w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
piątek, 30 listopada 2012

 

tilda

Przedstawiam mojego pierwszego ślimaczka:)

Nie jestem biegła w szyciu. Właściwie uczę się dopiero.

Robię przymiarki do Tildowego aniołka - może się odważę niedługo. 

Szycie zajęło mi jedno popołudnie, buziak namalowany farbkami akrylowymi. 

Boczki ozdobiłam koronką, na muszelkę władowałam mu serduszko na dwóch kokardkach.serduszko 

Jestem z niego bardzo dumna... 

tilda

 

wtorek, 27 listopada 2012

hexa i dynia

Rokrocznie na koniec października razem z moją małą hexą;) robimy sobie dyniowego straszka, który kilka wieczorków ze świecą w środku stoi dumnie na naszym balkonie.

I rokrocznie próbowałam znaleźć dobry przepis, żeby wykorzystać miąższ dyni, który podczas prac dekoratorskich wyskrobany, więc mało efektowny w formie lądował w misce.

I różne były próby, a to ciasto, które jakieś takie mdłe wyszło, raz placuszki, które za tłuste nam się zdawały...

I wreszcie tego roku absolutny strzał w dziesiątkę, już zapisany w moim magicznym zeszycie jako POHELLOWEENOWA ZUPA DYNIOWA Z KLOPSIKAMI, efekt mojego eksperymentu kulinarnego polegającego na połączeniu  elementów kilku przepisów, powtórzony już w listopadzie przez moją mamuśkę absolutny majstersztyk smaku, zapachu, ehhh...na samo wspomnienie ślinka cieknie...

Znakomicie syci i rozgrzewa, polecam :)

Potrzebne będą dwa garnki... 

składniki:

miąższ dyni - w drobnych, byle jakich kawałeczkach

marchew - starta na grubych oczkach

celuba - pokrojona w kostkę

czosnek - 2-3 ząbki przeciśnięte przez praskę 

oliwa - 2-3 łyżki

mięso mielone - ok 0,5 kg

jajko

ziemniaki - ok 0,5 kg pokrojone w dość grubą kostkę

przyprawy: sól, pieprz, imbir, curry, goździki, liść laurowy, ziele angielskie

jogurt naturalny 

wykonanie: 

1. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy dynię, marchew i cebulę, chwilę smażymy, dorzucamy czosnek, dolewamy nieco wody (ot tyle, żeby warzywa były przykryte), dusimy do miękkości.

2. W tak zwanym międzyczasie w drugim garnku wstawiamy ok 1 l wody, dodajemy sól, ziele angielskie, liść laurowy, goździki, doprowadzamy do wrzenia. Do mięsa wbijamy jajko dodajemy nieco soli i pieprzu, zwilżonymi dłońmi formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego, partiami gotujemy we wrzątku.

3. Gdy wszystkie ugotowane klopsiki "odpoczywają" na talerzu, do tej samej wody wrzucamy ziemniaki, gotujemy do miękkości.

4. Ugotowaną dynię z warzywami miksujemy. Dodajemy ziemniaki wraz z wywarem oraz klopsiki. Mieszamy, doprawiamy curry i imbirem.

5. Nakładamy na talerz porcje aksamitnej zupy wraz z kostką ziemniaków i klopsikami. Dekorujemy kleksami jogurtu. 

z dyni 

 

 

Tagi: zupa
21:37, 6niebo , obiadowo
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 18 listopada 2012

Niedzielne popołudnie mijało dość leniwie. A my nie znosimy nudy...

No i wpadło nam do głowy, żeby pierniczki zrobić... 

Przepis jeden z wielu z mojego zeszytu. 

SKŁADNIKI: 

0,5 kg mąki pszennej 

0,5 kostki margaryny

szczypta soli

1 jajko 

2 łyżki przyprawy do piernika 

2 łyżki mleka

1 łyżeczka sody 

4 łyżki miodu

 0,5 szkl cukru

PONADTO:

jajko (do posmarowania, może być samo białko), precelki, suszona żurawina, goździki

WYKONANIE: 

Miód i sodę rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i margarynę, podgrzewać stale mieszając aż zupełnie się rozpuści.

Mąkę przesiać, dodać sól, sodę, przyprawę do piernika, w środku zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać przestudzony tłuszcz z dodatkami. Dość szybko zagnieść ciasto, schłodzić przez minimum godzinę w lodówce.

Rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wykrawać kółka, kłaść na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem.

Zdobić precelkami, żurawiną i goździkami. 

Dekoracja reniferkowa tak na próbę, przed już świątecznym pieczeniem.

W pobliskim sklepiku nie było goździków, a nie chciało mi się jeździć nigdzie dalej, więc na oczka wykorzystałam jak leciało: pestki słonecznika, dyni lub kawałki orzechów włoskich. Smak lepszy nawet, ale ładniej wyglądają goździki.

reniferki

Z tego ciasta oczywiście można wykrawać foremkami najróżniejsze kształty i zdobić dowolnie.

Tego roku zakupiłam zestaw foremek - gwiazdek w kilku rozmiarach, bliżej świąt  będę piekła choinki. 

Pewnie pokażę tutaj:) 

reniferek 

 

 

 

 

sobota, 17 listopada 2012

Lubię jesień...

Szkoda, że już powolutku odchodzi...Choć i tak tego roku rozpieściła nas niebywale!

Tylu wspaniałych barw dawno nie mieliśmy szansy obserwować. Do dziś jeszcze na wielu drzewach i krzewach utrzymują się cudnie wybarwione listki.

Tylko ziąb przeraźliwy nie zachęca do spacerów i podziwiania...

U mnie w domku wciąż królują dekoracje jesienne.

Zmienię je za jakiś czas na świąteczne od razu:D

Póki co PANI JESIEŃ - z masy solnejmoja pierwsza stojąca figurka z masy solnej wciąż dumnie spogląda z telewizorka.

Malowana akrylami, zabezpieczona lakierem bezbarwnym.

Włosy sizalowe, w ręku ukochany przeze mnie słonecznik... z masy solnej

 Zdjęcia nie wyszły najlepiej, nie umiałam pozbyć się tego nieładnego refleksu z twarzy...

Ale i tak jestem z niej bardzo dumna:) 

 

z masy solnej 

środa, 14 listopada 2012

 

z syrenką

Na czwarte urodziny moja córcia chciała dostać lalkę syrenkę ze świecącym ogonkiem.

Kupiłam to cudo na moim ukochanym allegro.

Od razu też nasunął mi się pomysł na dekorację tortu- tematycznie;)

To była moja pierwsza zabawa z masą cukrową.  Efekt myślę ciekawy - w każdym razie byłam zadowolona:D

Może komuś przyda się przepis...

Masa cukrowa: 

Składniki

ok. 80 dag cukru pudru

50 g glukozy ( w proszku)

4 łyżeczki żelatyny

70 ml zimnej wody

3 łyżeczki margaryny ,,Planta,,

olejek migdałowy

 

Wykonanie :

Zalać żelatynę zimną wodą, odstawić na ok 5 minut

Postawić żelatynę nad parą wodną , mieszać aż się ,,rozluźni,,

Wsypać  glukozę, uważać ,żeby papka się nie zagotowała! Jeśli sie zagotuje należy zacząć od nowa

Dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.

Wlać olejek migdałowy

Połączyć papkę z cukrem pudrem, wyrabiać aż masa będzie plastyczna .

Cukier puder należy dosypywać stopniowo. Jeśli uznasz ,ze masa ma odpowiednią konsystencję to nie dosypuj więcej .

Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj cukru, jeśli będzie zbyt sucha dodaj Planty

Gotową masę cukrową można wałkować na blacie posypanym mąka ziemniaczaną .

I potem już nasz inwencja twórcza:) 

 Gotowe morskie figurki cukrowe, perełki, wiórki waflowe i barwniki spożywcze kupione na allegro. W środku ukrywa się torcik czekoladowy z kremem z serka mascarpone. 

Jubilatka była zachwycona, gościom się podobało i smakowało.

Czegóż chcieć więcej?

tort morski dla dziewczynki 

 

wtorek, 13 listopada 2012
Spędzam mnóstwo czasu w kuchni. Wspólnie z moją córeczką stale "coś" przyrządzamy, gotujemy, pieczemy... To wspaniała forma zabawy. Mamy całkiem pokaźną biblioteczkę przepisów i inspiracji kulinarnych. Ciągle przygotowujemy nowe dania. Na początek chcę się podzielić sprawdzonym przepisem na oryginalną sałatkę:) Robi furorę na różnychspotkaniach i przyjęciach.

To mój pierwszy blog, uczę się więc z góry przepraszam za wszystkie niedoskonałości i proszę o wyrozumiałość...

Od jakiegoś czasu mam wreszcie - cytując fragment piosenki - swój własny kawałek podłogi. Mój domek, ogródek to takie prywatne SZÓSTE niebo, nie siódme, żeby nie kusić losu, że dał zbyt wiele...

Mam tutaj prawie wszytsko, co pozwala mi być spokojną i szczęśliwą.

Pracuję zawodowo, wychowuję córeczkę, nie mam więc zbyt wiele czasu, wolnego, ale nie znosząc nudy i bezczynności staram się spędzać go aktywnie i przyjemnie.

Chcę się tutaj dzielić tym, co lubię, swoimi małymi radościami. 

Zapraszam :) 

 

 

 

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów