w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

anielskie ciasto szyfonowe

Przedstawiam Wam efekt mojego drugiego podejścia do tego ciasta.

Na szczęście to było udane:)

Anielskie ciasto szyfonowe, składające się niemal z samych białek zaintrygowało mnie już dawno.

Jako, że wciąż zalegają mi w lodówce jakieś białka postanowiłam spróbować.

I za pierwszym razem wyszła totalna klapa:(

Ciasto pięknie wyrosło i szybciutko opadło...nadawało się tylko do wyrzucenia!

Zezłościło mnie to mocno i tym razem lepiej się już przygotowałam - poczytałam, doszłam do tego, co zrobiłam źle i ciasto wyszło idealne:)

Może zdziwić fakt, że cały jego sekret tkwi w ...studzeniu :D W przepisie podaję dokładny opis.

Ciasto piecze się w zwykłej metalowej blaszce (bez powłoki nieprzywierającej), dno tortownicy należy wyłożyć papierem do pieczenia, na środek zaś włożyć metalową rurkę (taką do przygotowywania rurek z kremem) - wówczas mamy pewność, że ciasto będzie idealnie wysokie i puszyste. 

Moja tortownica ma średnicę 23cm - wyszło świetnie!

Podczas pieczenia ciasto przykleja się do ścianek blaszki oraz do rurki na środku; dzięki temu gdy stygnie nie opada.

Po całkowitym wystudzeniu opadnięcie, a co za tym idzie i zakalec już nam nie grożą.

Ciasto jest mięciutkie, puszyste i wilgotne, ma delikatną, nie dającą się z niczym porównać strukturę. Jest neutralne w smaku, leciutko waniliowe dzięki dodatkowi ekstraktu. 

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub udekorować dowolnym, lekkim kremem. 

z samych białek 

składniki:

1 i 3/4 szkl białek

duża szczypta soli

1/2 szkl cukru pudru

 

40 ml oleju

80 ml mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

70 g mąki pszennej

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

W misce wymieszać mleko, olej, ekstrakt, mąkę i proszek do pieczenia.

 

Białka ubić z solą, pod koniec partiami wsypując cukier.

Gładką, lśniącą pianę delikatnie wymieszać z zawartością miski.

Przełożyć do blaszki (płaskie dno wyłożone papierem do pieczenia, boki niczym nie nasmarowane, na środku metalowa rurka).

Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec 45 minut.

Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki.

Po ok 15 minutach blaszkę delikatnie przełożyć na metalową kratkę (od dołu musi być "przewiew"). Odstawić do całkowitego wystudzenia! 

Gdy ciasto wystygnie delikatnie nożem odciąć brzeg od blaszki, zdjąć obręcz, całość odwrócić do góry dnem, delikatnie odkleić papier, wyjąć rurkę.

Wierzch oprószyć cukrem pudrem. 

z samych białek

niedziela, 07 maja 2017, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
2017/05/07 18:21:29
Jestem bardzo ciekawa smaku tych pyszności.
-
2017/05/07 20:38:46
wygląda obłędnie smacznie :)
-
2017/05/10 10:13:54
też zrobię podejście do niego :D
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów