w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
niedziela, 31 stycznia 2016

Tym razem chciałam zaprezentować wyrazistą w smaku, lekką, a przy tym sycącą sałatkę.

Łączy ona wiele różnych składników; m.in kurczaka w curry, brązowy ryż, marynowane warzywa, orzechy i słodką pomarańczę. 

Najlepiej przygotować ja wcześniej, przed podaniem potrzymać kilka godzin w lodówce, żeby smaki się "przegryzły".

Sałatka świetna na imprezę, jak i na domową kolację.

z selerem i orzechami

składniki:

podwójna pierś kurczaka

2 woreczki brązowego ryżu

słoik selera konserwowego (mój domowy)

1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich

puszka kukurydzy

pomarańcza

2-3 ogórki konserwowe

sos:

3 łyżki jogurtu greckiego

łyżka majonezu

łyżeczka curry

łyżeczka soku z cytryny

sól, pieprz, cukier do smaku

ponadto:

przyprawa curry

oliwa 

 

Mięso kurczaka pokroić w kostkę, posypać obficie przyprawą do kurczaka, polać oliwą, wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.

 

Składniki sosu wymieszać, odstawić w chłodne miejsce. 

 

Kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię, usmażyć na rumiano, odstawić do wystudzenia.

 

Ryż ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu, osączyć, wystudzić.

 

Seler i kukurydzę osączyć.

 

Ogórki pokroić w kosteczkę.

 

Pomarańczę wyfiletować, pokroić na cząstki.

 

Składniki sałatki wrzucić do miski, dodać sos, wymieszać.

z selerem i orzechami

  Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę II

sobota, 30 stycznia 2016

Taki sernik zauważyłam tutaj  i nie mogłam mu się oprzeć. 

Upiekłam bardzo podobny (zmieniłam niewiele) i już całkiem skradł moje serce.

Pyszna serowa masa, z lekkim migdałowym aromatem między dwoma warstwami niezwykle kruchego, kakaowego ciasta - brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej!

Wygląda wspaniale, ładnie się kroi, jedyną jego wadą jest, że szybko znika;)

Mam ambitny plan mocnego ograniczenia słodyczy w okresie wielkiego postu, póki więc karnawał trwa, zamierzam się "dosładzać" bez wyrzutów sumienia.

Oczywiście czymś wyjątkowym i smacznym, nie sztucznymi, sklepowymi "zapychaczami"...

z amaretto 

składniki:

ciasto:

300 g mąki pszennej

40 g ciemnego kakao

łyżeczka proszku do pieczenia

120 g cukru pudru

125 g masła

2 żółtka

110 ml jogurtu greckiego

masa serowa:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

300 ml jogurtu greckiego

200 g cukru

3 jajka

2 białka

20 g mąki pszennej

30 g mąki ziemniaczanej

100 ml amaretto

 

Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło, posiekać.

Dodać cukier, żółtka i jogurt, szybko wyrobić ciasto.

Podzielić na 2 części, włożyć do woreczka, odstawić na 3-4 godziny do zamrażarki.

 

Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misie miksera, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. 

 

Blaszkę natłuścić i wysypać bułką tartą.

Pierwszą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno blaszki (nie dociskać).

Wylać masę serową.

Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 16 stopni.

Piec godzinę.

Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

z amaretto

piątek, 29 stycznia 2016

Akurat teraz jest tak, że mam ochotę przede wszystkim na warzywa.

Pogoda się zmieniła, mróz zelżał, widać organizm potrzebuje przede wszystkim dużej dawki witamin.

Dlatego w mojej kuchni królują zupy i sałatki:)

Tym razem chciałam pokazać tę apetyczną sałatkę, utrzymaną w kolorach biało-zielono-czarnych.

Fajnie dobrane składniki tworzą niezwykle apetyczną, wyrazistą w smaku kompozycję, sos czosnkowy dopełnia całości.

Pamiętając, że zarówno feta, oliwki, jak i pomidory są dość słone, sosu radzę już nie solić, za to dodatek pieprzu cytrynowego jest świetny, bardzo polecam:)

z sosem czosnkowym 

składniki:

brokuł

1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie

125 g sera feta

cebula

puszka czarnej fasoli

garść zielonych i czarnych oliwek

sos:

3 łyżki jogurtu greckiego

3 łyżki oliwy z pomidorów

łyżka soku z cytryny

2 ząbki czosnku

pieprz cytrynowy do smaku

 

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z resztą sosu, odstawić w chłodne miejsce.

 

Brokuł ugotować al'dente. Podzielić na różyczki.

Fetę pokroić w kostkę ok 1 cm.

Cebulę pokroić w piórka.

Pomidory w paseczki.

Fasolę i oliwki osączyć.

Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać, polać sosem.

Schłodzić przed podaniem.

z sosem czosnkowym 

   Niskokaloryczny styczeń 2016

wtorek, 26 stycznia 2016

W swoich zbiorach mam wiele książek i czasopism o tematyce kulinarnej; wśród nich dwie najbardziej ulubione, jedna z nich to niewielka książeczka o wdzięcznym tytule "Knedle, knedliki i inne dania czeskie" Zofii Waszczukowej.

Cytowałam ją tutaj już wielokrotnie, sięgam do niej regularnie; koniecznie, gdy trwa akcja "kuchnia czeska"

Przeglądając przepisy trafiłam na tę niebanalną zupę - czosnkową, ale zupełnie inną niż te, jakie robiłam wcześniej.

Fajna, bo do jej przygotowania można użyć czerstwego chleba, takiego, na który już nie bardzo mamy ochotę.

Przyda się również trochę rosołu, zawsze gotuję duży garnek i potem wykorzystuję go do przygotowywania różnych dań, nie lubię i nie używam w zasadzie kostek rosołowych.

Zupę przygotowuje się błyskawicznie.

Jest bardzo sycąca, niesamowicie rozgrzewa. 

Smak czosnku jest mocny i wyrazisty.

Przepis na dwie porcje.

czeska  

składniki:

5 kromek czerstwego chleba razowego

500 ml gorącego rosołu

6 ząbków czosnku

łyżka masła

łyżka oliwy

duża szczypta kminku

sól, pieprz do smaku

2 łyżki jogurtu greckiego (w oryginale kwaśną śmietanę)

 

Kromki chleba pokroić w kostkę.

Oliwę i masło wrzucić do rondla, podgrzewać mieszając aż masło się rozpuści.

Wrzucić chleb, przesmażyć.

Zalać rosołem, dodać kminek i czosnek roztarty z solą.

Zagotować, zdjąć z ognia.

Nalać do miseczek, do każdej porcji włożyć łyżkę jogurtu, wymieszać.

Podawać bardzo gorące.

czeska

  Stop marnowaniu żywności

  Kuchnia czeska 2016

Kuchnia czeska 2016

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Bardzo lubię brukselkę, odkąd pamiętam należała do moich ulubionych warzyw, nie rozumiem nurtu "fuj-brukselkowego" (;D) z jakim spotykam się na wielu blogach...

Aktualnie mamy łatwy dostęp do świeżych, małych kapuścianych kuleczek, możemy przygotowywać je na wiele sposobów.

Tym razem postawiłam na pożywne, smaczne i oryginalne danie, idealne na szybki obiad czy gorącą kolację.

z jajkiem sadzonym

składniki:

500 g brukselki

300 g pieczarek

300 g kiełbasy chorizo

cebula

3-4 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

jajka (po jednym na porcję)

pół łyżeczki mielonego kminku

sól, pieprz do smaku

 

Brukselkę oczyścić, wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować ok 10 minut. Osączyć, przelać zimną wodą.

 

Cebulę, pieczarki i czosnek obrać, pokroić kolejno w piórka, plasterki i kosteczkę.

 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić, dodać pieczarki następnie chorizo.

Smażyć wszystko razem ok 7 minut, dodać brukselkę, wsypać kminek, smażyć kolejne 5 minut. 

Na koniec zawartość patelni rozsunąć, wbić jajka, oprószyć całość solą i pieprzem, usmażyć sadzone.

Podawać bezzwłocznie. 

z pieczarkami i jajkiem sadzonym

niedziela, 24 stycznia 2016

Rzutem na taśmę, u mnie znów pączki:)

Zupełnie inne niż te, które pokazywałam wczoraj, inne niż vdolky-czeskie pączki, które zrobiłam w ubiegłym roku, zupełnie inne niż wszystkie, z jakimi spotkałam się do tej pory.

Drożdżowe ciasto z...twarogu!

Bałam się trochę, że drożdże nie poradzą sobie z dźwiganiem tego, dość ciężkiego jednak, serowego ciasta, zupełnie niepotrzebnie; pączki wyrosły ślicznie.

Są wyjątkowo mięciutkie, smaczne również drugiego, a nawet trzeciego dnia.

Posypałam je cukrem pudrem, część z nich po usmażeniu nadziałam różaną konfiturą; obie wersje smakowały pysznie! 

Przepis znalazłam przeglądając książkę "Knedle, knedliki i inne dania czeskie" Z. Waszczukowej

 drożdżowe, z twarogu

składniki:

500 g zmielonego twarogu

6 żółtek

50 g świeżych drożdży

szklanka ciepłego mleka

100 g masła

450 g mąki tortowej

szczypta soli

ponadto:

tłuszcz do smażenia

cukier puder do posypania

ew. konfitura do nadziania

 

Twaróg rozetrzeć z żółtkami, najlepiej drewnianą łyżką.

Drożdże rozrobić w ciepłym mleku, wlać do sera, wymieszać.

Wciąż mieszając dodać rozpuszczone, letnie masło i sól, następnie przesianą mąkę.

Wyrobić jednolite, gładkie ciasto.

Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem na godzinę.

Gotowe ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość ok 7 mm.

Wykrawać szklaneczką niewielkie kółeczka.

Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.

Smażyć w rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoto.

Osączać na papierowym ręczniku.

Po wystudzeniu posypać pączki cukrem pudrem, można również z pomocą specjalnej, długiej tylki nadziać je konfiturą. 

drożdżowe, z twarogu

  Kuchnia czeska 2016Kuchnia czeska 2016

sobota, 23 stycznia 2016

Mam w domu dwóch zamiłowanych pączkożerców - niestety, każdy o innych preferencjach; Mała uwielbia pączki z ogromną ilością nadzienia, pokryte grubą warstwą lukru, A. lubi pączki zupełnie bez nadzienia (!).

Z myślą o nim właśnie przygotowałam dziś drożdżowe pączki francuskie: mają formę puszystych, "pustych" poduszeczek. 

Z wierzchu, zwłaszcza na bokach, są nieco chrupiące, tam ciasto ułożyło się trochę warstwami, przypomina to troszkę listkujące się ciasto francuskie. W środku są mięciutkie i delikatne, z lekkim cytrynowym aromatem.

Inspirację znalazłam tutaj; nie jest to oryginalna receptura,ja dodatkowo nieco ją zmodyfikowałam.  

Na różnych stronach internetowych, już później znalazłam inne sposoby przygotowywania ciasta na beignets, takie "rosnące nocą", bardzo lubię tę formę przygotowywania drożdżowego ciasta  i następny razem wypróbuję.

Ale tak, jak jest, jest pysznie, polecam więc:)

 drożdżowe pączki francuskie

składniki:

zaczyn:

50 g świeżych drożdży

3/4 szkl ciepłego mleka

łyżka cukru

łyżka mąki

ciasto właściwe:

3 i 1/2 szkl mąki pszennej

łyżka cukru

1/2 łyżeczki soli

skórka otarta z cytryny

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 szkl ciepłego mleka

1 jajko

2 łyżki miękkiego masła

łyżka mocnego alkoholu (zapobiegnie nasiąkaniu pączków tłuszczem)

ponadto:

olej do smażenia

cukier puder do posypania

ew. konfitura do podania

 

Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i mąką, odstawić zaczyn na ok 10 minut do wyburzenia.

 

Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, gałkę, skórkę z cytryny, wymieszać, dodać jajko, pozostałe mleko i rozczyn. Wymieszać, wyrobić gładkie elastyczne ciasto, pod koniec dodając masło i alkohol. 

Ciasto włożyć do miski wysypanej mąką, odstawić na godzinę w ciepłym miejscu pod przykryciem. 

Następnie wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąkę, rozwałkować na grubość ok 7 mm, wycinać kwadraty o boku ok 5 cm.

Ciastka zostawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia.

Smażyć partiami, w rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoto.

Osączać na papierowym ręczniku.

Podawać posypane cukrem pudrem, ewentualnie z dodatkiem ulubionej konfitury.

drożdżowe pączki francuskie 

piątek, 22 stycznia 2016

Kolejny z serników tak pysznych, że nie można poprzestać na jednym kawałku.

Sernik z mocnym cytrynowym aromatem, z delikatnymi makowymi piegami:)

Zainspirowałam się tutaj

Sernik jest rewelacyjny; wizualnie i smakowo.

Jest łatwy w przygotowaniu, trzeba jednakże rozłożyć pracę na dwa dni.

cytrynowy 

składniki:

spód:

150 g ciastek maślanych

75 g masła

masa serowa:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

1 szkl cukru

5 jaj

1/3 szkl suchego maku

2 łyżki ekstraktu cytrynowego 

1 budyń śmietankowy

polewa:

3 łyżki lemon curd

400 ml jogurtu greckiego

2 łyżki cukru pudru

 

Trzeba zacząć od przygotowania jogurtu: durszlak dwukrotnie wyłożyć gazą, wylać jogurt, całość postawić na większą miskę tak, by serwatka swobodnie wypływała z jogurtu. Dzięki temu już następnego dnia uzyskamy gładki, gęsty, kremowy serek.

Jeżeli nie mamy lemon curd, także należy go przygotować, wg przepisu, który opisałam podczas przygotowania tortu z lemon curd i kremem miodowym

 

Ciasteczka zmielić, dodać roztopione masło, wymieszać na masę o konsystencji mokrego piasku. 

Masą wyłożyć spód tortownicy, ugnieść, odłożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić.

 

Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej) włożyć do misy miksera, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Wylać na ciasteczkowy spód. Blaszkę przykryć folią aluminiową, włożyć do piekarnika. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, piec sernik równą godzinę.

Po upieczeniu jeszcze godzinę zostawić ciasto w środku, następnie wyjąć, wystudzić, odłożyć na noc do lodówki.

 

Następnego dnia: serek zdjąć z gazy, dodać cukier puder i ok 3 łyżki lemon curd (do smaku).

Wymieszać dokładnie. 

Krem wyłożyć na wierzch sernika.

Udekorować jeszcze kremem cytrynowym. Schłodzić.

cytrynowy 

czwartek, 21 stycznia 2016

Robię sporo przetworów. Takie wykonane własnoręcznie, domowe są wspaniałym uzupełnieniem posiłków w czasie, kiedy dostęp do świeżych i smacznych warzyw i owoców jest utrudniony.

Co roku testuję nowe przepisy, są jednak przetwory, które robię zawsze.

Do takich należą kiszone ogórki, są smaczne i zdrowe.

Bardzo je lubimy, używamy do różnych dań. 

Kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami mój tato zawsze wypijał wodę ze słoja po ogórkach. Jak wyczytałam tutaj: "sok z kiszonych ogórków wspomaga trawienie i wspiera układ odpornościowy , w tym wzrost w witamin z grupy B ( nawet witamina B12) , omega- 3 kwasy tłuszczowe, enzymy trawienne, laktazy i kwas mlekowy i inne enzymy odpornościowe, które zwalczają szkodliwe bakterie, a nawet komórki nowotworowe." Ja - przyznaję - zwykle po wyjedzeniu już wszystkich ogórków ze słoja resztę wylewam do kompostu...

Tymczasem mamy akcję: stop marnowaniu żywności! Może warto znaleźć więc sposób na wykorzystanie tego zdrowego "poogórkowego" soku?

Przypomniałam sobie o przepisie, który jakiś czas temu wypatrzyłam tutaj

Prosty chleb, na drożdżach, z dodatkiem kwaśnej wody z ogórków.

Dzięki dodaniu tego niecodziennego składnika smakuje niemal jak taki na zakwasie.

Całość przygotowujemy w mikserze, nie wymaga wyrabiania. 

Przygotowałam go z mieszanki mąk różnych (czyli: biorę wszystkie mąki, jakie akurat mam w domu: pszenne i żytnie, pełnoziarniste, chlebowe i razowe; i mieszam, w różnych proporcjach, jak leci; prawie zawsze tak robię, kiedy piekę chleb)

Chleb wyrósł pięknie, miał chrupiącą skórkę i delikatny, mięciutki środek.

Kroiłam jeszcze ciepły, średnio ostrym nożem dlatego na zdjęciach wygląda średnio, w rzeczywistości ładnie się kroił i nie kruszył.

Warto znać ten przepis bo jest naprawdę łatwy i szybki. 

na drożdżach, bez wyrabiania

składniki:

400 g mąki (moja mieszana, opisałam wyżej)

250 ml wody z kiszonych ogórków

20 g świeżych drożdży

łyżeczka cukru

płaska łyżeczka soli

 

Wodę z ogórków lekko podgrzać. 

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, wyrobić elastyczne ciasto (moje wyrabiałam w mikserze).

Foremkę natłuścić, wysypać otrębami żytnimi, włożyć ciasto.

Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. godzinę.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Piec ok 35 minut.

Wyjąć, wystudzić.

bez wyrabiania 

  Stop marnowaniu żywności

wtorek, 19 stycznia 2016

Kolejny domowy sposób na przeziębienie i grypę, bardzo zdrowy.

Przepis ze starego numeru gazetki "Przepis na zdrowie"

Przygotowywałam już kiedyś podobny, sprawdził się więc stwierdziłam, że i ten nie może zaszkodzić.

Miałam opory przed wypiciem czegoś, co łączy tak różne, tak wyraziste w smaku składniki, ale wbrew moim obawom napój okazał się całkiem przyzwoity. 

Należy spożywać jedną łyżkę stołową wzmacniająco, w czasie infekcji 2-3 razy dziennie po łyżce.

z czosnku cytryny i miodu 

składniki:

8 ząbków czosnku

sok z całej cytryny

2 łyżki miodu

1 szkl ciepłej, przegotowanej wody

 

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, włożyć do słoika, dodać sok z cytryny i miód. 

Zalać ciepłą wodą, zakręcić, porządnie wstrząsnąć.

Odstawić na 3 dni, co dzień pamiętając by wstrząsnąć słojem.

Trzeciego dnia napój jest gotowy, należy przechowywać go w temperaturze pokojowej.

Początkowo płyn jest mętny, mleczno-biały, później, w miarę upływu czasu klaruje się.

z czosnku cytryny i miodu

 
1 , 2 , 3
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów