w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

piernik staropolski z marcepanowym nadzieniem

Piernik staropolski to od lat wypiek obowiązkowy na moim bożonarodzeniowym stole. Nie będę się tutaj rozwodzić nad jego wyższością nad każdym innym piernikiem - kto choć raz spróbował ten wie, pozostałych serdecznie do wypróbowania zachęcam!

Co roku na początku listopada przygotowuję ciasto, które potem leżakuje dojrzewając kilka tygodni. 

Każdorazowo wymyślam inny sposób na przełożenie tych wspaniałych piernikowych blatów, na blogu już wiele różnych propozycji. 

Tym razem wykorzystałam nadzienie z "ciasta marcepanowego", na który przepis dostałam wiele lat temu od  mojej Chrzestnej. Oryginalnie piecze się i przekłada ciemny biszkopt (taką wersję też koniecznie przygotuję i mam nadzieję niedługo Wam pokażę), ale zaręczam piernikowe blaty z tym nadzieniem również sprawdziły się znakomicie.

Co ciekawe, choć ciasto zwie się "marcepanowym", nadzienie z prawdziwym marcepanem niewiele ma wspólnego, za to jest dość "pijane" :D i bardzo, bardzo smaczne.

Serdecznie polecam takie przełożenie piernika!

Dużą zaletą tego ciasta jest również fakt, że można go przygotować kilka dni wcześniej, im dłużej poleży, tym jest lepsze:) Tym samym przynajmniej jedno ciasto mamy z głowy, kiedynadchodzi przedświąteczna gorączka ! 

 z marcepanowym nadzieniem 

składniki:

3 cienkie blaty piernika staropolskiego 

krem:

200 g masła

1/2 l. mleka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2/3 szkl cukru

3 żółtka

warstwa marcepanowa:

400 g kaszy manny

300 g cukru

150 g masła

1/2 szkl wódki

olejek migdałowy (dałam 1/4 szkl amaretto)

ponadto:

3 łyżki dżemu pomarańczowego 

cukrowe perełki

polewa:

3 łyżki kakao

3 łyżeczki cukru

100 g masła

1 jajko

 

 

W 1/2 szklanki mleka rozpuści obie mąki i żółtka. 

Pozostałe mleko z cukrem zagotować, na wrzące wlać mieszankę mąk. 

Ugotować gęsty budyń, wystudzić.

Masło utrzeć na puch, stopniowo dodając po łyżce budyniu.

 

Pierwszy blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu, następnie wyłożyć krem budyniowy, przykryć drugim blatem ciasta.

 

Kaszę wymieszać z cukrem. Masło stopić, gorącym zalać mieszankę kaszy i cukru, wymieszać.

Dodać wódkę i likier (olejek), zagnieść palcami do konsystencji mokrego piasku, wyłożyć na ciasto, uklepać równą warstwę, przykryć trzecim blatem. 

Ciasto zawinąć w folię spożywczą, odstawić na min 24 godziny (piernik im dłużej poleżakuje, tym bardziej mięknie).

 

Masło z cukrem podgrzewać aż się rozpuszczą. Zdjąć z z ognia, dodać kakao, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. 

Do zimnej masy wbić jajko, utrzeć gładką polewę. Rozsmarować ją na wierzchu ciasta. Udekorować cukrowymi perełkami. 

z marcepanowym nadzieniem

   Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

niedziela, 15 stycznia 2017, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
2017/01/15 20:12:23
Pycha! Miałam okazję jeść podobny!!! Z chęcią spróbowałabym również Twojego
-
2017/01/15 23:06:07
Bardzo się cieszę, że zainspirowałam i nabrałaś ochotę na robótki. Serdecznie zachęcam :)
-
monikasx
2017/01/16 09:16:18
pycha
-
alkakz
2017/02/05 11:09:46
uwielbiam takie ciasta, niestety kiedy robiłam podobne wyjadalismy je łyżką z miski, bo masa sie rozpłynęła.
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów