w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

czosnkowe zawijaski

Uwielbiam czosnkowe pieczywo.

Bardzo ucieszyłam się, że w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie" w tym tygodniu zaproponowano czosnkowe zawijaski.

Nie mogłam nie spróbować:) Lekko zmodyfikowałam przepis i upiekłam takie oto bułeczki, złożone z dwóch warstw ciasta przełożonego czosnkowym masełkiem.

Bułeczki podałam do żurku, pasowały świetnie.

Resztę przekroiłam i zjadłyśmy z żółtym serem, były równie smaczne, choć trochę się rozwarstwiały.

Podobne czosnkowe zawijaski piekły również: Joanna, Bożena, Iwona, Dorota, Nina, Aneta, Ewa, Jagoda, Bernadetta, Magdalena,

bułeczki drożdżowe

składniki:

500 g mąki razowej

20 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

3 łyżki oliwy

250 ml ciepłej wody

nadzienie:

100 g masła

5 ząbków czosnku

1/2 pęczka zielonej koperku

szczypta soli

ponadto:

3 łyżki mleka



Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać łyżkę mąki i połowę wody, wymieszać, odstawić do wyburzenia.


Do misy wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (było dość zwarte).Uformować kulę, włożyć do natłuszczonej miski, przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.


Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Koperek posiekać. Masło roztopić w garnuszku, lekko przestudzić. Do letniego masła wrzucić czosnek, koperek i trochę soli. 

Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą rozwałkować niezbyt cienko w prostokąt,  następnie posmarować za pomocą pędzelka masłem czosnkowym.

Ciasto złożyć na pół i pokroić w paki (moje ok 3-4).

Paski zwijaj po obydwu stronach do środka, tak ze 2 razy na każdą stronę (nie muszą być idealnie zwinięte).

Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wierzch posmarować mlekiem, bułeczki odstawić jeszcze na ok 30 minut do napuszenia.

Zawijaski piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez ok. 15 minut.

drożdżowe paluchy

sobota, 12 marca 2016, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Ewa w kuchni, *.play-internet.pl
2016/03/14 16:09:38
Dziękuję za wspólne pieczenie :)
-
Gość: Dorota Owczarek, *.lodz.mm.pl
2016/03/14 17:32:49
Ja tez lubię pieczywo czosnkowe, dziękuję za wspólne wypiekanie :-) Twoje buły są cudne :-)
-
kamciss
2016/03/14 19:05:56
Było pysznie, dziękuję za wspólne pieczenie :)
-
2016/03/14 19:32:38
Z samej razowej takie jasne Ci wyszły ? Ja mieszałam pół na pół razową i 720 i wyszły mi ciemniejsze. Dziękuję za wspólne pieczenie.
-
Gość: Aneta, *.dynamic.chello.pl
2016/03/14 21:02:51
Ja część zjadłam jako samodzielna przekąska, a część tak jak ty z zupką, z tym że u mnie cebulowo-czosnkową :)
Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
-
Gość: Nina, *.protonet.pl
2016/03/14 22:12:37
Super wypiek! Dzięki za wspólne pieczenie :)
-
Gość: Joanna Seta-Pryjomska, *.dynamic.chello.pl
2016/03/15 12:59:38
Zgadzam się, że jako przystawka do zupy pasują idealnie! Dzięki za wspólne wypiekanie :)
-
kasandraa6
2016/03/18 21:12:08
dziękuję za wspólne wypiekanie ;-) pozdrawiam
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów