w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

powidła śliwkowe bez mieszania

Widywałam podobne na wielu już blogach.

Przepisy nieznacznie się między sobą różnią.

Podaję ten, który dostałam od znajomej. Opis może nieco przydługi i skomplikowany, ale tak naprawdę przygotowanie powideł w ten sposób jest dziecinnie proste.

Powidła wyszły mocno śliwkowe, gęste, aromatyczne, jednak jak dla mnie nieco zbyt słodkie.

Może to kwestia "słodkości" użytych śliwek? Moje były mocno dojrzałe i bardzo słodkie:)

Proporcje w przepisie to 200 g cukru na 1 kg śliwek. Następnym razem dam mniej.

Powidła są wyjątkowe, bowiem nie wymagają mieszania - ba, mieszanie w ich wypadku jest całkowicie zabronione! Usłyszałam, że jeśli choć raz zamieszam mogę wszystko do razu wyrzucić, bo na pewno się przypali i nie uda!

Produktem "ubocznym" tego niecodziennego i bardzo wygodnego smażenia powideł bez mieszania są 2 słoiczki pysznego, śliwkowego syropu, znakomitego do herbaty i różnych deserów.

 bez mieszania 

składniki:

3 kg śliwek węgierek

600 g cukru

1,5 łyżki octu

 

Śliwki umyć, podzielić na połówki, wyjąć pestki.

Włożyć do rondla, przesypując cukrem.

Na wierzch wlać ocet.

Odstawić na min 12 godzin, w żadnym razie nie przykrywać pokrywką, ewentualnie (jeśli jest obawa pojawienia się muszek owocówek) nakryć gazą.

Po tym czasie (śliwki powinny puścić sporo soku) postawić na maleńkim ogniu.

Dusić (oczywiście bez przykrycia i bez mieszania) minimum 6 godzin.

 

Słoiczki i zakrętki wymyć, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni na kilkanaście minut, wyparzyć.

 

Po upływie czasu duszenia czystą chochelką nabierać porcje śliwkowego soku, ostrożnie zlewać do słoiczków, zakręcać, odwracać do góry dnem.

Gdy płynu w garnku pozostanie już niewiele drewnianą łyżką wymieszać zawartość garnka - śliwki ładnie się rozpadną i połączą w jednolite powidła.

Napełniać nimi wyparzone słoiczki, zakręcać, odwracać do góry dnem.

 

Gotowe słoiczki z sokiem i powidłami z powrotem włożyć do rozgrzanego piekarnika. trzymać w cieple ok 20 minut, następnie wyłączyć piecyk i zostawić słoiki wewnątrz aż całkowicie wystygną.

Tak przygotowane można przechowywać całą zimę.

bez mieszania

piątek, 28 października 2016, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
hit2006
2016/10/28 22:26:56
Od paru lat tak robię powidła sliwkowe, daję 600-700 g cukru na 5 kg. śliwek , sok odparowuję . Powidła są wystarczająco słodkie z taką ilością cukru. hit2011.blox.pl/2014/10/POWIDLA-SLIWKOWE-BEZ-MIESZANIA.html
-
barti993
2016/10/29 12:47:23
Bardzo fajny przepis :)

Zapraszam na mojego bloga: bartifood.blox.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów