w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

szczodraki-tradycyjny wypiek na Święto Trzech Króli

Szczodraki to jeden z tradycyjnych wypieków związanych z Dniem Trzech Króli, zwanym inaczej Świętem Objawienia Pańskiego, dzień ten stanowi niejako finał okresu Bożego Narodzenia, obchodzony 6 stycznia.

Nazwa szczodraki pochodzi od "szczodrego czasu" za jaki uznawano kiedyś okres Bożego Narodzenia. Ten uroczysty czas podkreślano właśnie przygotowywaniem tradycyjnych potraw. 

Formuje się je z ciasta, którego podstawowymi składnikami są: mąka, cukier, śmietana, drożdże i masło. Szczodraki przybierały różną formę. W niektórych domach formowano je w półksiężyce, w innych we wrzeciona, a w jeszcze innych w okrągłe bułeczki. 

Przyjęło się, że wielkość, kształt i nadzienie szczodraków uzależnione były od minionego roku - jeśli był bogaty i obfitował w plony wypiekano duże bułki z białej mąki, obficie nadziane serem, kapustą czy grzybami. Jeśli rok był biedny do wypieku używano mieszanej mąki, pieczono małe, wytrawne bułeczki. (opracowanie własne, na podstawie wielu internetowych źródeł).

Po raz pierwszy i ja postanowiłam dopełnić tradycji i upiec szczodraki u siebie w domu:)

Z wielu dostępnych przepisów na ciasto wybrałam ten i to był bardzo dobry wybór! Troszeczkę go zmodyfikowałam. Z ciastem pracowało się świetnie, pięknie wyrosło, było mięciutkie i przepyszne!

Do nadzienia zaś przygotowałam kapustę kiszoną z dodatkiem boczku, obficie doprawioną kminkiem.

Bardzo polecam! 

Z tej porcji wyszło mi 18 sztuk bułeczek, które zawinęłam fantazyjnie w podłużne bułeczki z grzebyczkiem.

Jeśli zostało Wam trochę buraczanego zakwasu na barszczyk (np takiego) rekomenduję podanie gorących szczodraków z kubeczkiem barszczyku właśnie-smakuje bombowo!

z kapustą kiszoną i boczkiem

składniki:

zaczyn:

1/2 szkl ciepłego mleka

30 g świeżych drożdży

1 łyżka cukru

1 łyżka mąki

ciasto właściwe:

500 g mąki pszennej

2 jajka

1/2 szkl ciepłego mleka

50 g stopionego masła

1/2 łyżeczki soli

zaczyn drożdżowy

farsz:

250 g kapusty kiszonej

cebula

150 g wędzonego boczku

ew. nieco oliwy

przyprawy:

po kilka kuleczek ziela angielskiego i jałowca

liść laurowy

sól, pieprz, kminek do smaku

ponadto:

roztrzepane białko

czarnuszka

 

 

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mąkę i mleko, wymieszać do jednolitej konsystencji, odstawić na ok 15 minut.

Mąkę przesiać, dodać sól, jajka, mleko, masło i drożdżowy zaczyn, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki.

Ciasto odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, przykryte lnianą ściereczką, na ok godzinę.

 

Farsz:

Kapustę odcisnąć z soku, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Boczek pokroić w słupki. 

Na głęboką, suchą patelnię wrzucić boczek, podgrzewać mieszając by wytopić jak najwięcej tłuszczu. Dodać cebulę, zeszklić (jeśli boczek był chudy dodać nieco oliwy).

Do boczku dodać kapustę, wlć tyle wody, aby sięgała ok 1 cm powyżej kapusty. Dodać przyprawy, gotować bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając aż większa część wody odparuje a kapusta zmięknie.

Zdjąć z ognia, wystudzić

 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość ok 5 mm, wykrawać kółka o średnicy ok 10 cm. 

Na każde kółko wykładać łyżkę nadzienia, sklejać jak pierogi, następnie z rantu uformować grzebyk, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tym "grzebyczkiem" do góry). 

Odstawić na ok 20 minut do wyrośnięcia.

Posmarować roztrzepanym białkiem, wierzch posypać czarnuszką.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 20 minut.

z kapustą kiszoną i boczkiem

W "fejsbukowej" akcji "Ciasto na niedzielę" w tym tygodniu tematem są "Wypieki na 3 króli", zgłaszam doń swoje szczodraki:)

W akcji udział biorą również:Bożena, Ania, Gosia, Dorota, Nina, Iwona, Wiesława, no i jeszcze ja,na słodko Asa - zajrzyjcie tam koniecznie po inne, związane z tradycją przepisy:) 

piątek, 06 stycznia 2017, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
bozena-1968
2017/01/06 16:35:12
U mnie też szczodraki , tylko na słodko..ale mam chęć i na takie wytrawne..dzięki za wspólne pieczenie.
-
6niebo
2017/01/06 16:51:44
Bożenko! u mnie za to już prawie gotowe takie na słodko:D przepis może będzie jutro! pozdrawiam i dziękuję za wspólną zabawę:)
-
Gość: Studnia Miodu, *.marsoft.net
2017/01/06 17:21:43
Pierwszy raz słyszę o szczodrakach- a już trzeci rok szukam różnych (co prawda, zagranicznych) przepisów na Trzech Króli - widocznie w moich stronach nie były popularne. Bardzo ciekawy przepis, na pewno wypróbuję, w tym roku świętuję z angielskim "ciastem na 12 dzień" - czyli Twelfth Cake ;)
-
Gość: Dorota Owczarek, *.dynamic.mm.pl
2017/01/07 11:31:39
Super pomysł, musze sobie je upiec :-) Dziękuję za wspólne wypiekanie i świętowanie.
-
Gość: Małgorzata, *.adsl.inetia.pl
2017/01/07 15:54:55
Pyszne szczodraki upiekłąś.Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
-
Gość: NinaJG, *.protonet.pl
2017/01/07 19:28:38
Pyszne wytrawne szczodraki!
Dzięki za wspólne pieczenie w Trzech Króli
-
Gość: iziona, *.zapnet-isp.net
2017/01/09 10:52:05
To jest ta wersja szczodraków co podobała mi się najbardziej, cudownie wyglądają :) dziękuję za wspólne wypiekanie :)
-
xxpaulisxx
2017/01/19 15:28:35
ooo cudne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów