w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

Na początek chciałam się pochwalić troszkę; moje twarogowe ciastka z morelami zyskały uznanie jury i w durszlakowym konkursie "piecz... ot tak...prosto z serca!" przyznano mi wyróżnienie:)

Tym samym od sponsora, czyli Delecty otrzymałam zestaw 6.słoiczków oraz markowe produkty. 

Między innymi Dzemixy 2:1, które wykorzystałam do przygotowania tego fantastycznego dżemu!

Robiłam taki już w roku ubiegłym, na próbę - wyjedliśmy go do ostatniego słoiczka.

Tym razem zrobiłam z podwójnej porcji, od razu podaję zwiększoną ilość składników.

Dżem wspaniale smakuje i rewelacyjnie pachnie, do tego w tych maleńkich słoiczkach wygląda uroczo:)

z kwiatami czarnego bzu

składniki:

2 kg truskawek

30 kwiatostanów czarnego bzu

1 kg cukru

skórka i sok cytryny

2 opakowania dżemixu 2:1

 

Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na połówki, większe na ćwiartki, wrzucić do garnka o grubym dnie. Dodać skórkę i sok wyciśnięty z cytryny.

Kwiaty bzu rozłożyć na papierze, najlepiej na słońcu, odstawić na kilkanaście minut, przejrzeć, czy nie ma na nich jakichś robaczków. 

Nie należy ich myć, gdyż wówczas wypłuczemy większość aromatycznego pyłku.

Kwiatostany zawinąć w kawałek gazy opatrunkowej (do kupienia w aptece), dokładnie związać (dzięki temu bez odda cały swój smak i w dżemie nie będą nam pływały kwiaty).

Gazę z bzem umieścić w garnku z truskawkami, delikatnie podgrzewać, aż owoce puszczą sok, dodać dżemix, mieszając zagotować.

Wsypać cukier, gotować kilka minut, mieszając lekko naciskać gazę z kwiatami bzu by wycisnąć jak najwięcej smaku.

Po upływie czasu smażenia gazę z bzem wyjąć, porządnie wycisnąć, wyrzucić. 

Wyparzone słoiczki napełniać gorącym dżemem, zakręcać, odwracać do góry dnem.

Odstawiać do wystudzenia.

Nie ma konieczności pasteryzowania, można przechowywać całą zimę.

z kwiatami czarnego bzu

Truskawkowe szaleństwo 2016

  Czerwiec miesiącem kwiatu bzu czarnegoCzerwiec miesiącem kwiatu bzu czarnego

sobota, 04 czerwca 2016, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
2016/06/04 22:02:41
Dżemik truskawkowy uwielbiam, a u Ciebie ciekawy dodatek do niego- przy kolejnym przygotowaniu spróbuję Twojej wersji :)
-
Gość: Obżarciuch, *.dynamic.chello.pl
2016/06/04 22:30:44
Uwielbiam dzem truskawkowy, ale z dodatkiem czarnego bzu nie probowałam
-
Gość: , *.dyn.plus.net
2016/06/04 23:17:21
Ślinka leci :) Dziękuję za udział w akcji "Czerwiec miesiącem kwiatu bzu czarnego". pozdrawiam
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów