w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
piątek, 31 stycznia 2014

Przepis na specjalne życzenie:)

Mam nadzieję, że danie będzie wszystkim smakowało tak, jak smakowało nam.

Zresztą, komu mógłby nie smakować chrupiący krokiecik z mięsno-serowo-szpinakowym nadzieniem? 

Nawet zdeklarowana szpinakowa przeciwniczka (w osobie mojej mamy) zajadała się nimi i bardzo jej smakowały:)

ze szpinakiem i kurczakiem

składniki:

naleśniki (oczywiście można skorzystać z własnego, ulubionego przepisu, ja zwykle robię "na oko", mniej więcej tak):

ok 1 szkl. mąki pszennej

ok 1/2 szkl. mleka

1/2 mineralnej wody gazowanej

1 jajko

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka oliwy

farsz:

podwójna pierś kurczaka

400 g mrożonego szpinaku

100 g żółtego sera (można pominąć)

2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

oliwa do smażenia

panierka:

jajko

bułka tarta

 

Wszystkie składniki ciasta zmiksować razem, jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać więcej mleka, jeśli zbyt rzadkie dołożyć mąki.

Przed smażeniem pierwszego naleśnika lekko posmarować tłuszczem patelnię, kolejne smażyć już bez dodatkowego tłuszczu. Usmażyć cienkie naleśniki.

Mięso pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, obsmażyć ze wszystkich stron.

Mięso wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku, wrzucić do miski.

Na tę samą patelnię wrzucić szpinak. Na minimalnym ogniu podgrzewać aż się rozmrozi i odparuje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć mieszając ok 3 minut, dodać jogurt, doprawić do smaku solą i pieprzem, po kolejnych 3 minutach zdjąć z ognia.

Szpinak wrzucić do mięsa, dodać starty żółty ser, wymieszać.

Naleśniki nadziewać farszem, zwijać krokiety.

Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Smażyć na oliwie, z obu stron na złoto.

z kurczakiem i szpiankiem

wtorek, 28 stycznia 2014

Przywołujemy wiosnę:)

Sałatką - zdrową, chrupiącą, pyszną!  

z prażonym słonecznikiem

składniki:

sałata roszponka

2 pomidory

duża kulka mozzarelli

1/2 pęczka koperku

4 jajka ugotowane na twardo

70 g łuskanego słonecznika

dressing:

4 łyżki oliwy

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka musztardy

sól, pieprz do smaku

 

Składniki dressingu wymieszać (ja użyłam tzw "rózgi") do czasu uzyskania gładkiej, kremowej, gęstej konsystencji.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni.

Pomidory i jajka pokroić w kostkę.

Ser pokroić w nieduże kawałki.

Wszystkie składniki sałatki ułożyć na półmisku, polać sosem.

z balsamicznym dressingiem

niedziela, 26 stycznia 2014

Ciasto zostało przygotowane na noworoczne przyjęcie zespołu muzycznego, w którym śpiewa i tańczy moja Córcia.

Właściwie, to przeglądając kulinarne strony w poszukiwaniu inspiracji, trafiłam na delicję makową. Bardzo mi się spodobała, zrobiłam odpowiednie zakupy, i już, już miałam się wziąć za pieczenie, kiedy spadło na mnie olśnienie: na przyjęciu będą głównie dzieci! Dzieci raczej nie lubią kawy, a już na pewno nie powinny brać do ust amaretto:D

Delicja makowa została odłożona na czas późniejszy, z artykułów dostępnych w domu przygotowałam delicję malinową.

"Zeszła" od ręki, zdaje się więc, że smakowała małym i większym uczestnikom przyjęcia. 

z kremem mascarpone

składniki:

ciasto:

1 szkl białek

200 g mąki pszennej

200 g cukru

szczypta soli

2 łyżki maku

100 g masła

budyń śmietankowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

250 g serka mascarpone

400 ml śmietany kremówki

200 g jogurtu greckiego

2 łyżki cukru pudru.

3 łyżki soku z cytryny

skórka otarta z połowy cytryny

malinowe krążki:

300 g malin (mogą być mrożone)

2 galaretki malinowe 

polewa:

100 g ciemnej, gorzkiej czekolady

100 ml śmietany kremówki

50 g białej czekolady

 

Białka ubić z solą  na sztywną pianę. Wciąż ubijając dodawać partiami cukier aż powstanie lśniąca piana.

Masło stopić, wystudzić.

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek budyniowy i mak, wymieszać. Dodać pianę białkową, delikatnie połączyć.

Wlać masło, ponownie, delikatnie wymieszać.

Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok 35 minut (do tzw "suchego patyczka") w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wystudzić, przekroić na dwa cienkie blaty.

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, wystudzić, dodać maliny.

Wylać do formy wyłożonej folią spożywczą, odłożyć w chłodne miejsce do zastygnięcia. (Jeśli używam malin mrożonych trzeba to zrobić szybko, bo galaretka momentalnie tężeje).

Śmietanę mocno schłodzić, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz skórkę i sok z cytryny.

Ser mascarpone wymieszać ze śmietaną, dodać jogurt, mieszać do uzyskania gładkiej masy.

Połową kremu posmarować pierwszy blat makowego ciasta, przykryć drugim blatem. 

Na wierzch i boki ciasta rozsmarować pozostały krem.

Literatką moczoną w gorącej wodzie wycinać z galaretki krążki. 

Krążki układać na ciasto.

galaretkowe krążki

Śmietanę zagotować, wrzucić połamaną w kawałki gorzką czekoladę, mieszać aż się rozpuści.

Polewę rozsmarować na cieście.

Wierzch dodatkowo udekorowałam rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą.

 z serkiem mascarpone i galaretką



sobota, 25 stycznia 2014
Jarskie, rozgrzewające danie z maleńkich kapustek:)
Bardzo dobre na mrozy i chłody.
Pomidory z puszki z powodzeniem można zastąpić świeżymi, ale o tej porze roku nie polecam.
na rozgrzewkę

składniki:

500 g brukselek

puszka pomidorów bez skórki

cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

pęczek natki pietruszki

1/2 łyżeczki mielonej papryki

sól, pieprz do smaku


Brukselkę ugotować na półmiękko, osączyć.

Oliwę rozgrzać w rondlu, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Zrumienić, dodać pomidory wraz z zalewą.

 

Dusić ok 3 minut, pomidory rozgnieść widelcem.

Wrzucić brukselkę, na minimalnym ogniu dusić do miękkości.

Doprawić do smaku.

Podawać posypane natką pietruszki.

duszona w pomidorach
piątek, 24 stycznia 2014

Karnawałowe słodkie szaleństwo kulinarne dopadło i mnie.

Od kilku dni miałam ogromną ochotę na pączki.

Nie mogłam się jakoś zebrać, aby je wreszcie zrobić. 

Ten przepis wpadł mi w oko niespodziewanie, i nie mogłam mu się oprzeć.

Niezwykle zachęcająco zadziałała perspektywa przygotowania domowych pączków o znacznie obniżonej kaloryczności, bez oparów smażonego tłuszczu. 

Zmieniłam trochę sposób przygotowania - jakoś nie mam przekonania do nadziewania gotowych pączków, podobnie jak w smażonej wersji nadziałam ciasto przed pieczeniem.

Pączusie są niezwykle delikatne, pachną ślicznie, są bardzo smaczne.

Nie ma co oszukiwać, nie smakują dokładnie tak, jak smażone, ale wyglądają bardzo podobnie - nawet mają obrączkę:)

Wielbicielom drożdżowych wypieków polecam!

odchudzone, pieczone

składniki:

zaczyn:

1/4 szkl ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

2 łyżki mąki

20 g świeżych drożdży

ciasto: 

2 szkl mąki

2 łyżki stopionego masła

3/4 szkl ciepłego mleka

1 jajko

1/4 szkl cukru

duża szczypta soli

ponadto: 

mąka do podsypywania

marmolada owocowa

cukier puder do posypania

 

Zaczyn: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i mąkę.

Zaczyn przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 15 minut.

 

Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać zaczyn, jajko oraz mleko, ponownie wymieszać (ja do mieszania używałam widelca).

Następnie dodać wystudzone masło, ponownie mieszać przez klika minut - ciasto powinno być luźne i kleiste.

Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi objętość.

Stolnicę obficie wysypać mąką. Dłońmi obsypanymi mąką bardzo delikatnie wyjąć ciasto na stolnicę. Nie odgazowywać i nie zarabiać.

Delikatnie rozciągnąć i ugnieść dłońmi ciasto tak, żeby miało grubość 1 cm. Szklanką umoczoną w mące wycinać kółka.

Bardzo delikatnie, za pomocą łopatki wyłożyć połowę krążków na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na każdym krążku ułożyć łyżeczkę marmolady, przykryć pozostałymi krążkami. Nie ma potrzeby ugniatać, ani sklejać brzegów.

"Pączki" odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Piec około 10 minut, do lekkiego zrumienienia.

Wystudzić na kratce.

Posypać cukrem pudrem.

 mniej kaloryczne, z piekarnika

 

czwartek, 23 stycznia 2014

Przypomina mi się scena z jednego z polskich, telewizyjnych seriali: 

"- Po co nadziewamy mięso?

- Żeby było nadziane?!"

No więc nadziewajmy:D

Dziś u mnie podudzia kurczaka z pysznym, kremowym, pieczarkowo-serowym farszem.

Na obiadek, albo kolację w mroźny, zimowy wieczór - polecam.

faszerowane ricottą i pieczarkami

składniki:

8 tzw "pałek", podudzi kurczaka

200 g ricotty

250 g pieczarek

cebula

2 łyżki oleju

przyprawa do kurczaka

sól, pieprz

 

Z podudzi kurczaka usunąć kości, starając się nie uszkodzić skóry. Natrzeć przyprawą do kurczaka, z zewnątrz i w środku, odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut.

 

Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, gdy lekko się zrumieni dodać pieczarki. Dusić aż odparują. Wystudzić.

Pieczarki wymieszać z ricottą, lekko doprawić solą i pieprzem (pamiętajmy, że dość mocno doprawione jest mięso).

Nadzieniem wypełniać kieszonki powstałe po wycięciu kości z podudzi.

Ułożyć pionowo w naczyniu żaroodpornym tak, aby nie wypłynęło nam nadzienie.

Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec około 40 minut, chwilę przed końcem zdjąć folię.

nadziewane ricottą i pieczarkami

środa, 22 stycznia 2014

Usłyszałam gdzieś, kiedyś, że boczek to jedyna "wędlina", której nie da się zepsuć.

Nie wiem, czy to prawda, ale wiem za to, jak zrobić, aby smakował wyjątkowo pysznie!

Ten kawałek surowego boczku dostałam od Taty z prośbą o upieczenie "po mojemu" - to duży komplement w Taty oczach ;)

Zamarynowałam i upiekłam w garnku rzymskim.

Schować się mogą wszystkie najdroższe sklepowe szynki.

pieczony w garnku rzymskim

składniki:

ok 1 kg kawałek surowego boczku

4 łyżki oleju rzepakowego

4 liście laurowe

kminek

majeranek

po kilka kuleczek ziela angielskiego, jałowca, kolorowego pieprzu

gałązki świeżego rozmarynu

3/4 łyżeczki soli

 

Do miski wlać olej, dodać sól i zioła, wymieszać.

Włożyć boczek, dokładnie natrzeć marynatą, ponakłuwać wykałaczką.

Miskę przykryć folią spożywczą, odłożyć w chłodne miejsce na 24 godziny. 

 

Garnek moczyć przez pół godziny. Dno wyłożyć papierem do pieczenia.

Włożyć boczek, polać resztą marynaty.

Przykryć, włożyć do zimnego piekarnika, ustawić 220 stopni. 

Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, piec boczek jeszcze godzinę.

pieczony w garnku rzymskim

 Gotowanie i pieczenie w naczyniach glinianych

niedziela, 19 stycznia 2014

Bardzo pyszne, dość pikantne danie - będzie smakować wszystkim wielbicielom kuchni dalekiego wschodu.

Szybkie i łatwe do przygotowania. Ładnie, apetycznie wygląda i pachnie. 

Można podawać na gorąco, jako danie obiadowe, albo jako przekąskę na zimno.

 na sałatce

składniki:

kebabiki:

500 g mięsa mielonego

opakowanie przyprawy do kebaba

jajko

2 łyżki kaszy manny

cebula

otręby owsiane do obtoczenia 

tłuszcz do smażenia

sałatka:

sałata lodowa

2 pomidory pęczek rzodkiewek

5 ogórków kiszonych

cebula

sos:

2 łyżki keczupu

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

2 ząbki czosnku

 

Czosnek przepuścić przez praskę, składniki sosu wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na ok 15 minut. 

Cebulę obrać, posiekać w drobną kosteczkę, wymieszać z mięsem.

Dodać kaszę mannę i przyprawę, wbić jajko, wyrobić gładką masę.

Z mięsa formować owalne kotleciki, obtoczyć w otrębach, smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.

 

Sałatę i cebulę posiekać w wiórka, ogórki pokroić na plasterki, pomidory w ósemki, rzodkiewki w ćwiartki.

Warzywa wymieszać, ułożyć na dnie płaskiego naczynia, polać sosem.

Na wierzchu układać kebabiki.

na jarzynowej sałatce

sobota, 18 stycznia 2014

Ciasteczka naprawdę błyskawiczne - przygotowuje się je bardzo szybko, jeszcze szybciej znikają.

Nie są zbyt słodkie.

Zawartość mąki pełnoziarnistej, płatków owsianych i otrębów sprawia, że są nie tylko smaczne ale i zdrowe.

W sam raz do popołudniowej herbatki.

ze słonecznikiem

składniki:

100 g miękkiego masła

3/4 szkl płatków owsianych

1/2 szkl otrębów owsianych

1 szkl łuskanego słonecznika

1/2 szkl brązowego cukru

1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 jajko

szczypta soli

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, sól, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, płatki, otręby i słonecznik, dokładnie wymieszać.

Zwilżonymi dłońmi nabierać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętajmy, że ciastka urosną, należy zachować odstępy).

Lekko spłaszczać ciastka dłonią, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Piec około 10 minut - do czasu aż ciasteczka lekko się przyrumienią.

Studzić na kratce.

owsiane ze słonecznikiem

wtorek, 14 stycznia 2014

W lodówce zalegała połówka wielkiej kapusty pekińskiej.

Nie miałam już ochoty ani na żadną z nią sałatkę, ani na obiadową surówkę.

Szukałam w głowie pomysłu na inne danie, przypomniała mi się ta zupa.

Kiedyś już ją robiłam, smakowała nam, przyszła więc pora na powtórkę.

Przepis (zmodyfikowany przeze mnie) pochodzi z (cytowanej już przeze mnie tu i tu) książki Anny Teklics "Kuchnia węgierska". 

 zupa z czipsami z boczku

składniki:

połówka dużej kapusty pekińskiej lub jedna nieduża

cebula

1-2 ząbki czosnku

pęczek zieleniny (koperek, pietruszka)

1 łyżka soku z cytryny

sól do smaku

olej do smażenia  (w przepisie 1/2 szkl, ja dałam mniej)

150 g wędzonego boczku

olej do smażenia

2 łyżki jogurtu greckiego (w oryginale kwaśnej śmietany)

 

Kapustę poszatkować, na małym ogniu, często mieszając udusić na oleju, aż stanie się miękka i szklista.

Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, po 3-4 minutach wlać tyle wody, aby przykryła warzywa.

Zagotować, zdjąć z ognia, zmiksować, ponownie postawić na małym ogniu.

Do jogurtu dodać sól, wymieszać, dodać kilka łyżek gorącej zupy, rozmieszać (dzięki temu jogurt nam się w zupie nie zwarzy).

Jogurt wlać do zupy, dodać sok z cytryny, ew jeszcze dosolić, zwiększyć ognień pod garnkiem z zupą, zagotować, odstawić. 

Boczek pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać patelnię, wrzucić boczek, przysmażyć na mocnym ogniu z obu stron.

Zieleninę posiekać.

Zupę podawać gorącą, obficie posypaną zieleniną, z ułożonymi na wierzchu plasterkami boczku.

 z kapusty pekińskiej

 

 

 

 
1 , 2 , 3
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów