w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
środa, 24 sierpnia 2016

Pomysł na porządny, treściwy, sycący i smaczny obiad, bez użycia mięsa;)

Na pomysł wpadłam przeglądając stare gazetki kulinarne, takie nadzienie proponowano w którejś z nich do naleśników. Zdecydowałam się zamknąć je w pierogach i wyszło super!

Dodatek świeżej szałwii do smażonej cebulki jest fenomenalny - bardzo polecam; również do innych dań.

z pieczarkami 

składniki:

ciasto:

3 szkl mąki pszennej

jajko

1 szkl gorącej wody

3/4 łyżeczki soli

łyżka oliwy

farsz:

300 g pieczarek

cebula

4 jaja na twardo

sól, pieprz do smaku

3 łyżki oliwy

do podania:

cebula

masło

listki szałwii

 

Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, lekko zrumienić, dodać pieczarki, smażyć kilka minut, wystudzić.

Jajka obrać, zetrzeć na tarce, dodać do pieczarek, doprawić do smaku, wymieszać. 


Z podanych składników wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawać kółka.

Nakładać farsz, formować pierogi.

Wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.

 

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, listki szałwii pokroić w paseczki. Cebulę, szałwię i masło włożyć na patelnię, podgrzewać mieszając aż tłuszcz się roztopi a cebula lekko się zrumieni. 

Polać pierogi tuż przed podaniem. 

z pieczarkami

poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Wracam po krótkim urlopie:)

Lato się kończy, od wczoraj pogoda już całkiem jesienna.

Mam jeszcze kilka letnich przepisów do uzupełnienia, zacznę takim przepysznym chlebkiem.

Wzorowałam się na tym przepisie, ale jak zwykle trochę po swojemu zmieniłam.

Użyłam pół na pół pełnoziarnistej mąki pszennej i żytniej.

na drożdżach

składniki:

250 g mąki pełnoziarnistej pszennej

250 g mąki pełnoziarnistej żytniej

łyżeczka soli

30 g świeżych drożdży

łyżka mąki pszennej

440 ml ciepłej wody

2 łyżki miodku z mniszka

po dużej garści:

ziaren słonecznika

sezamu

siemienia lnianego

suchego maku

otrębów pszennych

ponadto:

tłuszcz do blaszki

łyżka otrębów

łyżka ziaren siemienia lnianego

łyżeczka czarnuszki

 

W szklance wody rozpuścić miodek, dodać drożdże i łyżkę mąki pszennej; odstawić na 10 minut.

Obie mąki wymieszać z solą, dodać do zaczynu wraz z resztą wody i ziarnami.

Wyrobić ciasto.

Przykryć, odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. 

 

Blaszkę natłuścić i wysypać otrębami.

Wyłożyć ciasto, wierzch wyrównać zwilżoną w zimnej wodzie łyżką, posypać siemieniem i czarnuszką.

Odstawić jeszcze na 30 minut.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec ok 20 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec chleb jeszcze ok 30 minut.

Po upieczeniu wystudzić na metalowej kratce.

na drożdżach 

 

czwartek, 11 sierpnia 2016

Kolejne pyszne, bardzo pyszne ciasto:)

Delikatne, ucierane, z cytrynowym aromatem; z warstwą masy makowej i jeszcze na dodatek śliwkami!

Dość proste w przygotowaniu, ładnie się kroi, świetnie wygląda.

Bardzo polecam.

z makiem i śliwkami

składniki:

ciasto:

300 g mąki pszennej

200 g cukru

180 g margaryny

6 jaj

2 łyżeczki proszku do pieczenia

sok i skórka z niedużej cytryny

szczypta soli

nadzienie makowe:

300 g gotowej masy makowej

3 jaj

3 łyżki cukru

szczypta soli

kilka kropli esencji migdałowej

ponadto:

kilka śliwek

tłuszcz i bułka tarta do formy

 

ciasto: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 

Margarynę z cukrem utrzeć na puch, stopniowo dodając po jednym żółtku.

Następnie dodać sok i skórkę z cytryny oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. 

 

nadzienie: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, następnie wciąż miksując dodawać po łyżce maku. Na końcu dodać esencję migdałową, po czym delikatnie wmieszać pianę z białek. 

Śliwki umyć, wypestkować.

 

Połowę ciasta wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki, 

Wyłożyć nadzienie makowe, delikatnie wcisnąć połówki śliwek.

Na wierzch wylać resztę ciasta, wyrównać wierzch.

 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

z makiem i śliwkami

wtorek, 09 sierpnia 2016

Ubiegłej jesieni posadziliśmy w ogrodzie kilka krzaczków borówki amerykańskiej.

Z radością zauważyłam na nich wiosną małe, zielone kuleczki - cieszyłam się na pierwsze własne jagodowe zbiory!

Niestety, w pobliżu mojego ogrodu zamieszkuje jakieś zwierze, które zdaje się uprawnione do częstowania moimi owocami:( Zabiera wyłącznie dojrzałe jagody, jeśli tylko nie zdążymy zerwać ich wcześniej.

Wczoraj zaś zauważyłam, że ogołociło z owoców cały krzaczek aronii...owoców było naprawdę dużo, co pozwala mi przypuszczać, że owych rabusiów może być więcej!

Borówki lubię, więc póki sezon na nie trwa, chcąc w pełni korzystać - kupuję...

Ostatnio zebrało mi się w lodówce sporo białek. Myślałam o pavlowej, ale przypomniało mi się, że znajoma wspominała o bezowej roladzie, która była bardzo pyszna.

Przekonał mnie zwłaszcza czas pieczenia, zamiast kilkugodzinnego suszenia bezy, 25 minut w piekarniku!

A smak? Równie świetny:)

Połączenie bezy, bitej śmietany i owoców musi smakować super!

Beza do rolady nie może być sucha ani krucha, musi pozostać elastyczna. Me delikatną, chrupiącą skórkę, która podczas zwijania delikatnie pęka nabierając fajnej, marmurkowej struktury. 

Ciasto robi się łatwo i szybko. Równie szybko znika, co jest wielką zaletą, bowiem im dłużej beza stoi, tym mocniej nasiąka śmietaną i mięknie.

Myślę, że do ciasta można wykorzystać również inne, ulubione owoce i dżemy.

Świetny deser na lato!

z bitą śmietaną i owocami

składniki:

beza:

szklanka białek

300 g cukru

szczypta soli

łyżeczka octu

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

krem:

330 g śmietany kremówki

łyżka cukru pudru

łyżka soku z cytryny

ponadto:

2 łyżki dżemu jagodowego

mały koszyczek borówki amerykańskiej

 

Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami wsypując cukier.

Gdy piana będzie gładka i lśniąca, dodać mąkę i ocet, delikatnie wymieszać.

Piane wyłożyć na dużą blachę (standardową z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, piec ok 25 minut.

Po wyjęciu z piekarnika przestudzić, następnie odwrócić do góry nogami na czystym arkuszu papieru do pieczenia, delikatnie odkleić z góry papier, na którym piekła się beza.

 

Bezę delikatnie posmarować cienką warstwą jagodowego dżemu.

 

Śmietanę ubić , pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny.

Krem rozsmarować na dżemie, zostawiając na końcu ok 2 cm wolny brzeg (w ten sposób nadzienie nie wycieknie podczas zwijania). 

 

Delikatnie, pomagając sobie papierem ze spodu zwinąć roladę. 

Odstawić do lodówki, na ok 30 minut, aż krem stężeje.

 z bitą śmietaną i owocami 

piątek, 05 sierpnia 2016

Świetna przystawka stworzona na podstawie przepisu znalezionego w starym numerze gazetki "Przyślij Przepis".

Cukiniowe placki przełożone domowym sosem czosnkowym a'la tzatziki.

Torcik świetnie wygląda, jest smaczny i prosty w przygotowaniu, zrobi furorę na każdym przyjęciu, będzie znakomity jako dodatek do grilla.

Najlepiej smażyć placki na patelni zbliżonej rozmiarem do posiadanej przez nas tortownicy.

Wówczas blaszkę wykładamy folią aluminiową, układamy kolejno placki i sos, lekko dociskamy. wygładzamy wierzch i chłodzimy. Dzięki temu uzyskujemy równiutki, kształtny torcik.

z czosnkowym sosem 

składniki:

placki:

3 nieduże, młode cukinie

3/4 szkl mąki pszennej

2 jajka

łyżka oliwy

1/2 szkl mleka

duża szczypta soli

sos:

5 łyżek jogurtu greckiego

1 nieduży ogórek zielony

2 ząbki czosnku

łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

ponadto:

1/2 pęczka szczypiorku

1/2 czerwonej papryki

 

Ogórek umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na kilka minut, odcisnąć z nadmiaru wody.

Do ogórków dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, jogurt i przyprawy. Wymieszać, odstawić do lodówki. 

 

Cukinie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko odcisnąć.

Jaja zmiksować, dodać pozostałe składniki ciasta, zmiksować do konsystencji nieco gęstszej niż ciasto naleśnikowe (w razie potrzeby dodając nieco mąki lub mleka - zależy to od cukinii, jakiej używamy). Ciasto odstawić na ok 10 minut.

 

Na lekko natłuszczonej patelni usmażyć kilka naleśników (u mnie wyszło 6 sztuk).

Wystudzić.

 

Naleśniki przekładać sosem czosnkowym, odłożyć do lodówki na min. 3 godziny.

 

Przed podaniem wierch posypać posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w kosteczkę papryką.

 

Kroić jak tort.

 z czosnkowym sosem

Uczta pod gołym niebem 2016

czwartek, 04 sierpnia 2016

Szybka i bardzo smaczna, ciepła przekąska w śródziemnomorskim stylu.

Małe grzanki, pachnące czosnkiem, zapiekane z pomidorami i dwoma rodzajami sera, podane ze świeżą bazylią - pycha!

 z pomidorami i dwoma serami 

składniki:

6 kromek bagietki (pełnoziarnistej)

100 g sera mozzarella

100 g sera pleśniowego

2 pomidory

ząbek czosnku

2-3 łyżki oliwy

świeże listki bazylii

 

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą, mieszanką posmarować kromki pieczywa.

 

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę.

 

W podobną kostkę pokroić również oba sery.

 

Pomidory i sery układamy na kromkach.

Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, zapiekamy ok 5 minut, aż grzanki się zrumienią a ser roztopi. 

 

Przed podaniem na wierzchu układamy listki bazylii, można dodatkowo skropić odrobiną oliwy. 

z pomidorami i serami

środa, 03 sierpnia 2016

Gołąbki z ziemniakami marzyły mi się od chwili, gdy zobaczyłam je w pewnym popularnym programie kulinarnym.

Zdziwiło mnie, że do farszu używa się surowych, startych ziemniaków, gdybym sobie wyobrażała je wcześniej, myślałabym raczej o ziemniakach gotowanych...

Nigdy wcześniej takich nie jadłam; nie umiałam sobie wyobrazić ich smaku.

Korzystając więc z przepisu z tegoż programu telewizyjnego (z nieznacznymi zmianami) zrobiłam je wreszcie.

Zaintrygował mnie sposób duszenia gołąbków w bulionie ze śmietaną i sokiem z kiszonej kapusty, całe danie przechodzi nieco tym właśnie kapuścianym smaczkiem. 

Podałam je ze świeżym jogurtem greckim, posypane szczypiorem.

Gołąbki pachniały apetycznie, były bardzo sycące, ale jak dla mnie nieco zbyt mdłe i mało wyraziste (a może to wina użytych przeze mnie, jeszcze zeszłorocznych ziemniaków??)

Mój A. wysunął myśl, żeby do farszu dodać podsmażonego boczku - jeżeli jeszcze kiedyś będę robić takie gołąbki, z pewnością właśnie tak postąpię:)

duszone w soku z kiszonej kapusty

składniki:

spora główka kapusty

1 kg ziemniaków

duża cebula

2 łyżki kaszy manny

jajko

sól, pieprz do smaku

łyżka smalcu

sos:

3/4 szkl bulionu (u mnie woda z gotowania kapusty)

1/2 szkl śmietany (jogurtu greckiego)

1/2 szkl soku z kiszonej kapusty

 

Z kapusty wyciąć głąb, włożyć główkę do dużego garnka z wrzącą wodą, gotować, co kilka minut zdejmując kolejne liście, wyjmować je delikatnie, odstawiać do przestudzenia.

Z obgotowanych liści ostrym nożykiem ściąć twarde zgrubienia. 

 

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na smalcu.

 

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć nadmiar soku.

Do ziemniaków dodać cebulę, jajko, kaszę manną, przyprawić, wyrobić na jednolitą masę.

 

Na każdy liść kapusty nałożyć porcję nadzienia, zwijać gołąbki, ciasno układać w rondlu.

 

Bulion wymieszać ze śmietaną (jogurtem), sos wlać do gołąbków.

Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 45 minut (dusiłam godzinę).

15 minut przed końcem duszenia wlać sok z kiszonej kapusty.

 duszone w soku z kiszonej kapusty

poniedziałek, 01 sierpnia 2016

Delikatny, kremowy i aksamitny sernik, cytrynowy z lekką lawendową nutką i fioletowymi, jagodowymi kropeczkami.

Smaki są wyważone, żaden nie dominuje, przeciwnie - przenikają się i uzupełniają!

Sernik powinien smakować zarówno tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni, jak również tradycjonalistom.

Świetnie wpisuje się w letnie klimaty:)

Sernik przygotowałam specjalnie na przyjęcie powitalne mojej Mamy.

Piekłam w ramach akcji "Ciasto na niedzielę".

Pyszne, różne i różniste serniki znajdziecie w tym tygodniu również u: Bożeny, Iwony, Dagmary, Joanny, Magdy, Lidii, Elżbiety, Eli, Danuty

 z jagodami

składniki:

spód: 

200 g ciasteczek owsianych

100 g masła

masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego

5 jaj

3/4 szkl cukru

opakowanie budyniu śmietankowego

łyżka ekstraktu cytrynowego

polewa:

50 g masła

jajko

1/2 szkl cukru

sok i skórka starta z połowy cytryny

ponadto:

2 łyżki leśnych jagód

2 łyżki świeżych kwiatów lawendy (lub łyżka suszonych)

 

Ciasteczka rozdrobnić (np. w malakserze ) na pył, masło stopić, wymieszać z ciasteczkami do konsystencji mokrego piasku. 

Masą, przypominającą nieco bułkę tartą wyłożyć dno formy pokrytej papierem do pieczenia(boki blaszki natłuścić).

Na czas przygotowania masy serowej blaszkę włożyć do lodówki.

 

Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej) umieścić w misie miksera. Zmiksować szybko (tylko do połączenia składników). Dodać kwiaty lawendy (oderwane z łodyżek), delikatnie wymieszać.

Masę wylać na schłodzony, ciasteczkowy spód.  Na wierzch powrzucać jagody.

Przykryć folią aluminiową. 

 

Na dno piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni włożyć dużą formę z gorącą wodą.

Sernik umieścić na środkowym poziomie piekarnika. Zamknąć drzwiczki, piec 10 minut.

Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec kolejną godzinę (bez zaglądania do środka.

Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w środku sernik na kolejną godzinę. 

 

Masło stopić, przestudzić.

Jajo utrzeć z cukrem, dodać skórkę i sok z cytryny oraz masło.

Ubijać na parze aż sos zgęstnieje.

Wystudzić, wylać na wierzch sernika.

 

Schłodzić przed podaniem minimum 3 godziny (najlepiej całą noc) w lodówce.

z jagodami

sobota, 30 lipca 2016

Przepis na ten torcik dostałam odręcznie napisany dawno temu, tak dawno, że nie pamiętam od kogo.

I nie pamiętam też, dlaczego nie zrobiłam go wówczas, od razu.

I bardzo tego żałuję, teraz, kiedy już znam jego smak!

Ciasto jest pyszne, delikatne, z lekkim, aksamitnym kremem, pachnące kawą. 

Z klasycznym tiramisu ma jednak niewiele wspólnego, choć pod taką nazwą miałam je zapisane; dlatego zmieniałam nieco nazwę i bardzo polecam, ja z pewnością zrobię je jeszcze nie raz!

Jeśli będziemy potrzebować szybszej wersji, bez pieczenia, wystarczy również na dno ułożyć warstwę biszkoptów.

po polsku 

składniki:

biszkopt:

3 jaja

3/4 szkl cukru

1/2 szkl mąki pszennej

1/4 szkl mąki ziemniaczanej

3/4 lyżeczki proszku do pieczenia

krem:

3 jaja

3/4 szkl cukru

200 g masła

300 g serka homogenizowanego naturalnego

200 g mleka w proszku

ponadto:

1/2 filiżanki mocnej, słodkiej kawy

paczka krągłych biszkoptów

2 łyżki kakao

 

Ciasto: Jaja ubić z cukrem. Delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja tortownica 26cm).

Piec ok 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Wyjąć, wystudzić.

 

Krem: Jaja ubić z cukrem na parze do chwili, aż masa zgęstnieje, wystudzić.

Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce naprzemiennie masę jajeczną, serek i mleko w proszku.

 

Biszkopt za pomocą sitka oprószyć kakao, wyłożyć 1/2 kremu, biszkopciki maczać w kawie, układać na warstwie kremu. Oprószyć kakao. 

Następnie wyłożyć resztę kremu i drugą warstwę biszkoptów.

Ciasto włożyć do lodówki, chłodzić minimum 3 godziny.

Przed podaniem wierzch oprószyć kakao. 

torcik

piątek, 29 lipca 2016

Jeszcze raz jagodzianki...

Puszyste drożdżowe bułeczki nadziane leśnymi jagodami nigdy nam się nie znudzą!

Na moim  blogu są już jagodzianki z lukrem, z kruszonką i nasze najbardziej ulubione, przytulone z twarogiem

Tamte już sprawdzone, wiadomo, że dobre:)

Tym razem skorzystałam jeszcze z innego przepisu. I...też są pyszne:D

Taka tylko uwaga, zawsze dotąd przed nadziewaniem bułeczek mieszałam jagody z mąką ziemniaczaną, nie zastanawiając się po co. W tym przepisie mąki nie było. Nie ma to kompletnie wpływu na smak, ale dzięki dodatkowi mąki sok wydostający się z jagód podczas pieczenia zostaje w środku, nie wypływa na zewnątrz. Kiedy piekły się te jagodzianki sporo soku wyciekło na blaszkę, "brudząc" przy tym spód bułeczek.

Chyba jednak warto dodać nieco mąki.

z kruszonką

składniki:

zaczyn:

50 ml ciepłego mleka

30 g świeżych drożdży

łyżka cukru

3 łyżki mąki

ciasto właściwe:

450 g mąki pszennej

200 ml mleka

70 g masła

duże jajko

łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

nadzienie:

ok 0,5 l jagód

3 łyżki cukru

kruszonka:

0,5 szkl mąki pszennej

2 łyżki cukru

25 g masła

 

W ciepłym mleku rozmieszać cukier, dodać drożdże, ciągle mieszając dodawać stopniowo mąkę, ucierać do konsystencji gęstej śmietany. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do miski przesiać mąkę. 

Mleko podgrzać z masłem tak, by tłuszcz się rozpuścił, lekko przestudzić, dodać do mąki razem z zaczynem i pozostałymi składnikami ciasta.

Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując nieco mąką.

Ciasto przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.

 

Jagody oczyścić, osuszyć, wymieszać z cukrem.

 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą rozpłaszczać na dłoni, na środek wkładać porcje nadzienia, sklejać formując podłużne bułeczki.

 

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiać do wyrośnięcia na kolejne 15 - 20 minut. 

 

Składniki kruszonki rozetrzeć między placami. 

 

Wyrośnięte bułeczki za pomocą pędzelka smarować mlekiem, wierzch wysypać kruszonką.

Wstawiać do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec jagodzianki ok 20 minut.

z kruszonką 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 85
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów