w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

jagodzianki z kruszonką

Jak ja uwielbiam jagodzianki!

Najbardziej takie prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe, popijane zimnym mlekiem...

Najchętniej takie ze świeżych jagód, zebranych samodzielnie w lesie:)

Na przykład takie, jak te!

Bułeczki świetnie pasują do hasła "Jagodowo i smacznie", dlatego zgłaszam je do akcji "Ciasto na niedzielę", różne jagodowe pyszności w ramach akcji przygotowały też: Joanna, Dorota, Ewa, Iwona, Dorota K.G., Angelika i jeszcze Tu.

drożdżowe bułeczki

składniki:

600 g mąki pszennej 

25 g świeżych drożdży

40 g cukru

50 g masła

1 jajko

240 ml mleka

łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego

kruszonka:

40 g cukru

50 g zimnego masła

60 g mąki pszennej

nadzienie:

ok 500 ml jagód

łyżka cukru

łyżka mąki ziemniaczanej

ponadto:

jajko

odrobina mleka

bułeczki drożdżowe 

Wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do wyrośnięcia na kilka minut.


Resztę mleka lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.


Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 godz.; aż podwoi swoją objętość.

 

Jagody oczyścić, wymieszać z cukrem i mąką.



Ciasto podzielić na 12 części, każdą spłaszczać a dłoni, nakładać łyżkę nadzienia, sklejać brzegi, formować małe okrągłe bułeczki.

Układać je w  wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blaszce, zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy.

Przykryć ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.


Wszystkie składniki kruszonki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.

Jajko roztrzepać z dodatkiem mleka.

 

Wyrośnięte bułeczki za pomocą pędzelka smarować jajkiem, wierzch posypywać kruszonką.

 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec 20 minut. 

bułeczki drożdżowe

sobota, 09 lipca 2016, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
2016/07/09 21:03:03
Kocham jagodzianki,twoje tak kusząco wyglądają i do tego ta kruszonka.Pyszności i jeszcze raz pyszności .Dziękuje za wspólne wypiekanie i do następnego razu :)
-
2016/07/09 21:30:04
Przepis idealny na obecny czas, kiedy świeżutkie jagody są w zasięgu :)
-
Gość: Angelika, *.adsl.inetia.pl
2016/07/10 12:46:09
Aż ślinka cieknie, zjadłabym własnie taką jagodziankę do kawki. Dziękuję za wspólną zabawę. Wieczorem pojawią się moje propozycje.
-
Gość: ewa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/07/10 14:12:44
Pięknie wyglądają i z tą kruszonką na pewno są pyszne. Dzięki za wspólne wypiekanie.
-
Gość: Dorota Owczarek, *.gazeta.pl
2016/07/10 18:23:42
Uwielbiam jagodzianki, ale narobiłaś mi apetytu :-) Dzięki za wspólne jagodowe wypiekanie :-)
-
Gość: EsmeraldaZeSmakiem, *.dyn.user.ono.com
2016/07/10 23:44:30
Nie tylko ty uwielbiasz drożdżowe jagodzianki, ja też. Dziękuję za wspólną zabawę
-
Gość: iziona, *.icpnet.pl
2016/07/12 06:31:15
Co tu dużo mówić uwielbiam :) dziękuje za wspólne pieczenie i do następnego :)
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów