w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

pieczone pierożki z tapenadą

Dziś chciałam zaprezentować zupełnie inny, niecodzienny dodatek do wigilijnego barszczu; pieczone pierożki, nadziane pastą z czarnych oliwek.

Są bardzo kruche i bardzo smaczne, świetne na ciepło, a także na zimno, np z sosem czosnkowym, albo jako przekąska do wina. 

Przygotowanie pierożków jest banalnie proste i szybkie.

Do tapenady; czyli pasty z oliwek dodałam orzechy włoskie i bazylię; jest wyjątkowo smaczna.

Polecam, nie tylko na wigilię.

z tapenadą

składniki:

ciasto:

300 g mąki pszennej pełnoziarnistej

100 g masła

50 g smalcu

jajko

szczypta soli

nadzienie:

3/4 szkl czarnych oliwek

3/4 szkl orzechów włoskich

5 łyżek oliwy

ząbek czosnku

łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki siekanej bazylii

sól, pieprz do smaku

ponadto:

białko

 

 Tłuszcz posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Schłodzić ok 30 minut.

 

Oliwki, orzechy, czosnek, pieprz, sok z cytryny oraz bazylię miksujemy w blenderze na jednolitą masę, powoli dodając oliwę. Doprawiamy do smaku. 


Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, na każdy nakładać łyżeczkę nadzienia.

Zlepiać brzegi, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem.

Piec na złoto (15- 20 minut) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

z pastą z oliwek i orzechów

   Wytrawne potrawy wigilijne 2.Wytrawne potrawy wigilijne 2016


czwartek, 22 grudnia 2016, 6niebo

Polecane wpisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów