w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
niedziela, 14 maja 2017

Kiedy zdrowie (a raczej jego brak) zmusza do drastycznego ograniczenia cukru w diecie następuje konieczność szukania zdrowych, bezcukrowych alternatyw.

To niełatwe zadania, kiedy ma się do czynienia z dotąd łasym na słodycze łakomczuchem. 

Znalazłam przepis na muffiny z owocami, bez cukru i z niewielkim dodatkiem mąki, postanowiłam spróbować. 

Do ich nadzienia wykorzystałam jeszcze zeszłoroczne, zamrożone maliny z ogrodu Taty. Nie ma potrzeby wcześniejszego ich rozmrażania. 

Muffiny wyrosły pięknie, są mięciutkie i puszyste.

Można przygotować je również z innymi, drobnymi owocami. 

Co do smaku: jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnych, słodkich wypieków ciastka mogą nam się wydać nieco zbyt wytrawne, w przypadku, kiedy cukier od jakiegoś czasu ograniczamy, uznamy, że są naprawdę smaczne!

Mnie zachwyciły podane z dodatkiem świeżych malin. W skrajnych przypadkach, kiedy ograniczenia zdrowotne nas nie dotyczą możemy - tak jak moja Córcia - oprószyć sobie muffinkę cukrem pudrem :)

Muffiny upiekłam w silikonowej, "serduszkowej" foremce. Jeśli używamy tradycyjnej, metalowej, należy wyłożyć ją papierowymi papilotkami. 

bez cukru 

składniki:

4 łyżki otrębów pszennych

8 łyżek otrębów owsianych

łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej

łyżeczka proszku do pieczenia

4 jaja

szczypta soli

4 łyżki jogurtu greckiego

5 łyżeczek stewii 

2 łyżki oliwy

skórka otarta z cytryny

ok 1 szkl malin (lub innych drobnych owoców). 

 

Otręby, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać razem. 

Żółtka roztrzepać z dodatkiem stewii. Dodać oliwę, skórkę z cytryny i jogurt, wymieszać.

Białka ubić z dodatkiem soli.

Do mokrych składników wsypać suche, lekko wymieszać, dodać maliny na końcu delikatnie wmieszać piane z białek.

 

Formę muffinkową napełniać ciastem do 3/4 wysokości.

Piec ciastka ok 30 minut (do tzw. suchego patyczka).

Wystudzić na metalowej kratce. 

ze stewią

sobota, 13 maja 2017

Wczoraj mój Tato miał urodziny. 

Zwykle z okazji urodzin przygotowuje się torty, jednakże ponieważ okoliczności nie sprzyjają imprezowaniu zrezygnowałam z upieczenia takiego.

Ponieważ jednak chciałam jakoś uczcić ten dzień specjalnie na tę okazję upiekłam sernik.

Nie taki zwykły, to prawdziwy sernik w wersji de luxe!

Pyszne, kruche ciasto na spodzie, masa serowa z dodatkiem serka mascarpone, masa krówkowa, banany oraz krem na bazie serka mascarpone zwieńczony płatkami migdałów.

Wygląda wspaniale, smakuje - słyszałam - obłędnie:)

Upiekę sobie podobny, gdy tylko będę mogła sama spróbować:D

z masa krówkową i bananami 

składniki:

ciasto:

90 g zimnego masła

1 szkl mąki pszennej

szczypta soli

żółtko

4 łyżki cukru pudru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

250 g serka mascarpone

1 szkl cukru

6 jaj

budyń waniliowy

łyżeczka ekstraktu z wanilii

krem:

250 g serka mascarpone

250 ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

łyżka soku z cytryny

ponadto:

1/2 puszki masy krówkowej

2 banany

2 łyżki płatków migdałów

 

Masło posiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. 

Wstawić na godzinę do lodówki.

 

Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie.

Rozwałkować i przenieść na dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, ponakłuwać widelcem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 15 minut.

 

Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misie, zmiksować krótko, tylko do ich połączenia. 

Masę serową wylać na podpieczony spód. Wierzch przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do 160 stopni, piec ciasto ok 1,5 godziny. wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny, następnie bardzo delikatnie (z pomocą rózgi kuchennej) wmieszać mascarpone.

 

Na wierzchu sernika rozsmarować masę krówkową, ułożyć plasterki banana, następnie wyłożyć masę śmietanową. Wierzch posypać płatkami migdałów. 

z masa krówkową i bananami

piątek, 12 maja 2017

Pomysł na lekkie, smaczne i pożywne danie. 

Koperek i natka pietruszki nie tylko nadają pyszny zapach i smak, ale i cieszą oczy świeżą, wiosenną zielenią.

w sosie koperkowym 

składniki:

500 g mielonego mięsa drobiowego

jajko

czerstwa kajzerka

2 łyżki bułki tartej

cebula

pęczek natki pietruszki

sól, pieprz do smaku

ponadto:

mąka pszenna

2 szkl bulionu

 

Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.

Dodać do mięsa razem z jajkiem, posiekaną cebulą i pietruszką, bułką tartą oraz przyprawami.

Wyrobić gładką masę.

Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie pulpety, obtaczać w mące.

Wrzucić do wrzącego bulionu, gotować na wolnym ogniu ok 20 minut. Do garnka z klopsami dorzucić koperek, wymieszać, gotować jeszcze bez przykrycia, do czasu aż sos zgęstnieje. 

 w sosie koperkowym

Danie pachnące ziołami 4

środa, 10 maja 2017

Mamy sezon szparagowy:) 

Krótki jest, trzeba więc spieszyć się, żeby przygotować jak najwięcej pysznych dań z tym smakowitym dodatkiem!

Dziś proponuję pizzę.

Jest pyszna i naprawdę wyjątkowa.

Prócz szparagów zapiekłam na niej szynkę dojrzewającą i trzy rodzaje sera.

Niesamowite i warte polecenia jest ciasto: drożdżowe, szybkie, bo niewymagające wyrabiania, wałkowane na kaszy mannej. 

Z pewnością wykorzystam je również w innych pizzowych wariantach, wszystkim bardzo polecam.

ze szparagami, szynką parmeńską i serami

składniki:

ciasto:

ok 1,5 szkl mąki pszennej

1/2 szkl ciepłego mleka

1/2 łyżeczki curku

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy

30 g świeżych drożdży

ponadto:

oliwa

kasza manna

nadzienie:

1/2 pęczka szparagów

120 g mozzarelli

120 g sera feta

120 g sera pleśniowego

3 łyżki  miodowego sosu musztardowego

 

W ciepłym mleku rozmieszać cukier i drożdże. Odstawić na kilka minut.

Pozostałe składniki ciasta wrzucić do miski, dodać zaczyn, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki.

Ciasto posmarować oliwą, przykryć ściereczką, odstawić na 10 minut.

W tym czasie obrać szparagi, wrzucić na wrzątek, po 5 minutach odcedzić.

Sery pokroić w kawałki.

Szynkę podrzeć na niewielkie części.

 

Blat posypać kaszą manną, wyłożyć ciasto, rozciągnąć na kaszce, rozwałkować wierzch również posypując kaszą.

Przełożyć na natłuszczoną blaszkę.

Wierzch cienko posmarować sosem.

Rozłożyć kawałki szynki, sery i szparagi.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 20 minut. 

ze szparagami, szynką parmeńską i serami

niedziela, 07 maja 2017

Przedstawiam Wam efekt mojego drugiego podejścia do tego ciasta.

Na szczęście to było udane:)

Anielskie ciasto szyfonowe, składające się niemal z samych białek zaintrygowało mnie już dawno.

Jako, że wciąż zalegają mi w lodówce jakieś białka postanowiłam spróbować.

I za pierwszym razem wyszła totalna klapa:(

Ciasto pięknie wyrosło i szybciutko opadło...nadawało się tylko do wyrzucenia!

Zezłościło mnie to mocno i tym razem lepiej się już przygotowałam - poczytałam, doszłam do tego, co zrobiłam źle i ciasto wyszło idealne:)

Może zdziwić fakt, że cały jego sekret tkwi w ...studzeniu :D W przepisie podaję dokładny opis.

Ciasto piecze się w zwykłej metalowej blaszce (bez powłoki nieprzywierającej), dno tortownicy należy wyłożyć papierem do pieczenia, na środek zaś włożyć metalową rurkę (taką do przygotowywania rurek z kremem) - wówczas mamy pewność, że ciasto będzie idealnie wysokie i puszyste. 

Moja tortownica ma średnicę 23cm - wyszło świetnie!

Podczas pieczenia ciasto przykleja się do ścianek blaszki oraz do rurki na środku; dzięki temu gdy stygnie nie opada.

Po całkowitym wystudzeniu opadnięcie, a co za tym idzie i zakalec już nam nie grożą.

Ciasto jest mięciutkie, puszyste i wilgotne, ma delikatną, nie dającą się z niczym porównać strukturę. Jest neutralne w smaku, leciutko waniliowe dzięki dodatkowi ekstraktu. 

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub udekorować dowolnym, lekkim kremem. 

z samych białek 

składniki:

1 i 3/4 szkl białek

duża szczypta soli

1/2 szkl cukru pudru

 

40 ml oleju

80 ml mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

70 g mąki pszennej

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

W misce wymieszać mleko, olej, ekstrakt, mąkę i proszek do pieczenia.

 

Białka ubić z solą, pod koniec partiami wsypując cukier.

Gładką, lśniącą pianę delikatnie wymieszać z zawartością miski.

Przełożyć do blaszki (płaskie dno wyłożone papierem do pieczenia, boki niczym nie nasmarowane, na środku metalowa rurka).

Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec 45 minut.

Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki.

Po ok 15 minutach blaszkę delikatnie przełożyć na metalową kratkę (od dołu musi być "przewiew"). Odstawić do całkowitego wystudzenia! 

Gdy ciasto wystygnie delikatnie nożem odciąć brzeg od blaszki, zdjąć obręcz, całość odwrócić do góry dnem, delikatnie odkleić papier, wyjąć rurkę.

Wierzch oprószyć cukrem pudrem. 

z samych białek

piątek, 05 maja 2017

Kluseczki przypominają kopytka, są jednak nieco lżejsze. 

Ciasto składa się głównie z twarogu, z niewielkim dodatkiem mąki pełnoziarnistej.

Przygotowuje się go łatwo i szybko, w misce, bez potrzeby wyjmowania stolnicy.

Kluseczki formuje się za pomocą łyżki. 

Można - podobnie jak kopytka podawać je zarówno na słodko, jak i na słono. 

twarogowe 

składniki:

250 g twarogu

1 jajko

6 łyżek mąki pełnoziarnistej

szczypta soli

 

Twaróg wkruszyć do miski. Dodać jajko, sól i mąkę. 

Wyrobić jednolite ciasto, odstawić na kilkanaście minut.

Łyżką zwilżoną zimną wodą nabierać porcje ciasta, wrzucać na lekko osolony wrzątek.

Gotować ok 2 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię. 

twarogowe

Tagi: kluski ser
21:25, 6niebo , mączne
Link Komentarze (1) »
środa, 03 maja 2017

Dziś chciałabym zaprezentować tort, który wykonałam niedawno na urodziny pewnej małej damy.

 

Julka jest miłośniczką koni, dostałam od niej figurki wraz z życzeniem, aby umieścić je na torcie.  

Mama Julii poprosiła zaś o zrobienie tortu tak, by można go było swobodnie podzielić na 2 części, bowiem przyjęcie dziewczynki odbywało się w ciągu dwóch kolejnych dni. 

Zrobiłam więc prostokątny tort złożony z dwóch właściwie osobnych udekorowanych tak, że można je swobodnie rozdzielić.

Wewnątrz kryje się jasny biszkopt przełożony malinową frużeliną i kremem na bazie serka mascarpone (z tego przepisu). 

Wierzch udekorowany masą cukrową

z masą cukrową

z kremem mascarpone

niedziela, 30 kwietnia 2017

Podobne ciasto znajdziecie na wielu stronach pod nazwą delicja makowa. Nie mam pojęcia, kto uznał, że niewielki dodatek maku do biszkoptu, właściwie niewyczuwalny w smaku i wyłącznie pełniący rolę dekoracyjną zasługuje by znaleźć się w nazwie ciasta! 

Ciasto jest pyszne; kawowy krem na bazie serka mascarpone, z dodatkiem likieru amaretto jest boski! 

Jego słodycz przełamuje dodatek konfitury z żurawiny.

Całość okrywa aromatyczna polewa na bazie żurawinowej galaretki.

U mnie będzie to więc delicja żurawinowa!

Ciasto jest podzielne, ładnie się kroi, prezentuje bardzo elegancko. 

Polecam na różne okazje.

z kremem kawowym i amaretto

składniki:

ciasto:

4 jajka

2 łyżki wody

1/2 szkl mąki pszennej

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki suchego maku

krem:

łyżka kawy rozpuszczalnej (rozpuszczona w ok 50 ml gorącej wody, wystudzona)

400 ml śmietany kremówki

250 ml serka mascarpone

1 łyżka żelatyny

2 łyżki likieru amaretto

2 łyżki cukru pudru

ponadto:

3 łyżki likieru amaretto

kilka łyżek wody z sokiem z cytryny

kilka łyżek konfitury z żurawiny (do mięs i serów)

polewa:

galaretka o smaku żurawiny

200 g ciemnej, gorzkiej czekolady

ew. płatki migdałów i suszona żurawina do dekoracji

 

Jaja ubić z cukrem i woda, delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mak. 

Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, piec ok 25 minut. Po wystudzeniu delikatnie oderwać papier.

 

Likier wymieszać z cytrynową wodą, ponczem nasączyć biszkopt. Na wierzch wyłożyć nierównomiernie żurawinę.

 

Żelatynę zalać zimną kawę, zaczekać do napęcznienia, podgrzać do rozpuszczenia (nie wolno zagotować!).

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder, następnie delikatnie wmieszać mascarpone, amaretto i kawę.

Krem wyłożyć na ciasto, wygładzić wierzch.

 

Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 2-3 minuty, wymieszać na jednolitą masę (w razie potrzeby delikatnie podgrzać). Odczekać do wystudzenia, wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować migdałami i żurawiną. 

Schłodzić do stężenia.

z kremem kawowym i amaretto

 

sobota, 29 kwietnia 2017

Bardzo lubię takie jaja "na kwaśno".

Wyglądają bardzo efektownie, mają ciekawy smak.

Przygotowuję marynowane jaja nie tylko na Wielkanoc, ale i na różne imprezki czy rodzinne spotkania. 

Pokazywałam już jaja w occie balsamicznym oraz jaja w buraczkach.

Tym razem skorzystałam z przepisu na jaja marynowane z czosnkiem. Część octu zastąpiłam octem balsamicznym, dzięki czemu moje jaja mają fajny beżowy kolorek - wyglądają, jakby nie były obrane ze skorupek.

Takie jaja świetnie smakują z różnymi sosami, w sałatkach, na kanapkach, a nawet w towarzystwie mięs z grilla. 

marynowane z czosnkiem 

składniki:

10 jaj

1 cebula

10 ząbków czosnku

zalewa:

1 szkl wody

1/2 szkl octu

1/2 szkl octu balsamicznego

1 łyżeczka soli

3/4 szkl cukru

po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu

3 liście laurowe

 

Jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupek. ułożyć s słoju.

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w krążki.

Składniki zalewy włożyć do rondla, wymieszać, doprowadzić do wrzenia.

Zdjąć z ognia, wrzucić cebulę i czosnek, przykryć, odstawić na 15 minut.

Wciąż ciepłą zalewę wlać do jaj, przyłożyć pokrywką, odstawić do wystudzenia. Gdy całość wystygnie zamknąć słój, marynować min 4 dni. 

brązowe 

piątek, 21 kwietnia 2017

Choć czas na mazurki w zasadzie minął, podaję jeszcze przepis.

To bardzo pyszne ciasto; o wyjątkowej kruchości, z niesamowitą domową masą krówkową, której słodycz przełamano nieco kwaśnym dżemem.

Od dawna już naszym ulubionym mazurkiem był ten z kajmakiem, tym razem zdecydowałam się przygotować krówkę wg przepisu ze starego zeszytu Mamy i to był strzał w dziesiątkę!

Masa jest wyjątkowo pyszna, smakowała nam dużo bardziej niż puszkowy, a nawet domowy kajmak:) Przygotowuje się ją łatwo i szybko. 

Moja córcia zapytała, czy możemy przygotować i inne ciasto z taką krówkową polewą - to chyba najlepsza dla niej rekomendacja!

Jednak stare przepisy mają w sobie coś!

Z podanych proporcji wyszły mi dwa takie "jajowe" mazurki.

z domową krówką

składniki:

ciasto:

200 g zimnego masła

2 ugotowane na twardo żółtka

1/2 szkl cukru pudru

2 szkl mąki krupczatki

szczypta soli

krówka:

100 g masła

6 łyżek mleka

łyżeczka cukru waniliowego

łyżeczka kakao

3/4 szkl cukru

1 szkl mleka w proszku

ponadto:

białko

kilka łyżek kwaśnego dżemu (np z czarnej porzeczki).

 

Mąkę posiekać z masłem, dodać szczyptę soli, starte na drobnych oczkach żółtka i cukier. Wyrobić szybko ciasto. Odłożyć je na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować lekko podsypując mąką, podzielić na dwie części, z każdej odłożyć ok 1/4. Większą część rozwałkować w kształt jaja, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Z mniejszej części zrobić dekoracyjny rant, ułożyć na brzegach ciasta, porządnie posmarować rozkłóconym białkiem (z pomocą pędzelka).

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 15 minut (na złoty kolor).

 

Wystudzone ciasto posmarować cienką warstwą dżemu.

 

Masło, cukier, mleko, kakao i cukier waniliowy włożyć do rondelka, podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gładka, błyszcząca masa. 

Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, wsypać mleko w proszku, porządnie rozmieszać.

Krem od razu wyłożyć na wierzch ciasta, rozsmarować.

Wierzch dowolnie udekorować, odstawić do stężenia.

z domową krówką

   Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 96
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów