w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

cytrynowy sernik z lawendową nutką

Delikatny, kremowy i aksamitny sernik, cytrynowy z lekką lawendową nutką i fioletowymi, jagodowymi kropeczkami.

Smaki są wyważone, żaden nie dominuje, przeciwnie - przenikają się i uzupełniają!

Sernik powinien smakować zarówno tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni, jak również tradycjonalistom.

Świetnie wpisuje się w letnie klimaty:)

Sernik przygotowałam specjalnie na przyjęcie powitalne mojej Mamy.

Piekłam w ramach akcji "Ciasto na niedzielę".

Pyszne, różne i różniste serniki znajdziecie w tym tygodniu również u: Bożeny, Iwony, Dagmary, Joanny, Magdy, Lidii, Elżbiety, Eli, Danuty

 z jagodami

składniki:

spód: 

200 g ciasteczek owsianych

100 g masła

masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego

5 jaj

3/4 szkl cukru

opakowanie budyniu śmietankowego

łyżka ekstraktu cytrynowego

polewa:

50 g masła

jajko

1/2 szkl cukru

sok i skórka starta z połowy cytryny

ponadto:

2 łyżki leśnych jagód

2 łyżki świeżych kwiatów lawendy (lub łyżka suszonych)

 

Ciasteczka rozdrobnić (np. w malakserze ) na pył, masło stopić, wymieszać z ciasteczkami do konsystencji mokrego piasku. 

Masą, przypominającą nieco bułkę tartą wyłożyć dno formy pokrytej papierem do pieczenia(boki blaszki natłuścić).

Na czas przygotowania masy serowej blaszkę włożyć do lodówki.

 

Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej) umieścić w misie miksera. Zmiksować szybko (tylko do połączenia składników). Dodać kwiaty lawendy (oderwane z łodyżek), delikatnie wymieszać.

Masę wylać na schłodzony, ciasteczkowy spód.  Na wierzch powrzucać jagody.

Przykryć folią aluminiową. 

 

Na dno piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni włożyć dużą formę z gorącą wodą.

Sernik umieścić na środkowym poziomie piekarnika. Zamknąć drzwiczki, piec 10 minut.

Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec kolejną godzinę (bez zaglądania do środka.

Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w środku sernik na kolejną godzinę. 

 

Masło stopić, przestudzić.

Jajo utrzeć z cukrem, dodać skórkę i sok z cytryny oraz masło.

Ubijać na parze aż sos zgęstnieje.

Wystudzić, wylać na wierzch sernika.

 

Schłodzić przed podaniem minimum 3 godziny (najlepiej całą noc) w lodówce.

z jagodami

poniedziałek, 01 sierpnia 2016, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
czekoladkam
2016/08/01 13:33:27
Mniam, musi być wyborny z takimi dodatkami:) Dzięki za wspólne pieczenie!
-
nelcia91
2016/08/01 15:59:29
cytrynowy nie w moje gusta
-
Gość: Joanna Seta-Pryjomska, *.dynamic.chello.pl
2016/08/01 20:16:28
Intrygujący dodatek kwiatów lawendy i przeapetyczny serniczek. Dzięki za wspólne cukiernictwo :)
-
2016/08/01 21:43:50
Cytrynowa nuta z pewnością dodaje kwasowości, dzięki temu całość jest bardzo orzeźwiająca :)
-
izaa_a
2016/08/02 18:02:56
wspanialy serniczek!!!
-
bozena-1968
2016/08/02 22:55:32
Mhm..trza kiedy wypróbować takie połączenie..dzięki za wspólną zabawę.
-
Gość: Danusia, *.agg2.lis.lmk-mlw.eircom.net
2016/08/03 00:22:34
Super sernik, moje smaki. Dziękuje za wspólna zabawę. :)
-
danusia0909
2016/08/03 00:24:15
Super sernik, moje smaki. Dziękuje za wspólna zabawę. :)
-
kasiasia.90
2016/08/03 12:31:20
takie smakowitości :)
-
Gość: Iwona, *.pljtelecom.pl
2016/08/13 08:22:30
Ale pyszności :) Dziękuje za wspólne pieczenie :)
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów