w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

sałatka z cukinii i buraków na zimę

Ciągle jeszcze zamykam w słoiki smaki lata, przygotowuję spiżarnię na długie, późno-jesienne, zimowe i wczesno-wiosenne chwile, kiedy dostęp do świeżych i zdrowych owoców oraz warzyw będzie mocno ograniczony.

Pisałam już kiedyś, że sałatka z buraków z papryką  jest w moim domu najbardziej obowiązkowa ze wszystkich przetworów. Musimy ją mieć koniecznie! Robię przynajmniej podwójną porcję :)

Ponieważ dostałam od Taty trochę cukinii przypomniałam sobie o sałatce z dodatkiem buraków, którą robiłam dawno temu. Poszperałam w starym zeszycie i znalazłam przepis, który prezentuję poniżej.

Sałatka bardzo smaczna, do długiego przechowywania:)

na zimę

składniki:

1,5 kg cukinii (waga po obraniu i odpestkowaniu)

1,5 kg buraków

1 kg cebuli

zalewa:

1/5 l wody

3/4 szkl octu

3 lyżki cukru

1,5 łyżki soli

ponadto: 

kilka ziarenek pieprzu

 

Buraki umyć, ugotować w mundurkach, wystudzić.

Zimne obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

 

Cukinię obrać, przeciąć na pół, jeśli ziarnka są duże wyciąć gniazda nasienne, pozostawiając sam miąższ. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Cebulę obrać, drobno pokroić.

Cebulę wymieszać z cukinią, zalać wrzącą wodą (ok 2l.), odstawić na kilka minut po czym odsączyć.

Dodać starte buraki, wymieszać, odstawić na ok 15 minut.

 

W tym czasie przygotować zalewę; wodę, ocet, sól i cukier wymieszać, zagotować.

 

Warzywami napełniać czyste i wyparzone słoiki, zostawiając ok 1 cm, następnie docisnąć i odlać nadmiar soku.

Wciąż ciepłą zalewą dopełnić słoiki, delikatnie potrząsając, aby płyn wszedł w przestrzeń między warzywami.

Brzegi słoików wytrzeć czystą, suchą ściereczką, zakręcać.

 

Można pasteryzować w wodzie, lub - jak ja ostatnio lubię najbardziej - na sucho, w piekarniku!

Słoiki układać w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni, na kratce, na środkowym poziomie.

Należy pamiętać, żeby słoiki się nie stykały.

Przy uchylonych drzwiczkach pasteryzować słoiki godzinę, następnie wyłączyć piekarnik i wystudzić słoiki w środku. 

na zimę

   Jemy sezonowo! Jesień

sobota, 24 września 2016, 6niebo

Polecane wpisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów