w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

sernik z mascarpone

Wczoraj mój Tato miał urodziny. 

Zwykle z okazji urodzin przygotowuje się torty, jednakże ponieważ okoliczności nie sprzyjają imprezowaniu zrezygnowałam z upieczenia takiego.

Ponieważ jednak chciałam jakoś uczcić ten dzień specjalnie na tę okazję upiekłam sernik.

Nie taki zwykły, to prawdziwy sernik w wersji de luxe!

Pyszne, kruche ciasto na spodzie, masa serowa z dodatkiem serka mascarpone, masa krówkowa, banany oraz krem na bazie serka mascarpone zwieńczony płatkami migdałów.

Wygląda wspaniale, smakuje - słyszałam - obłędnie:)

Upiekę sobie podobny, gdy tylko będę mogła sama spróbować:D

z masa krówkową i bananami 

składniki:

ciasto:

90 g zimnego masła

1 szkl mąki pszennej

szczypta soli

żółtko

4 łyżki cukru pudru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

250 g serka mascarpone

1 szkl cukru

6 jaj

budyń waniliowy

łyżeczka ekstraktu z wanilii

krem:

250 g serka mascarpone

250 ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

łyżka soku z cytryny

ponadto:

1/2 puszki masy krówkowej

2 banany

2 łyżki płatków migdałów

 

Masło posiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. 

Wstawić na godzinę do lodówki.

 

Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie.

Rozwałkować i przenieść na dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, ponakłuwać widelcem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 15 minut.

 

Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misie, zmiksować krótko, tylko do ich połączenia. 

Masę serową wylać na podpieczony spód. Wierzch przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do 160 stopni, piec ciasto ok 1,5 godziny. wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny, następnie bardzo delikatnie (z pomocą rózgi kuchennej) wmieszać mascarpone.

 

Na wierzchu sernika rozsmarować masę krówkową, ułożyć plasterki banana, następnie wyłożyć masę śmietanową. Wierzch posypać płatkami migdałów. 

z masa krówkową i bananami

sobota, 13 maja 2017, 6niebo

Polecane wpisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów