w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
niedziela, 04 czerwca 2017

Od jakiegoś czasu blox sprawiał mi sporo problemów.

 

Zauważyliście z pewnością, że mało ostatnio publikuję postów.

Trochę wynika to z braku czasu, ale i trochę z tego, że ciągle mam jakieś problemy z platformą.

A to nie mogę się zalogować, a to za nic nie udaje mi się zdjęć dołączyć... Kiedy ma się mało czasu i ograniczony zapas cierpliwości takie "drobnostki" sprawiają, że nie ma się ochoty na pisanie, a blogowanie przestaje być przyjemnością.

 

Dziś miarka się przebrała!

Kilkadziesiąt dobrych minut poświęciłam na napisanie posta, wkleiłam ładne zdjęcia, kliknęłam przycisk "publikuj" i...wylądowałam na stronie głównej a mojego posta trafił szlag!

Nie ma go! Nigdzie! 

 

Całą moją robotę i czas diali wzięli :(

 

Dlatego postanowiłam, że więcej tutaj publikować nie będę!

Zżyłam się z tym miejscem i z moimi czytelnikami, ale niestety, zmiany są już teraz koniecznością!

 

Poszukam nowego, bardziej przyjaznego miejsca, żeby dzielić się z Wami swoją pasją.

Kiedy już się zadomowię, napiszę, gdzie będzie można mnie znaleźć. 

Nazwa z pewnością zostanie:) 

Póki co zapraszam na mój drugi, robótkowy blog

Proszę o odrobiną cierpliwości i do zobaczenia, za jakiś czas, już w nowym miejscu...

niedziela, 28 maja 2017

Nabyłam niedawno domowy twaróg.

Niesamowity! Gładki, kremowy i aksamitny, lekko kwaśny, pyszny!

Część wyjadłam po prostu, łyżeczką, bez żadnych dodatków.

Z części postanowiłam przygotować coś wyjątkowego, padło na drożdżówki.

Inspirację znalazłam tutaj. 

Jeśli nie macie domowego, wiejskiego twarogu do przygotowania tych bułeczek możecie użyć twardego, niemielonego sera białego, twaróg wiadereczkowy będzie zdecydowanie zbyt rzadki. 

z domowym serem 

składniki:

zaczyn:

1/2 szkl ciepłego mleka

łyżka cukru

łyżka mąki pszennej

30 g świeżych drożdży

ciasto właściwe:

340 g mąki pszennej

40 g stopionego masła

3 żółtka

4 łyżki cukru

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

szczypta soli

masa serowa:

0,5 kg twarogu

1 jajko

4 łyżki cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

ponadto:

białko jaja

cukier puder

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i mąkę, odstawić na ok 15 minut.

 

Mąkę przesiać, dodać sól, żółtka, cukier, ekstrakt, zaczyn wyrabiać ciasto, pod koniec dodając przestudzone masło.

Z ciasta uformować kulę, ostawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, pod przykryciem na ok godzinę, do czasu aż podwoi objętość.

 

Ser zblendować z pozostałymi składnikami.

 

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść na oprószonej mąką stolnicy, rozwałkować na grubość ok 5 mm, na kształt prostokąta.

Ciasto posmarować serem, złożyć na 3 części wzdłuż dłuższego boku.

Ostrym nożem pociąć ciasto w ok 4 cm paski, dwukrotnie skręcić w połowie długości.

z domowym serem

Drożdżówki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszką, odstawić na ok 15 minut do napuszenia.

Wyrośnięte drożdżówki za pomocą pędzelka posmarować rozkłóconym białkiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut.

Wystudzić na metalowej kratce.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 

z domowym serem

niedziela, 14 maja 2017

Kiedy zdrowie (a raczej jego brak) zmusza do drastycznego ograniczenia cukru w diecie następuje konieczność szukania zdrowych, bezcukrowych alternatyw.

To niełatwe zadania, kiedy ma się do czynienia z dotąd łasym na słodycze łakomczuchem. 

Znalazłam przepis na muffiny z owocami, bez cukru i z niewielkim dodatkiem mąki, postanowiłam spróbować. 

Do ich nadzienia wykorzystałam jeszcze zeszłoroczne, zamrożone maliny z ogrodu Taty. Nie ma potrzeby wcześniejszego ich rozmrażania. 

Muffiny wyrosły pięknie, są mięciutkie i puszyste.

Można przygotować je również z innymi, drobnymi owocami. 

Co do smaku: jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnych, słodkich wypieków ciastka mogą nam się wydać nieco zbyt wytrawne, w przypadku, kiedy cukier od jakiegoś czasu ograniczamy, uznamy, że są naprawdę smaczne!

Mnie zachwyciły podane z dodatkiem świeżych malin. W skrajnych przypadkach, kiedy ograniczenia zdrowotne nas nie dotyczą możemy - tak jak moja Córcia - oprószyć sobie muffinkę cukrem pudrem :)

Muffiny upiekłam w silikonowej, "serduszkowej" foremce. Jeśli używamy tradycyjnej, metalowej, należy wyłożyć ją papierowymi papilotkami. 

bez cukru 

składniki:

4 łyżki otrębów pszennych

8 łyżek otrębów owsianych

łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej

łyżeczka proszku do pieczenia

4 jaja

szczypta soli

4 łyżki jogurtu greckiego

5 łyżeczek stewii 

2 łyżki oliwy

skórka otarta z cytryny

ok 1 szkl malin (lub innych drobnych owoców). 

 

Otręby, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać razem. 

Żółtka roztrzepać z dodatkiem stewii. Dodać oliwę, skórkę z cytryny i jogurt, wymieszać.

Białka ubić z dodatkiem soli.

Do mokrych składników wsypać suche, lekko wymieszać, dodać maliny na końcu delikatnie wmieszać piane z białek.

 

Formę muffinkową napełniać ciastem do 3/4 wysokości.

Piec ciastka ok 30 minut (do tzw. suchego patyczka).

Wystudzić na metalowej kratce. 

ze stewią

sobota, 13 maja 2017

Wczoraj mój Tato miał urodziny. 

Zwykle z okazji urodzin przygotowuje się torty, jednakże ponieważ okoliczności nie sprzyjają imprezowaniu zrezygnowałam z upieczenia takiego.

Ponieważ jednak chciałam jakoś uczcić ten dzień specjalnie na tę okazję upiekłam sernik.

Nie taki zwykły, to prawdziwy sernik w wersji de luxe!

Pyszne, kruche ciasto na spodzie, masa serowa z dodatkiem serka mascarpone, masa krówkowa, banany oraz krem na bazie serka mascarpone zwieńczony płatkami migdałów.

Wygląda wspaniale, smakuje - słyszałam - obłędnie:)

Upiekę sobie podobny, gdy tylko będę mogła sama spróbować:D

z masa krówkową i bananami 

składniki:

ciasto:

90 g zimnego masła

1 szkl mąki pszennej

szczypta soli

żółtko

4 łyżki cukru pudru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

250 g serka mascarpone

1 szkl cukru

6 jaj

budyń waniliowy

łyżeczka ekstraktu z wanilii

krem:

250 g serka mascarpone

250 ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

łyżka soku z cytryny

ponadto:

1/2 puszki masy krówkowej

2 banany

2 łyżki płatków migdałów

 

Masło posiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. 

Wstawić na godzinę do lodówki.

 

Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie.

Rozwałkować i przenieść na dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, ponakłuwać widelcem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 15 minut.

 

Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misie, zmiksować krótko, tylko do ich połączenia. 

Masę serową wylać na podpieczony spód. Wierzch przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do 160 stopni, piec ciasto ok 1,5 godziny. wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny, następnie bardzo delikatnie (z pomocą rózgi kuchennej) wmieszać mascarpone.

 

Na wierzchu sernika rozsmarować masę krówkową, ułożyć plasterki banana, następnie wyłożyć masę śmietanową. Wierzch posypać płatkami migdałów. 

z masa krówkową i bananami

piątek, 12 maja 2017

Pomysł na lekkie, smaczne i pożywne danie. 

Koperek i natka pietruszki nie tylko nadają pyszny zapach i smak, ale i cieszą oczy świeżą, wiosenną zielenią.

w sosie koperkowym 

składniki:

500 g mielonego mięsa drobiowego

jajko

czerstwa kajzerka

2 łyżki bułki tartej

cebula

pęczek natki pietruszki

sól, pieprz do smaku

ponadto:

mąka pszenna

2 szkl bulionu

 

Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.

Dodać do mięsa razem z jajkiem, posiekaną cebulą i pietruszką, bułką tartą oraz przyprawami.

Wyrobić gładką masę.

Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie pulpety, obtaczać w mące.

Wrzucić do wrzącego bulionu, gotować na wolnym ogniu ok 20 minut. Do garnka z klopsami dorzucić koperek, wymieszać, gotować jeszcze bez przykrycia, do czasu aż sos zgęstnieje. 

 w sosie koperkowym

Danie pachnące ziołami 4

środa, 10 maja 2017

Mamy sezon szparagowy:) 

Krótki jest, trzeba więc spieszyć się, żeby przygotować jak najwięcej pysznych dań z tym smakowitym dodatkiem!

Dziś proponuję pizzę.

Jest pyszna i naprawdę wyjątkowa.

Prócz szparagów zapiekłam na niej szynkę dojrzewającą i trzy rodzaje sera.

Niesamowite i warte polecenia jest ciasto: drożdżowe, szybkie, bo niewymagające wyrabiania, wałkowane na kaszy mannej. 

Z pewnością wykorzystam je również w innych pizzowych wariantach, wszystkim bardzo polecam.

ze szparagami, szynką parmeńską i serami

składniki:

ciasto:

ok 1,5 szkl mąki pszennej

1/2 szkl ciepłego mleka

1/2 łyżeczki curku

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy

30 g świeżych drożdży

ponadto:

oliwa

kasza manna

nadzienie:

1/2 pęczka szparagów

120 g mozzarelli

120 g sera feta

120 g sera pleśniowego

3 łyżki  miodowego sosu musztardowego

 

W ciepłym mleku rozmieszać cukier i drożdże. Odstawić na kilka minut.

Pozostałe składniki ciasta wrzucić do miski, dodać zaczyn, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki.

Ciasto posmarować oliwą, przykryć ściereczką, odstawić na 10 minut.

W tym czasie obrać szparagi, wrzucić na wrzątek, po 5 minutach odcedzić.

Sery pokroić w kawałki.

Szynkę podrzeć na niewielkie części.

 

Blat posypać kaszą manną, wyłożyć ciasto, rozciągnąć na kaszce, rozwałkować wierzch również posypując kaszą.

Przełożyć na natłuszczoną blaszkę.

Wierzch cienko posmarować sosem.

Rozłożyć kawałki szynki, sery i szparagi.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 20 minut. 

ze szparagami, szynką parmeńską i serami

niedziela, 07 maja 2017

Przedstawiam Wam efekt mojego drugiego podejścia do tego ciasta.

Na szczęście to było udane:)

Anielskie ciasto szyfonowe, składające się niemal z samych białek zaintrygowało mnie już dawno.

Jako, że wciąż zalegają mi w lodówce jakieś białka postanowiłam spróbować.

I za pierwszym razem wyszła totalna klapa:(

Ciasto pięknie wyrosło i szybciutko opadło...nadawało się tylko do wyrzucenia!

Zezłościło mnie to mocno i tym razem lepiej się już przygotowałam - poczytałam, doszłam do tego, co zrobiłam źle i ciasto wyszło idealne:)

Może zdziwić fakt, że cały jego sekret tkwi w ...studzeniu :D W przepisie podaję dokładny opis.

Ciasto piecze się w zwykłej metalowej blaszce (bez powłoki nieprzywierającej), dno tortownicy należy wyłożyć papierem do pieczenia, na środek zaś włożyć metalową rurkę (taką do przygotowywania rurek z kremem) - wówczas mamy pewność, że ciasto będzie idealnie wysokie i puszyste. 

Moja tortownica ma średnicę 23cm - wyszło świetnie!

Podczas pieczenia ciasto przykleja się do ścianek blaszki oraz do rurki na środku; dzięki temu gdy stygnie nie opada.

Po całkowitym wystudzeniu opadnięcie, a co za tym idzie i zakalec już nam nie grożą.

Ciasto jest mięciutkie, puszyste i wilgotne, ma delikatną, nie dającą się z niczym porównać strukturę. Jest neutralne w smaku, leciutko waniliowe dzięki dodatkowi ekstraktu. 

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub udekorować dowolnym, lekkim kremem. 

z samych białek 

składniki:

1 i 3/4 szkl białek

duża szczypta soli

1/2 szkl cukru pudru

 

40 ml oleju

80 ml mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

70 g mąki pszennej

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

W misce wymieszać mleko, olej, ekstrakt, mąkę i proszek do pieczenia.

 

Białka ubić z solą, pod koniec partiami wsypując cukier.

Gładką, lśniącą pianę delikatnie wymieszać z zawartością miski.

Przełożyć do blaszki (płaskie dno wyłożone papierem do pieczenia, boki niczym nie nasmarowane, na środku metalowa rurka).

Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec 45 minut.

Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki.

Po ok 15 minutach blaszkę delikatnie przełożyć na metalową kratkę (od dołu musi być "przewiew"). Odstawić do całkowitego wystudzenia! 

Gdy ciasto wystygnie delikatnie nożem odciąć brzeg od blaszki, zdjąć obręcz, całość odwrócić do góry dnem, delikatnie odkleić papier, wyjąć rurkę.

Wierzch oprószyć cukrem pudrem. 

z samych białek

piątek, 05 maja 2017

Kluseczki przypominają kopytka, są jednak nieco lżejsze. 

Ciasto składa się głównie z twarogu, z niewielkim dodatkiem mąki pełnoziarnistej.

Przygotowuje się go łatwo i szybko, w misce, bez potrzeby wyjmowania stolnicy.

Kluseczki formuje się za pomocą łyżki. 

Można - podobnie jak kopytka podawać je zarówno na słodko, jak i na słono. 

twarogowe 

składniki:

250 g twarogu

1 jajko

6 łyżek mąki pełnoziarnistej

szczypta soli

 

Twaróg wkruszyć do miski. Dodać jajko, sól i mąkę. 

Wyrobić jednolite ciasto, odstawić na kilkanaście minut.

Łyżką zwilżoną zimną wodą nabierać porcje ciasta, wrzucać na lekko osolony wrzątek.

Gotować ok 2 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię. 

twarogowe

Tagi: kluski ser
21:25, 6niebo , mączne
Link Komentarze (1) »
środa, 03 maja 2017

Dziś chciałabym zaprezentować tort, który wykonałam niedawno na urodziny pewnej małej damy.

 

Julka jest miłośniczką koni, dostałam od niej figurki wraz z życzeniem, aby umieścić je na torcie.  

Mama Julii poprosiła zaś o zrobienie tortu tak, by można go było swobodnie podzielić na 2 części, bowiem przyjęcie dziewczynki odbywało się w ciągu dwóch kolejnych dni. 

Zrobiłam więc prostokątny tort złożony z dwóch właściwie osobnych udekorowanych tak, że można je swobodnie rozdzielić.

Wewnątrz kryje się jasny biszkopt przełożony malinową frużeliną i kremem na bazie serka mascarpone (z tego przepisu). 

Wierzch udekorowany masą cukrową

z masą cukrową

z kremem mascarpone

niedziela, 30 kwietnia 2017

Podobne ciasto znajdziecie na wielu stronach pod nazwą delicja makowa. Nie mam pojęcia, kto uznał, że niewielki dodatek maku do biszkoptu, właściwie niewyczuwalny w smaku i wyłącznie pełniący rolę dekoracyjną zasługuje by znaleźć się w nazwie ciasta! 

Ciasto jest pyszne; kawowy krem na bazie serka mascarpone, z dodatkiem likieru amaretto jest boski! 

Jego słodycz przełamuje dodatek konfitury z żurawiny.

Całość okrywa aromatyczna polewa na bazie żurawinowej galaretki.

U mnie będzie to więc delicja żurawinowa!

Ciasto jest podzielne, ładnie się kroi, prezentuje bardzo elegancko. 

Polecam na różne okazje.

z kremem kawowym i amaretto

składniki:

ciasto:

4 jajka

2 łyżki wody

1/2 szkl mąki pszennej

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki suchego maku

krem:

łyżka kawy rozpuszczalnej (rozpuszczona w ok 50 ml gorącej wody, wystudzona)

400 ml śmietany kremówki

250 ml serka mascarpone

1 łyżka żelatyny

2 łyżki likieru amaretto

2 łyżki cukru pudru

ponadto:

3 łyżki likieru amaretto

kilka łyżek wody z sokiem z cytryny

kilka łyżek konfitury z żurawiny (do mięs i serów)

polewa:

galaretka o smaku żurawiny

200 g ciemnej, gorzkiej czekolady

ew. płatki migdałów i suszona żurawina do dekoracji

 

Jaja ubić z cukrem i woda, delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mak. 

Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, piec ok 25 minut. Po wystudzeniu delikatnie oderwać papier.

 

Likier wymieszać z cytrynową wodą, ponczem nasączyć biszkopt. Na wierzch wyłożyć nierównomiernie żurawinę.

 

Żelatynę zalać zimną kawę, zaczekać do napęcznienia, podgrzać do rozpuszczenia (nie wolno zagotować!).

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder, następnie delikatnie wmieszać mascarpone, amaretto i kawę.

Krem wyłożyć na ciasto, wygładzić wierzch.

 

Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 2-3 minuty, wymieszać na jednolitą masę (w razie potrzeby delikatnie podgrzać). Odczekać do wystudzenia, wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować migdałami i żurawiną. 

Schłodzić do stężenia.

z kremem kawowym i amaretto

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 96
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów