w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

WZ-ka

WZ-ka to jedno z ciast, które znają chyba wszyscy.

Bardzo lubię, ale jakoś dotąd sama nigdy jej nie robiłam.

Chwilowo jestem w posiadaniu magicznego zeszytu z przepisami mojej mamy.

Jest w nim również - a jakże - przepis na WZ-kę.

Zachwyciłam się i od razu wzięłam do pracy; mój entuzjazm jednak nieco się ulotnił, kiedy okazało się, że przepis jest tak niedokładny, że właściwie muszę improwizować...

Zerknęłam w sieć i znalazłam mnóstwo przeróżnych WZ-kowych propozycji. Różniły się diametralnie; składnikami i sposobem przygotowania...

Mixując różne przepisy, trochę na wyczucie upiekłam własną WZ-kę.

Dwa wilgotne blaty ciemnego ciasta, przełożone grubą warstwą bitej śmietany, do tego kwaskowaty dżem (u mnie z porzeczek) i czekolada - brzmi pysznie, prawda?

Smakuje wybornie i elegancko wygląda.

Z powodzeniem może pełnić rolę bożonarodzeniowego tortu:)

z bitą śmietaną  

składniki:

ciasto:

100 g masła

3/4 szkl cukru

2 duże jaja

3 łyżki kwaśnego dżemu

2 łyżki kakao

2 szkl mąki

5 łyżek mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

poncz:

1/3 szkl herbaty

łyżeczka cukru

łyżeczka soku z cytryny

kieliszek wiśniówki (można pominąć)

krem:

500 ml śmietany kremówki

2 łyżeczki żelatyny

2 łyżki cukru pudru

łyżka soku z cytryny

ponadto:

3 łyżki kwaśnego dżemu

100 g czekolady

 

Masło stopić, przestudzić.

Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Pod koniec dodać cukier, do lśniącej piany dodać po kolei żółtka.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.

Do jajek dodać mąkę, mleko i masło, wymieszać na gładkie ciasto.

Wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok 30 minut.

 

Wystudzić, przekroić na dwa blaty.

 

Do gorącej herbaty dodać pozostałe składniki ponczu, wystudzić.

 

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Po ok 10 minutach podgrzać do rozpuszczenia (nie gotować!).

Ze śmietany odłożyć 5 łyżek, resztę ubić pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny.

Wciąż ubijając wlać przestudzoną ale płynną żelatynę. Odłożyć kilka łyżek do dekoracji. 

Pierwszy placek ułożyć na paterze, naponczować, rozsmarować dżem, na nim śmietanę. Przykryć drugim plackiem, również naponczować.

 

Czekoladę rozpuścić z odłożoną śmietaną. Polać wierzch ciasta. 

Udekorować pozostałym kremem.

torcik z bitą śmietaną

Świąteczne słodkości! 2015

sobota, 19 grudnia 2015, 6niebo

Polecane wpisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów