w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
sobota, 28 lutego 2015

Bardzo aromatyczny, cytrusowy sernik z błyszczącą, pomarańczową polewą.

Wygląda bardzo efektownie.

Kremowy i aksamitny, na kruchym, ciasteczkowym spodzie o lekko pierniczkowym smaku.

Wybornie smakuje, ciężko poprzestać na jednym kawałeczku.

z pomarańczową polewą 

składniki:

spód:

200 g ciasteczek owsianych

80 g stopionego masła

łyżeczka przyprawy do piernika

masa serowa:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

250 g jogurtu greckiego

5 jaj

szklanka cukru

łyżka rumu 

150 ml soku z pomarańczy

skórka otarta z pomarańczy

budyń waniliowy

łyżka mąki ziemniaczanej

polewa:

200 g dżemu pomarańczowego (mój z dyni)

75 ml soku z pomarańczy

łyżeczka mąki ziemniaczanej

łyżeczka żelatyny

 

Ciasteczka zmiksować na pył, dodać przyprawę do piernika oraz stopione masło, wymieszać do konsystencji mokrego piasku. Masą wyłożyć dno i boki natłuszczonej formy, odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, na dnie ułożyć szeroką formę wypełnioną wodą.

 

Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej) włożyć do misy miksera, miksować krótko, tylko do połączenia składników. Wylać na ciasteczkowy spód, wierzch przykryć folią aluminiową. 

 

Włożyć do piekarnika, obniżyć temperaturę do 160 stopni, piec sernik około 80 minut. W trakcie pieczenia oraz później, jeszcze godzinę nie otwierać drzwiczek. Dzięki temu sernik nie opadnie i nie popęka, będzie gładki i idealnie prosty (ponieważ ja piekłam sernik bardzo późno, nie czekając wyjęłam go z piekarnika i przez to na środku zrobiło mi się nieładne pęknięcie).

Po godzinie wyjąc sernik z piekarnika, wystudzić w temperaturze pokojowej.

 

Żelatynę moczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Dżem wraz z sokiem z pomarańczy włożyć do rondelka, podgrzać mieszając, Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do wrzącego dżemu, wymieszać, zagotować, zdjąć z ognia. 2-3 łyżki masy włożyć do żelatyny, mieszać do jej rozpuszczenia, całość wlać do reszty dżemu. Przestudzić.

Polewę pomarańczową rozprowadzić na wierzch sernika. 

 z polewą z dżemu

Twarogowe słodkości 2

piątek, 27 lutego 2015

Czytelnicy mojego bloga mogli już kiedyś zobaczyć przepis na niemiecki tort naleśnikowy.

Z wytrawnym, serowo-szynkowo-warzywnym nadzieniem był boski.

Zachwyciły mnie wtedy również same naleśniki - przygotowane w nieco inny sposób niż tradycyjne były naprawdę pyszne.

Smażyłam je jeszcze wielokrotnie, tym razem durszlakowa akcja niemiecka zachęciła mnie do poszukiwania nadzienia z tamtych stron. 

Ponieważ uwielbiam czarnoleski tort, poszukuję tychże smaków i w innych wydaniach.

Był już tort, sernik, tarta... naleśniki? Czemu nie!

Niemieckie naleśniki, konfitura wiśniowa, sos czekoladowy i jogurt naturalny żeby było nieco lżej, oczywiście można - bardziej tradycyjnie - zastąpić go bitą śmietaną.

 z wiśniami i czekoladą

składniki:

naleśniki:

4 jaja

400 ml mleka

250 g mąki pszennej

80 g masła

szczypta soli

ponadto:

olej do smażenia

konfitura wiśniowa

czekoladowy sos do lodów i deserów

jogurt naturalny

 

 

Jaja roztrzepać z mlekiem, powoli dosypywać mąkę. Masło rozpuścić, lekko wystudzić, dodać do ciasta. Porządnie rozmieszać, posolić. 

Smażyć nieduże naleśniki (u mnie patelnia 12 cm), przed wlaniem każdej kolejnej porcji ciasta patelnię lekko natłuścić (ja robię to za pomocą pędzelka zanurzonego w oleju).

Lekko przestudzone, ale wciąż ciepłe naleśniki przekładać jogurtem i konfiturą (na porcję dla jednej osoby proponuję "tort" z trzech naleśników). 

Wierzch polać czekoladowym sosem. 

z wiśniami i czekoladą

Kuchnia Niemiecka

środa, 25 lutego 2015

Kolejne danie rodem z meksyku.

Właściwie nie spodziewałam się, że ciasto można nadziać ryżem...

Tymczasem te bardzo chrupiące, pikantne trójkąty są naprawdę pyszne.

Będą znakomitym dodatkiem do zup czy dań mięsnych, można je jeść również jako samodzielne danie z dodatkiem różnych sosów. 

Ponieważ nadają się również do jedzenia na zimno, można je z powodzeniem spakować na drugie śniadanie do pracy czy szkoły.

Przepis - nieco zmodyfikowany - pochodzi ze zbioru "Wypieki ze smakiem".

meksykańskie

składniki:

150 g mąki pełnoziarnistej pszennej

150 g mąki pszennej

łyżka masła

łyżka oliwy

150 ml wody

szczypta soli

farsz:

200 g gotowanego ryżu

cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

mała puszka mieszanki meksykańskiej 

2 kiszone ogórki

sól, pieprz, mielona papryka do smaku

ponadto:

jajko 

 

Do miski wsypać mąki, dodać pokrojone masło i oliwę, wymieszać.

Dodać wodę i sól, wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką, odstawić na godzinę.

 

Ryż ugotować na półmiękko.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zrumienić, wrzucić ryż, smażyć krótko.

Dodać mieszankę meksykańską i pokrojone w kosteczkę ogórki.

Wymieszać, doprawić do smaku.

 

Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić na trójkąty o boku ok 10cm.

Na każdy kwadrat wyłożyć łyżkę nadzienia. składać trójkąty, brzegi sklejać i delikatnie dociskać widelcem.

Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut.

 meksykańskie

Meksyk od kuchni

 

wtorek, 24 lutego 2015

Aksamitna, kremowa i pyszna zupa w optymistycznym, pomarańczowym kolorze.

Pikantna i aromatyczna, podana z jajkiem sadzonym i serowymi grzankami jest rozgrzewająca i bardzo sycąca. 

Do jej przygotowania można użyć świeżej dyni, albo jak u mnie - zakonserwowanego jesienią puree.

z marchewki i dyni

składniki:

4 marchewki

szklanka dyniowego puree

1 l bulionu 

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy

cebula

biała część pora

ząbek czosnku

1/2 łyżeczki curry

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta pieprzu kajeńskiego

sól, pieprz do smaku

ponadto:

czarnuszka

jajka

olej do smażenia

pełnoziarnisty chleb tostowy

twardy żółty ser

 

Masło i oliwę rozgrzać w rondlu. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i pokrojonego w krążki pora. Smażyć kilka minut, następnie dodać zgnieciony trzonkiem noża ząbek czosnku.

Następnie, po ok 2 minutach dodać pokrojoną w plasterki marchew. 

Wlać bulion przykryć, gotować aż marchew zmięknie.

Zdjąć z ognia, dodać dyniowe puree, wymieszać, zblendować na gładki krem.

Ponownie wstawić na ogień, zagotować, doprawić do smaku.

 

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, posypać kromki chleba, zapiec aż ser się rozpuści.

 

Do każdej porcji usmażyć jajko sadzone.

 

Zupę podawać bardzo gorącą, posypaną czarnuszką, z grzankami i jajkiem sadzonym. 

i serowymi grzankami

ZUPA KREM

poniedziałek, 23 lutego 2015

Wiosna już pachnie w powietrzu...

Z cebul pierwszych wiosennych kwiatów w moim ogródku przebijają się już przez warstwę ziemi młode, zielone listki. Nabrzmiałe pąki na gałązkach drzew i krzewów obiecują nieśmiało, że lada chwila pękną uwalniając listki. Bluszcz wypuścił długie, młode pędy. Po moim tarasie pełzała dziś śliczna, włochata gąsieniczka:)

W wiosennym duchu, możemy przygotować taką sałatkę- żółto-zielona; pyszna, zdrowa i chrupiąca. 

Przygotowałam już taką wiele razy, za każdym razem może być inna, bo rządzi się jedną prostą zasadą - prócz gotowanego kurczaka może zawierać wszystkie warzywa i owoce, które mają zielony bądź żółty kolor. Proste - prawda?

Dzisiejszy zestaw jest więc przykładowy, radzę dobierać składniki wedle swojego uznania i zawartości lodówki, o zawartości portfela wolę nie wspominać ;)

Pesto oczywiście możemy przygotować samodzielnie, zioła, z jakich je wykonamy również będą determinowały smak sałatki.

z kurczakiem 

składniki:

podwójna pierś kurczaka

sałata lodowa

jabłko

puszka kukurydzy

seler naciowy

ogórek zielony

4 gotowane jajka

sos:

150 ml jogurtu naturalnego

3 łyżki zielonego pesto

 

Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie. Osączyć, wystudzić, pokroić w kostkę. 

Składniki sosu dokładnie wymieszać.

Sałatę pokroić w paseczki.

Jabłko (jeśli ma żółtą lub zieloną skórkę nie trzeba go obierać) pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w plasterki.

Kukurydzę osączyć.

Seler pokroić w plasterki.

Jajka w kostkę.

Składniki sałatki wymieszać, włożyć do salaterki, polać sosem.

z kurczakiem i pesto

 Zdrowa przekąska

niedziela, 22 lutego 2015

Tort zrobiony na wyjątkowe, pięćdziesiąte urodziny dla bardzo wyjątkowej osoby.

Dekoracja okolicznościowa; z lekka erotyczna, ale nie wulgarna;)

Oczywiście tort można udekorować dowolnie, wg własnego pomysłu, z dowolnych materiałów.

A przygotować taki z całą pewnością warto, bo jak usłyszałam - nie bez dumy zresztą - to najpyszniejszy tort na świecie!

Polecam więc i zachęcam:)

z brzoskwiniową frużeliną i kremem z mascarpone 

składniki:

ciasto:

8 jaj

2 łyżki zimnej wody

2 szkl cukru

1,5 szkl mąki pszennej

0,5 szkl mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

poncz:

1/2 szkl herbaty

1/4 szkl wódki (brzoskwiniówki)

1 łyżeczka cukru

frużelina:

duża puszka brzoskwiń w syropie

1 łyżka cukru

duża łyżka mąki ziemniaczanej

łyżeczka żelatyny

krem:

500 g serka mascarpone

400 ml śmietany kremówki (30%)

400 g jogurtu greckiego

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

do dekoracji:

krem maślany

masa cukrowa (zrobiona wg tego przepisu)

 

 

 

Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie da się pokroić na równe blaty). Następnie odłożyć na metalową kratkę, wystudzić, przekroić na trzy równe blaty.

 

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.

Brzoskwinie osączyć. Owoce pokroić, syrop wymieszać z cukrem.

Mąkę rozpuścić w 1/4 szkl wody. 

Syrop zagotować, na wrzący wlać rozprowadzoną mąkę. 

Odrobinę brzoskwiniowego sosu połączyć z żelatyną, rozprowadzić, połączyć z resztą sosu, dodać brzoskwinie, wymieszać, wystudzić.

 

Jogurt (najlepiej dzień wcześniej) przełożyć na wyścielone bawełnianą gazą sitko, odstawić do lodówki, nad garnkiem w którym będzie się mogła zebrać odsączona z jogurtu woda.

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny.

Serek mascarpone wymieszać z jogurtem.

Obie masy połączyć delikatnie mieszając. 

 

W gorącej herbacie rozpuścić cukier, wystudzić, wymieszać z wódką.

Ponczem nasączyć pierwszy blat ciasta. 

Następnie wyłożyć 1/2 brzoskwiniowej frużeliny i 1/3 kremu serowego.

 z brzoskwiniową frużeliną i kremem z mascarpone

Przykryć drugim blatem, kolejno naponczować, wyłożyć resztę frużeliny i 1/3 kremu.

Położyć ostatni blat, boki ciasta wysmarować resztą kremu.

 

Jeżeli decydujemy się na dekorację masą cukrową należy przygotować krem maślany (200 g masła utrzeć na puch z 1/2 szkl cukru pudru i odrobiną ekstraktu waniliowego). Warstwą takiego kremu posmarować wierzch i boki tortu, następnie odłożyć do stężenia w lodówce.

Przed dekorowaniem masą cukrową tort powinien być mocno schłodzony. 

facet z bukietem róż

sobota, 21 lutego 2015

Klasyczne, meksykańskie danie.

Pikantny farsz na bazie mięsa mielonego zawinięty w placki tortilli.

Oczywiście stopień "pikantności" farszu, jak również użyte dodatki zależą od naszych gustów i upodobań.

Polecam przygotowanie domowej tortilli, to naprawdę bardzo proste.

meksykańskie

składniki:

8 placków tortilli (domowej)

500 g mięsa mielonego

puszka czerwonej fasoli

puszka kukurydzy

puszka pomidorów

duża cebula

czerwona papryka

2 ząbki czosnku

oliwa

ok 1/2 łyżeczki soli

pieprz, pieprz kajeński, chili, curry, gałka muszkatołowa do smaku (w sumie około jednej dużej łyżki)

 

Czosnek obrać, zgnieść ząbki trzonkiem noża, pokroić w drobniutką kosteczkę.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, gdy się zrumienią dodać mięso i sól. Smażyć rozgniatając drewnianą łopatką tak, by mięso nie zbijało się w bryły do czasu, aż zbrązowieje.

Dodać pomidory.

Przyprawy rozmieszać w 1/2 szkl wody, wlać do mięsa, w razie potrzeby dolać wody tak, by przykryła całość. 

Dusić na maleńkim ogniu pod przykryciem około 30 minut uważając by się nie przypaliło, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody.

Paprykę pokroić w paseczki, dodać do mięsa. Po około 5 minutach zdjąć pokrywkę, dodać fasolę i kukurydzę, trzymać na ogniu do czasu aż sos zgęstnieje.

Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić.

Na placki tortilli nakładać farsz, zwijać jak naleśniki.

Pysznie smakują z dodatkiem świeżych pomidorów i sałaty. 

meksykańskie danie

Meksyk od kuchni 

piątek, 20 lutego 2015

Na moim blogu jest już jedna niemiecka sałatka ziemniaczana

W sieci i różnych czasopismach można znaleźć wiele przepisów na ziemniaczane sałatki ze słowem "niemiecka" w nazwie, wygląda na to, że nasi zachodni sąsiedzi kochają ziemniaki, w szczególności zaś kartoflane sałatki.

Przepis na tę znalazłam w starym kalendarzu. Spodobał mi się sposób marynowania ziemniaków.

Nie wymaga dużo pracy, jedynie nieco więcej czasu.

Jest bardzo smaczna, sycąca. Myślę, że byłaby znakomitym dodatkiem do mięsa, np. z grilla.

  niemiecka sałatka ziemniaczana 

składniki:

zalewa:

1 szkl wody

3 łyżki octu

1 łyżka cukru

1/2 łyżeczki soli

po kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i kolendry

sałatka:

ok. 500  ziemniaków

duża cebula

szczypiorek

3 ogórki konserwowe

4 jajka

sos:

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki majonezu

 

Ziemniaki ugotować w mundurkach, lekko ciepłe obrać, pokroić w słupki.

Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Składniki zalewy umieścić w garnuszku, zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić cebulę, przykryć, zdjąć z ognia. 

Po około 4 minutach gorącą zalewa wraz z cebulą zalać ziemniaki. Przykryć, odstawić do wystudzenia.

Ogórki i jajka pokroić w paseczki.

Z wystudzonych ziemniaków odlać zalewę (cebulę zostawić), dodać pozostałe składniki, wymieszać.

niemiecka sałatka ziemniaczana

 Kuchnia NiemieckaWielki Post 2015

czwartek, 19 lutego 2015

Mając w domu takiego makaronożercę, jak moja Córcia trzeba mieć zawsze spory zapas makaronu oraz pomysłów na jego przygotowanie:)

Szybki, pożywne i smaczne danie. 

Makaron, pierś kurczaka, trochę zielonych warzyw i ser z niebieską pleśnią.

z kurczakiem i serem pleśniowym

składniki:

400 g makaronu tagliatelle

podwójna pierś kurczaka

por 

brokuł

125 g sera z niebieską pleśnią

oliwa

sól, pieprz do smaku

 

Makaron ugotować al'dente, wg przepisu na opakowaniu.

Pierś kurczaka pokroić w kawałki.

Brokuł podzielić na różyczki.

Por oczyścić, pokroić w plasterki. 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone mięso, smażyć aż zmieni kolor, dodać por i brokuły, podlać niewielką ilością wody, dusić aż różyczki brokuła zmiękną, doprawić solą i pieprzem.

Dodać pokrojony na niewielkie kawałki ser, potrząsnąć patelnią.  

Kiedy ser zacznie się rozpuszczać na patelnię wrzucić makaron, wymieszać. 

Od razu podawać. 

z kurczakiem i serem pleśniowym

środa, 18 lutego 2015

Pierwszy raz te pierogi przygotowałam na wigilię.

Nigdy wcześniej takich nie jadłam.

Pojawiły się na wielu blogach, postanowiłam więc spróbować.

Bardzo nam smakowały.

Nie przepadam za tradycyjną kaszą gryczaną, ale ostatnio rozsmakowałam się w białej. Polecam do wielu dań, również do takich pierożków. 

Z barszczykiem, na wigilijnym stole pierogi sprawdziły się rewelacyjnie, dziś - podsmażone na oliwie z cebulką - mmmmm! Aż nie wypada tak się zachwycać jedzeniem w środę popielcową...

Ciasto przygotowałam wg przepisu na pierogi włoskie, jest bardzo smaczne i wyjątkowo mięciutkie. Trzeba tylko pamiętać, że najlepiej pracuje się z nim, kiedy jest jeszcze ciepłe, należy więc najpierw przygotować farsz. Na tę ilość nadzienia potrzebowałam podwójnej porcji ciasta.

 i serem

składniki:

ciasto:

300 g mąki pszennej

150 ml mleka

60 g masłą

farsz:

100 g ugotowanej kaszy gryczanej

250 g twarogu

2 cebule

pęczek koperku

2 łyżki oliwy

sól, pieprz do smaku

jajko

ponadto:

masło (dziś u mnie oliwa)

cebula

 

 

Farsz: Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, zrumienić na oliwie, dodać kaszę, wymieszać, zdjąć z ognia, przestudzić.

Do miski pokruszyć twaróg, dodać kaszę z cebulą, jajko, posiekany koperek i przyprawy.

Wyrobić farsz.

 

Ciasto: Do mleka dodać masło, całość podgrzać aż tłuszcz się rozpuści, od razu dodać do przesianej mąki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Rozwałkować cienko, wykrawać kółka, nakładać farsz, sklejać pierogi.

 

Gotować w osolonym wrzątku około 2 minut od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię.

 

Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na oliwie, po czym na patelnię wrzucić pierogi, podgrzewać kilka minut od czasu do czasu potrząsając patelnią, by pierożki ładnie wymieszały się z cebulką. 

 i twarogiem

Wielki Post 2015

 

 
1 , 2 , 3
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów