w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl
Blog > Komentarze do wpisu

ciasto drożdżowe ekspresowe

Ciasto jak w nazwie: przygotowywane ekspresowo, mikserem, bez konieczności sporządzania rozczynu i zagniatania.

Bardzo ładnie wyrosło, jest mięciutkie i puszyste.

Smaczne nawet następnego dnia.

bez wyrabiania 

składniki:

50 dag mąki pszennej 

250 ml mleka

100 g stopionego masła

200 g cukru

80 g świeżych drożdży

4 jaja

łyżeczka ekstraktu z wanilii

kruszonka:

łyżka margaryny

2 łyżki cukru

3-4 łyżki mąki

ponadto:

tłuszcz i bułka tarta do blaszki

 

Do misy miksera wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z łyżką cukru.

Następnie miksując (końcówka do wyrabiania ciasta, tzw haki) dodać pozostałe składniki.

Ciasto wylać do blaszki; natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.

Przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu, bez przeciągów na 30 minut.

W tym czasie przygotować kruszonkę: składniki rozetrzeć między palcami. 

Kruszonkę wysypać na wierzch podrośniętego ciasta.

Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 180 stopni.

Trzymać ciasto w piekarniku ok 45 minut (do tzw. suchego patyczka).

ciasto drożdżowe

Jesienne słodkości!

 

poniedziałek, 26 października 2015, 6niebo

Polecane wpisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów