w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

pasztet pieczarkowo - jajeczny

Taki pasztet to świetna alternatywa dla jego mięsnego odpowiednika. 

Znacznie lżejszy, bardzo smaczny.

Najlepszy z kromką świeżego chleba i posiekanym szczypiorkiem.

wielkanocny 

składniki:

10 ugotowanych na twardo jaj

2 jaja surowe

400 g pieczarek

pęczek młodej cebuli ze szczypiorem

młoda cukinia

200 g żółtego sera

3 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka majonezu

sól i pieprz do smaku

2 łyżki oliwy

 

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać pieczarki, dusić  kilka minut, następnie dorzucić cukinię, trzymać na ogniu aż woda odparuje.

 

Jaja i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posiekany szczypior, przestudzone pieczarki z cukinią i pozostałe składniki.

 

Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki.

Piec ok godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

z cukinią

   Pieczarkowy Tydzień 2017Pieczarkowy Tydzień 2017

wtorek, 18 kwietnia 2017, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
jjolanta.87
2017/04/19 12:46:04
oooo wygląda pysznie
-
mmarianna90
2017/04/19 13:23:05
ciekawy przepis :):)
-
mopswkuchni
2017/04/19 20:16:05
Miałam go robić, ale jakoś jednak zniknęły wszystkie jajka ;) Zrobię chyba na następne święta, wygląda super. Witam w akcji pieczarkowej :)
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów