w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

brązowe jaja (marynowane z czosnkiem)

Bardzo lubię takie jaja "na kwaśno".

Wyglądają bardzo efektownie, mają ciekawy smak.

Przygotowuję marynowane jaja nie tylko na Wielkanoc, ale i na różne imprezki czy rodzinne spotkania. 

Pokazywałam już jaja w occie balsamicznym oraz jaja w buraczkach.

Tym razem skorzystałam z przepisu na jaja marynowane z czosnkiem. Część octu zastąpiłam octem balsamicznym, dzięki czemu moje jaja mają fajny beżowy kolorek - wyglądają, jakby nie były obrane ze skorupek.

Takie jaja świetnie smakują z różnymi sosami, w sałatkach, na kanapkach, a nawet w towarzystwie mięs z grilla. 

marynowane z czosnkiem 

składniki:

10 jaj

1 cebula

10 ząbków czosnku

zalewa:

1 szkl wody

1/2 szkl octu

1/2 szkl octu balsamicznego

1 łyżeczka soli

3/4 szkl cukru

po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu

3 liście laurowe

 

Jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupek. ułożyć s słoju.

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w krążki.

Składniki zalewy włożyć do rondla, wymieszać, doprowadzić do wrzenia.

Zdjąć z ognia, wrzucić cebulę i czosnek, przykryć, odstawić na 15 minut.

Wciąż ciepłą zalewę wlać do jaj, przyłożyć pokrywką, odstawić do wystudzenia. Gdy całość wystygnie zamknąć słój, marynować min 4 dni. 

brązowe 

sobota, 29 kwietnia 2017, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
2017/04/30 11:25:03
Szczerze powiem, że jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować takich jajek. Muszą być pyszne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów