w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

quesadilla meksykańska

Dziś mam przepis na rewelacyjną quesadille meksykańską.

Domowe tortille przełożone pikantnym farszem z kurczaka i warzyw, zapieczone na patelni grillowej razem z mozzarellą, podane z sosem czosnkowym.

Po prostu świetne danie!

Wygląda na bardzo skomplikowane, ale wcale takie nie jest.

z czosnkowym sosem

składniki:

tortille:

2 szkl mąki pszennej

160 ml bardzo gorącej wody

2 łyżki oliwy

duża szczypta soli

nadzienie:

podwójna pierś kurczaka 

duża łyżka przyprawy meksykańskiej

cebula

papryka

puszka czerwonej fasoli

1/3 szkl oliwy

ponadto:

natka pietruszki

ok 100 g mozzarelli

sos:

4 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

łyżka soku z cytrny

3 duże ząbki czosnku

sól, pieprz, odrobina cukru do smaku

 

Mięso pokroić w kostkę, wsypać przyprawę meksykańską, wlać oliwę, wymieszać, odłożyć na min 30 minut.

 

Mąkę przesiać, dodać sól i wodę, wmieszać łyżką, następnie dodać oliwę, wyrobić rękoma gładkie, elastyczne ciasto (będzie przyjemnie cieplutkie). Nakryć miską, odłożyć na 30 minut.

 

Składniki sosu wymieszać, odstawić do lodówki na czas przygotowania reszty potrawy.

 

Pietruszkę posiekać, ser zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.

 

Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki, fasolę osączyć.

Kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię, obsmażyć ze wszystkich stron, dodać cebulę i paprykę, smażyć kilka minut, następnie dodać fasolę, jeszcze kilka minut potrzymać na ogniu.

 

Ciasto podzielić na 8 części, rozwałkować cienkie, okrągłe placki (aby były idealne można odciąć koła, np od talerza).

Każdy placek wkładać na mocno rozgrzaną, suchą patelnię. Smażyć około minuty z każdej strony (na cieście powinny pojawić się charakterystyczne bąbelki).

 

Zawartość patelni rozłożyć po równo na 4 placki tortilli, posypać natką pietruszki i mozzarellą. 

 

Na wierzchu rozłożyć pozostałe placki, lekko docisnąć, aby nadzienie rozłożyło się równo.

 

Smażyć na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) po kilka minut z obu stron, aż ser się rozpuści. 

Po zdjęciu z patelni pokroić w trójkąty.

Podawać z czosnkowym sosem. 

z sosem czosnkowym

wtorek, 16 lutego 2016, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
2016/02/16 21:31:29
Pycha! Uwielbiam quesadille
-
2016/02/18 00:44:51
Mniam, uwielbiam :)
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów