w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

tort dynia

Mój tegoroczny helloweenowy torcik:) 

W ubiegłym roku był mózg, teraz taka sobie dynia.

Czekoladowe ciasto przypominające nieco nasz murzynek, przełożone powidłami śliwkowymi i kremem z serka mascarpone i dniowego musu - lekki i pyszny:)

Przepis wzorowany na tym cieście, w roli tortu sprawdziło się znakomicie.

Upieczone w formie na babkę, dzięki czemu dość łatwo było mu nadać kształt dyni, wypełnione kolorowymi żelkami, które w pełni zaspokoją dziecięcy apetyt na helloweenowe słodycze.

Wierzch udekorowałam tym samym kremem wymieszanym z ubitą śmietaną - prosto, ładnie i smacznie:)

czekoladowy z powidłami i dyniowym kremem

składniki:

ciasto:

wstępne:

3/4 szkl oleju

1/2 szkl wody

1 szkl cukru

3 łyżki kakao

właściwe:

5 jajek

1/2 szkl cukru

1 i 1/2 szkl mąki pszennej

1 łyżka przyprawy do piernika

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

krem:

500 g serka mascarpone

250 g twarogowego serka kanapkowego

400 g pure z dyni

5 łyżek cukru pudru

łyżka rumu (opcjonalnie)

ponadto:

powidła śliwkowe (moje domowe z czekoladą)

odrobina zielonego i pomarańczowego barwnika

300 ml śmietany kremówki

wafel andrutowy

1/2 filiżanki mocnej i mocno słodkiej kawy (lub kawowego likieru)

kolorowe żelki

 

CIASTO: Wszystkie składniki ciasta wstępnego umieścić w rondelku, podgrzewać do czasu powstania gładkiej masy. Zdjąć z ognia, wystudzić.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder, następnie wciąż ubijając dodać żółtka, wyłączyć mikser, dodać całe ciasto wstępne i ponownie, krótko zmiksować. 

Następnie delikatnie, łyżką wmieszać mąkę przesianą z przyprawą korzenną, proszkiem do pieczenia i sodą, 

Przełożyć do formy (babkowej z kominem) natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.

Piec ok 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Po wystudzeniu przekroić na 4 blaty.

 

KREM: Podczas przygotowania kremu należy pamiętać, że zarówno dyniowe pure jak i serki, także śmietana muszą być mocno schłodzone.

Jeśli użyjemy dyni o mocnym, pomarańczowym kolorze uzyskamy ładny kolor kremu (jak u mnie), jeżeli nie, trzeba dodać barwnika. 

Serki zmiksować z cukrem, dodać dynię i rum. Odłożyć ok 1/3 kremu do dekoracji.

 

PRZEŁOŻENIE: Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, nasączyć kawą, posmarować powidłem, następnie kremem.

Czynność powtarzać jeszcze dwukrotnie. Środek wypełnić żelkami.

czekoladowy z powidłami i dyniowym kremem

DEKORACJA: Śmietanę kremówkę ubić, wymieszać z odłożonym kremem. Posmarować wierzch i boki ciasta.

Odrobinę kremu wymieszać z pomarańczowym barwnikiem, zrobić dekoracyjne paski.

Część kremu wymieszać z zielonym barwnikiem.

Z wafla wyciąć liść, posmarować do zielonym kremem, ułożyć na wierzchu "dyni". Resztą kremu zrobić dekoracyjne "esy"

czekoladowy z powidłami i dyniowym kremem mascarpone

Halloween

Jesienne słodkości!

niedziela, 01 listopada 2015, 6niebo

Polecane wpisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów