w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

ferrero rocher - torcik bezowy

W niedzielne przedpołudnie chciałam zaprosić wszystkich na taki pyszny torcik.

Nazwa nasunęła mi się sama, kiedy kosztowałam pierwszy kawałek tej słodkości.

Ferrero rocher - czekolada, orzechy i chrupiące wafelki - prawda, że to właśnie mamy na myśli, kiedy wspominamy te małe, przepyszne czekoladki?

To również cechy charakterystyczne i tego torcika.

Pisałam kiedyś, że dostałam od sąsiada ogromny zapas orzechów włoskich, zużywamy je po troszku, szukam wciąż nowych pomysłów na ich wykorzystanie.

W lodówce stała cała szklanka białek (żółtka wykorzystałam wcześniej), nie chciałam, żeby się zmarnowały, musiałam coś wymyślić.

Takie blaty piekłam już do torcika orzechowo-dyniowego, był pyszny i elegancki. 

Przygotowałam krem z serka mascarpone, z dodatkiem nutelli (a właśnie, świętowaliście 5 lutego międzynarodowy dzień nutelli?;) i pokruszonych wafelków.

Wyszło słodko i pysznie. 

Nie da się zjeść dużo na raz, ale mały kawałeczek do herbatki lub kawy będzie idealny!

Przypomnę jeszcze, że ferrero rocher pojawiło się już kiedyś na moim blogu w postaci sernika bez pieczenia, zainteresowanych odsyłam tutaj

z orzechami, z mascarpone, z nutellą

składniki:

bezy:

1 szkl białek

1 szkl cukru

300 g zmielonych orzechów włoskich

szczypta soli

krem:

400 ml śmietany kremówki

250 g mascarpone

2 łyżki kremu czekoladowego (typu nutella)

2 wafelki czekoladowe (moje góralki)

do dekoracji:

kakao

kilka połówek orzechów

 

Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec partiami dosypując cukier.

Następnie delikatnie wmieszać orzechy.

Na papierze do pieczenia narysować trzy okręgi, wypełnić je pianą, wyrównać.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. 

Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni, suszyć bezy ok 75 minut.

Wyjąć, wystudzić, delikatnie odkleić papier.

 

Śmietanę ubić na sztywno. Wafelki zetrzeć na tarce.

Mascarpone zmiksować z kremem czekoladowym, dodać śmietanę i wafelki, wymieszać.

 

Kremem przełożyć bezowe krążki, udekorować wierzch i boki tortu.

Górę posypać kakao i udekorować orzechami. 

z orzechami, z mascarpone, z nutellą 

  Stop marnowaniu żywności

niedziela, 07 lutego 2016, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
2016/02/07 10:33:51
Smakowity. Wygląda cudownie!
-
2016/02/07 19:13:46
Dzieki za odwiedziny:)
Poogladam i ja co Ty nam proponujesz :)
Poz.Dana
-
2016/02/08 00:21:01
Cudeńko :) Pyszny torcik dla takiego łasucha jak ja :)
-
Gość: Ewa22, *.anonymouse.org
2016/02/17 10:04:51
Ferrero - moje ulubione ciasto ! Piękne !
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów