w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

ósemkowy tort kwiatowy

Dziś dokładnie mija 8 lat od chwili, kiedy pierwszy raz zobaczyłam moją Córeczkę!

Jak ten czas leci...

Specjalnie na przyjęcie urodzinowe przygotowałam taki oto torcik:)

Złożoną z dwóch kółek ósemkę, udekorowałam masą cukrową.

W środku delikatny biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone i malinową frużeliną.

Do przygotowania tego tortu podwoiłam składniki, podaję wersję podstawową, na zwykłą tortownicę średnicy ok 26cm.

dekorowany masą cukrową 

składniki:

ciasto:

8 jaj

2 łyżki zimnej wody

2 szkl cukru

1,5 szkl mąki pszennej

0,5 szkl mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

poncz:

1/2 szkl herbaty

1 łyżeczka cukru

frużelina:

300 g malin (mogą być mrożone)

1 łyżka cukru

duża łyżka mąki ziemniaczanej

łyżeczka żelatyny

krem:

500 g serka mascarpone

500 ml śmietany kremówki (30%)

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

do dekoracji:

krem maślany

masa cukrowa (zrobiona wg tego przepisu)

 

 

 

Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie da się pokroić na równe blaty). Następnie odłożyć na metalową kratkę, wystudzić, przekroić na trzy równe blaty.

 

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.

Mąkę rozpuścić w 1/4 szkl wody. 

Maliny wymieszać z cukrem, podgrzewać mieszając, aż puszczą sok i zaczną wrzeć na wlać rozprowadzoną mąkę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.

Odrobinę malinowego sosu połączyć z żelatyną, rozprowadzić, połączyć z resztą sosu, wymieszać, wystudzić.

 

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny.

Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone.

 

W gorącej herbacie rozpuścić cukier, ponczem nasączyć pierwszy blat ciasta. 

Następnie wyłożyć 1/2 malinowej frużeliny i 1/2 kremu serowego.

 

Przykryć drugim blatem, kolejno naponczować, wyłożyć resztę frużeliny i kremu.

Położyć ostatni blat, lekko docisnąć, schłodzić.

z malinową frużeliną i kremem z mascarpone

 

Jeżeli decydujemy się na dekorację masą cukrową należy przygotować krem maślany (200 g masła utrzeć na puch z 1/2 szkl cukru pudru i odrobiną ekstraktu waniliowego). Warstwą takiego kremu posmarować wierzch i boki tortu, następnie odłożyć do stężenia w lodówce.

Masę cukrową przygotowałam sama, wg tego, sprawdzonego przepisu. Barwiłam ją jadalnymi barwnikami. Łodyżki wycinałam nożykiem do pizzy, kwiatuszki wycinałam specjalnymi foremkami. 

Całość spryskałam jadalnym brokatem.

dekorowany masą cukrową

niedziela, 28 sierpnia 2016, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
bozena-1968
2016/08/28 18:58:35
Wow...ale cudny torcik..wszystkiego najlepszego dla córci..
A torcik też możesz dodać do malinowej akcji.
-
Gość: 6niebo, *.centertel.pl
2016/08/28 19:45:22
dziękuję w imieniu Córci:)
-
natalia1990.1
2016/08/29 16:09:51
śliczny jest :)
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów