w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

zakręcone ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami

Brrrr, jak zimno, szaro i ponuro!

W taką paskudną niedzielę nie ma się chyba ochoty na nic innego, jak siedzieć pod kocykiem, z dobrą książką i z kubkiem gorącej herbaty.

A do herbaty przydałoby się coś pysznego...

To ciasto wypatrzyłam już dawno temu tutaj.

Ostatnio na wielu blogach pojawił się wpis na bardzo podobną drożdżówkę, tyle, że z serem zamiast maku. Wówczas przypomniał mi się ten przepis, zapisany "do wypróbowania" i pomyślałam, że najwyższy na to czas:)

Do nadzienia użyłam całej puszki maku, było go naprawdę dużo, niełatwo było posklejać wałeczki, ale było bardzo pysznie. Wprowadziłam też kilka innych zmian do oryginalnego przepisu.

Ciasto jest pyszne, przepyszne. Na pewno umili każde wietrzne i słotne popołudnie.

ze śliwkami i makiem

składniki:

ciasto:

500 g mąki pszennej

50 g świeżych drożdży

2/3 szkl ciepłego mleka

100 g rozpuszczonego masła

3 jajka

4 łyżki cukru

szczypta soli

nadzienie:

puszka gotowej masy makowej

śliwki

kruszonka:

80 g mąki pszennej

35 g masła

35 g cukru

 

Drożdże rozkruszyć, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i połowę mleka. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce bez przeciągów, na ok 20 minut.

Resztę mąki przesiać, dodać sól, cukier, jajka, drożdżowy rozczyn i resztę mleka. Wyroić gładkie, elastyczne ciasto pod koniec dodając przestudzone masło.

Gotowe ciasto odstawić pod przykryciem na ok godzinę, do czasu, aż podwoi objętość.

Po wyrośnięciu przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt grubości ok 7 mm.

Ciasto przekroić wzdłuż na trzy równe części. Na każdą rozłożyć porcję masy makowej, zwinąć w ruloniki.

Ruloniki ułożyć spiralnie w natłuszczonej tortownicy, zaczynając od jej środka.

ze śliwkami i makiem

W przestrzenie między rulonikami wcisnąć po połówce śliwek (oczywiście bez pestek). 

Odstawić ciasto znów pod przykryciem na ok 30 minut do wyrośnięcia. 

Składniki kruszonki rozetrzeć palcami. Wysypać na wierzch ciasta tuż przed wstawieniem do piekarnika.

Piec ok godziny w temperaturze 180 stopni.

z makiem i śliwkami

Czas na śliwkiJesienne słodkości!Czas na śliwki

niedziela, 11 października 2015, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , *.ims.pirx.pl
2015/10/12 14:40:17
Super przepis!
Dziś zabieram się za pieczenie tego cudeńka, mam nadzieję, że mi wyjdzie i będzie smakował tak cudnie jak na zdjęciach tutaj :P

______________________________________________________________
Marketing internetowy
-
Gość: Asa_6niebo, *.cdma.centertel.pl
2015/10/13 17:27:54
Z pewnością ciasto będzie pyszne!
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów