w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
sobota, 03 grudnia 2016

Szukałam przepisu na ciekawe i efektowne ciasto, znalazłam gdzieś w sieci delicję jabłkowo-serową. Podobał mi się kawałek na zdjęciu, ale opis wykonania mnie nie przekonywał.

Postanowiłam więc zrobić podobne ciacho, ale po swojemu.

I udało się:)

Połączenie szarlotki z sernikiem musi być udane! 

Opis przydługi, ale ciasto jest łatwe i proste do przygotowania.

Warstwy znakomicie się uzupełniają.

Ciasto wygląda bardzo ładnie, zachęcająco i smacznie. 

z białkową pianką 

składniki:

ciasto:

250 g margaryny

2,5 szkl mąki pszennej

4 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szkl cukru pudru

masa serowa:

500 g sera twarogowego, trzykrotnie zmielonego

3/4 szkl cukru

2 jajka

budyń waniliowy

1/3 szkl mleka

pianka:

4 białka

3/4 szkl cukru

galaretka truskawkowa

3/4 szkl gorącej wody

ponadto:

1 kg jabłek

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimną margaryną. Usypać kopczyk, w środku zrobić wgłębienie, wbić w nie żółtka, dodać cukier puder, zagnieść ciasto. Schłodzić 30 minut w lodówce.

Ciasto podzielić na trzy części.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku.

 

Pierwszą część ciasta rozwałkować, wylepić nim dno prostokątnej blaszki, piec ok 15 minut (aż ciasto lekko się zrumieni i będzie swobodnie odchodzić od blaszki)  w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

Drugą część ciasta również rozwałkować, wyłożyć do natłuszczonej blaszki, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Wyjąć, na podpieczone ciasto wyłożyć porządnie odciśnięte jabłka. 

Przykryć ostatnim, rozwałkowanym ciastem, wierzch ponakłuwać widelcem, ponownie wstawić do piekarnika na ok 15 minut. 

 

 

Ser włożyć do dużego garnka, wstawić na mały ogień.
Dodawać kolejno margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz jaja.

Budynie rozpuścić w mleku i wlać na gotującą się masę.

Chwilę jeszcze gotować, dokładnie mieszając, by nie powstały grudki.


Blaszkę, w której piekliśmy ciasto kruche wyłożyć papierem do pieczenia.

Na dno ułożyć ciasto z jabłkami, wlać ser (nie ma potrzeby studzenia), przykryć drugim ciastem.

Całość odstawić do wystudzenia.

 

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystudzenia.

Białka ubić, pod koniec partiami dosypując cukier, następnie, wciąż ubijając wlać tężejącą galaretkę.  

Piankę wyłożyć na wierzch ciasta, odstawić w chłodne miejsce do stężenia. 

sernik gotowany

niedziela, 27 listopada 2016

Taki oto torcik przygotowałam na roczek dla mojego Bratanka.

Miał być z Batmanem i jest:D

Bardzo żałuję, że nie mogłam zrobić dla Was zdjęcia środka: dwie warstwy ciemnego biszkopta, przełożone kremem serowym i śmietanowym a między nimi maliny zatopione w galaretce.

Tego typu torcik nie jest najłatwiejszy w przygotowaniu, ale jest bardzo smaczny i szalenie efektowny

Wierzch oczywiście zdobiony masą cukrową, barwioną na żółto i czarno, instrukcję lepienia figurki znalazłam na yt.

z kremem serowym i malinami 

składniki:

biszkopt:

6 jaj

1,5 szkl cukru

1 szkl mąki pszennej

2 duże łyżki mąki ziemniaczanej

2 duże łyżki kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki wody

krem:

500 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego

500 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

4 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryną

2 x łyżeczka żelatyny

galaretka:

400 g malin (mrożonych)

galaretka malinowa

 

Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać.

Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie da się pokroić na równe blaty). Następnie odłożyć na metalową kratkę, wystudzić, przekroić pół.

 

Żelatynę namoczyć (osobno ) w 4 łyżkach zimnej wody.

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. 

 

Śmietanę ubić,pod koniec dodając 3 łyżki cukru pudru i sok z cytryny.

Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone.

Odłożyć 1/3 kremu, dodać do niej zmielony twaróg i łyżkę cukru pudru. 

Jedną porcję żelatyny podgrzać do rozpuszczenia, wymieszać z masą serową.

 

Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę serową, wyrównać, schłodzić.

 

Do galaretki dodać maliny, odczekać aż zacznie tężeć, wyłożyć na krem serowy, schłodzić do stężenia.

 

Podgrzać drugą część żelatyny, wymieszać z masą śmietanową. Następnie wyłożyć krem na maliny, Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, schłodzić.

z kremem z mascarpone 

Jeżeli decydujemy się na dekorację masą cukrową należy przygotować krem maślany (200 g masła utrzeć na puch z 1/2 szkl cukru pudru i odrobiną ekstraktu waniliowego). Warstwą takiego kremu dokładnie posmarować wierzch i boki tortu, następnie odłożyć do stężenia w lodówce. Ważne, żeby krem maślany dokładnie pokrył boki tortu bowiem żelatyna i galaretka z nadzienia rozpuściłyby masę cukrową. 

Masę cukrową przygotowałam sama, wg tego, sprawdzonego przepisu. Dodałam do części czarny, do reszty żółty barwnik spożywczy. 

z kremem serowym i malinami

piątek, 25 listopada 2016

Proste i pyszne babeczki, zrobione przez moją Córcię:)

Dyniowe, czekoladowe, mięciutkie i pyszne!

dyniowe 

składniki:

suche:

1,5 szkl mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 szkl cukru

3 łyżki kakao

szczypta soli

mokre:

3/4 szkl dyniowego puree

2 jajka

1/3 szkl oleju

1/2 szkl jogurtu greckiego

 

Składniki suche wymieszać w jednej misce.

Składniki mokre wymieszać porządnie w drugiej. 

Składniki mokre wlać do suchych, wymieszać szybko i niedbale (zbyt długie i dokładne mieszanie nie jest korzystne dla muffinek).

Formę muffinkową wyłożoną papilotkami napełniać do 3/4 ich wysokości.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni piec muffinki ok 15 minut. 

dyniowe czekoladowe

środa, 23 listopada 2016

Wiadomo, że o tej porze roku trudno o świeże, chrupiące i smaczne warzywa. 

Mam jedną dziwną zasadę; w sklepach i na straganach wącham warzywa, nie będę kryć - głównie pomidory...nie wiem, czy macie pojęcie, jak trudno znaleźć pomidory pachnące pomidorami!

Czasem (hmm, rzadko) zdarza się znaleźć właśnie takie warzywa, pachnące świeżością i latem, kupuję wówczas większą ilość i zjadamy ze smakiem, w różnej postaci, byle prędko; bo zwykle takie właśnie warzywka psują się dość szybko, w przeciwieństwie do pięknych, błyszczących i "plastikowych", które mogą tygodniami leżeć w lodówce.

Dziś chciałam zaprezentować sałatkę z kurczakiem i makaronem, z dodatkiem świeżych warzyw - będzie ona tym smaczniejsza, im lepsze warzywa uda nam się znaleźć!

z makaronem i kurczakiem

składniki:

200 g dowolnego makaronu

pojedyncza pierś kurczaka

ogórek zielony

2-3 pomidory

czerwona papryka

puszka kukurydzy

1/2 pęczka koperku

sól, pieprz do smaku

łyżka soku z cytryny

łyżka majonezu

2 łyżki jogurtu greckiego

 

Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie.

Pierś kurczaka również ugotować w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu pokroić w kostkę.

Świeże warzywa umyć, ogórek brać, z papryki usunąć gniazdo nasienne, wszystkie pokroić w niedużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny.

Kukurydzę osączyć.

Koperek drobno posiekać.

Wszystkie składniki sałatki wymieszać, doprawić do  smaku, dodać majonez i jogurt.

Schłodzić przed podaniem. 

z kurczakiem i makaronem

 

poniedziałek, 21 listopada 2016

Kupiłam znów paczkę makaronu czekoladowego do dań wytrawnych i słodkich. 

Ten rodzaj makaronu bardzo przypadł nam do gustu. Pokazywałam już tutaj sałatkęmakaron z zielonym sosem i makaron ze szparagami i szynką

Dziś wreszcie postanowiłam przygotować danie z makaronu czekoladowego na słodko. 

Uprażyłam jabłka w miodzie, dodałam cynamon i ser; proste, szybkie i smaczne danie na ciepłą kolację. 

z jabłkami i serem 

składniki:

250 g makaronu czekoladowego

2 jabłka

1 łyżka masła

2 łyżki miodu

1/2 łyżeczki cynamonu

100 g sera twarogowego 

 

Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie. 

 

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w niewielką kostkę.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić jabłka, smażyć mieszając do czasu aż lekko zmiękną.

Dodać miód i cynamon. Mieszać do chwili aż miód się rozpuści i ładnie oblepi kawałki jabłek.

 

Ser pokroić w kostkę lub pokruszyć.

 

Makaron wyłożyć na talerze, posypać serem, na wierzch wyłożyć jabłka.

z jabłkami i serem

sobota, 19 listopada 2016

Taki oto torcik przygotowałam na prośbę pewnego miłego mężczyzny, w prezencie urodzinowym dla jego żony - prawda, jaki miły prezent?

W środku jasny biszkopt, przełożony musem śliwkowym, pachnącym cynamonem i krem na bazie serka mascarpone. 

Do musu można użyć śliwek z kompotu, wówczas nie trzeba już raczej dosładzać.

z kremem z mascarpone

składniki:

ciasto:

8 jaj

2 łyżki zimnej wody

2 szkl cukru

1,5 szkl mąki pszennej

0,5 szkl mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

mus:

ok 500 g  śliwek (mogą być z kompotu)

2 łyżki cukru

łyżka żelatyny

krem:

500 g serka mascarpone

500 ml śmietany kremówki (30%)

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

do dekoracji:

krem maślany

masa cukrowa (zrobiona wg tego przepisu)

 

z kremem z mascarpone 

 

Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie da się pokroić na równe blaty). Następnie odłożyć na metalową kratkę, wystudzić, przekroić na trzy równe blaty.

 

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.

Śliwki wymieszać z cukrem, podgrzewać mieszając, aż zaczną się rozpadać. Dodać cynamon, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.

Odrobinę śliwkowego sosu połączyć z żelatyną, rozprowadzić, połączyć z resztą sosu, wymieszać, wystudzić.

 

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny.

Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone.

 

NA pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę tężejącego musu śliwkowego. Następnie połowę kremu śmietanowego. Przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę musu i kremu. Położyć ostatni blat, lekko docisnąć, schłodzić.

 

Jeżeli decydujemy się na dekorację masą cukrową należy przygotować krem maślany (200 g masła utrzeć na puch z 1/2 szkl cukru pudru i odrobiną ekstraktu waniliowego). Warstwą takiego kremu posmarować wierzch i boki tortu, następnie odłożyć do stężenia w lodówce.


Masę cukrową przygotowałam sama, wg tego, sprawdzonego przepisu. Dodałam do części pomarańczowy (róże) i zielony (łodyżki i listki) barwnik spożywczy. Gotowy tort podkolorowałam miejscami za pomocą pędzelka na złoto. 

z kremem z mascarpone

piątek, 18 listopada 2016

Przepis na to danie znalazłam w jakimś kolorowym pisemku, oglądanym przez chwilę,zupełnie przypadkowo. Zaintrygował mnie do tego stopnia, że pstryknęłam stronie fotkę, nie zapamiętałam co to za pismo. 

Sama nie odważyłabym się nazwać tego gulaszem, to po prostu smaczne i sycące danie jednogarnkowe, przypomina nieco nasze pieczone ziemniaki, ale jest szybsze do przygotowania, ponadto dodatek curry dodaje mu orientalnego smaku. 

Szybko, pożywnie i pysznie - na takie chłodne wieczory w sam raz!

z kiełbasą i boczkiem 

składniki:

800 g ziemniaków

100 g wędzonego boczku

2-3 kiełbaski myśliwskie

1 duża cebula

2 łyżki oliwy

500 ml bulionu

ząbek czosnku

łyżka mąki pszennej

sól, pieprz

curry w proszku

 

Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w plasterki, cebulę w piórka, obrane ziemniaki w grubą kostkę.

Rozgrzać głęboką patelnię (lub rondel), wrzucić boczek, smażyć mieszając aż tłuszcz się wytopi, w razie potrzeby dolać oliwę.

Do boczku dodać cebulę, posypać lekko curry, gdy cebula się zeszkli dosypać kiełbasę i ziemniaki, wymieszać, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, dolać bulion.

Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok 15 minut (do chwili aż ziemniaki zmiękną).

Mąkę rozrobić w ok 1/3 szkl wody, wlać do gulaszu.

Doprawić do smaku. Doprowadzić do wrzenia. 

Podawać gorące.

z kiełbasą i boczkiem

czwartek, 17 listopada 2016

Uwielbiam zupę dyniową, może mieć różne dodatki, byle była gorąca, gęsta i dobrze doprawiona:)

W ogóle bardzo lubię różne dania z dodatkiem dyni, ale zupę-krem z dyni uważam za rewelacyjne jesienne danie!

Moim zdaniem, kiedy przemarzniemy w drodze nie ma nic lepszego niż miseczka parującej, aromatycznej zupy.

Znakomicie syci i rozgrzewa.

Ta wersja zupy jest bardzo prosta i szybka do wykonania.

z jajkiem na twardo 

składniki:

ok 1,5 l bulionu

cebula

średniej wielkości dynia

marchew

2 łyżki oliwy

ząbek czosnku

przyprawy:

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chili, cynamon, curry

ponadto:

pęczek zielonej pietruszki

jajka gotowane na twardo

pestki słonecznika

 

W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną w kosteczkę cebulę, zeszklić, dodać pokrojony drobno czosnek.

Następnie wrzucić pokrojone na kawałki marchewkę i miąższ dyni, wymieszać, dolać rosołu na tyle, by warzywa znalazły się pod płynem.

Gotować na niewielkim ogniu do chwili, aż dynia zacznie się rozpadać. 

Zdjąć z ognia, zblendować na gładki krem.

Dodać przyprawy, ponownie postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia.

 

Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.

Jajka pokroić w ćwiartki.

Pietruszkę posiekać.

 

Zupę nalać do miseczek, dodać jajka, wierzch posypać pietruszką i słonecznikiem.

krem z dyni 

wtorek, 15 listopada 2016

Tę sałatkę wymyśliła, przygotowała i niemal w całości zjadła (no, oczywiście nie na raz:D) moja Córka!

Połączyła w niej smaki, które lubi najbardziej: makaron i kurczaka.

Sałatka jest prosta, sycąca i bardzo smaczna.

z majonezem

składniki:

200 g grubego makaronu (u mnie trojkolorowe świderki)

ok 200 g gotowanego mięsa kurczaka

3 ogórki konserwowe

puszka kukurydzy

mała cebula

jabłko

kilka kropli soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

2 łyżki jogurtu naturalnego

łyżka majonezu

 

 

Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, wystudzić. 

Mięso pokroić w kostkę, podobnie ogórki i cebulę.

Jabłko umyć, nie obierać, wydrążyć gniazdo nasienne, również pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.

Kukurydzę osączyć.

Składniki sałatki wymieszać, dodać majonez i jogurt oraz przyprawy do smaku.

Wymieszać. 

z majonezem

poniedziałek, 14 listopada 2016

Przepis, który przetestowałam kilka dni temu.

Ciasto bardzo przypomina drożdżowe; jest delikatne i mięciutkie; jednakże nie ma w nim wcale drożdży, są za to gotowane ziemniaki!

Do przygotowania takich pysznych rogali świetnie nadadzą się resztki z obiadu:) Przygotowuje się je bardzo szybko, równie szybko znikają:)

Do nadzienia użyłam kremu przygotowanego z orzechów włoskich i kremu czekoladowego, myślę, że smakowałyby równie wspaniale z marmoladą.

Wierzch można posypać cukrem pudrem. 

Przepis wyszperany w broszurce "Potrawy z ziemniaków. Wydanie specjalne Przyślij Przepis"

jak drożdżowe 

składniki:

ciasto:

250 g gotowanych ziemniaków

350 g mąki pszennej

100 g cukru

jajko

2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka oleju

nadzienie:

150 g orzechów włoskich

2 łyżki kremu czekoladowego typu nutella

 

Orzechy zmielić, połączyć z kremem czekoladowym.

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki, cukier i jajko; wyrobić gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm, kroić w trójkąty, na każdy nakładać porcję nadzienia, zwijać rogale.

Piec ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

jak drożdżowe z orzechami

   Rogate wypieki 2016 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 89
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów