w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
sobota, 27 lutego 2016

W cotygodniowej akcji "Ciasto na niedzielę" mamy aktualnie temat Wypieki z białek.

Ponieważ u mnie w lodówce ciągle zalegają jakieś białka, chętnie biorę udział w akcji, mam nadzieję, że pojawi się wiele fajnych pomysłów na wypieki z ich udziałem.

Jeśli i Wy poszukujecie podobnych, zapraszam do: Dagmary, Doroty, Magdaleny, Joanny S., Joanny D., Doroty L., Eli, Ewy, Anny, DorotyG., Iwony, Joanny D., Ewy R., Iwony Katarzyny, Bożeny

A u mnie w temacie tort prowansalski.

Szukając inspiracji, właściwie od niechcenia zerknęłam do odziedziczonej po Babci książeczki "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" autorstwa Jana Czernikowskiego, z 1987r.

Nie spodziewałam się, że znajdę tu aż tyle fajnych "białkowych' przepisów! Do jednego z ciast potrzeba aż 38(!!!) białek - może kiedyś się skuszę i taki upiekę...Z pewnością zaś jeszcze nie raz tu zerknę:)

Trudny miałam wybór, ale zdecydowałam się ta ten; prowansalski tort.

Bezowo-migdałowe, cienkie i zwarte blaty przełożone migdałowym kremem.

Przepis oryginalny zakładał przygotowanie kremu na bazie masła, z dodatkiem migdałowego olejku. Zamieniłam go na delikatny krem na bazie serka mascarpone, aromatyzowany amaretto, leciutki i smaczny. Świetnie komponuje się z kruchymi, lekko gorzkimi migdałowymi blatami.

migdałowy z mascarpone 

składniki:

blaty:

200 g migdałów

300 g cukru pudru

10 białek

sok z jednej cytryny

krem:

250 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

łyżka cukru pudru

3 łyżki amaretto

ponadto:

50 g ciemnej, gorzkiej czekolady

2 łyżki mleka

 

Wysuszone migdały zmielić dość drobno. wymieszać z połową cukru pudru.

Białka ubić (dodałam szczyptę soli) na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać z migdałami.

Masę podzielić na pół, wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (piekłam w dwóch jednakowych tortownicach, na dwóch poziomach piekarnika, z termoobiegiem). 

Blaszki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, po 10 minutach obniżyć temperaturę do 160 stopni, piec blaty około 1,5 godz.

Wyjąć, wystudzić, delikatnie odkleić od papieru.

 

Śmietanę ubić pod koniec dodając cukier puder.

Mascarpone wymieszać z amaretto.

Obie masy delikatnie połączyć. 

Kremem przełożyć bezowe blaty.

 

Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, polać nierównomiernie wierzch ciasta.

Przechowywać w lodówce.

migdałowy z mascarpone

środa, 24 lutego 2016

Jak przeczytałam tutaj: "pierogi w Niemczech często jada się nadziewane boczkiem, mięsem, mieloną kiełbasą, drobno posiekanym jajkiem gotowanym na twardo itp."

Tak więc zmiksowałam sobie te różne smaki i powstały takie oto pierożki, nadziane posiekanym mięsem z rosołu, boczkiem i gotowanym jakiem, do których dodałam jeszcze podsmażoną cebulkę oraz świeżą zieleninę.

Niemieckie pierogi (cyt.) przypominają kształtem włoskie ravioli, ale są od nich dużo większe. Rozwałkowane ciasto pokroiłam więc w prostokąty, nadziałam i posklejałam na pół, zamiast popularnych półksiężyców mam więc małe prostokąciki z falbankami po 3 stronach.

Pierożki podałam z niemieckim sosem, na który przepis - chyba z przekory - zapisałam sobie już dawno. Przepis zakładał, że sos podawany ma być do ryb duszonych lub pieczonych, a ponieważ ryb nie jadam, dopasowałam go do swoich potrzeb i gustów, i podałam do pierogów.

Wyszło przepysznie!

niemiecki sos pieczarkowy 

składniki:

ciasto:

1 szkl mąki

1 jajko

1/4 szkl wody

szczypta soli

nadzienie:

ok 300 g mięsa gotowanego (z rosołu)

50 g wędzonego boczku

2 jaja ugotowane na twardo

cebula

po 1/2 pęczka koperku i natki pietruszki

sól, pieprz do smaku

sos:

150 g pieczarek

2 łyżki masła

łyżka mąki

250 ml rosołu

łyżka keczupu

sól, pieprz, majeranek, tymianek do smaku.

 

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, odłożyć na 30 minut.

 

Boczek pokroić w drobną kostkę, wytopić na gorącej patelni, dodać posiekaną cebulę, smażyć kilka minut (w razie potrzeby podlać odrobiną oliwy).

Wymieszać z drobno pokrojonym mięsem z rosołu oraz startym na tarce jajkiem, doprawić do smaku.

Ciasto cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, pokroić w prostokąty, na jedną połowę wykładać porcję nadzienia, składać na pół, sklejać pierożki. 

niemieckie ravioli

Pierogi wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować ok 3 min od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. 

Pieczarki obrać, drobno pokroić (starłam na tarce),  podsmażyć na łyżce masła.

Z mąki i drugiej łyżki masła zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym rosołem, zagotować dynamicznie mieszając.

Dodać pieczarki, dusić na małym ogniu ok 10 minut, pod koniec dodając keczup i przyprawy.

Sosem polać pierogi.

niemiecki sos pieczarkowy 

  Kuchnia niemiecka 2016

wtorek, 23 lutego 2016

W ubiegły weekend realizowałam kolejne zamówienie na tort z lalą.

Wytyczne były dwie: tort ma być owocowy i wg życzenia czteroletniej jubilatki udekorowany tęczowo...

w tęczowej kreacji z motylkami

Zdecydowałam się na jasny biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone i malinową frużeliną (z tego przepisu, tyle, że z podwójnej porcji) .

Wierzch za to udekorowałam kremem na zasmażce oraz moją ulubioną masa cukrową.

To chyba najbardziej procochłonny tort, z jakim miałam do tej pory do czynienia. 

w tęczowej kreacji z motylkami

Samo barwienie masy na 7(!) kolorów zajęło sporo czasu, następnie wycinanie kwiatuszków i motylków, oraz suszenie motylków tak, by miały odgięte do góry skrzydełka...w sumie blisko dwa dni zabawy; w której dzielnie i z ogromnym zaangażowaniem pomagała mi moja Córcia :)

w tęczowej kreacji z motylkami

W efekcie torcik prezentuje się, jak widać na zdjęciach.

Tu już w kartoniku,  przygotowany do odbioru.

w tęczowej kreacji z motylkami

Bardzo się cieszę, że się podobał i że smakował!

 

poniedziałek, 22 lutego 2016

W sobotę pokazywałam, jak zamarynować oscypek.

Dziś mam przepis na sałatkę makaronową z takim oscypkiem właśnie. 

Do jej przygotowania użyłam makaronu czekoladowego, ma bardzo ciekawy wygląd, smak czekolady nie jest dominujący - makaron może być używany zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych.

Sałatkę podałam na spotkaniu z przyjaciółmi, wzbudziła spore zainteresowanie, z kieliszkiem wina skomponowała się wybornie.

Jej smak jest mocny i wyrazisty, nam przypadła do gustu, ale radzę sprawdzić składniki i ocenić, czy ma szanse smakować i Wam.

z oscypkiem

składniki:

1 szkl czekoladowego makaronu

mały słoik zielonych oliwek

2 małe oscypki (polecam marynowane)

1/2 szkl suszonej żurawiny

kilka suszonych pomidorów z oliwy

pęczek natki pietruszki

sos:

3 łyżki oliwy z pomidorów

kilka kropel soku z cytryny

2 ząbki czosnku

szczypta pieprzu

 

Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Wymieszać - nie dosalać, oscypek jest słony. Sos odstawić na ok 30 minut do lodówki.

 

Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu.

Ser pokroić w cienkie plasterki.

Pomidory pokroić w paseczki.

Oliwki osączyć.

Natkę posiekać.

 

Składniki sałatki wymieszać, polać sosem. Odstawić "do przegryzienia" w chłodne miejsce. 

z oscypkiem 

niedziela, 21 lutego 2016

Mmmmmm...muffinki!

Miałam na nie straszną ochotę, uwielbiam wszystko, do czego dodaje się jogurt grecki:D

Te są zupełnie inne niż wszystkie, jakie piekłam do tej pory.

Mają miękki, ale raczej zwarty, wilgotny miąższ ukryty pod lekko chrupiącą skorupką.

Przepis od znajomej, od siebie dodałam kleksiki z kremu.

Wyszło ślicznie i pysznie:)

W oryginalnym przepisie konfitura wiśniowa, ja zastąpiłam ją domową konfiturą z porzeczek i czereśni. 

Bardzo się cieszę, że w tym tygodniu w akcji "Ciasto na niedzielę" mamy właśnie muffinkowy temat:) 

Wspólnie ze mną w zabawie udział wzięły: Joanna, Ewa, Magdalena, Paulina, Dagmara, Marzena, Ewa, Ewa, Ewa, Bożena, Dorota, Ela, DorotaKatarzyna, Iwona, Angelika, Sylwia

z konfiturą wiśniową i kremem mascarpone 

składniki:

suche:

300 g mąki pszennej

150 g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli 

mokre:

2 jajka

250 ml jogurtu greckiego

150 g stopionego masła

łyżeczka ekstraktu z wanilii

krem:

200 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

łyżka cukru pudru

łyżka soku z cytryny

ponadto:

konfitura wiśniowa

 

Składniki suche wymieszać ze sobą.

Składniki mokre również.

Mokre wlać do suchych, wymieszać "szybko i byle jak" - masa będzie dość gęsta.

Formę muffinkową wyłożyć papilotkami.

Wykładać ciasto do 3/4 ich wysokości.

Piec ok 15 minut (do tzw suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Wyjąć, wystudzić.

 

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier i sok z cytryny, wymieszać z serkiem mascarpone.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

 

W środku każdej muffinki delikatnie wyciąć niewielki otwór. Łyżeczką nakładać odrobinę konfitury.

Naokoło wyciskać dekoracyjne rozetki z kremu.

z kremem mascarpone

sobota, 20 lutego 2016

Bardzo lubię oscypki.

Wracając z gór zawsze wiozę niemały ich zapas.

Jakiś czas temu w jednym ze sklepów zauważyłam w słoiku oscypki marynowane w oleju.

Kupiłam tak na próbę, całkiem smaczne były, sprawdziły się znakomicie zwłaszcza jako dodatek do sałatek.

Niedawno dostałam kilka ładniutkich oscypków, spróbowałam je zamarynować je po swojemu -  wyszły bardzo fajne.

Szczególnie smakują mi marynowane w ten sposób oscypki białe. 

Składniki podaję "na oko", ja zamarynowałam 4 kawałki w słoiku 330 ml.

Nie mogłam się powstrzymać i sfotografowałam swoje oscypki dziś na tarasie - czy u Was też było tyle śniegu?

Szkoda, że tak szybko się roztopił...

w oliwie z żurawiną czosnkiem i rozmarynem 

składniki:

małe oscypki (duże można byłoby spróbować pokroić na mniejsze kawałki)

garść suszonej żurawiny

kilka ząbków czosnku

duża szczypta suszonego rozmarynu

oliwa

 

W słoiku ułożyć serki, wrzucić żurawinę, obrane i pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku oraz rozmaryn.

Zalać oliwą.

Wstawić do lodówki na minimum tydzień, może postać znacznie dłużej.

w oliwie z żurawiną czosnkiem i rozmarynem

czwartek, 18 lutego 2016

Obiad na szybko, na smacznie i na kolorowo!

Taki właśnie zażyczyła sobie wczoraj moja Córcia.

Sama wybrała kawałek fileta z łososia, ja zrobiłam resztę.

Obiad jak na wstępie.

Wielbiciele ryb powinni być zachwyceni.

z warzywami

składniki:

400 g makaronu (moje calamari)

ok 200 g filetu z łososia

cebula

2 ząbki czosnku

250 g mrożonych warzyw marchewka z groszkiem

1/2 pęczka szczypiorku

kilka pomidorków koktailowych

2 łyżki oliwy

łyżka masła

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

 

Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu.

 

Cebulę pokroić w wiórki, czosnek w plasterki.

Filety łososia porwać palcami na nieduże kawałki.

Pomidorki pokroić w ćwiartki.

Koperek posiekać drobno.

 

Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę i czosnek.

Gdy się zeszklą dodać mrożone warzywa, zmniejszyć ogień, dodać ok 1/2 szkl wody, dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną.

Dodać łososia, doprawić do smaku.

Trzymać na ogniu kilka minut, sos powinien odparować.

 

Makaron wyłożyć na talerze, na wierzch wyłożyć porcję ryby w warzywach.

Posypać koperkiem, udekorować cząstkami pomidorków. 

z warzywami

wtorek, 16 lutego 2016

Dziś mam przepis na rewelacyjną quesadille meksykańską.

Domowe tortille przełożone pikantnym farszem z kurczaka i warzyw, zapieczone na patelni grillowej razem z mozzarellą, podane z sosem czosnkowym.

Po prostu świetne danie!

Wygląda na bardzo skomplikowane, ale wcale takie nie jest.

z czosnkowym sosem

składniki:

tortille:

2 szkl mąki pszennej

160 ml bardzo gorącej wody

2 łyżki oliwy

duża szczypta soli

nadzienie:

podwójna pierś kurczaka 

duża łyżka przyprawy meksykańskiej

cebula

papryka

puszka czerwonej fasoli

1/3 szkl oliwy

ponadto:

natka pietruszki

ok 100 g mozzarelli

sos:

4 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

łyżka soku z cytrny

3 duże ząbki czosnku

sól, pieprz, odrobina cukru do smaku

 

Mięso pokroić w kostkę, wsypać przyprawę meksykańską, wlać oliwę, wymieszać, odłożyć na min 30 minut.

 

Mąkę przesiać, dodać sól i wodę, wmieszać łyżką, następnie dodać oliwę, wyrobić rękoma gładkie, elastyczne ciasto (będzie przyjemnie cieplutkie). Nakryć miską, odłożyć na 30 minut.

 

Składniki sosu wymieszać, odstawić do lodówki na czas przygotowania reszty potrawy.

 

Pietruszkę posiekać, ser zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.

 

Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki, fasolę osączyć.

Kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię, obsmażyć ze wszystkich stron, dodać cebulę i paprykę, smażyć kilka minut, następnie dodać fasolę, jeszcze kilka minut potrzymać na ogniu.

 

Ciasto podzielić na 8 części, rozwałkować cienkie, okrągłe placki (aby były idealne można odciąć koła, np od talerza).

Każdy placek wkładać na mocno rozgrzaną, suchą patelnię. Smażyć około minuty z każdej strony (na cieście powinny pojawić się charakterystyczne bąbelki).

 

Zawartość patelni rozłożyć po równo na 4 placki tortilli, posypać natką pietruszki i mozzarellą. 

 

Na wierzchu rozłożyć pozostałe placki, lekko docisnąć, aby nadzienie rozłożyło się równo.

 

Smażyć na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) po kilka minut z obu stron, aż ser się rozpuści. 

Po zdjęciu z patelni pokroić w trójkąty.

Podawać z czosnkowym sosem. 

z sosem czosnkowym

sobota, 13 lutego 2016

Kolejny raz biorę udział w akcji "Wypiekanie na śniadanie". Tym razem wspólnie pieczemy bułeczki do hot-dogów.

Ponieważ moja Mała bardzo lubi hot-dogi, przyrządzam je jej od czasu do czasu. Zrobione w domu, z dobrej jakości parówką w środku, domowymi sosami i świeżymi warzywami są o niebo zdrowsze niż dostępne na każdym rogu hot-dogi z fast-foodowej budki. 

Bułeczki, które upiekłam z tego przepisu są pyszne; wyjątkowo mięciutkie, z delikatnym miąższem. 

Sprawdziły się znakomicie na ciepło, w swojej popisowej/tytułowej roli, oraz jako zwykła bułeczka śniadaniowa z wędliną i serem.

Z pewnością takie bułeczki upiekę jeszcze nie raz.

 do hot - dogów

składniki:

1,5 szklanki mleka

55 g masła

650 g przesianej mąki pszennej

15 g świeżych drożdży

2 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

1 jajko

ponadto:

jajko

łyżka mleka

mak


Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i odstawić, żeby zaczyn na 15 minut .


Do rondla wlać pozostałe mleko, dodać masło i dobrze podgrzać - nie gotować. 


Do misy miksera wsypać 1,5 szklanki przesianej mąki, cukier, sól i  zaczyn drożdżowy,  miksować na średnich obrotach mieszadłami do wyrabiania ciasta.

Następnie wbić w ciasto jajko i dobrze wymieszać.

Do tego dolać gorące mleko z masłem ciągle miksując.

Następnie dodawać po niewielkiej porcji mąki - 1/2 szklanki, za każdym razem dobrze wyrobić ciasto.

Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne. 


Wyrobione ciasto podzielić na 10 miarę równych części i uformować z nich wałeczki. Włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (pamiętać należy, że bułeczki urosną!)

Tak przygotowane bułeczki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 30-40 minut. 


Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z  mlekiem, posypać makiem.

Piec 10-12 minut, aż pięknie się zezłocą. 

do hot - dogów

Podobne bułeczki znajdziecie też u Doroty, Jacka, Marzeny Sz., Marzeny D., Moniki, Joanny, Agaty, Edyty

piątek, 12 lutego 2016

Znacie z pewnością ciasto o nazwie chatka baby jagi, tudzież chatka puchatka.

Wielu zna również ciasto maxi king; u mnie, na blogu znajduje się już kilka jego wersji.

Ciasto, które chcę dziś pokazać wygląda jak popularna "chatka", smakuje jak maxi king!

A jak smakuje? Tego się nie da opisać, to trzeba spróbować!

Ciasto wygląda niezwykle apetycznie: trójkątne kawałki z karmelowym sercem, otulone mlecznym kremem, polewa z gorzkiej czekolady i grubo-siekane orzechy na wierzchu-mmmm!

Aby ciasto nie było zbyt słodkie - mój mężczyzna nie przepada za nadmiarem słodyczy...-do przygotowania ciasta użyłam krakersów, świetnie komponują się z całą resztą.

Chatka maxi kinga nie wymaga pieczenia, jest prosta w przygotowaniu - będzie idealnym walentynkowym deserem.

Trzeba tylko pamiętać, że należy przygotować ją odpowiednio wcześniej.

 bez pieczenia

składniki:

krem:

200 g masła

280  serka waniliowego (np Danio)

150 g serka naturalnego (np bieluch)

200 g mleka w proszku

ponadto:

36 słonych krakersów 

100 g ciemnej, gorzkiej czekolady

odrobina mleka

200 g orzechów włoskich

200 g karmelu (z puszki, polecam Gostyń, moim zdaniem jest najlepszy)

 

Wszystkie składniki kremu powinny mieć temperaturę pokojową. 

Masło utrzeć na puch, stopniowo dodając naprzemiennie serek i mleko.

 

18 krakersów ułożyć na folii aluminiowej, blisko siebie, w 3 rzędach, po 6 sztuk. 

Wyłożyć połowę kremu, delikatnie rozsmarować.

Przykryć drugą warstwą krakersów, rozłożyć resztę kremu.

Karmel przełożyć do rękawa cukierniczego, na środku wycisnąć dekoracyjny "wałeczek".

ciasto z karmelem bez pieczenia

Pomagając sobie folią zewnętrzne warstwy krakersów unieść do góry i złożyć w chatkę.

Ciasto odłożyć do lodówki do lekkiego stężenia.

 

Orzechy posiekać na kawałki. 

Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka. Polewę lekko przestudzić, rozsmarować na wierzch i boki ciasta.

Obsypać obficie orzechami.

Chłodzić kilka godzin (najlepiej całą noc).

 bez pieczenia, na krakersach

Walentynki 2016 - Czym TO się je?

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów