w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

pocałunek cygana

Pewnie większość z Was spotkała się z ciastem "pocałunek murzyna". To niewiele ma z nim wspólnego:D zaczerpnęłam tylko nazwę!

Ciasto, które chcę dziś pokazać to kolejna wariacja na temat znanego w mojej rodzinie od dawna i bardzo lubianego mazurka cygańskiego

Tym razem pyszne i wilgotne ciasto makowe przełożyłam galaretką ze śliwkami i kremem na bazie serka mascarpone.

I jest mega-obłędnie-pyszne!

Wygląda niebanalnie i roboty przy nim nie bardzo dużo, warto więc zachować ten przepis:)

 ciasto makowe ze śliwkami 

składniki:

ciasto:

300 g gotowej masy makowej z puszki

250 g cukru

150  margaryny

6 jajek

3 łyki mąki ziemniaczanej

2 łyżki miodu

1 łyżka kakao

1 łyżka mielonej kawy

1 łyżeczka sody

szczypta soli

krem:

330 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

łyżka soku z cytryny

warstwa śliwkowa:

ok 500 g śliwek

galaretka wiśniowa

polewa:

1 jajko

100 g masła

3 łyżeczki cukru

3 łyżki kakao

 

Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku.

Następnie dodać pozostałe składniki, na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek.

Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. 

Piec ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

Po wystudzeniu przekroić na wa cienkie placki.

 

Śliwki: Owoce wypestkować, pokroić w ćwiartki. W garnku zagotować 3/4 szkl wody, wrzucić śliwki, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. 

Kiedy masa zacznie tężeć rozłożyć śliwki na pierwszym placku. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

 

Krem: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny, delikatnie połączyć z serkiem mascarpone. 

Krem rozsmarować na warstwie śliwkowej. 

Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.

 

Polewa: Masło z cukrem podgrzewać aż się rozpuszczą. Zdjąć z z ognia, dodać kakao, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. 


Do zimnej masy wbić jajko, utrzeć gładką polewę. Rozsmarować ją na wierzchu ciasta.

ciasto makowe ze śliwkami

niedziela, 24 lipca 2016, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
gin86
2016/07/24 19:15:14
Wygląda fantastycznie! Zjadłabym :)
-
2016/07/24 19:38:54
Takie pocałunki to zawsze i wszędzie :)
-
alicjaali90
2016/07/25 09:35:21
pyszności
-
anastazjazja
2016/07/25 15:24:57
nie spotkałam się z taką nazwą ;d
-
monica-wino-i-oliwki
2016/07/26 16:05:16
Brzmi bosko!
-
Gość: Cela, *.19-2.cable.virginm.net
2016/08/10 23:09:41
Nie lubie masy makowej, niewiele w niej samego maku. Mozna zastapic po prostu makiem? Zmielonym np?
-
6niebo
2016/08/11 15:14:26
Jeśli nie chcesz używać gotowej masy makowej można oczywiście suchy mak sparzyć i zmielić, wówczas moim zdaniem powinnaś również dodać jakieś bakalie i odrobinę ekstraktu rumowego albo migdałowego
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów