy

3 łyżki majonezu

sól, pieprz do smaku

 

Makaron ugotować al'dente, odcedzić, przelać zimną wodą, wystudzić.

Wędlinę pokroić w kostkę, usmażyć na rozgrzanym oleju, osączyć na papierowym ręczniku.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni.

Ogórek obrać, pokroić w kostkę.

Szczypiorek posiekać.

Wszystkie składniki sałatki połączyć, dodać majonez i musztardę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

z prażonym słonecznikiem i wędliną

środa, 20 listopada 2013

Właściwie to miała być zupa dyniowa, z tego przepisu. 

Tak jakoś wyszło, że prócz dyni w garnku wylądowały różne inne warzywa, wśród nich na szczególną uwagę zasługuje bardzo aromatyczna papryka. 

Zupa podobnie jak oryginał bardzo smaczna, sycąca, rozgrzewająca.

 z dyni, papryki, pora

składniki:

niewielka dynia

marchew

por

1/2 korzenia selera

2 czerwone papryki

cebula

2 ząbki czosnku

ok 1/2 kg ziemniaków

1/2 kg mięsa mielonego

jajko

listek laurowy

po 3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego

sól, pieprz, imbir, curry do smaku

 

Miąższ dyni pokroić w kawałki.

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę.

Por pokroić w plasterki.

Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Z papryki usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę.

Warzywa wrzucić do garnka, zalać niewielką ilością wody, gotować do miękkości.

 

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.

W drugim garnku zagotować ok 1 litra wody, dodać sól, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy.

Do mięsa dodać jajko, sól i pieprz, formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.

Klopsiki wrzucać na wrzątek, gotować partiami. Wyjąć łyżką cedzakową, odstawić.

Do wody z gotowania klopsików wrzucić ziemniaki, gotować aż zmiękną.

 

Ugotowane jarzyny zmiksować.

Dodać ziemniaki wraz z wywarem oraz klopsiki.

Wymieszać, doprawić imbirem i curry.

Zagotować.

z dyni i papryki

wtorek, 19 listopada 2013

Tort dla małej miłośniczki Hello Kitty.

W środku cały różowy; biszkopt z dodatkiem odrobiny barwnika, krem na bazie serka mascarpone i malinowej frużeliny.

Dekorowany masą cukrową w kolorze białym i różowym oraz czekoladą.

hello kitty

składniki:

biszkopt:

6 dużych jaj

1 i 1/2 szkl cukru

2 łyżki zimnej wody

3/4 szkl mąki pszennej

3/4 szkl mąki ziemniaczanej

1 i 1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia

odrobina różowego barwnika

frużelina malinowa:

500 g malin

3/4 szkl cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

3 łyżeczki żelatyny

1 łyżka soku z cytryny

krem malinowy:

500 g serka mascarpone

frużelina malinowa

krem na wierzch i boki tortu:

150 g masła

50 g cukru pudru

1 łyżeczka esencji waniliowej

ponadto:

lukier plastyczny

ciemna czekolada

 

Jaja z dodatkiem wody ubić z cukrem (idealnie sprawdza się robot Kasia z końcówką do ubijania)na gładką, jasną piankę.

Dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i barwnik.

Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja 26cm)

Piec około 45 min (lekko uciśnięte palcem ciasto powinno się szybko podnieść).

Wyjąć z piekarnika, upuścić płasko na ziemię z wysokości ok 30 cm.

Wystudzić.

Zdjąć obręcz, odkleić papier, przeciąć na trzy blaty.

 

Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl wody. 

Maliny zasypać cukrem, podgrzewać na niewielkim ogniu aż cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny i mąkę rozpuszczoną w łyżce wody.

Wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika, połowę przetrzeć przez sito (pesteczki wyrzucić). 

Do żelatyny wlać nieco gorącego sosu, mieszać do rozpuszczenia (ewentualnie lekko podgrzać),połączyć z resztą sosu.

Wystudzić, mocno schłodzić (najlepiej kilka godzin w lodówce).

 

Serek mascarpone zmiksować dodając po łyżce frużeliny.

 

Krążki ciasta przełożyć kremem, schłodzić.

 

Miękkie masło utrzeć na puch, dodać porcjami cukier i esencję waniliową.

Posmarować wierzch i boki tortu, ponownie umieścić w lodówce (dobrze schłodzony tort łatwiej będzie dekorować lukrem plastycznym).

Białym lukrem obłożyć tort. 

Czekoladę roztopić, za pomocą silikonowego pisaka do dekoracji cukierniczych narysować kotka.

Z różowego lukru przygotować kwiatki i kokardę, ozdobić tort.

dla dwulatki



 

niedziela, 17 listopada 2013

Jakiś czas temu kilka dziewcząt w wirtualnej kuchni umówiło się na pieczenie takich rustykalnych tart.

Nie było mnie wśród nich, ale kiedy później oglądałam wpisy na ich blogach i te wszystkie wspaniałe wypieki - wiedziałam, że muszę też upiec coś takiego.

Dysponuję sporym zapasem przepysznych, zdrowych jabłek z jabłonki sąsiada, nie było więc na co czekać:)

Wybrałam przepis z tego bloga.

rustykalna tarta pełnoziarnista

składniki:

ciasto:

300 g mąki pszennej pełnoziarnistej

120 g masła

2 łyżki śmietany

50 ml zimnej wody

żółtko

szczypta soli

łyżka cukru pudru

nadzienie:

3-4 jabłka

cynamon

duża łyżka brązowego cukru

 

Zimne masło posiekać z mąką, dodać resztę składników, szybko wyrobić ciasto.

Zawinąć w folię, odstawić na 30 minut do lodówki.

 

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plasterki.

 

Schłodzone ciasto rozwałkować na koło grubości ok 5 mm, przenieść na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Jabłka ułożyć na cieście, pozostawiając ok 3 cm margines.

Jabłka posypać cukrem i cynamonem, boki ciasta zawinąć do środka.

Piec ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

pełnoziarnista tarta bez formy



sobota, 16 listopada 2013

Wśród moich bliskich ta sałatka, znana pod nazwą "gyros mieszana", to tzw "pewniak".

Sałatka z makaronem w kształcie ryżu, smażonym z dodatkiem przyprawy gyros kurczakiem i warzywami - pyszna i sycąca.

Smakuje wszystkim, zawsze zjadana do ostatniego ziarenka makaronu:]

z makaronem

składniki:

200 g makaronu w kształcie ziarenek ryżu

podwójna pierś kurczaka

przyprawa gyros

świeży ogórek

3-4 ogórki konserwowe

cebula

opcjonalnie:

świeża papryka

kukurydza z puszki

sos:

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki majonezu

olej do smażenia

 

Makaron ugotować al'dente.

Mięso kurczaka pokroić w niewielką kostkę, obficie posypać przyprawą gyros, usmażyć na gorącym oleju.

Świeży ogórek obrać, razem z ogórkami konserwowymi i cebulą pokroić w kosteczkę. 

Jeśli dodajemy paprykę również należy ją pokroić w kosteczkę, kukurydzę osączyć z zalewy.

Wszystkie składniki wrzucić do miski,  dodać majonez i jogurt, wymieszać. 

z makaronem w kształcie ryżu



 

 
1 , 2 , 3
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów