w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

ciasto "niespełniony tygrysek"

Dziś chciałam podzielić się przepisem na pyszne i bardzo efektowne ciasto z makiem i brzoskwiniami.

Przygotowałam takie na ubiegłe święta, upiekę z pewnością jeszcze nie raz.

Uwielbiam ciasto z dodatkiem amoniaku-jest niezwykle kruche i delikatne; do tego  dobrze doprawiona masa makowa, krem brzoskwiniowy i owoce zatopione w galaretce -  naprawdę bardzo udany zestaw!

A skąd taka nazwa? Może znacie "tygryska" według siostry Anastazji?

Znam wiele przepisów z tego źródła; niektóre całkiem mi się podobają, ale niezmiennie uważam, że są za bardzo skomplikowane i czasochłonne, odkładam je na "kiedyś" albo zmieniam.

I tak było właśnie z tym ciastem, uprościłam sporo, trochę przerobiłam, usunęłam to i owo; więc i mój tygrysek taki niespełniony, choć uwierzcie - niczego mu nie brakuje: ani wizualnie, ani smakowo!

Polecam więc:)

z brzoskwiniami i makiem 

składniki:

ciasto:

3 szkl mąki pszennej

250 g margaryny

3/4 szkl cukru pudru

4 żółtka

2 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki amoniaku

masa makowa:

200 g maku (kupiłam gotowy,suchy, mielony do zalania wrzącym mlekiem)

łyżka masła

3/4 szkl mleka

2 łyżki cukru

2 łyżki miodu

2 łyżki likieru amaretto

krem:

duża puszka brzoskwiń

2 budynie śmietankowe

łyżka mąki pszennej

2 duże łyżki cukru

3 żółtka

1/2 szkl soku jabłkowego

200 g masła

ponadto:

3 łyżki kwaśnego dżemu (np z czarnej porzeczki)

2 galaretki brzoskwiniowe

 

masa makowa: Mleko z cukrem i masłem doprowadzić do wrzenia, dodać miód i mak, wymieszać, zdjąć z ognia, dodać amaretto, przykryć, odstawić do wystudzenia.

 

ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z margaryną, dodać pozostałe  składniki, wyrobić gładkie ciasto, odstawić na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto podzielić na 3 części, jedną rozwałkować i wylepić nią dno natłuszczonej blaszki, posmarować dżemem.

Z pozostałego ciasta ulepić pierożki, nadziać je masą makową (najlepiej, gdyby wyszło ich 36).

Pierożki rozłożyć w trzech rzędach na cieście posmarowanym dżemem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 50 minut (aż wierzch pierożków się zezłoci).

Wyjąć, wystudzić. 

 z kremem brzoskwiniowym i makiem

krem: Budynie, mąkę i żółtka rozpuścić w soku jabłkowym.

Brzoskwinie osączyć, owoce pokroić w kawałki.

Do doku dodać cukier, doprowadzić do wrzenia. Do wrzącego wlać sok z dodatkami, ugotować gęsty budyń, wystudzić. 

Masło utrzeć na gładki krem, partiami dodając brzoskwiniowy budyń. Krem rozsmarować na wystudzonym cieście, na wierzchu rozłożyć pokrojone brzoskwinie.


Galaretkę rozrobić wg przepisu na opakowaniu, tężejącą wylać na wierzch ciasta.

Odstawić do stężenia. 

z makiem i brzoskwiniami

   Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

środa, 28 grudnia 2016, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
2016/12/28 19:20:29
Jestem pewna, że można osiągnąć spełnienie, częstując się kawałeczkiem tego ciasta :)
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów