w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

tort z lemon curd i kremem miodowym

Czy Wy również w okresach jesienno-zimowych wspomagacie swoją odporność racząc się herbatą z miodem i cytryną? Najszybszy i bardzo smaczny sposób na to, by się rozgrzać i poprawić sobie humor! Mając pod ręką kubek takiej właśnie gorącej i pachnącej herbaty wymyśliłam i upiekłam tort.

Pyszny i orzeźwiający tort, u mnie we wspaniałej, zimowo-sylwestrowej kreacji. 

Śniegu nie ma, więc chociaż śmietanowe zaspy zrobiłam:) do tego kolorowe, cukrowe konfetti!

W środku skrywa się mięciutki biszkopt z odrobinką maku, przełożony kwaskowatym lemon curd i miodowym kremem z masła i serka mascarpone.

Całość obłożona grubą warstwą kremu śmietanowego.

Jeden z najsmaczniejszych tortów, jaki kiedykolwiek zrobiłam.

Boki ozdobiłam w formie "łusek", ciekawy efekt uzyskany za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i deserowej łyżeczki (zainteresowanych odsyłam na youtube).

w śmietanowych łuskach 

składniki:

ciasto:

6 jaj

2 łyżki zimnej wody

1 szkl mąki pszennej

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

2 łyżki maku

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

lemon curd:

2 cytryny

1/2 szkl cukru

2 jajka

2 łyżki masła

krem miodowy:

100 g masła

250 g serka mascarpone

6 łyżek miodu

krem śmietanowy:

250 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarone

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

ewentualnie:

kolorowe "confetti" cukrowe

do nasączenia:

1/2 szkl naparu zielonej herbaty z miodem i cytryną

 

Jaja ubić z cukrem i wodą, delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mak.

Wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja śr. 24cm).

Piec ok 45 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

Wystudzić, przekroić na trzy równe krążki.

 

Wycisnąć sok z cytryn, wlać do miseczki. Dodać cukier, miseczkę postawić nad kąpielą wodną (uważać, by dno miski nie dotykało lustra wody).

Mieszać aż cukier się rozpuści.

Następnie dodać pokrojone w kawałeczki masło i roztrzepane jajka.

Mieszać do czasu uzyskania gładkiego, lśniącego kremu. Wystudzić.

 

Masło utrzeć na puch, dodając po łyżce miód.

Następnie delikatnie wmiksować serek mascarpone.

 

Pierwszy krążek biszkopta ułożyć na paterze, nasączyć herbatą, wyłożyć połowę kremu cytrynowego i połowę kremu miodowego.

Przykryć drugim krążkiem, ponownie nasączyć herbatą, nałożyć curd i krem.

Przykryć ostatnim krążkiem, schłodzić.

 

Śmietanę ubić dodając cukier puder i sok z cytryny.

Częścią kremu wysmarować wierzch i boki tortu. Resztę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.

Począwszy od dołu dekorować boki i wierzch tortu. 

Miejscami obsypać cukrowym confetti.

zdobiony w łuski z bitej śmietany

  Herbaciane inspiracje

czwartek, 31 grudnia 2015, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
kasia.koczwara
2015/12/31 16:45:24
Uwielbiam mase cytrynowa w tortach!
Wtedy ciasto nie jest mdle i ciezkie, ale wspaniale orzezwiajace...
:)
Szczęśliwego Nowego Roku!
-
6niebo
2015/12/31 17:54:36
Zgadzam się, takie ciasta są przepyszne.
Dziękuję za życzenia, i również życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów