Blog > Komentarze do wpisu
domowy keczupW mojej spiżarni nie mogło zabraknąć zapasu domowego keczupu. Co roku staram się przygotować keczup z innego przepisu, na blogu możecie znaleźć już kilka różnych propozycji. Wyjątkiem jest keczup z dyni-ten jest już można powiedzieć obowiązkowy, robię go co rok. Tym razem przepis na bardzo łagodny, delikatny keczup z dodatkiem papryki. składniki: 2 kg pomidorów duża cebula 3 ząbki czosnku 2 papryki 5 łyżek oliwy 6 łyżek octu 2-3 łyżeczki soli 2 łyżki płaskie cukru łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki chili szczypta curry, pieprzu i gałki muszkatołowej
Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać zmiażdżyć ząbki trzonkiem noża, drobno posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę.
Oliwę rozgrzać, wrzucić cebulę, gdy stanie się szklista dodać czosnek i paprykę. Smażyć kilka minut, następnie dodać pomidory i łyżeczkę soli. Dusić na maleńkim ogniu od czasu do czasu mieszając aż warzywa się rozpadną. Zdjąć z ognia, odstawić na 15 minut, zblendować, doprawić do smaku, dusić do czasu, aż sos nabierze pożądanej konsystencji. Gorący nakładać do wyparzonych słoiczków, zakręcać, odwracać do góry dnem. czwartek, 01 września 2016, 6niebo
Komentarze
Gość: kawi, *.dynamic.chello.pl
2016/09/02 14:10:24
Uwielbiam takie domowe przetwory;) Nigdy nie wiadomo co jest w tych sklepowych produktach
pelnytalerz
2016/09/07 22:16:08
Nie ma jak domowy keczup. :)
Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)
mopswkuchni
2016/10/17 13:31:06
Przydałby mi się teraz taki domowy ketchup. Dziękuję za dodanie go do mojej akcji psiankowatej i zapraszam do lektury podsumowania u mnie na blogu. Ukaże się lada dzień ;)
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |