w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o co¶ zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

pierożki samosa z mięsem

Przepis zaczerpnęłam ze zbioru "Wypieki ze smakiem"; jak podaj± autorzy " ten indyjski specjał podbił już cały ¶wiat". 

Podbił też moje podniebienie; pierożki s± przepyszne! 

Do tego s± szybkie i łatwe w przygotowaniu, a nadziać możemy je czymkolwiek zechcemy:)

Znakomicie smakuj± na ciepło a także na zimno - to ich dodatkowa zaleta.

Na obiad i kolację, na przek±skę, drugie ¶niadanie i na imprezę - polecam!

z mięsem 

składniki:

ciasto:

500 g m±ki pszennej

1/2 łyżeczki soli

40 g masła

100 ml wody

nadzienie:

400 g mięsa mielonego

duża cebulę

2 z±bki czosnku

pęczek natki pietruszki

curry, mielona papryka, sól, pieprz do smaku

2 łyżki oliwy

2 łyżki jogurtu greckiego

ponadto:

3 łyżki oliwy

łyżeczka cynamonu

 

M±kę przesiać, dodać sól, wodę oraz stopione i lekko przestudzone masło.

Wyrobić elastyczne, l¶ni±ce ciasto, uformować w kulę, zawin±ć w folię.

 

Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać czosnek, po minucie mięso.

Smażyć do chwili aż mięso zmieni kolor, doprawić do smaku.

Zdj±ć z ognia, dodać posiekan± natkę pietruszki i jogurt, wymieszać, odstawić do wystudzenia.

 

Ciasto rozwałkować cienko na podsypanej m±k± stolnicy, wykrawać kółka, na ¶rodek każdego kła¶ć łyżeczkę farszu, składać i sklejać pierogi dokładnie dociskaj±c brzegi.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Oliwę wymieszać z cynamonem, mieszank± (za pomoc± pędzelka) smarować pierożki. 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec ok 14 minut.

pieczone 

wtorek, 03 stycznia 2017, 6niebo

Polecane wpisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każd± okazję i wyszukiwarka przepisów