w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

wielkanocny chleb z warkoczem

Na początek wszystkim czytelnikom mojego bloga chciałabym złożyć serdeczne życzenia

zdrowych, radosnych i pełnych ciepła 

Świąt Wielkanocnych!

Trochę późno na przepis, wszakże większość już poświęciła swoje tegoroczne koszyki, niektórzy dopiero później, ale już raczej nikt za pieczenia chlebka brać się nie będzie.

Ale koniecznie muszę zapisać ten przepis, żeby się nie zgubił, nie zawieruszył - jest bardzo dobry. Proporcje wystarczą na dwa małe chlebki w sam raz do wielkanocnego koszyka. 

Z ciastem pracuje się dobrze, chlebki wychodzą wspaniałe: rumiane i chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Warkocz ładnie się trzyma, dodaje niesamowitego uroku. 

Zainspirowałam się tutaj.

na drożdżach 

składniki:

zaczyn:

250 ml ciepłej wody

50 g świeżych drożdży

łyżka mąki pszennej

łyżka cukru

ciasto właściwe:

450 g maki pszennej

150 g mąki pszennej pełnoziarnistej

ok 200 ml ciepłej wody

2 płaskie łyżeczki soli

2 łyżki oliwy

ponadto:

białko jaja

odrobina mleka

 

Drożdże wkruszyć do wody, mieszać do rozpuszczenia, dodać mąkę i cukier, zaczyn odstawić na 15 minut.

 

Mąkę wymieszać z solą, dodać cały zaczyn, resztę wody i oliwę, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki lub dodając nieco wody).

Gotowe ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok 45 minut.

Po tym czasie krótko zarobić, podzielić na dwie części.

Z każdej odłożyć ok 1/4 ciasta.

Większą część uformować w kulę. Mniejszą podzielić na 3 kawałki, z każdego utoczyć wałeczek, zapleść je w warkocz.

Okrągły bochenek nacisnąć (np linijką) przez środek aby zrobić płaskie wgłębienie, w które włożymy warkocz.

Brzegi warkocza podwinąć pod spód chlebka.

Chlebki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić jeszcze na 30 minut do napuszenia.

Po tym czasie wierzch dokładnie posmarować za pomocą pędzelka białkiem roztrzepanym z mlekiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, piec ok 25 minut.

na drożdżach

sobota, 15 kwietnia 2017, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Pogoda, 89.249.64.*
2018/07/09 18:13:34
Sat24, Sat 24
Pogoda, Prognoza pogody
US National Forecast
Weather Forecast
Wetter, Wettervorhersage, Wetterbericht
Meteo, Previsioni Meteo Italia
Météo France
United Kingdom Weather
Clima de Espana
Väder
Australia Weather

Test prędkości internetu
Speedtest, Speed Test
DSL Geschwindigkeit testen
Test di velocit Internet
Test de velocidad
Test de vitesse Internet
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów