w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

drożdżowe jagodzianki z kruszonką

Jeszcze raz jagodzianki...

Puszyste drożdżowe bułeczki nadziane leśnymi jagodami nigdy nam się nie znudzą!

Na moim  blogu są już jagodzianki z lukrem, z kruszonką i nasze najbardziej ulubione, przytulone z twarogiem

Tamte już sprawdzone, wiadomo, że dobre:)

Tym razem skorzystałam jeszcze z innego przepisu. I...też są pyszne:D

Taka tylko uwaga, zawsze dotąd przed nadziewaniem bułeczek mieszałam jagody z mąką ziemniaczaną, nie zastanawiając się po co. W tym przepisie mąki nie było. Nie ma to kompletnie wpływu na smak, ale dzięki dodatkowi mąki sok wydostający się z jagód podczas pieczenia zostaje w środku, nie wypływa na zewnątrz. Kiedy piekły się te jagodzianki sporo soku wyciekło na blaszkę, "brudząc" przy tym spód bułeczek.

Chyba jednak warto dodać nieco mąki.

z kruszonką

składniki:

zaczyn:

50 ml ciepłego mleka

30 g świeżych drożdży

łyżka cukru

3 łyżki mąki

ciasto właściwe:

450 g mąki pszennej

200 ml mleka

70 g masła

duże jajko

łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

nadzienie:

ok 0,5 l jagód

3 łyżki cukru

kruszonka:

0,5 szkl mąki pszennej

2 łyżki cukru

25 g masła

 

W ciepłym mleku rozmieszać cukier, dodać drożdże, ciągle mieszając dodawać stopniowo mąkę, ucierać do konsystencji gęstej śmietany. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do miski przesiać mąkę. 

Mleko podgrzać z masłem tak, by tłuszcz się rozpuścił, lekko przestudzić, dodać do mąki razem z zaczynem i pozostałymi składnikami ciasta.

Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując nieco mąką.

Ciasto przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.

 

Jagody oczyścić, osuszyć, wymieszać z cukrem.

 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą rozpłaszczać na dłoni, na środek wkładać porcje nadzienia, sklejać formując podłużne bułeczki.

 

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiać do wyrośnięcia na kolejne 15 - 20 minut. 

 

Składniki kruszonki rozetrzeć między placami. 

 

Wyrośnięte bułeczki za pomocą pędzelka smarować mlekiem, wierzch wysypać kruszonką.

Wstawiać do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec jagodzianki ok 20 minut.

z kruszonką 

piątek, 29 lipca 2016, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
2016/07/29 11:19:00
Teraz narobiłaś mi takiego apetytu, że nie wiem jak z nim sobie teraz poradzę :)
-
Gość: 6niebo, *.gazeta.pl
2016/07/29 13:57:24
Daga, jagody jeszcze są, najlepiej zrób jagodzianki! albo do mnie zapraszam :)
-
Gość: Carrefour, *.elpos.net
2016/07/29 14:56:33
Świetny przepis. bardzo wyróżniający się na blogach, gdzie większość to przepisy na zwykłe jagodzianki, jak widać jagody można inaczej zagospodarować. Np. na jakieś ciasto albo muffinki z jagodami, które moim zdaniem są genialne. Również przygotowanie nie jest bardzo pracochłonne, a muffinki wychodzą świetne :)
Polecam bardzo i czekam na kolejne przepisy :)
Pozdrawiam:)
-
Gość: Cukry Proste, *.dynamic.chello.pl
2016/07/29 16:20:41
Pyyycha! Mogłabym jeść jagodzianki codziennie:)
-
Gość: Joanna Seta-Pryjomska, *.dynamic.chello.pl
2016/08/01 20:20:56
Istna jagodowa rozpusta :) Solidnie nadziane drożdżówy :)
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów