w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

mazurek z domową krówką

Choć czas na mazurki w zasadzie minął, podaję jeszcze przepis.

To bardzo pyszne ciasto; o wyjątkowej kruchości, z niesamowitą domową masą krówkową, której słodycz przełamano nieco kwaśnym dżemem.

Od dawna już naszym ulubionym mazurkiem był ten z kajmakiem, tym razem zdecydowałam się przygotować krówkę wg przepisu ze starego zeszytu Mamy i to był strzał w dziesiątkę!

Masa jest wyjątkowo pyszna, smakowała nam dużo bardziej niż puszkowy, a nawet domowy kajmak:) Przygotowuje się ją łatwo i szybko. 

Moja córcia zapytała, czy możemy przygotować i inne ciasto z taką krówkową polewą - to chyba najlepsza dla niej rekomendacja!

Jednak stare przepisy mają w sobie coś!

Z podanych proporcji wyszły mi dwa takie "jajowe" mazurki.

z domową krówką

składniki:

ciasto:

200 g zimnego masła

2 ugotowane na twardo żółtka

1/2 szkl cukru pudru

2 szkl mąki krupczatki

szczypta soli

krówka:

100 g masła

6 łyżek mleka

łyżeczka cukru waniliowego

łyżeczka kakao

3/4 szkl cukru

1 szkl mleka w proszku

ponadto:

białko

kilka łyżek kwaśnego dżemu (np z czarnej porzeczki).

 

Mąkę posiekać z masłem, dodać szczyptę soli, starte na drobnych oczkach żółtka i cukier. Wyrobić szybko ciasto. Odłożyć je na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować lekko podsypując mąką, podzielić na dwie części, z każdej odłożyć ok 1/4. Większą część rozwałkować w kształt jaja, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Z mniejszej części zrobić dekoracyjny rant, ułożyć na brzegach ciasta, porządnie posmarować rozkłóconym białkiem (z pomocą pędzelka).

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 15 minut (na złoty kolor).

 

Wystudzone ciasto posmarować cienką warstwą dżemu.

 

Masło, cukier, mleko, kakao i cukier waniliowy włożyć do rondelka, podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gładka, błyszcząca masa. 

Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, wsypać mleko w proszku, porządnie rozmieszać.

Krem od razu wyłożyć na wierzch ciasta, rozsmarować.

Wierzch dowolnie udekorować, odstawić do stężenia.

z domową krówką

   Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

piątek, 21 kwietnia 2017, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
2017/04/21 15:59:07
Ale piekny ;-) musial byc smaczny
-
zzofia90
2017/04/25 19:47:48
pycha
-
ddanuta91
2017/04/25 19:50:49
wygląda super
-
Gość: Pogoda, 89.249.64.*
2018/07/09 18:10:46
Sat24, Sat 24
Pogoda, Prognoza pogody
US National Forecast
Weather Forecast
Wetter, Wettervorhersage, Wetterbericht
Meteo, Previsioni Meteo Italia
Météo France
United Kingdom Weather
Clima de Espana
Väder
Australia Weather

Test prędkości internetu
Speedtest, Speed Test
DSL Geschwindigkeit testen
Test di velocit Internet
Test de velocidad
Test de vitesse Internet
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów