w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
niedziela, 29 stycznia 2017

Karnawał pędzi pełną parą! To czas zabawy i rozpusty:)

Także kulinarnej!

Na cześć karnawału waśnie przygotowałam takie, bardzo słodkie i obłędnie pyszne ciasto!

Jego dodatkowym atutem jest fakt, że nie wymaga pieczenia:)

Słone krakersy, masa krówkowa, dżem porzeczkowy, prażony słonecznik i krem z serków homogenizowanych z dodatkiem mleka w proszku - bomba kaloryczna o nieziemskim smaku!

Raczej nie da się zejść więcej niż jednego kawałka na raz.

Z pewnością zrobię to ciasto jeszcze kiedyś, część serków waniliowych zamienię jednak na naturalne, zmniejszy to nieco jego słodycz. 

Do przygotowania ciasta użyłam granulowanego mleka w proszku - tylko takie mieli u mnie w sklepie - i powiem szczerze - wcale nie wpłynęło to ani na smak, ani na konsystencję kremu:)

z masą krówkową i kremem z mlekiem w proszku 

składniki:

ok 400 g krakersów

400 g (puszka) masy kajmakowej (najlepsza z gostynia)

3 łyżki dżemu z czarnych porzeczek

250 g słonecznika

krem:

200 g masła

420 g serka waniliowego homogenizowanego (3x140g)

250 g mleka w proszku

 

Przygotować krem: masło utrzeć na puch, stopniowo - łyżka po łyżce dodawać naprzemiennie serek i mleko w proszku.

 

Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić. 

 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pierwszą warstwę krakersów. Delikatnie (nie będzie to łatwe) posmarować połowa masy kajmakowej, wysypać połową słonecznika, lekko wcisnąć go w masę. 

Wyłożyć połowę kremu, następnie ułożyć kolejną warstwę krakersów. 

Na nich rozsmarować dżem a na nim resztę kremu.

Przykryć ostatnią warstwą krakersów, rozsmarować resztę kremu kajmakowego, wierzch wysypać pozostałym słonecznikiem.

Odłożyć na minimum 3 godziny (najlepiej całą noc), aby ciastka zmiękły. 

z masą krówkową i kremem z mlekiem w proszku

sobota, 28 stycznia 2017

Przepis na zupę imbirową znalazłam na opakowaniu mrożonej mieszanki warzywnej.

Dopasowałam go do swoich gustów i potrzeb; i ugotowałam zupę, która okazała się świetna!

Rewelacyjnie syci i rozgrzewa.

Idealna na chłodne, zimowe dni!

z mięsem kurczaka

składniki:

udko kurczaka

ok 1 szkl drobnego makaronu (moje cienkie niteczki)

cebula

2 ząbki czosnku

ok 400 g warzyw świeżych lub mrożonych (marchew, pietruszka, brukselka, por, seler, fasolka szparagowa)

2-3 cm korzenia imbiru

4 łyżki sosu sojowego

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki oliwy

przyprawy: słodka mielona papryka, papryka ostra, sól, pieprz

natka pietruszki

 

Udko umyć, zalać woda, doprowadzić do wrzenia, gotować ok 10 minut. 

Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę zeszklić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir oraz obie papryki w proszku. Mieszać do chwili, gdy poczujemy intensywny aromat przypraw. Dodać mieszankę warzywną, sos sojowy i sok z cytryny; wymieszać, zdjąć z ognia.

Zawartość patelni przełożyć do garnka z bulionem. doprowadzić do wrzenia, następnie wsypać makaron.

Gotować aż warzywa i makaron będą miękkie.

Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Podawać zupę z cząstkami mięsa, posypaną natką pietruszki. 

z makaronem

środa, 25 stycznia 2017

Moja Córcia bardzo lubi wszelkie "mączne" potrawy. 

Wszelkie makarony i pierogi należą do jej ulubionych dań.

Wymyślam wiele różnych wariacji obu tych dań.

 Dziś moja kolejna propozycja na wykorzystanie mięsa z rosołu.

Bardzo smaczna propozycja! 

Do nadzienia dodałam aromatycznych suszonych pomidorów, wyszło bajecznie!

Pierożki ulepiłam z wyjątkowego ciasta, które odkryłam niedawno, w zasadzie dwuskładnikowego, błyskawicznego i pysznego :)

Polecam:)

 i suszonymi pomidorami 

składniki:

ciasto:

250 g mąki pszennej

ok 250 ml jogurtu naturalnego

szczypta soli

nadzienie:

ok 300 g mięsa z rosołu

cebula

2 ząbki czosnku

1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie

sól, pieprz do smaku

 

Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać ok 3 łyżek oliwy z pomidorów, wrzucić cebulę, zeszklić, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.

Mięso drobno pokroić (lub zmielić), dodać pokrojone w kosteczkę, osączone z zalewy pomidory i przestudzoną cebulę.

Wymieszać, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.

 

Mąkę przesiać, dodać partiami kefir (tyle, by ciasto było mięciutkie i elastyczne). 

Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. 

Wycinać krążki, nakładać porcje nadzienia, sklejać pierogi.

Wrzucać partiami na lekko osolony wrzątek.

Najlepiej podawać ze zrumienioną cebulką. 

z suszonymi pomidorami

   Dania z resztek

wtorek, 24 stycznia 2017

Inspirację do wykonania tego dania znalazłam w specjalnym numerze gazetki "Przyślij Przepis-Dania z mięsa mielonego" nr 3/2011.

Jak podaje autor, podobne pulpeciki robi się w Kuwejcie!

Spodobał mi się pomysł połączenia mięsa mielonego z kaszą, nadzianie pulpetów serem całkiem mnie przekonało:)

Pulpeciki podałam z surówką ze świeżych warzyw - smakowały wyśmienicie!

z serem 

składniki:

500 g mielonego mięsa (oryginalnie jagnięcina, u mnie mieszane wieprzowo-wołowe)

1 szkl kaszy bulgur

cebula

1/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki

1/4 łyżeczka curry

sól, pieprz do smaku

125 g twarogu kanapkowego

tłuszcz i bułka tarta do formy

 

Kasze zalać woda, odstawić na kilka godzin (całą noc) do namoczenia. Dokładnie osączyć.

Cebulę obrać, drobno posiekać.

Kasze i cebulę dodać wraz z przyprawami do mięsa mielonego, wyrobić na jednolitą masę. 

Zwilżoną dłonią nabierać niewielkie porcje masy, spłaszczać na dłoni, nakładać łyżeczkę twarożku, sklejać formując nieduże pulpety. Wykładać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 45 minut.

z serem

poniedziałek, 23 stycznia 2017

Trafiłam na ten przepis w sieci jakiś czas temu.

Zaintrygował mnie, zapisałam sobie do wypróbowania i wreszcie przyszedł czas, żeby go upiec:)

Oryginalny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu.

Ciasto ładnie się kroi, fajnie wygląda  i mało kto uwierzy, że głównym składnikiem nadzienia są ziemniaki.

Jest smaczne, niezbyt słodkie, z pewnością zdrowsze niż tradycyjne, zwłaszcza w mojej wersji, gdzie część białej mąki zastąpiłam pełnoziarnistą. 

Inspiracja

z polewą czekoladową

składniki:

ciasto:

200 g mąki pszennej

200 g mąki pszennej pełnoziarnistej

150 g masła

150 g cukru pudru

3 żółtka

łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki jogurtu greckiego

masa orzechowa:

ok 500 g gotowanych ziemniaków

200 g zmielonych orzechów włoskich

3 żółtka

6 białek

50 g cukru pudru

szczypta soli

kieliszek amaretto

polewa:

100 g mlecznej czekolady

odrobina mleka

ewentualnie czekoladowa posypka i orzechy do dekoracji

 

Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię, odstawić na godzinę do lodówki.

Ziemniaki zblendować wraz z resztą składników; oprócz białek, które należy najpierw ubić na sztywną pianę z odrobiną soli następnie delikatnie wmieszać do masy orzechowej.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, pierwszą rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wykleić dno natłuszczonej blaszki, wyłożyć masę orzechową.

Druga część ciasta również rozwałkować, nakłuć widelcem, nałożyć na wierzch.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 45 minut.

Mleko podgrzać wraz z połamaną na kostki czekoladą do chwili jej rozpuszczenia, wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować dowolnie. 

kruche z polewą czekoladową

   Dania z resztek

poniedziałek, 16 stycznia 2017

Kiedy trafiłam na ten przepis, nie mogłam, no NIE MOGŁAM od razu nie spróbować!

Barszcz czernichowski- dacie wiarę? Do dziś nie miałam pojęcia, że takowe danie w ogóle istnieje:D

A tu proszę, nie dość, że jest, to na dodatek jest pyszną, gęstą i pożywaną zupą, pełną różnych warzyw, w tym (ale nie przede wszystkim) buraków ćwikłowych, w fantastyczny sposób uduszonych wraz z cebulką na masełku!

Wzorowałam się na dwóch przepisach (stąd i stąd), ale i tak zrobiłam trochę po swojemu:)

W taki mroźny czas talerz gorącej zupy smakuje i rozgrzewa jak nic innego!

gęsta i pożywna zupa

składniki:

kość ze schabu

marchew

pietruszka

kawałek korzenia selera

5 ziemniaków

1/4 niedużej kapusty (moja włoska)

3 buraki ćwikłowe

cebula

kwaśne jabłko

cukinia

puszka czerwonej fasoli

2 łyżki koncentratu pomidorowego

liść laurowy

łyżka masła

natka pietruszki

jogurt grecki

 

Kości wymyć, zalać ok 2l wody, doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy oraz pokrojone w słupki marchew, pietruszkę i seler. 

Gdy zupa zacznie wrzeć dodać drobno posiekaną kapustę i pokrojone w kostkę następnie starte na tarce o grubych oczkach cukinię i jabłko wraz ze skórką, gotować na niedużym ogniu.

 

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać starte na tarce buraki. Dusić ok 5 minut, dodać do zupy, gotować aż warzywa zmiękną. 

Dodać koncentrat pomidorowy i osączoną fasolę. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.

Przed podaniem, już na talerzu dodać do każdej porcji odrobinę jogurtu. 

gęsta i pożywna zupa

   Mam smaka na buraka

niedziela, 15 stycznia 2017

Piernik staropolski to od lat wypiek obowiązkowy na moim bożonarodzeniowym stole. Nie będę się tutaj rozwodzić nad jego wyższością nad każdym innym piernikiem - kto choć raz spróbował ten wie, pozostałych serdecznie do wypróbowania zachęcam!

Co roku na początku listopada przygotowuję ciasto, które potem leżakuje dojrzewając kilka tygodni. 

Każdorazowo wymyślam inny sposób na przełożenie tych wspaniałych piernikowych blatów, na blogu już wiele różnych propozycji. 

Tym razem wykorzystałam nadzienie z "ciasta marcepanowego", na który przepis dostałam wiele lat temu od  mojej Chrzestnej. Oryginalnie piecze się i przekłada ciemny biszkopt (taką wersję też koniecznie przygotuję i mam nadzieję niedługo Wam pokażę), ale zaręczam piernikowe blaty z tym nadzieniem również sprawdziły się znakomicie.

Co ciekawe, choć ciasto zwie się "marcepanowym", nadzienie z prawdziwym marcepanem niewiele ma wspólnego, za to jest dość "pijane" :D i bardzo, bardzo smaczne.

Serdecznie polecam takie przełożenie piernika!

Dużą zaletą tego ciasta jest również fakt, że można go przygotować kilka dni wcześniej, im dłużej poleży, tym jest lepsze:) Tym samym przynajmniej jedno ciasto mamy z głowy, kiedynadchodzi przedświąteczna gorączka ! 

 z marcepanowym nadzieniem 

składniki:

3 cienkie blaty piernika staropolskiego 

krem:

200 g masła

1/2 l. mleka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2/3 szkl cukru

3 żółtka

warstwa marcepanowa:

400 g kaszy manny

300 g cukru

150 g masła

1/2 szkl wódki

olejek migdałowy (dałam 1/4 szkl amaretto)

ponadto:

3 łyżki dżemu pomarańczowego 

cukrowe perełki

polewa:

3 łyżki kakao

3 łyżeczki cukru

100 g masła

1 jajko

 

 

W 1/2 szklanki mleka rozpuści obie mąki i żółtka. 

Pozostałe mleko z cukrem zagotować, na wrzące wlać mieszankę mąk. 

Ugotować gęsty budyń, wystudzić.

Masło utrzeć na puch, stopniowo dodając po łyżce budyniu.

 

Pierwszy blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu, następnie wyłożyć krem budyniowy, przykryć drugim blatem ciasta.

 

Kaszę wymieszać z cukrem. Masło stopić, gorącym zalać mieszankę kaszy i cukru, wymieszać.

Dodać wódkę i likier (olejek), zagnieść palcami do konsystencji mokrego piasku, wyłożyć na ciasto, uklepać równą warstwę, przykryć trzecim blatem. 

Ciasto zawinąć w folię spożywczą, odstawić na min 24 godziny (piernik im dłużej poleżakuje, tym bardziej mięknie).

 

Masło z cukrem podgrzewać aż się rozpuszczą. Zdjąć z z ognia, dodać kakao, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. 

Do zimnej masy wbić jajko, utrzeć gładką polewę. Rozsmarować ją na wierzchu ciasta. Udekorować cukrowymi perełkami. 

z marcepanowym nadzieniem

   Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

sobota, 14 stycznia 2017

Moja Córcia dostała zabawne, świąteczne foremki muffinkowe, postanowiłyśmy je wypróbować:)

Zdecydowałyśmy się upiec muffinki z dodatkiem kardamonu, nadziewane masłem orzechowym oraz nutellą bądź porzeczkowym dżemem.

Obie wersje nadzienia były bardzo smaczne, choć moim zdaniem opcja z kwaśnym dżemem jest  jednak lepsza:) Smak kardamonu w ciasteczkach jest bardzo delikatny i wyważony.

Same ciastka są przepyszne: mięciutkie, puszyste, wspaniale wyrośnięte.

Jak wszystkie muffiny tak i te przygotowuje się bardzo szybko i prosto.

z nutellą i dżemem

składniki:

suche:

250 g mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka kardamonu mielonego

mokre:

2 jajka

120 g cukru

1/2 szkl oleju

3/4 szkl mleka

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

ponadto:

masło orzechowe

dżem z czarnej porzeczki

nutella

 

Jajka roztrzepać z dodatkiem cukru, dodać pozostałe "mokre" składniki.

Wszystkie składniki "suche" wymieszać ze sobą, wsypać do "mokrych".

Wymieszać wszystko razem szybko i byle jak - przypominam: zbyt długie i dokładne mieszanie, a już na pewno miksowanie spowoduje, że muffinki nie wyrosną, będą zbite, twarde i ciężkie.

 

Nalać mniej więcej 1/3 wysokości muffinkowych foremek (jeśli używamy metalowych powinniśmy wyłożyć je papierowymi papilotkami), następnie wyłożyć po odrobinie masła orzechowego i dżemu lub nutelli. Nałożyć resztę ciasta tak, by sięgało 3/4 wysokości foremek.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut, do tzw suchego patyczka.

z nutellą i dżemem

   Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

czwartek, 12 stycznia 2017

Rozmawiałam dziś z koleżanką i obie, ze zdziwieniem ale i nieco z ulgą przyznałyśmy, że ostatnio mamy wzmożony apetyt na mięso...

Może to ta aura zimowa, te mrozy wielkie tak na nas wpływają i zapotrzebowanie organizmu w tej kwestii zwiększają:)

A, że nie od dziś wiadomo, że nic tak cudownie i błyskawicznie nie rozgrzewa jak miska gorącej, aromatycznej zupy, dziś proponuję znaną i lubianą wszem i wobec pomidorówkę z ryżem, ale z niecodziennym dodatkiem mięsa mielonego.

Pożywna, gęsta, sycąca i smaczna.

Bardzo polecam:)

z mięsem mielonym i ryżem

składniki:

450 g mięsa mielonego

cebula

1,5 szkl ryżu

marchew

pietruszka 

kawałek korzenia selera

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

2 liście laurowe

4 kuleczki ziela angielskiego

125 g koncentratu pomidorowego

sól, pieprz do smaku

jogurt grecki

 

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Wrzucić mięso mielone, smażyć mieszając od czasu do czasu aż mięso zbrązowieje. Dodać ryż, wymieszać, smażyć ok 2 minut.

Dolać ok 2 l wody, dołożyć ziele angielskie i liść laurowy. Zagotować, wrzucić obrane i pokrojone w kawałki warzywa korzeniowe. 

Gotować aż ryż i warzywo będą miękkie.

Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.

 

Do miseczek nałożyć po łyżce jogurtu greckiego, zalać gorącą zupą, wymieszać i od razu podawać.

z mięsem mielonym i ryżem

środa, 11 stycznia 2017

Póki sezon świąteczny jeszcze trwa!

Chciałabym pokazać przepis na wypiek błyskawiczny, przy tym niezwykle efektowny, do tego pyszny.

Ciasto z samych gotowców, chrupiące i mega słodkie.

Dwie warstwy ciasta francuskiego przełożone masłem orzechowym i nutellą - obłęd!

Od chwili, gdy podejmiemy decyzję o jego pieczeniu, do czasu gdy możemy się już rozkoszować tym ciachem nie minie więcej niż pół godziny:D

Takie ciacho będzie ciekawą dekoracją i przekąską na każdym stole podczas zabaw karnawałowych. 

 z nutellą i masłem orzechowym

składniki:

gotowy płat ciasta francuskiego

ok 2 łyżki nutelli

ok 2 łyżki masła orzechowego

ponadto:

białko

ew. cukier puder do posypania

 

Płat ciasta rozciągnąć na lekko oprószonej mąką stolnicy.

Wyciąć z niego dwa identyczne trójkąty.

Jeden z nich położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Posmarować nierównomiernie masłem orzechowym i nutellą, przykryć drugim trójkątem.

Naciąć równolegle boki, nie docinając do środka.

Poskręcać spiralnie.

Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut, do czasu aż wierzch się zrumieni.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. 

z nutellą i masłem orzechowym 

Z odciętych resztek ciasta można upiec małe ciasteczka z tym samym nadzieniem.

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów