w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

twarogowe ciastka z morelami

Bywa czasem tak, że niby nic a buzia jakoś sama wykrzywia się w podkówkę...

Pogoda nieciekawa, humor się ulotnił, na nic nie ma się ochoty, najchętniej chciałoby się zagrzebać w koc i patrzeć przed siebie zwyczajnie wprost...

Paskudne są takie dni. 

I naraz przychodzi mały Ktoś i całkiem poważnie woła: "Przytulasek na pewno Ci pomoże, uśmiechnij się, nie można być smutnym, jak się ma taką wspaniałą córeczkę..."

Fakt, nie można być przecież smutnym, człowiek uświadamia sobie, że na chwilkę zapomniał, jak wielkie szczęście ma:) 

I wówczas już z ochotą, razem, rzucamy się w wir robienia tego, co lubimy najbardziej - najprościej w kuchni:)

Wybór pada na ciasteczka, że okres wiekanocny wciąż, nadajemy im kształt jajek.

Wybieramy słoik domowej roboty brzoskwiń w syropie (te kupione, z puszki będą za duże, wówczas polecam morele).

Proszek do pieczenia i cukier wanilinowy Delecty gwarantują, że wypiek się uda i że będzie pysznie!

A kiedy ma się na stole takie fantastyczne ciacha, a przy stole zachwyconą ośmiolatkę to buziak już sam składa się do uśmiechu!

z morelami 

składniki:

200 g masła

250 g mąki pszennej

250 g twarogu

1 żółtko

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Delecty

łyżeczka cukru wanilinowego Delecty

ponadto:

kilkanaście połówek brzoskwiń/moreli z syropu

cukier puder do posypania

1 białko

3 łyżki mleka

 

Masło (musi być dobrze schłodzone) zetrzeć na tarce, wymieszać z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać twaróg, cukier wanilinowy i żółtko, wyrobić elastyczne ciasto.

Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt, złożyć go na trzy części.

Ponownie rozwałkować, znów złożyć, jeszcze raz rozwałkować i złożyć, na końcu ponownie rozwałkować; tylko tyle, żeby warstwy się skleiły. (Dzięki tym zabiegom uzyskamy ładnie listkujące się ciasto, podobne do ciasta francuskiego).

Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia, zwinąć w rulon, odłożyć do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na kilka godzin).

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm, foremką w kształcie jajka wykroić parzystą ilość ciastek.

Białko roztrzepać z mlekiem.

Połowę ciastek wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, posmarować za pomocą pędzelka białkiem.

Na środku każdego układać osączoną połówkę połówkę brzoskwini.

W pozostałych ciastkach kieliszkiem wycinać kółka, układać na wierzchu ciastek tak, by brzoskwinka znalazła się "w okienku".

Delikatnie dociskać brzegi.

Wierzch smarować białkiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 20 minut.

Po lekkim wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Najpyszniej smakują jeszcze ciepłe:)

z morelami

Piecz... ot tak... prosto z serca!

piątek, 01 kwietnia 2016, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: naszlakusmaku, *.lukman.pl
2016/04/01 20:03:10
chętnie bym zjadła takie ciasteczka :) wyglądają smakowicie :)
-
2016/04/02 07:27:50
Paluszki lizać. Wyglądają bardzo smacznie. Chyba się pokuszę o przygotowanie takich ciasteczek, mam nadzieję, że mi wyjdą :)
-
Gość: Asa_6niebo, 188.47.118.*
2016/04/02 11:41:36
wyjdą z pewnością, są łatwe w przygotowaniu i pyszne!
-
2016/04/02 22:34:26
Świetne ciasteczka, pomysłowe i smaczne :)
-
Gość: Projekt Scrap, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/04/08 19:01:15
Piękny obrazek, zarówno ciasteczek, jak i prostego domowego szczęścia :)
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów