w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

dyniowe paluchy yeti

Były już palce czarownicy, były piernikowe paluchy wiedźmy, dziś paluchy yeti:)

Kolejna wersja smacznej i bardzo dekoracyjnej helloweenowej przekąski!

Tym razem zmniejszyłam ilość cukru w cieście, dodałam za to dyniowego puree.

Posypane cukrem pudrem paluchy są urocze.

helloweenowa przekąska 

składniki:

ciasto:

225 g masła

400 g mąki pszennej

100 g mąki ziemniaczanej

łyżka  pudru

3 żółtka

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 łyżka dyniowego puree

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

szczypta soli

ponadto:

dżem wiśniowy

migdały

 

Masło posiekać z mąką pszenną, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto.

Włożyć na 30 minut do lodówki.

Migdały zalać wrzątkiem, odczekać kilka minut, obrać ze skórki.

Po wyjęciu z lodówki ciasto odstawić na kilka minut, następnie formować wałeczki (cieńsze niż palce), na jednym końcu układać odrobinkę dżemu, wciskać weń migdał.

Tępą stroną noża wyciskać w dwóch miejscach po kilka paseczków imitujących zgięcia palców.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ciastka około 10 minut, w temperaturze 180 stopni.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

dyniowe ciasta helloween

Sposób na dynię 2015Sposób na dynię 2015Halloween

piątek, 30 października 2015, 6niebo

Polecane wpisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów