w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

sernik z malinową chmurką

Ciasto o wdzięcznej nazwie malinowa chmurka zna większość z nas.

W sieci mnóstwo przepisów na przeróżne jego wersje. Różne, ale niemal w każdej znaleźć można warstwę galaretki z zatopionymi weń malinami oraz biały krem z bitej śmietany, często z dodatkiem mascarpone. 

Moja wersja malinowej chmurki tutaj.

Ciacho, które chcę dziś zaprezentować podpatrzyłam w pobliskiej cukierni.

Nie znalazłam nigdzie przepisu, który by mi odpowiadał, zrobiłam więc własny mix i powstał przepis autorski.

Kruche ciasto, niewysoki sernik, maliny w galaretce, krem z bitej śmietany i mascarpone a na wierzchu chrupiąca beza! 

Mniam!!!

Ciasto nie jest trudne, wymaga jednak nieco czasu. Pracę nad jego wykonaniem można podzielić na dwa dni: pierwszego upiec sernik i bezę, kolejnego przełożyć.

malinowa chmurka 

składniki:

ciasto:

150 g mąki pszennej

100  masła

3 żółtka

30 g cukru pudru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

malinowa wkładka:

ok 500 g malin (mogą być mrożone)

2 galaretki malinowe

masa serowa:

500 g twarogu sernikowego

300 g jogurtu greckiego

150 g cukru

3 jajka

duża łyżka mąki ziemniaczanej

łyżeczka ekstraktu waniliowego

krem:

400 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

2 łżki cukru pudru

łyżka soku z cytryny

beza:

3 białka

150 g cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

łyżeczka octu

szczypta soli

 

Najlepiej zacząć od przygotowania bezy: białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec partiami wsypując cukier. Na końcu dodać mąkę i ocet. Bezę rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Suszyć bezę ok godziny. Wyjąć wystudzić. 

 

Masło posiekać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto, odłożyć na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim dno natłuszczonej blaszki (tej samej, w której piekła się beza), wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 12 minut.

 

Do misy miksera wrzucić wszystkie składniki masy serowej, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Wylać na podpieczony spód, wierzch zabezpieczyć folią aluminiową, obniżyć temperaturę do 160 stopni. Piec ciasto ok 40 minut. Wyjąć, wystudzić.

 

Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody. Dodać maliny. Poczekać aż masa zacznie się ścinać. Wyłożyć na wystudzony sernik. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

 

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Do masy dodać mascarpone, delikatnie wymieszać (nie miksować).

Krem wyłożyć na galaretkę.

 

Od bezy delikatnie odkleić papier, wyłożyć na wierzch ciasta.

Odstawić na min. 3 godz. do lodówki.

malinowa chmurka 

 Jesienne słodkości!

piątek, 02 października 2015, 6niebo

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: lena, *.dynamic.mm.pl
2015/10/02 20:26:23
Idealny sernik!
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów