w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

dyniowa foccacia z suszonymi pomidorami i oliwkami oraz sosem z sera feta

W tym tygodniu w ramach akcji "Ciasto na niedzielę" na wszystkich chętnych czeka nie lada wyzwanie: drożdżówka z warzywami. W akcji wzięły udział również: MalGosia

Bardzo lubię wytrawne wypieki. Od razu wiedziałam, że będę chciała się przyłączyć.

Na początku chciałam zrobić zawijane pizzerinki z jakimś fajnym nadzieniem (np takie, takie, czy takie), później pomyślałam o rollsach z ciasta drożdżowego z dynią, mmm, uwielbiam dynię, pod każdą postacią, więc moje myśli pobiegły właśnie w tym kierunku;)

Na końcu przypomniałam sobie, że zaznaczyłam kilka fajnych przepisów w książeczce wydawnictwa SBM z serii "Smaczne i zdrowe", pt. "Pizza*focaccia*bruschetta*piada".

No i znalazłam tam przepis podstawowy na focaccię, wraz z kilkoma sposobami wykorzystania, zmieniłam po swojemu, dopasowałam do gustów i zasobu spiżarni, i jest!

Żółciutka, mięciutka, pachnąca - przepyszna!

Ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni zyskuje nie tylko niezwykle apetyczny żółty kolorek, ale również niesamowitą puszystość i wydłużenie czasu świeżości.

Do tego wyrazisty sos z fety i szczypiorku - prawdziwe niebo w gębie!

 

Przepis jest bardzo łatwy ale niestety bardzo czasochłonny, chwila pracy i długie godziny czekania - polecam więc tym, którzy mają minimum popołudnie wolne;)

 z suszonymi pomidorami i rozmarynem 

składniki:

500 g mąki chlebowej

ok 1/4 niedużej dyni hokkaido (tyle, żeby po ugotowaniu powstało ok 3 dużych łyżek puree)

3/4 szkl ciepłej wody

50 g świeżych drożdży

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

odrobina rozmarynu

mały słoik pomidorów w oliwie

ok 20 czarnych oliwek bez pestek

garść suszonej żurawiny

ponadto:

rozmaryn 

sól gruba do posypanie wierzchu

sos:

100 g sera feta

3 duże łyżki jogurtu greckiego

3 duże łyżki posiekanego szczypiorku

 

 

Dynię obrać, pokroić w paski, gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić, rozgnieść widelcem dodając 2 łyżki oliwy z pomidorów. 

W ciepłej wodzie rozmieszać cukier, wkruszyć drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na ok 10 minut.

Do wciąż ciepłej dyni dodać mąkę, sól i drożdżowy rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. 

Odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę.

 

W tym czasie pomidory osączyć z oliwy, pokroić w paseczki.

Oliwki pokroić w plasterki.

Żurawinę namoczyć w odrobinie gorącej wody, gdy zmięknie odsączyć.

 

Do wyrośniętego ciasta dodać pomidory, oliwki, żurawinę i rozmaryn, zarobić ponownie tak, aby wszystkie dodatki ładnie wymieszały się z ciastem.

 

Prostokątną blaszkę natłuścić oliwą z pomidorów. Ciasto rozciągnąć w dłoniach dopasowując do kształtu blaszki.

Wierzch posmarować oliwą, na całej powierzchni trzonkiem drewnianej łyżki zrobić wgłębienia.

Odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia.

 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

W foccacii pogłębić zrobione wcześniej dziurki, wierzch posypać solą gruboziarnistą i igiełkami rozmarynu.

Piec ok 25 minut, aż wierzch lekko się zezłoci.

 

Fetę rozgnieść widelcem wraz z jogurtem, dodać posiekany szczypiorek, wymieszać.

 

Lekko przestudzoną foccacię podawać z serowym dipem. 

z sosem z sera feta 

piątek, 30 września 2016, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
adriana190
2016/09/30 10:37:09
uwielbiam to !
-
Gość: marcepanowy kącik, *.adsl.inetia.pl
2016/09/30 12:51:46
pysznie wygląda, bardzo lubię dynię i suszone pomidory. Dziękuję za wspólne wypiekanie Asiu :)
-
2016/10/03 15:22:40
Coś nowego :) Nie robiłam jeszcze takiego smakołyku :) Dziękuję za wspólne wypiekanie.
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów